Reklama

Reklama

Přicházejí v noci

  • USA It Comes at Night (více)
Trailer 2

Rodina žijící v lesích daleko od civilizace se snaží ochránit od nákazy, která se šíří po celém světě. Do jejich domu se uprostřed noci vloupá muž, který se pro svou rodinu také rozhodl udělat vše, co je v jeho silách. Oba muži se rozhodnou spojit své síly, rodiny a vzájemně si pomoci, ale strach a obavy jsou silnější a nakažený může být kdokoli. (Lucccy.N)

(více)

Recenze (224)

castor 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl opatrný, dopadlo by to hodně zle. Z Joela Edgertona se stává herecká jistota, která navíc velmi umně tíhne k režii a scenáristice (Dárek). Zase se něco zvrtlo, zase v něčem krutě prohráváme. Virus se rozšířil stejně rychle jako panika, tvůrci se od začátku s divákem příliš nemazlí a od prvních minut zobrazují cosi zlého, zákeřného, aniž bychom viděli nějaké agresivní projevy nemoci (třeba zombie), jednoduše nás ovšem výtečná atmosféra přesvědčí, že rozhodně nejde jen o obyčejnou chřipku. Tenhle kousek spoléhá na psychologii postav, které obklopuje nejistota, strach, paranoia, izolace. Dělat dobré skutky se v téhle nehostinné době úplně nevyplácí, o čemž se přesvědčí i rodinka výše zmíněného chlapáka. Je to pomalé, je to napínavé. A dokonale využívá labyrintu interiéru domácího vězení. Dvě tři údernější scény a ty čtyři hvězdy bych dal s klidnějším svědomím. Přesto je dám. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nápadité, vďaka záveru nútiace zamyslieť sa, no napriek snahe o vyvolanie desivej atmosféry, nedostatočne strašidelné. Čakal som atmosferickú pecku, dostal som komornú drámu, v ktorej sa viac rozpráva, než naháňa strach. Škoda, lebo ja milujem tieto lampášové horory, v ktorých je všade tma, pričom človek disponuje len sviečkou na baterky. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Film tak tajomný a neprvoplánový až divák nevie čoho sa báť, prečo má s postavami súcítiť a o čom to vlastne celé je. OK, to posledné je jasné. Ale prišlo mi to fakt málo. Klasicky nezvládnutá festivalovka, ktorá sa hrá na veľké umenie a je pritom iba priemernou žánrovkou. 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Slušná depka. Nakonec bych to jako horor klidně označil, přestože jsem se občas v průběhu sledování značně ošíval nad zdánlivým přešlapováním na místě. Musím ovšem filmu přiznat, že z hlavy jej prostě nedokážu jaksi dostat. 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Tak mě zabij! Zabij!" ,,Prásk!" Dům v lesích. Strach. Smrt. Příchozí. Psychologické drama staví především na atmosféře. Ač se místy zdá snímek pomalý (nic pro příznivce akčních filmů), utíká velmi rychle. Nebezpečí ukryté v záhadné nemoci a příchod další rodiny vytváří patřičné napětí, které dosahuje vrcholu v momentě, kdy dojde ke konfliktu. Slušivá kamera je doprovázená mrazivou hudbou, která sice není nijak originální, ale funguje výborně. V řadě scén navíc ztichne, nebo zůstane jen několik minimalistických tónů. Film se obejde bez ohňostroje gore i násilí, jeho síla je jinde. Jen zdánlivě otevřený konec je tečkou za podařeným snímkem, jenž mě potěšil. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že tento film nedokázal na plno využít svůj potenciál. Atmosféru to mělo povedenou, ale po celou stopáž to jelo na jeden převod, prakticky žádné vyvrcholení zápletky, která také mohla být zajímavější. Někomu tato hororovo-psychologická hra sedne víc, za mě to byl prostý průměr. 55% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné. Svým stylistickým rukopisem a finálním vyzněním film příliš nevybočuje z průměru toho, na co jsou fanoušci komorního mysteriózna zvyklí, ale pojetím příběhu, který je vystavěn neklasicky, uspokojivě řeší psychologii hrdinů a vyhýbá se byť sebemenší komplexnosti, Shults bezezbytku skóruje a drží diváckou pozornost jako mazácký filmař. Přiznám se, že celou dobu jsem byl napjatý a přemýšlel, co se může stát v příští minutě, a to se mi u americké produkce nestává každý den. Čtvrtou hvězdu si nechávám pro sebe, protože napodruhé už bych asi neměl co nového objevovat a efekt by opadl. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Vyzdvihnout mohu jen dvě věci. Atmosféru a brilantní výkon Joela Edgertona. Smysl snímek nemá žádný, pointu nebo vysvětlení také ne. Celkem zklamání, rozhodně z toho šlo vyždímat více .. 