Reklama

Reklama

Co skrývá darknet?

(TV film)
  • Česko V temnotách webu (festivalový název) (více)
Izrael / Francie / Česko / Německo, 2016, 54 min

Většina uživatelů má přístup jen k jednomu procentu všech informací nabízených na celosvětové síti. Zbytek nacházející se hluboko pod povrchem je známý jako deep web. Tedy v podstatě taková nepřístupná datová skládka vytvořená bankami, vládami a korporacemi. A pak je tu ještě jeho neviditelná část. Máme běžný internet a pak je tu něco, čemu říkáme darknet. Undergroundový systém anonymních webových stránek, které nijak nevyhledáte. Alespoň doposud, ale už se něco mění… Po léta platilo, že když jste chtěli něco dělat tajně, jako nakupovat drogy nebo kradené věci, nebylo to ve skutečném světě vůbec jednoduché. Jelikož v reálném světě se musíte sejít s prodávajícím a nějakým způsobem mu zaplatit. Darknet představuje nové tržiště, kde jsou identita kupujícího i prodávajícího a dokonce i peníze skryté nejen před donucovacími orgány, ale před kýmkoli, kdo se pokouší kriminalitu a obdobné věci sledovat. Nabízí možnosti, jak vyprat špinavé peníze, najmout si zabijáka, koupit si zbraně… Deep web mnozí využívají k pořízení falešné identity. Weby nabízejí zelené karty, řidičské průkazy i cestovní pasy. Jiným slouží ke zlověstnějším činnostem, jako je obchodování s lidmi nebo drogami. Lidi na Západě považují dark web za cosi opravdu zlého a temného a všechno na něm je ohavné. Zatímco ve zbytku světa mu vůbec neříkají darknet, ani ho nepokládají za semeniště zla. Pro ně je místem, kde mohou sdílet informace svobodným a bezpečným způsobem. Třeba pro aktivisty LGBT je jedním z posledních bezpečných přístavů. Mohou na něm být sami sebou. Na mnoha místech světa stačí být sám sebou online, aby vás zatkli. Pro takové lidi, kteří vědí, že na internetu nejsou v bezpečí, že pro ně není bezpečné posílat e-maily nebo být členem nějaké skupiny na Facebooku, mohou šifrované technologie představovat záchranu života. A dokážeme pochopit, že darknet potřebuje někdo, kdo žije v diktátorském režimu, ale v demokratické společnosti je přeci svoboda základní součástí života! Nebo ne? Ocitli jsme se snad na křižovatce mezi dvěma soupeřícími systémy vládnutí? V jednom řídí životy občanů Velký bratr a ve druhém vládnou masy? (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pěkně přehledný úvod do problematiky pro širokou veřejnost. 1) Film očividně není zamýšlen jako metodická pomůcka pro hledače netradičních služeb. Vůbec se nezabývá technikáliemi, kterým, jak mi připadá, ani jeho tvůrci vlastně nerozumí. Jinak řečeno - je to film o fenoménu, o kterém se ví, ale s nímž tvůrci neumějí zacházet._____ 2) Ale nevadí mi to. Základní poučení snímek poskytne. A k tomu i určitou menší filosofickou nadstavbu o svobodě. Většina lidí opravdovou svobodu nechce. Chtějí jí jen tolik, aby se cítili pohodlně. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[Jeden svět - 2017] Dokument, který nabízel velmi zajímavé téma. O Dark Webu ví asi každý, tedy alespoň o jeho existenci určitě ano. A já doufal, že mi tento dokument znalosti nějak více prohloubí, ale to se úplně nestalo. Jedná se spíše o základní průvodce co Dark Web vlastně je, jak se na něj dá dostat a co všechno se vlastně na něm dá získat. Následuje ''troška konspirace'' na téma jediná svobodná část webu, kde Vás vlastně nikdo nesleduje. Něco pravdy na tom rozhodně bude, ale závěrečná diskuze s jedním z tvůrců mě utvrdila, že ani on není úplně ponořený do tématu a zas tolik se mu nevěnuje, jelikož už pracuje nebo pracoval na dalších věcech z úplně jiných odvětví. Zajímavý průvodce základy, ale do hloubky příliš nejde. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jakákoliv alternativa je důležitou protiváhou totalitě... Jak by asi vypadal dokument dnes, při cenzuře na fb a rušení desítek tisíc účtů .... Nedotkli se téměř tzv.konspiračních teorií... ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Za mě teda ne po úvodních cca 10 minutách to jde úplně do hajzlu a místo toho, abych se dozvěděl co skrývá darknet jsem se dozvěděl o jakési anarchistce a o chlápcích co tvrdí, že stát vše sleduje (to vím už dávno na to se nemusím dívat na dokument) . Zajímavé je tam jen to , že se tam dají koupit drogy objednat vrahové, koupit pušky a, že tvůrce hedvábné stezky dostal doživotí, i když je údajně nevinný (na druhou stranu kromě toho tvůrce vím vše dávno tak, že vzdělávací hodnota tak 20) . Je to škoda jelikož mohly jít více do hloubky od spolužačky známý tam byl a prý jsou tam slušné hnusárny namátkou necenzurované popravy Islámského státu. video jak jakási ženská skáče na vlastní děcko a podobné kousky. Někde jsem i četl , že jakýsi chlápek si tam objednal ty drogy a tak po hodině si pro něj přišli policajti. 20 procent nechce se mě dávat odpad ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený dokument o autorově darknetovém "odpanění", takže nějaký hlubší vhled neočekávám. Zajímavé rozhovory s kryptoanarchisty, kde je vidět, že je každý individualista a o nějaké společné "ideologii" se mluvit nedá. Mohlo být zmíněno, že na darknetu fungují i legální "firmy", např CNN tam má stránku (z pochopitelných důvodů). Doporučuji jako doplněk přečíst tuhle knihu. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Je darknet dobrý, nebo zlý? Sám o sobě je pouze technologií, kterou někteří možná využívají, rozhodně ale i mnozí zneužívají. Na otevřeném internetu je poměr hádám obráceně... ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Základní přehled o dark webu, který získá každý, kdo pravidelně sleduje toto téma. Přidanou hodnotou jsou úvahy o svobodě a setkání s hackery. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Film měl 8.3.2017 na Jednom světě víceméně českou premiéru a plný sál Světozoru byl sympatický. Můj komentář a hodnocení je ovlivněno tím, že se pohybuji "v branži", takže jsem se nedozvěděl skoro nic nového. Pro běžné bezstarostné internetové brouzdače to však bude jistě zajímavé, nové a třeba se chvíli nad tématy zamyslí.. a pak asi stejně postne na FB další osobní údaje a fotku z dovolené.. Dozvíte se něco o cipherpunku, kryptoanarchistech, bitcoinu, hackerech, nástrojích a prostředcích, současných možnostech i vizích budoucnosti. Od všeho trochu, nic pořádně, ale tak se teď přehledové dokumenty dělají. Však on se i pan režisér přiznal, že toho o tématu zas tak moc neví. Pokud jste na tom stejně, určitě se na film podívejte, ale pokud budete mít možnost shlédněte raději povedenější snímek "Do hloubky webu / Deep Web" z roku 2015; http://www.csfd.cz/film/409329-do-hloubky-webu/komentare/. Zajímavé je jistě to, že se část filmu odehrává v pražské Paralelní polis, protože mezi Čechoslováky je, především vzhledem k počtu obyvatel, (krypto)anarchistů docela dost. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kdo o darknetu nic nevěděl, ten se přeci jen něco dozví. Pravdou je, že hned v počátku, a to je pro mě nejdůležitější, je řečeno, co všechno na darknetu najdeme primárně. Tedy drogy, vraždy, úchylárny nejhrubšího zrna. Zmíněno je třeba diskuzní téma, a teď to nevím přesně, ale něco jako "jak týrat nebo zabít děti". Průvodce pořadem se snaží o darknetu zjistit víc, proto musí jít do hloubky, sejít se tajně s nějakými hackery, kteří na něm působí. Vidíme dokonce záběry z Prahy, Čech nadšeně chrochtá, ale celkově je pro mě dokument zklamáním. Rozhodně si mohl například moderátor něco vyzkoušet, objednat si, aby viděl, jak přesně to funguje. Závěr, že darknet je jedním z posledních svobodných míst na světěn a tím pádem je jeho existence v pořádku, mě trochu zklamal. Asi už zapomněl, kterak mu o desítky minut dříve policista vyprávěl, že bezpečnostní složky jsou z darknetu zoufalí. Nemají páky na tisíce ilegálních věcí, které se tam dějí. Asi zapomněl, kolik úchyláren hned na začátku objevil a že se na něm dá objednat i vražda. ()

Reklama

Reklama