Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začátek první světové války: německé zeppeliny straší britské civilní obyvatelstvo. Britský důstojník německého původu Geoffrey von Richter-Douglas (Michael York) je vyslán do Německa, aby vypátral podrobnosti ohledně stavby nového typů smrtonosných vzducholodí. Dostane se však na palubu zeppelinu, který letí do Skotské vysočiny, kde má provést nebezpečný úkol... (Pohrobek)

(více)

Recenze (17)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý válečný film o nepříliš popularizovaném tématu - německých zeppelinech, podnikajících výpravy do britského vzdušného prostoru. Ústřední zápletkou snímku je špiónský příběh Michaela Yorka - Angloněmce - , který postupně poznává, jak je jeho špionské poslání ošidná záležitost, zvláště když se obrací proti jeho starým známým. Film je zdatně zrežírovaný, zpočátku celkem klidný, závěr je ale velmi slušně akční, možná až trochu uspěchaný. Zaujmou pochopitelně letecké scény, Michael York podal už lepší herecké výkony, ale jeho postava je dost zajímavá, jen nechápu, jak to dělal se ženami - stačilo, aby se na nějakou podíval, a už si zajistil její sympatie a především ochranu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3* a 4*. Vydařený snímek z první světové války na téma vzducholodě v německé armádě. Skrytě jsem Angličanům ten výprask přál, jelikož jejich nadutost a namyšlenost ve smyslu: máme všechno pod kontrolou, byla do nebe volající. Hm, mají v Německu špiona, ale téměř nikdo o něm neví, byť se snaží doručit klíčové informace.... A jelikož film točili Angláni, tak předpokládám, že se zobrazili opravdu věrně. York nepatří mezi mé oblíbence, ale zde jsem mu držel palce. Nejnapínavější scény - ty u radiové stanice, fakt na mrtvici... A Elke Sommerová byla vopravdu kóča! ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mějte strpení s uzívaným začátkem a nepříliš výrazným Michaelem Yorkem a dostane se vám slušné dobrodružné podívané, která v závěru vyvrcholí velice zručně natočenými akcemi na zemi i ve vzduchu. Vzducholoď hodnotím jako lehce nadprůměrný film, který má s historií společného pramálo, a tuším, že v původním znění a s neořízlým obrazem (který si v televizi svůj štědře široký formát zachoval bohužel pouze při úvodních a závěrečných titulcích) je ještě lepší. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná dráma z prostredia 1. svetovej vojny s celkom zaujímavou témou. Veľmi dobrá výprava a až na začiatok aj tempo filmu, v ktorom sa vždy niečo deje. Oceňujem hudbu, ktorá by určite zniesla aj vyššie kritéria. Aj keď je ústrednou postavou rola mladého M. Yorka, z hercov ale potešil iba Diffring (väčšinou hrajúci fašistov a vždy záporné role). Hodnotenie: 70% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: Nevýrazné. Michael York mě tentokrát nepřesvědčil o svém šarmu, s jehož pomocí dobýval krásné ženy ... ani o své duševní rozpolcenosti (umocněné touhou po životě), kterou jsem byla ochotná akceptovat. Daleko víc mě zaujala obří vzducholoď, která představovala vrchol technického mistrovství a jako každá noblesní dáma si byla svých předností moc dobře vědoma - tudíž byla sama na sebe (ne)patřičně hrdá. Nelze opomenout ani závěrečnou leteckou bitvu, ne nepodobnou souboji Davidů s Goliášem. Závěr je v rámci možností vyřešený vcelku uspokojivě, přesto se dostavil neurčitý, značně rozporuplný a ničím nepodložený pocit, že příběh zůstal nedotažený. Jednoznačně pozitivní zjištění tak spočívá pouze v tom, že válka je vůl - a to není nic nového pod sluncem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Během natáčení došlo k tragédii, když se srazilo letadlo s vrtulníkem a zahynuli čtyři lidé, včetně kameramana Skeetse Kellyho. (Marek06)
  • Historická vzducholoď LZ36 poprvé vzlétla 8. března 1915 a byla provozován německým námořnictvem (nikoli armádou) pod označením „L9“. Provedla 74 průzkumných misí v Severním moři, čtyři nálety na Anglii, při nichž shodila 5 683 kg pum, a několik útoků na britské ponorky. Dne 16. září 1916 se spolu s L6 vznítila a byla zničena ve svém hangáru ve Fuhlsbuttelu. (Marek06)

Reklama

Reklama