Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Frank navštíví krachující hotel, který vede zmrzačelý James Temple a jeho snacha Nora, vdova po Frankově příteli z války. Vládu nad hotelem přebral Johnny Rocco a jeho gang. Zpočátku je Frank k Roccově chování k jeho milence-alkoholičcce lhostejný, avšak vražda dvou Indiánů ho dovede k přesvědčení, že Rocco musí být zastaven. Frankova jediná šance přichází, když ho Rocco donutí, aby mu pomohl doplavit se i s gangem na Kubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdyby John Huston přitlačil víc na pilu, dostavil by se možná stejný efekt jako u jeho předešlého filmu Poklad na Sierra Madre. Motiv "vězněm ve vlastním domě" s mafií na krku a živelnou pohromou nad hlavou skýtal dramatičtější průběh. Frank (Bogart) si napřed nechce pálit prsty, pak se vybičuje k činu, mě ale chyběl v jeho chování razantnější zlom, taky záporák se mi nelíbil, byl fyzicky příliš "ekl" a to je chyba, protože i záporák má být aspoň trochu charizmatický. To jsou jen kosmetické chybičky, protože film je to jinak výborný. Co však zaslouží pětihvězdičkové uznání, je výkon Claire Trevor v roli mafiánské děvky. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Milujem tú čiernobielu koláž, milujem umenie rozprávať, milujem tú osudovosť a fatalitu postáv, obdivujem tú fabrikovanosť štúdiového systému, kde vďaka obmedzeniam vznikal pretlak tvorivosti ako i uhranutý Bogartov pohľad v kombinácii z bezchybnou Hustonov réžiou. Milujem Key Largo. Prečo? Pretože kombinuje všetko vyššie zmieňované. Díki Dougu :-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá (a nikoli poslední) vzájemná spolupráce dvou klasiků Johna Hustona a Bogarta. Navíc jde o čtvrtý (a tentokrát poslední) film jedné z vůbec nejlépe "jiskřících" dvojic stříbrného plátna Humphrey Bogarta s Lauren Bacall (což je zajímavější o tu skutečnost, že mezi nimi byl rozdíl rovného čtvrtstoletí). Key Largo vzniklo ve stejném roce jako jiný společný projekt prvně jmenované dvojice Poklad na Sierra Madre, v jehož stínu se tak trochu ztrácí. Což je nespravedlivé. Výsledek sice trpí jistou mírou studiovosti a tím, že se až moc okatě jedná o adaptaci divadelní hry, ale atmosféru jedné parné hurikánové noci by tomuto snímku mohla tiše závidět kde jaká slovutnější záležitost. A je to především Hustonovou zásluhou. Navíc kompletní herecké osazenstvo se rozehrává k velkým výkonům. Noir to sice ve výsledku zase tak moc není, ale o perfektní film jde nade vší pochybnost. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, mistrně stavěný noir, jenž graduje v jedné místnosti, odříznuté od světa zuřícím hurikánem. Bogart jako hrdina z nutnosti, jenž si svým "posláním" minimálně zpočátku není zcela jist a především jeho naprosto rozkošný protihráč Edward G. Robinson ve zcela uhrančivé roli bezskrupulózního mafiána. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

S Bogartem před a s Hustonem za kamerou jsem čekal klasický noir plný sak, zbraní a mezi zuby proceděných hlášek. A Key Largo skutečně všechno zmíněné nabízí, ale nejlepší je ve chvílích, kdy je úplně o něčem jiném. Vypráví totiž i o rasových otázkách, společenských problémech a ve značné míře i o teskných poválečných náladách lidí, kteří vědí, že je načase, aby po špatných letech bylo konečně lépe, ale i díky prospěchářským grázlům to není tak jednoduché. Paradoxně takový žánrový mišmaš se silnými ženami křehkého zevnějšku, hodnotami odvahy i s uvědomělými činy se začne sypat až v poslední třetině, kdy je tematicky nejjednoznačnější a konečně přepíná do očekávané bogartovky. Jenže o tu jsem v tu chvíli paradoxně už nestál a nejradši bych se melancholicky topil ve všem, co jí předcházelo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poválečný, post-prohibiční noir vyniká skvělou zápletkou a v ostrovním prostředí hotelu Largo ve vedru jižní Floridy. Bogartův "soldier" v šachu partičky gangsterů, pár dalších prototypických postav, atmosféra nemalá zatímco venku zuří hurikán -- popere se hlavní hrdina s osudem a zachová se sobecky srabsky, anebo nářezově chlapsky? Mlhavý Santana závěr má taky hodně do sebe. Značka zamračený letní podvečerní ideál. "Out of season in this heat... Why would they decide to sit down on Key Largo?" ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Možná sem měl jen příliš vysoké očekávání, ale myslím, že se dalo na dusné náladě ještě trošku přitlačit a vytěžit ještě víc na atmosféře. Celé to nepůsobí nijak moc děsivě a po celý průběh filmu se o ty tři moc nebojíte, i když je kolem partička mafiánů, nikdy to nepůsobí, že mají přiliš na mále. Místy je taky film trochu poplatný době (invalidní stařík pronáší úražky s neseriózní a naivistickou tváří, jako by se nechumelilo apod.). Dělalo se to dřív trochu jinak (pro srovnání třeba MYS HRŮZY o čtyřicet let později). Humphrey Bogart je nicméně skvělý po celou dobu a závěrečná sekvence při převozu na Kubu je dobrou parafárzí k MÍT A NEMÍT od Himingwaye. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fandím spolupráci Johna Hustona a Humphreyho Bogarta, ale zde se až příliš projevuje skutečnost, že jde jen o pro film adaptovanou divadelní hru. Skoro bych řekl, že se zde Bogart mírně vytrácí vedle mafiánského Edwarda G. Robinsona. Ale přes to všechno nadprůměrný film, s nímž se hodinku a půl divák pobaví. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč na ten uragán nevytáhnete pistole? Odpráskněte ho!" Osamělých hrdinů v boji s mafiány jsem viděl mnoho a výjimečnost vojáčka Franka McClouda v boji s gangstery krále podsvětí Johnnyho Rocca vidím nejspíš v tom, že patří mezi průkopníky této nyní již poměrně obehrané situace. Mohu pouze odhadovat, že kdysi to asi bylo hodně napínavé, ale mne spíše rušila nesmyslná lehkovážnost padouchů. Nicméně gangsterskou férovku při pistolnickém souboji jsem si užil, nepotrestanou drzost Nory taky a Frankovi jsem rozhodně fandil, když se rozhodl deratizovat svět od gangsterů. Jen jsem doufal, že mě to vtáhne víc do děje, budu chránit něžné pohlaví a budu při uragánu statečně bojovat s otevírajícími se okenicemi. Místo toho jsem jen poklidně seděl a čekal, až to všechno udělá Frank za mě. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Divadelnost předlohy sice vystrkuje růžky, ale vesměs to nevadí díky fantastickému obsazení a skutečně filmové režii Johna Hustona. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Maličko strojené a tezovité. Přesto určitě pěkný noir s charismatickým Bogardem a nevyzpytatelným Robinspnem. Hezká kusovka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V přímořském hotýlku je dusno bez ohledu na klima a až se zavřou okenice, přibude i temno. Je vyhlášen storm warning na hurikán, nicméně divák tuší, že pro bandu upocených gangsterů z Milwaukee to slovo storm znamená Bogart.. Přenášet divadelní hru na filmové plátno může přinášet úskalí v oblasti sevřenosti prostoru a času, ale jakmile Bogie zase přijme cizí válku za svou a vezme pár přátel na projížďku lodí, je vše odpuštěno. Apropo, štáb může být rád, že od jisker mezi ním a Bacall neshořela loděnice.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce obsadenie a dráma plná thrillerového napätia. Divadelné prostredie, ktorého dominanciou sú skvele napísané postavy. Bogard dominuje, a aj keď jeho postava toho veľa nenahovorí, práve ona je nosným pilierom tohto filmu, ktorý má veľkú výpovednú hodnotu. Na druhej strane Edward G. Robinson ako stelesnený gangster odviedol skvelú prácu. Navyše pamätná scéna, kde je Lionel Barrymore (v skutočnosti) pripútaný na vozík a pod nátlakom emócií a hnevu sa snaží prekaziť zlé úmysly líderovi gangu Roccovi je skutočne veľmi emotívna. Veľa súvislostí, ktoré robia tento film niečím viac si dnešný divák neuvedomí, ale to nevadí. Aj tak dostane skvelý film s kvalitnou réžiou, dobrým príbehom a plným charizmatických hercov. 85%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tak z tohohle Bogartova kousku jsem zklamán. Začátek byl dokonale noirový, atmosféra začala správně houstnout od prvních minut a téma je zajímavé, ale místo napětí se nakonec dostavila jen nuda. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Bezchybná a živá režie velkého Johna Hustona, starý harcovník Karl Freund za kamerou, veterán muzicírování Max Steiner podepsaný pod hudební kulisou, Humprey Bogart jako okolnostmi políčkovaný válečný veterán, E. G. Robinson jako odpudivý gangster s prohnilostí zarostlou pod kůží, úžasně přirozená Lauren Bacall v roli dcerky zmrzačeného hoteliéra, hurikánem odříznutý hotel, který se tak promění v nedobrovolný Alcatraz, šťavnatá tropická atmosféra, napětí lascivně zvoucí k nakrájení na tenké plátky a přesahová problematika soužití původních obyvatel s bílými muži... - mohl z této množiny motivů a památných jmen vzejít špatný film? Odpověď: Ani náhodou. Key Largo rozhodně předčilo všechna má očekávání do něj investovaná. Zvláště tím, že jsem namísto klasického "městského" noiru vycházejícího z literární hard-boiled školy pánů Chandlera, Caina a spol. dostal nápaditě vybalancovanou souhru s metodikou mob movies. Poklona, Johne. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Mistrovský thriller uzavřeného prostředí přístavního hotelu během běsnící bouře. Charismatický Humphrey Bogart ve své obligátní roli férového drsňáka opět exceluje, Lauren Bacall je snad nejkrásnější hvězdou filmů noir a Edward G. Robinson je coby autoritativní gauner Rocco rovněž vynikající. Napětí s přibývajícím časem houstne a vrcholí v nikterak dlouhé, ale úderné a realistické finále. 95%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pripomínalo mi to trochu Wylerove Hodiny zúfalstva, kde bol Bogart na druhej strane zákona ale toto je štýlovejšie, napínavejšie a navrch to má McClanovské finále ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bez Humphreyho Bogarta, Edwarda G. Robinsona a Lauren Bacall by byl snímek poloviční, ovšem zmíněné trio je zárukou toho, že se bude nač koukat. Key Largo má atmosféru, které také napomáhá malý prostor, v němž se děj odehrává. Nechybí tu ani jistá dávka napětí a vidět Bogarta v kladné roli, to také pokaždé potěší. ()

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama