Reklama

Reklama

The White Helmets

Krátkometrážní / Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2016, 41 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Počas piatich rokov neustálych vojen bolo zabitých viac ako 400 000 Sýrčanov a milióny občanov utieklo zo svojich domovov. Tí, ktorí zostali, sa nachádzajú v oblastiach mimo vládnej kontroly, odkázaní na pomoc skupiny dobrovoľníkov. Skupinka záchranárov riskuje svoje životy, aby zachránili obete spod trosiek. (ČSFD)

Recenze (15)

smetyl 

všechny recenze uživatele

Dokument o týmu The White Helmets, který se dočkal nominace na Oscara je svědectvím naší doby. Bílé helmy jsou vždy první na místě po dopadu bomby a pomáhají zachraňovat civilisty. Jedná se o dobrovolníky, kteří podstupují výcvik v Turecku a poté pomáhají doma, v Sýrii. Pochopitelně, že není nic černobílé a z toho důvodů jsou na internetu k nalezení tuším 4 fotografie a jedno video, které zobrazují příslušníky bílých helem v doprovodu nebo při asistenci teroristů z organizace Al Kajda. Jenže jde o individuální případy a ruská propaganda je prolezlá natolik, že mnozí bílé helmy osočují z kooperace s teroristy a že jsou (což je naprosto směšné) placeni finančníkem Sorosem, aby rozvraceli režim v Sýrii. Ať už je pravda na jakékoli straně (faktem je, že dokument vyznívá tak, že bombardují vyjma Rusové, ale všichni víme, že ani USA nejsou pozadu), Bílé helmy pomáhají zachraňovat životy, a to je to nejcennější, co může člověk vykonat. Čest jejich práci a hodně štěstí do oscarových bojů. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Smutná pohlednice ze Sýrie, která naplno vynikne v momentě, kdy jeden z účastníků, ve chvilkovém pohodlí tureckého hotelu na školení, pronese: „Mír a klid, a přitom jenom stačí přejít hranici“. Udělený Oscar je bezesporu politickým gestem, ale nemožnost si vybrat si stranu, které budeme z pohodlí střední Evropy fandit, je pro některé evidentně nad jejich rozlišovací schopnosti. Není to tendenční, ani manipulativní, spíše hořké, ale ne beznadějné. Jak se říká: Ne všichni hrdinové nosí kápě. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Sympatické, že zůstali bránit svou komunitu a nesáčkovali se k Merkelové do demograficky vymírajícího Německa. ()

Nettrass odpad!

všechny recenze uživatele

,,Vysoce kvalitní,, dokument, ze kterého s naprostou jistotou pochopíte, že to zlé Ruské letadlo nebombarduje Islámský stát, ale pouze a jenom nemocnice a malé holčičky. Zvlášť líto mi bylo té hezké holčičky, na kterou se Rusové zasedli a chudáci bíle přilby jí museli z různých sutin tahat 4X, naštěstí pokaždé nezraněnou. Ony ty bílé přilby nejsou tak bílé, jak se snaží tvrdit: https://www.youtube.com/watch?v=Hc_qNwNuLBo....Allahu akbar. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

V Sýrii je situácia naozaj ťažká. Bojuje proti sebe príliš veľa strán na to, aby sa táto apokalypsa konečne celá skončila. Biele prilby si vyslúžili mnoho chvál a obdivu, ale aj mnoho kritiky za bočné aktivity niektorých ich členov sympatizujúcich so sýrskou opozíciou. Ale tak či onak, hlavne že pomáhajú tým, ktorí to najviac potrebujú - obyčajným bežným civilistom, ktorí za nič nemôžu! P.S. Bombardovať nemocnice je neuveriteľná úbohosť! ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Vím, co se zhruba děje v Sýrii, ale o White Helmets jsem vlastně nic nevěděl a tenhle krátký dokument mi alespoň přiblížil jejich problematiku. Těžko se na to však kouká, kvůli snaze být co nejvíc autentický, ta rozklepaná kamera tomu vůbec nepomáhá. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Asi to není dokumentární veledílo. Je to hodně Hollywood. Rozhodně to ale není propaganda. O jednotlivých stranách konfliktu je tam minimum. Zato je tam spousta o skutečné lidské hrůze a hrdinství. A to je potřeba neustále ukazovat, protože je to I naše hanba, že jsme něco takového dopustili. ()

cerber 

všechny recenze uživatele

Kdo chce nenavidet, nenavidi a kdo chce pomahat ten pomaha. Film je dobra ukazka z jedne z nejvic rozbite zemi jak si lidi pod naletem bomb pomahaji navzajem. Kdo v tom vidi jen propagandu, tak toho mi je fakt lito ()

+sfinx+

všechny recenze uživatele

Skupinka záchranárov riskuje svoje životy, aby zachránili obete spod trosiek ... úžasný popis. Já si počkám na druhý díl, kde jsou tihle dobře finančně podporovaní sráči, kteří se prezentují jako nestranní záchranáři, foceni a natáčeni se zbraněmi v rukou po boku teroristů. Buďto se mýlí autor popisu nebo jde o další propagandistický snímek. Vzhledem k tomu, že dostal Oscara, vsázel bych na to druhé. Jen škoda, že se tam asi nezpívá, jinak by vyhrál i Eurovizi. ()

Reklama

Reklama