4/40 = 43% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Námet, atmosféra aj herci - za všetky tri aspekty palec hore. Bohužiaľ sme sa ale počas hodiny a pol nestihli dozvedieť kde sa vlastne dej odohráva, čo usadlíkov prinútilo žiť vo veľmi skromných podmienkach, odkiaľ sa zobral vírus a čo pre ľudstvo ako také vôbec predstavuje. It Comes at Night kladie divákovi mnoho otázok, ale na žiadne nedáva odpovede, ktoré si určite všetci počas sledovania tak veľmi pýtame. Ale sakra, páčilo sa mi to, pravda. Subjektívne 4, no objektívne za 3. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy s námetom nejakej neurčitej hrozby alebo tajomného bubáka tam niekde vonku, ktorý striehne na chúdence obete zavreté v obmedzenom priestore ma dokážu vždy navnadiť, pretože je tu veľký predpoklad výbornej stiesnenej atmosféry. Avšak nezdá sa mi, že by to bol tento prípad, žiaľ... Komorné a až moc ukecané, čo z atmosféry riadne uberalo. Tiež by som netvrdil, že ide o horor, s hororovými prvkami to tu totiž bola jedna veľká bieda. Pár ľakačiek sa tu síce našlo, no boli akoby vytrhnuté z kontextu a celkovo snímku pomohli len málo. Nanajvýš ak tak sa môžeme baviť o komornom thrillery s prvkami slabej drámy. Vzhľadom na hodnotenia a komentáre som rozhodne čakal niečo lepšie. Slabší priemer. 50/100 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|60%| V podstatě se nic velkého a zásadního v tomto skromném snímku nestane. Přesto mě to svým způsobem bavilo. Tohle téma mám rád, tak jsem byl docela zvědavý, jak to dopadne. Dá se říci, že jsem dostal zhruba to, co jsem očekával. Atmosféra byla opravdu vydařená, temná, skličující, dávala pocit beznaděje. Hororových prvků to moc nemáme, děj je primitivní, i se dá říci, že žádný nemá. Pár drsných sekvencí tu máme ve finále, které bylo trochu uspěchané, ale větší výhrady k tomu nemám. K tomu abych dal lepší hodnocení, by musel být film postaven na vyšším levelu. Prostě to bylo v rámci možnosti dobré. Lepší by to bylo, kdyby byl větší rozpočet, bohatší scénář a více rozvinutý děj. Ale výrazně si stěžovat nemůžu, i ty postavy mi docela sedli. Takže solidní nadprůměr, solidní jednohubka. Víc v tom ale není. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Výskyt Joela Edgertona v tomto filmu je stejně záhadný, jako nákaza, která zaplavila blízké okolí. Není jasné, kam všude se rozšířila, zda se jedná o lokální kontaminaci, nebo jde o celosvětový mor. O původu i míře zamoření nepadne slovo. Na divákovi je, aby si to domyslel, dal dohromady. To prostě není ideální postup, i když chválím, že je někdy lepší nic nevědět. Mnohem důležitější jsou postavy. Těch je ve filmu šest, přesněji řečeno dvě rodiny o třech členech. Jedna je usalašená v odlehlých hvozdech, je rasově smíšená a vede ji Joel Edgerton, který šíleně, ale opravdu šíleně dbá na ustálená přísná pravidla uvnitř i vně srubu, která dva negroidní zbývající členové, matka a syn, musí striktně dodržovat, mytí pazour, gas masky a ani masturbace není povolena, aby se smrtelná nákaza s nimi nezačala kamarádit. Hlavoun rodiny je nadto neskutečně ostražitý, obezřetný a krajně nedůvěřivý, tudíž mu nedá (ano žádná z žen mu nedá), má-li přijmout do svého baráku cizí rodinu, která má nadpočetné zásoby žrádla, jen vodou nedisponují. Ovšem Edgertonovic family by svými nekonečnými zásobami napojila dvě menší města. Nutno zdůraznit, že hlavoun druhé rodiny ho předtím v noci nevítaně navštívil v brlohu, za což mu Edgerton vyslovil nedůvěru, následně spoutal, pak jízda na místo pobytu rodiny, přestřelka s lesním gangem, důvěra stále na bodu mrazu, pak střih, naprosto nevíme, jak podezřelý muž přesvědčil svého oponenta, nicméně Edgerton s úsměvem od lopuchu k lopuchu si bývalého podezřelého stěhuje s celou jeho rodinou k sobě. Ach jo. Ne, nechápu tyhle rádoby ambiciozní filmy, ve kterých se skoro nic neděje, motivace (záporných?) postav nejsou zřejmé a celé to má beztvarý koncept. A celou dobu si to hraje na neproniknutelný a atmosférický film. Joel Eddgerton určitě litoval, připíchli mu po jeho bok starou a prošlou čokoládu Carmen Ejogo, která by mu mohla dělat tetičku, synek byl černý jak bota, trpěl nočními můrami, celkem směšně podanými. Absolutně mně na nikom z nich nezáleželo. O protichůdné rodině nevíme, do jaké míry jsou jejich historky smyšlené, divák je neustále na