Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejstarší dějiny lidstva podle nejslavnější knihy všech dob. Velkolepé ztvárnění knihy Genesis od stvoření světa přes prvotní hřích Adama a Evy po patriarchu Abraháma... Rozkvět žánru historických a biblických eposů v 60. letech se příznačně na dlouhou dobu završil zfilmováním nejstarší části Bible. V hollywoodských studiích se tehdy začaly projevovat finanční problémy, protože výtěžek z distribuce v kinech často ani nedokázal pokrýt vysoké náklady na produkci těchto epických velkofilmů. Snímek Bible: Na počátku… byl sice původně koncipován jako první ze série filmů, které převypráví kompletní Starý zákon, na další pokračování už ale nedošlo. Ve spektakulárním snímku režiséra Johna Hustona se tak zhmotnily obrazy nejstarších příběhů z úvodní části knihy Genesis, která vypráví o stvoření světa a prvních lidech v podobě Adama a Evy, jejich prvotním hříchu a vyhnání z ráje. Pokračuje tragickým příběhem jejich nejstaršího syna Kaina, který zabije svého mladšího bratra Ábela. Následuje vyprávění o potopě světa a spravedlivém Noemovi, jemuž Bůh poručí, aby postavil archu na záchranu rodu a páru zvířat z každého druhu. Dále snímek zobrazuje známý příběh o Babylónské věži a zmatení jazyků. Na závěr přináší příběh patriarchy Abraháma, který je připraven obětovat Bohu dokonce i vlastního syna Izáka. V rolích významných biblických postav se zde objevily tehdejší přední herecké hvězdy jako Richard Harris, Stephen Boyd, Ava Gardnerová nebo Peter O’Toole. Pro zajímavost lze zmínit, že režisér John Huston ve filmu ztvárnil stavitele archy Noeho a zároveň v originálním znění propůjčil hlas samotnému Bohu. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $34,900,023Tržby Celosvetovo $-║ hlavne triková stránka a úžasne prepracované kulisy strhnú, prekvapia aj vycvičené zvierence v arche, na druhú stranu ale moc neberú samotné príbehy v rámci vyprávania /55%/ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Znáte to? Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. I řekl Bůh : Budiž světlo! I bylo světlo. atd...Bible byla, je a bude plná mýtů, mystérií a nejasností. Neopakovatelné a velmi přesvědčivé ztvárnění Starého zákona v biblických příbězích tak, jak je známe od Adama a Evy, Ábela a Kaina, přes Noema, Lota, Nimroda, Abrahama až po Izáka atd. Jako nejlépe ztvárněný se mi jevil příběh o Noemovi, jako nejzajímavější ten o Abrahamovi, jeho zprvu neplodné manželce Sáře a synovi Izákovi. Ten konec s obětováním vlastního syna musel obrečet každý...Zajímavost: Režisér Huston si sám zahrál Noema a také propůjčil svůj hlas Bohovi. Film doporučuji především laikům, kterým se nechce číst vlastní bible, která je psána poměrně náročnou formou. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Stvorenie sveta, Adam a Eva, Noemova archa, Babylonska veza, Pribeh Abrahama a s tym spojene hriechy ludi v Sodome a Gomore. Vsetky tieto pribehy su tu krasne zobrazene, John Huston natocil krasny vypravny film, ale pre dnesneho divaka moze byt chvilkami aj zdlhavy. Napriklad Stvorenie sveta a pribeh Adama a Evy sa dal o dobrych par minut skratit tak ako aj Noemova archa, avsak zvysna cast pribehov podla Biblie bola podla mna v poriadku. Velku ulohu tu zohrala aj hudba nominovana na Oscara a Zlaty Globus, pricom ako uncredited je tu podpisany aj Ennio Morricone. A ako uz uzivatel Karlos80 spomenul v komentari, ak sa budete divat na Noema, spomente si, ze ho hra reziser John Huston osobne. _______ Michael Parks - (Adam) +++ Ulla Bergryd - (Eva) +++ Richard Harris - (Kain) +++ Franco Nero - (Ábel) +++ John Huston - (Noe) +++ Stephen Boyd - (Nimrod) +++ George C. Scott - (Abrahám) +++ Ava Gardner - (Sára) +++ Peter O'Toole - (Jeden z Troch anjelov) +++ Produkcia: Dino De Laurentiis +++ Hudba: Toshiro Mayuzumi, Ennio Morricone +++ ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na počátku (ehm) budiž řečeno, že jsem věřící, takže s filmováním biblických příběhů nemám žádný problém. Mám ale problém s mnohými filmovými interpretacemi. Hustonův velkofilm měl být první částí celé několikadílné velkofilmové série biblických příběhů ze Starého zákona. Bohužel mu došel rozpočet, takže zůstalo pouze tohle jednodílné, ale o to velkolepější, torzo. Najdeme zde příběhy od stvoření světa po příběh Abrahamova obětování syna Izáka. Problém tohoto a jiných podobně zaměřených filmů (např. o deset let starší Desatero přikázání) je v jejich doslovnosti. Prostě tvůrci vzali starozákonní příběhy a téměř větu po větě překlopili do filmové podoby. V Hustonově filmu je snad v nejextrémnější podobě. Chybí tomu nadhled nebo nějaká vlastní interpretace. Není divu, že dnešní věřící diváky a divačky tyhle filmy spíše odrazují, zatímco třeba taková Marie Magdaléna z roku 2018 je úplně někde jinde. Technicky je ale Bible: Na počátku dokonalou ukázkou hollywoodské filmařiny konce klasického období. Hustonova režie je výborná, herecký casting přesně vybraný, hudba dodává filmu další monumentální rozměr a ani nepostřehnete, že to celé trvá skoro tři hodiny. Ale jako věřící člověk si z toho nedokážu nic odnést. Viděl jsem zfilmované příběhy z knihy Genesis. Dobře a dál? Chybí tomu přesah - něco, co by oslovilo dnešního moderního věřícího člověka, který nespoléhá jenom na to, že mu někdo převypráví Písmo a tím to skončí. Technicky to tedy příliš nezestárlo, myšlenkově však hodně. Věřím, že ještě někdy vzniknou další filmy inspirované Biblí, které by ale nabídly přesah do 21. století. