Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

keoma26 

všechny recenze uživatele

Senzační biják, v některých momentech možná ještě intenzivnější než Rivalové, protože se narozdíl od nich odehrává na pozadí jednoho turnaje, a i když staví někdy povahy a styl obou hráčů do protikladu až moc teatrálně, pořád máte pocit, že se dostáváte střídavě s každou scénou i výměnou do těch tenisem posedlých hlav čím dál hlouběji a že čím dál tím víc rozumíte tenisu jako "hře života" (ne nadarmo si ho Woody Allen vybral jako metaforu osudu v Match Point) ... Unese vás to, ať už jste tenis sami hráli, nebo ne, ať už ho pravidelně sledujete, nebo vůbec, ať už víte, jak ten zápas skončil, nebo to až do konce netušíte ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Tenis som nikdy nesledoval a preto som našťastie nevedel nič ani o tomto historickom "zápase" dvoch legiend tenisu a čo to som naštudoval až po zhliadnutí, takže som si nepokazil filmový ani športový zážitok. Neskutočne uveriteľne spracované, to je to prvé, čo ma napadlo po dopozeraní. Pre niekoho pomalé a nudné, podobne ako šport samotný, pre druhého nervydrásajúce a napínavé, podobne ako šport samotný. :) Shia je dobrý herec, len nesmie robiť zo seba debila. V podstate ako keby zahral sám seba, vrátane toho uznania na koniec kvôli pokore, ktorú v daný moment ukázal. Sverrir je čistý klon Hidlestona, aj preto mu sekundoval Stellan, ktorý si to určite vo svojom veku ani nevšimol a myslel si, že je stále pri Avengeroch a Thorovi. :) Tuva Novotny je zasa čistá kopírka Naomi Rappace, takže tiež fajn. Dobrý film. Odporúčam. ()

joshula 

všechny recenze uživatele

Velké, impozantní a zároveň těžké. Jen je to jak u Rivalů. Když to vypráví pouze jedna strana, tak si říkáte: jestli ta druhá strana to viděla stejně. Proto je to jen na motiv a ne podle skutečné události. ()

Danken 

všechny recenze uživatele

8/10 Souboj dvou velkých sportovců, jejichž jedinou touhou je být nejlepší. Ne ve Švédsku, ne v USA, ale na celém světě. Z plátna doslova stříkají emoce. Dobrá práce! ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Srovnávání s Rivalama chápu, ale zatímco Howardova svižná režie z toho udělala hodně friendly filmek, tohle severské chladné drama zas tak přístupné není. Každopádně oba herci v hlavních rolích parádní. ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý filmek. Pěkné záběry. Myslel jsem, že to bude nudný sportovní film. Ale bylo to spíše i o lidské psychice a povaze. A docela pěkné překvapení, když jsem zjistil, že se to natáčelo i v Praze, když jsem uviděl záběr ze Štvanice 🙂 ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Vcelku výborné drama podpořené skvělým řemeslným zpracováním a kvalitním herectvím, kdy se postupně dostáváme do duší obou hlavních protagonistů legendárního tenisového finále. Samotné sportovní jádro filmu však nebylo využito naplno, památný zápas je ztvárněn jako sled úderů, výměn a mihotajících se čísel na tabuli. Tady severská chladnost zřejmě bránila plnému rozvoji toto správného sportovního nerváku, emocí, dramatu, atmosféry. Takto se jedná o kvalitní osobní drama dvou tenisových osobností, ve kterém mě sportovní vrchol nedokázal vtáhnout, a byl mi svým způsobem ukradený... Nevím zda je to úplně dobře. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

No neviem, ale namňa tento film nezabral. Na mňa ale nezabrali ani predtým o dosť lepší Rivalové. Ale nie je to tým, že nie som až taký športový nadšenec, nakoniec aj tenis som svojho času hrával. Ten ma prestal baviť, lebo som sa nezlepšoval (alebo som sa nezlepšoval lebo ma prestal baviť). Mňa tu v tejto športovej dráme skrátka sklamalo to, ako museli byť zápasy poprestrihávané, kvôli tomu že tí herci zrejme nie sú žiadni tenisti. Na druhej strane sa svojim originálom tie postavy podobajú, ale mne to stačí iba na presné tri hviezdy. Ale aby som tu len nemudroval, uvediem aspoň príklad, kedy do filmu Diablov huslista do postavy Paganiniho obsadili ozajstného husľového virtuóza. Je teraz jedno, že to nie je šport, ide o to, že tam sa už teda bolo na čo dívať, ako sa vraví - so spadnutou sánkou. Tu nie.. ()