pochybách, to je celkem fajn, jenž už fajn nebylo, že ty postavy se nijak extra zákeřně neprojevovaly. Ony vlastně nedělaly vůbec nic. Prostě jen se plkalo, žádný škodlivý manévr až tak neproběhl. No dobrá, v závěru už jim tekly nervy. Závěr je trochu drastičtější. Ale gore nečekejte, jen se všechno podstatné odehrává v širé dálavě lesního terénu, padne pár výstřelů, trochu řevu, spočítají se mrtví a hotovo. Film mně nepřišel nijak originální, je to spíše komorní drama s prvky hororu, projevy nákazy minimální, pár puchýřů a hrnek krve z huby, ženský casting značně nepřitažlivý, vizuál dobrý, několik temných okamžiků film má, režijně nevýrazné. Celkově film na mě nezapůsobil a Edgerton v něm neměl brát účast. Tohle byl typ filmu pro naprosto druhořadé herce, ne herce jeho formátu. 5/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Řek bych, že je to přesně takové, jaké to tvůrci zamýšleli. Skličující depka, od níž téměř jistě dostanete něco jiného, než čekáte. S tím bych problém určitě neměl, ale hlavní (a v podstatě i jediná) myšlenka filmu není ani originální, ani dost nosná (popřípadě nosně podaná), aby utáhla celý (byť krátký) film. Ale nastolená temná a nepříjemná atmosféra je rozhodně působivá a herci velmi přesvědčiví. 65 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte problém s Damonom Lindelofom a jeho obligátne nezodpovedanými otázkami na záhady, tak si pozrite It Comes at Night a možno naňho zmeníte názor. Niežeby bolo potreba všetko doslova vysvetľovať, ale mám dojem, že Shults to už trochu prestrelil a jeho film nie je až tak originálny a intelektuálne podnetný, aby to prekrylo túžbu aspoň po niektorých odpovediach. Sú tu skvelé zábery, čím nemám na mysli len tie vytvárajúce hutnú atmosféru, ale napríklad detailnejší pohľad na jeden veľmi pôsobivý obraz osvetľujúci, ako to možno vo svete vyzerá. Potešili herci, keďže si asi mysleli, že hrajú v niečom skutočne ambicióznom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu nízké hodnocení. Mně a dokonce i mému 7ročnímu spolusledovateli se to dost líbilo. Zařazením mezi horory šlápli sice tvůrci hodně vedle. S hororem to nemá pranic společného. Nicméně budeme-li na snímek pohlížet jako na kvalitní mysteriózní drama, tak můžeme být spokojení. Nízké hodnocení tedy dost možná pramení z faktu, že diváci dostali něco zásadně jiného než si objednali. Plně chápu, že to dokáže nasrat nejen na půdě restaurace. Z celého snímku mě nejvíce okouzlila jeho uvěřitelnost. Postavy se samozřejmě opět chovají jako retardi. Tentokrát jejich chování ovšem dává docela dobrý smysl. Dokážu si představit, že v jejich černobílé kůži by se člověk choval za dané situace velmi podobně. Takových filmů není v poslední době mnoho, tudíž je tento fakt třeba náležitě ocenit. Přidá-li se k tomu hustá postapokalyptická atmosféra, tak má člověk o zážitek postaráno. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch indie filmů, kde ačkoliv je všechno přesně tak jak tvůrci chtěli a zamýšleli, běžnýho komerčního diváka to mine obloukem. Přeju "dobrou noc"! ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Minimalistické, komorné. Potenciál prostredia (les + prevedenie domu) pekne využitý. It Comes at Night je post-apo s pomalým tempom, ktorá nestavia na akcii a zombie nájazdoch, ale pracuje skôr s pocitmi izolácie, osobnými paranojami a bezhraničnosťou našich základných pudov sebazáchovy, ktoré dokážu celkom zatlačiť ľudskosť do úzadia. Trošku mi však v tomto prípade vadila až prílišná mnohostranná interpretačná otvorenosť. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

To že se v noci nevychází, ví každý kdo kdy běhal a stále běhá v Harranu, v noci je totiž všechno zlověstnější a strašidelnější. A tady je vlastně škoda, že se z tohohle filmu nevytřískalo víc, potenciál by tady byl. Ono se to má tak, že největší svině sou tady zase přeživší a né ti co koušu a šíří nákazu. Né že by to bylo špatné, ale tohle poučení, je vlastně v každém podobném filmu, od Úsvitu mrtvých až po Den mrtvých. A přitom ta atmosféra, od začátku filmu, je dusná, znepokojivá a hustější než Slovenské halušky, takže konec mohl být hororovější nebo akčnější. Tak jako tak, celé úsilí všech zúčastněných postav vyznívá do ztracena. Konec působí dost uspěchaně a na některé otázky, nedostanete odpověď a zůstane jenom hořkost. ()

Reklama

Reklama