Trey Edward ShultsScénář:
Trey Edward ShultsKamera:
Drew DanielsHudba:
Brian McOmberHrají:
Joel Edgerton, Carmen Ejogo, Christopher Abbott, Riley Keough, Kelvin Harrison Jr., Chase Joliet, Griffin Robert FaulknerVOD (2)
Rodina žijící v lesích daleko od civilizace se snaží ochránit od nákazy, která se šíří po celém světě. Do jejich domu se uprostřed noci vloupá muž, který se pro svou rodinu také rozhodl udělat vše, co je v jeho silách. Oba muži se rozhodnou spojit své síly, rodiny a vzájemně si pomoci, ale strach a obavy jsou silnější a nakažený může být kdokoli. (Lucccy.N)
Minimalistické, komorné. Potenciál prostredia (les + prevedenie domu) pekne využitý. It Comes at Night je post-apo s pomalým tempom, ktorá nestavia na akcii a zombie nájazdoch, ale pracuje skôr s pocitmi izolácie, osobnými paranojami a bezhraničnosťou našich základných pudov sebazáchovy, ktoré dokážu celkom zatlačiť ľudskosť do úzadia. Trošku mi však v tomto prípade vadila až prílišná mnohostranná interpretačná otvorenosť. ()
Vždy som zvedavý ako to dopadne s novým hororovým filmom. Nemôžem povedať, že by som bol zvedavý na úplne všetko, čo vyjde, no ak ma niečo aspoň minimálne zaujme, dám tomu šancu. "It Comes At Night" bol zaujímavý film. Chcel som vedieť, čo sa bude pod tým názvom skrývať a teraz, keď som ten film dopozeral, tak si myslím, že som videl dobrý film, no nemôžem povedať to isté o tom, že by som videl dobrý horor. Atmosféry je vo filme málo a najmä všetky momentky, ktoré by sa dali kategorizovať aspoň trošku do hororu sa odohrajú v snoch. A to je dosť sklamanie. No ak si vezmem film ako drámu vo svete, o ktorom toho moc nevieme, len toľko, že sa svetom šíri nebezpečná nákazlivá choroba, tak to funguje skvele. Herecké výkony sú skvelé, film vyzerá skvele, má veľmi dobre spracované finále a myšlienky, ktoré na konci rezonujú. No súčasne necháva aj obrovské množstvo nezodpovedaných otázok, na ktoré by som chcel poznať odpoveď, no reálne sa nič nedozvieme. Nemôžem povedať, že by som sa pri filme bál, skôr na mňa občas doľahla situácia, v ktorej sa ocitli naši hrdinovia. A celkom to funguje. Asi by som chcel od filmu viac hororu a nie toľko drámy, no v rámci toho čo film ponúka, je to dostatočne silné. Viem pochopiť ak niekto ostal sklamaný z filmu, ktorý bol marketovaný ako niečo úplne iné a všetkých, ktorým sa film nepáčil, no za mňa hovorím, že som spokojný. Hodnotenie: B+ ()
|60%| V podstatě se nic velkého a zásadního v tomto skromném snímku nestane. Přesto mě to svým způsobem bavilo. Tohle téma mám rád, tak jsem byl docela zvědavý, jak to dopadne. Dá se říci, že jsem dostal zhruba to, co jsem očekával. Atmosféra byla opravdu vydařená, temná, skličující, dávala pocit beznaděje. Hororových prvků to moc nemáme, děj je primitivní, i se dá říci, že žádný nemá. Pár drsných sekvencí tu máme ve finále, které bylo trochu uspěchané, ale větší výhrady k tomu nemám. K tomu abych dal lepší hodnocení, by musel být film postaven na vyšším levelu. Prostě to bylo v rámci možnosti dobré. Lepší by to bylo, kdyby byl větší rozpočet, bohatší scénář a více rozvinutý děj. Ale výrazně si stěžovat nemůžu, i ty postavy mi docela sedli. Takže solidní nadprůměr, solidní jednohubka. Víc v tom ale není. ()
Nápadité, vďaka záveru nútiace zamyslieť sa, no napriek snahe o vyvolanie desivej atmosféry, nedostatočne strašidelné. Čakal som atmosferickú pecku, dostal som komornú drámu, v ktorej sa viac rozpráva, než naháňa strach. Škoda, lebo ja milujem tieto lampášové horory, v ktorých je všade tma, pričom človek disponuje len sviečkou na baterky. ()
Máte nouzi o horory, které vlastně popírají svůj žánr a místo strašení sází na psychologickou hru s divákem, mrazivou tíživou atmosféru a kvalitní herecké výkony s minimem dialogů? Tak zkuste divácky nepřívětivý psychologický thriller zprostředkovávající strach a ladně schovanou zombie pohromu daleko za rozlehlými lesy, kde se ústřední rodinka snaží za všech okolností přežít. Scénáristicky nedodělaný, avšak atmosféricky tíživý snímek. Strach už dlouho nebyl tak hmatatelný. 7/10 Mou kompletní recenzi si můžete přečíst na webu Filmový Guru. ()
- Pri natáčaní scény, kde Paul (Joel Edgerton) vypočúva Willa (Christopher Abbott), musel zvukový technik sedieť na strome pol dňa, aby správne nahral zvuk. (Pat.Ko)
- Joel Edgerton si zahrál roli učitele už ve filmu Warrior (2011). (griph)
- Trey Edward Shults sa inšpiroval filmami Rosemaryino dieťa (1968), Noc živých mŕtvych (1968), Vec (1982), Choď a pozeraj sa (1985), Mucha (1986) a Strom života (2011). (Pat.Ko)