kuckaAFC 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o hodně víc a nyní jsem z tenisových Rivalů zklamán, protože tohle mi nesedlo. První část filmu pomalé tempo umocněné "nudným" Borgem, kterému se tvůrci v dlouhých scénách věnují bohužel více, než pro mě potenciálně povahově zajímavějšímu McEnroeovi. Navíc hlavní hrdinové spolu až na posledních pár minut vůbec nekomunikují, i když na sebe civí v šatně. Ve druhé polovině film zlehka graduje a naštěstí přibude tenisových scén, jak se děj blíží k velkému finále. Rozpačitý pocit mám i z různých nedotažených myšlenek - například zda nakonec ovládli apatického Borga sponzoři, anebo jeho žena? Z tohoto tématu se mělo vytěžit víc, 40 %. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem sportovní film, ale z většiny jsem dostal spíš psychologický film, čekal jsem filmový životopis dvou protikladných hrdinů ( samozřejmě jsem chtěl nějakou tenisovou variantu Rivalů ), ale dostal jsem jen pana Borga, kterému McEnroe dělá nahravače, což bylo jediné mínus oproti očekávání, jinak se mi dostal skvělý film, který mne vtáhl do rivality dvou tenisových legend, ale myslím, že mainstreamovému divákovi to bude připadat málo "akční" příliš pomalé. Finále Wimbledonu je už klasický sportovní film napínavý jak kšandy a závěrečná tečka setkání na letišti byla pro mne jako diváka emotivně pozitivní, takže zvedám na čtyři hvězdy. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Zcela geniálně natočený film se sportovní tématikou (ty mám obecně velmi rád), ale toto je další level, snad nejlepší sportovní film podle skutečné události, jaký byl kdy natočen...Jak nemám rád flashbacky, tady to skvěle sedělo a celý film se spojil v dokonalou mozajku sportu, zápasu, vítězství, cestě, lásce i prohře. Shia LeBeouf je dokonalý, stejně jako Sverrir Gudnason (často slyšíme švédštinu). A poněvadž jsem neznal výsledek film mě naprosto vtáhl do děje, a opravdu to bylo jak při skutečném Wimbledonu...člověk měl komu fandit. Jediné, co bych vytkl, je - že herci jaksi neuměli hrát tenis :-), ale jinak dokonalé...98% ()

ac3r 

všechny recenze uživatele

Nudný jako prase, na to jaký to mělo námět. Pré velcí rivalové, buď to bylo tak blbě natočený nebo z komára velblouda. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Bílé tenisáky a dřevěné rakety. Ale i maximální snaha o herecké přiblížení se k reálným aktérům. Nejen oba skvělí představitelé Borga a McEnroa, ale třeba i vzdálený záběr na pohyby podávajícího Connorse potěší pamětníky. Pro mě je překvapivé zjištění, že Björn Borg nebyl chladný muž bez emocí, jak působil navenek (až téměř autistický, jak se domnívá kritik Kamil Fila), ale, pro mě nepochopitelně zukázněný "natlakovaný papiňák", který vše udržel v sobě. Teď mi dává smysl, že přišel, několik let byl prakticky neporazitelný, a na tomto vrcholu odešel náhle z velkého tenisu. Musel to být šílený tlak na psychiku. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Očakával som športový film adorujúci tenis, jeho legendy a špecifickú kultúru. Dostal som vcelku trpkú drámu o vnútornom boji športovcov, strese, prehnanej motivácii víťaziť, tlaku okolia, o ich úzkosti a spomienkach ovplyvňujúcich súčasné výkony. Nečakané a mimoriadne zaujímavé. Borg/McEnroe tak nepredstavuje len film o tenise a jednej ére, ale vytvára nadčasovú drámu, ktorá hovorí o ľudských problémoch v akomkoľvek športe i období. Len tak mimochodom- ak niekto ešte špekuloval prečo Borg (či ktorýkoľvek iný športovec) zanechal kariéru v tak mladom veku, tento film mu dá zaručenú odpoveď. ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Nejsem tenisový fanda a v historii tohoto sportu se příliš nevyznám.Věděl jsem,kdo je Borg,kdo je McEnroe,věděl jsem o nich pár věcí,ale ani náhodou jsem netušil,kdo vlastně bude vítězem zápasu,který sledujeme.A jsem tomu rád.Byl to úžasný filmový zážitek a jak už tu napsal Enšpígl,tenhle snímek je sice takový chudý příbuzný vedle všech velkých blockbusterů,ale o to dojemnější,lidštější a opravdovější je.Díky za to,že je v Plzni Měšťanská beseda,jinak bych to ani v kině neviděl. ()

Brusíček 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil především zajímavým pojetím a úhlem pohledu, který oba hlavní hrdiny ukazuje v širokém spektru úseků jejich životů, osobních bojů, a vysoké ceny za úspěch, což je v tomto případě vlastně ztráta osobního svobodného života v klidu. Sverrir i Shia své role zahrály mistrně, a já jim je uvěřil, a proto jsem si film tak skvěle vychutnal. 85%. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Zjištuji stále víc a víc poslední dobou, že mam prostě filmy podle skutečnosti a ze sportovního prostředí prostě a jednoduše rád! Teda samozřejmě za kameru musí sednout někdo velice schopný a to samé musí být se scénářem, další výběr jsou herci atd atd. Jako byl jsem nadmíru spokojenej a dokonce se mi v brečícím kanálku mihla nepatrná ale fakt jen nepatrná slza, spíš kapka, ale mihla a to se počítá! Tleskam fakticky moc ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Udělat z něčeho tak krásného, jako je tenis a souboj dvou nejlepších, takovou bezkrevnou, bezpohlavni nudu, to chce talent ze severu. ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama