Reklama

Reklama

Amundsen versus Scott

(TV film)
  • Francie Duel au pôle Sud - Scott-Amundsen (více)
Francie, 2014, 52 min

Obsahy(1)

Objevitelské expedice na jižní pól. Viking kontra gentleman? Na počátku dvacátého století usiluje britské impérium o dobytí jižního pólu. Mocná Královská geografická společnost podporuje kapitána Roberta Falcona Scotta. Je mu dvaačtyřicet let a v čele expedice do Antarktidy stojí už podruhé. V roce 1909 se tedy Scott chystá vyrazit na palubě lodi Terra Nova na jednu z největších objevitelských výprav britské koruny... V téže době se Norsko zbavuje švédského poručnictví. Nový král Haakon VII. a královna Maud hodlají ukázat světu, co jejich malá země dokáže. Všechny naděje se tehdy upírají k severnímu pólu, jehož v té době ještě nikdo nedosáhl. Dobýt ho slibuje muž jménem Roald Amundsen. Je mu třicet sedm let a právě přesvědčil parlament, aby financoval jeho výpravu do Arktidy. Za dokonalým oblekem se skrývá dobrodruh, vždyť má přezdívku Poslední Viking. Avšak v roce 1909 se stalo něco neočekávaného, co jeho plány zhatilo. Severní pól byl údajně dobit! O vítězství se přeli dva Američané. Ve vší tajnosti se Amundsen rozhodl zdolat jižní pól. Amundsen se vylodil na ledovec se stovkou grónských psů. Těch, které si již dříve ochočil u Inuitů. Anglický kapitán Scott se spoléhá na pásové traktory a na sibiřské poníky, pro které nechal dovézt obrovské balíky píce. Oba sokové se v Antarktidě setkali! „Vojenský" štáb Scotta s naturalistickým Amundsenem. Amundsen se vrátil, Scott před svým cílem v mrazu zahynul. Vítěz a mučedník. Vědecká základna, která dnes stojí na jižním pólu, se na počest obou badatelů a jako výraz příměří nazývá Amundsen-Scott. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

classic 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument, veľmi brilantná záležitosť, vhodné pre fajnšmekerov, ktorí taktiež radi zdolávajú všelijaké možné, i nemožné MÉTY, len podotýkam, že táto disciplína, je extrémne náročná, pozostáva zo zdolania Južného pólu, a ka Antarktída, mám tu dve húževnaté mužstva = Nóri versus Briti. V prvom tíme je kapitánom Roald Amundsen, a v druhom tíme je kapitánom Robert Falcon Scott. Zápas môže začať. Teplota je niečo pod mínus 30 °C. Podmienky na prejdenie tisíce a tisíce kilometrov, sú priam nadštandardné. Bohužiaľ, niekto z nich, príde ako prvý, so svojou sebavedomosťou, privedie toho druhého na tzv. psí tridsiatok, keď s nadšením dorazí do cieľa. Po ceste späť mu v myšlienkach kolujú samovražedné sklony, a tak premýšľa, že totálne rezignuje na akýkoľvek návrat, ktorý by už teraz nemal absolútne žiadny zmysel ? V časovom intervale som na začiatku 20. storočia, keď sa rozšíril vizionársky nemý film, TITANIC, zatiaľ nenarazil na ľadovec, a ani nezačal prvý svetový konflikt, čiže všetci sa na Matke Zemi mohli spoločne sústrediť na prelomový ľudský čin, zapísaný v „Guinnessovej knihe rekordov” ! Jedná sa o pútavý výtvor francúzskych tvorcov, ktorý obsahuje i šikovne vloženú animáciu, výpovede rodinných príslušníkov ( potomkov ), ako na jednej, tak aj na druhej strane, pričom všetko po kompletizácii, vytvára fascinujúci zážitok, obohatený o autentické zábery z dobových, škatuľových kamier, či parádne fotografie ! Unikát - unikátnosti ! ()

corona 

všechny recenze uživatele

Pri hodnotení oboch výprav si treba v prvom rade položiť otázku: s kým by som šiel ja? Každý normálne uvažujúci človek by si určite zvolil Amundsena, aj popri tom, ako nekompromisne, politicky, genderovo, rasovo a neviem ešte ako vytvoril a viedol svoju výpravu, južný pol dosiahol, ako je teraz zaužívané, "alpským štýlom". Pre mňa bolo novým zistením, že vo výprave bol pôvodne aj Johansen, áno ten Nansenov Johansen a ako nešťastne chudák dopadol (potom čo prežil v Arktíde, by ho Amundsenovo vylúčenie tak zlomilo?). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výsledok tohto duelu každý pozná a nikto nikdy nespochybňoval, ale film chce povedať aj niečo viac. Prvá polovica filmu sa venuje dobytiu pólu, prípravám, popisom chýb a problémov až po víťazné vztýčenie vlajky. To prebieha v kreslenej podobe, žiadny záznam ani fotky, samozrejme, z toho okamihu neexistujú. Paradoxne ale najviac filmového materiálu a perfektných fotiek je z anglickej výpravy, ktorá so sebou mala výborného fotografa. Druhá časť filmu rozpitváva kult osobnosti Scotta a jeho zrušenie po nástupe Thatcherovej, keď sa dlhé roky Scott považoval za hrdinu južného pólu a Amundsen iba za víťaza. To sú veci, ktoré som nevedel a som za to vďačný tomuto dokumentu. –––– Keby sa Scott vrátil z južného pólu živý ako druhý, určite by nezožal takú slávu. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý doplnok učiva Geografie 5 ročníka. Ale ťažko chcieť od 11 ročných detí si predstaviť tie útrapy. Pozitívom je, že po troch generáciách sa pravnuci pomerili :) ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární film je vhodný do literání výchovy (při výuce cestopisu) a zeměpisu na druhém stupni základní školy. ()

Sicilius 

všechny recenze uživatele

Jó byl by to dobrý dokument, být tam víc faktů a míň dohadů. Můžeme se už jen dohadovat, jestli byl Amundsen bezohledný a arogantní a Scott hrdina, jak ho tehdy Britové potřebovali a desítky let obdivovali nebo jestli byl Amundsen "jen" tvrdý chlapík, co se vyzná a Scott naivní ignorantský džentlmen, který se nevyzná a kterého navíc provází "pekelná smůla". Čest oběma ()

Reklama

Reklama