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Doslovné až otrocké stvárnenie udalostí v Starom zákone, no s veľmi kvalitnou výpravou a výbornou hudbou. Niektoré pasáže mohli byť kratšie, určite najmä Noe, ktorého stvárnil režisér sám a neviem prečo mu lepilo jedno oko, ako keby mu tam vošla mucha. V každom prípade na dobu vydania silné dielo, ktoré by dnes už neprešlo. Predstavte si, že by dnes niekto natočil Adama a Evu ako belochov. Ajajaj, to by ale bolo od sójových latečkárov škrekotu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Zaslúži si to môj čiastočný obdiv, pretože renomovaný (“Poklad na Sierra Madre”) am. režisér John Huston filmovo zmapoval udalosti siahajúce hlboko pred narodením „Spasiteľa ľudstva a Božieho Syna” (Ježiša Krista), a to až do obdobia = Stvorenia sveta, Adama a Evy, Veľkej potopy, Babylonskej veži a cetera, čiže môžem túto historickú etapu zaradiť do „kategórie” - STARÉHO ZÁKONA (St. zmluva), s tým, že sa i p. režisér skvostne herecky zhostil biblickej postavy Noea + jeho epochálnej stavby (archy), v excelentnej pasáži, so samými zvieratami na paľube, s naprosto vyčerpávajúcim vizuálnym stvárnením, kde si najlepšiu časť z filmu, jednoducho „ukoristil” sám pre seba, skrátka - je totálne najlepšia a najstrhujúcejšia, trvá najdlhšie, kde aj budúca sekvencia s Georgeom C. Scottom (Abrahám), presiakajúca v druhej polovici, má taktiež dobrý spád a vyvrcholenie, no tomuto nesiaha ani po členky. _ Má to pozoruhodnú d.p. rímskeho mága Giuseppeho Rotunnoa (patrí medzi mojich obľúbencov, ktorí sa nestihli zmestiť do prestížneho rebríčka...), ale VÝPRAVA vytvára presne také fascinujúce scenérie, bez ktorých by sa to nikdy nezaobišlo ! Špičkový strihač Ralph Kemplen sa s tým nemazlil, a naservíroval nám 3 hodinovú exkurziu do ďalekej minulosti, ktorá má síce čo ponúknuť, ale mňa osobne viac fascinuje portrét Ježiša, ktorý sa objaví až potom... I napriek tomu, som rád, že som si pozrel „starú Bibliu” ... ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Podivně převyprávěná část biblické dějepravy, kterou jsem schopný přijmout jen jako "rodinný film" (v dobrém slova smyslu), protože v ní naprosto postrádám to, co nesmí v díle snažícím se celkově uchopit první kapitoly dějin světa, chybět, totiž: jednotnou ideu pozemského života, silnou, vitální osu, magneticky k sobě poutající pohyby kosmu i lidí, jejich snů i jejich děl, ale která může být interpretací (vyzdvihující pesimistické, nebo optimistické znaky) nejrůzněji vychýlena, deformována. Huston si hraje s příběhy, tu zesílí napětí expresivitou (patetickou, čili klidnou, nikoliv palčivou, čili vyvolávající otázky), tu odlehčí drama víry groteskou (při vstupu zvířecích párů do archy jsem se jen obával, aby si mezi sebou nezačaly povídat a vtipně glosovat situaci), ale jednotnou výpověď nepodává. Zůstává jen u vyprávění, ale na druhou stranu: i to má své kouzlo - a Huston vyprávět umí, což je nejpatrnější na Abrahamově příběhu (který je ve filmu také nejvíce psychologicky prokreslen a nejoriginálněji zkomponován). Poněkud paradoxně mi však intenzivnější spirituální zážitek zprostředkoval jeho film Heaven Knows, Mr. Allison než tyto stránky z dětské Bible. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že tento film vcelku věrně opisoval moji zkušenost, když jsem knihu Genesis četl. Příběhy na začátku byly vcelku zajímavé, ale byly dost rozdrobené. Zatímto z části s Abrahámem si totálně nic nepamatuju. A stejně tak tomu je i po tomto filmu. Nejlepším momentem byla asi Babylonská věž a samozřejmě vděčné davové scény (hlavně ty s archou a ochočenými zvířaty byly hodně povedené). ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pár vybraných príbehov z Biblie, teda zo starého zákona, všetko veľmi zdĺhavé, nič špeciálne, stále neviem ako to bolo s tými dinosaurami, takže ťažko môžem žasnúť nad niečím síce dlhým, aj keď by si to zaslúžilo skôr podrobné seriálové spracovanie, no dosť veľkofilmovo spracovaným a pritom je to len pár obyčajných dejových zložiek. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Stále som hľadal vo filme ten ( na svoju dobu ) gigantický rozpočet. Naozaj to na ňom nieje veľmi vidno, azda najväčšou položkou bola Noemova archa a honoráre všetkých tých hviezd. Film sa z môjho pohľadu ani veľmi nesnaží o nejaké to napätie či gradáciu, aj napriek tomu že je to notoricky známy námet a vo filmovej podobe je to predsa rozdiel ako v knihe. Spektákel, ktorý ani nieje veľmi spektáklom. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,CHÁPANIE BOHA NIE JE NAŠIM CHÁPANÍM. A ČO SA PRIHODÍ A AKO TO BUDE DOCIELENÉ, NIE JE V NAŠEJ MOCI POCHOPIŤ. LEN S PRÍSĽUBU TOHO, ČO SA MÁ STAŤ, MÔŽEME MAŤ ÚSPECH." __ Aj keď je film líčením niekoľkých príbehov zo Starého zákona, celku nemožno uprieť koncept . A to je nespornou výhodou tohoto diela. Zaujímavé je aj rozloženie oboch polovíc filmu. Prvá začína samozrejme stvorením sveta a končí príbehom o Neomovi a veľkej potope; je menej výpravná (čo sa dá pochopiť), miestami krásne naivná a dominantné slovo má rozprávač, do úst postáv sú kladené len jednoduché dialógy, poprípade citácie z Písma. Tu ma oslovilo predovšetkým zaujímavé načrtnutie postavy Satana v Raji. Druhá polovica sa začína trocha zbytočnou vsuvkou o Babylonskej veži a zvyšok príbehu sa zameriava na Abraháma. Práve tu sa nájde niekoľko hlboko prepracovaných myšlienok a fantastická scéna v zničenej Sodome. Z hereckých výkonov určite zaujme Richard Harris ako Kain a vynikajúci George C. Scott v úlohe Abraháma. (88. hodnotenie, 8. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé a krásné zpracování nejznámějších biblických příběhů. Pro neznalé i znalé jednoznačně přínos. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Krásně vytvořený, až dech beroucí epos, který příjemně stravitelnou formou vypráví příběh Starého Zákona. Historické velkofilmy 60. let jsou chloubou americké kinematografie a film Bible patří k těm nejlepším z nich. ()

k4n9ur 

všechny recenze uživatele

Zatím ****, možná až to uvidím vickrát tak změnim na *****. Uvidíme. Zatím nemám takový rozhled a neviděl jsem takových filmů moc, abych mohl porovnat s jinými. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Bůh není krutý, jak zde konstatuje jeden z uživatelů, Bůh je láska, proto už před stvořením připravil plán záchrany pro případ, kdyby člověk selhal (1. Petrova 1, 18- 20). Starý zákon je plný předobrazů ukazujících na Krista, ve filmu nejviditelněji působí symbol beránka. Toho měl podle nařízení obětovat Kain, aby Bůh jeho oběť přijal, toho jako zástupnou oběť poslal Bůh Abrahamovi, aby tento patriarcha plně pochopil plán spasení a kdo ve skutečnosti obětuje svého Syna. Potopa a zničení Sodomy pak demonstrují dovršení míry lidské zkaženosti, kdy Bůh musí zasáhnout. I v takovém případě však byla možnost záchrany- Noe stavěl archu 120 let a celou dobu mluvil o blížící se zkáze a potřebě pokání (1. Petrova 3, 20), v případě Sodomy byl Bůh ochoten při "smlouvání" s Abrahamem přistoupit i na deset spravedlivých. Otázka zní, kde se člověk nachází právě teď: je účasten na Božím spasení, nebo patří k posměvačům před archou? Soud nad sebou vynese nakonec každý sám. ()

Reklama

Reklama