Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodnocení je tady mírně nadsazené, jasně nejedná se o špatný film, ale takový Forrest Gump nebo Dustin Hoffman propluli dějinami mnohem zajímavěji a zábavněji. V poslední době jsem viděl rovněž western Hombre a tam se mi Newman líbil mnohem více. 65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek s velikánem amer.herectví o vzniku jednoho malého zapadlého městečka, které svým způsobem zobrazovalo dějiny Divokého Západu.. Jedna z nejvýznamnějších rolí pana Newmana.! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento snímek má vskutku hodně co nabídnout. Výtečná ukázka toho, jak se divoký západ měnil a jak se k tomu stavěla jedna generace v jednom městečku. Paul Newman zde herecky exceluje, jeho partnerka nepostrádá půvab a mnohé scény jsou tu vskutku dost silné a působivé. S blížícím se koncem divokého západu přichází také více smutku a melancholie, což mi vnuklo myšlenku, zda nemám přihodit ještě jednu hvězdičku. Zůstanu ale u slušných 3* skrze dlouhou stopáž, která nabízí pár hluchých míst. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Životem a dobou chtěl asi John Huston říct hrozně moc věcí o světě, o životě a jeho smyslu, ale sdělil toho tolik, že se všechno ve filmu pere se vším a nic tak nedává smysl. Pěkně natočený a zahraný sled epizodních událostí bez lineární dějové logiky. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

The Life and Times of Judge Roy Bean dvoch slávnych Johnov - Hustona a Miliusa - možno vnímať z rôznych dôvodov ako priamu antitézu či už westernu klasického, no predovšetkým Wild Bunch Sama Peckinpaha alebo Butch Cassidy and the Sundance Kid Georga Roya Hilla. Istotne je na mieste vyzdvihnúť jednotlivosti, medzi aké patrí výnimočná kameramanská práca Rogera Moora pri nekompromisnej úvodnej prestrelke (v ktorej neskúsený Roy Bean skolí všetkých sokov). Ako celok však film ešte len získava na váhe; ironická, citlivá, flegmatická a pritom rozvážna, hravá chlapčenská oslava lesku a biedy Divokého Západu a jeho legiend. Ako kronika nikam sa neponáhľajúc, pomaly plynúc uprednostňuje ilúziu pred dezilúziou, mystifikáciu pred demytizáciou - avšak neohrozený úškľabok Paula Newmana tvárou v tvár realite je veľmi obozretný, pretože neprebýva vo svete rozprávok, lež neromantizovaných desperátov, ľahkých žien a whiskey, ktorý čochvíľa vkročí do nového veku. Na domácej pôde sa filmu dostalo paradoxne rozpačitého prijatia a odľahčený tón, v ktorom dômyselne neprevažuje žiadna miska žánrových váh, sa medzi širokou verejnosťou nedočkal pochopenia. Samotný John Millius (ktorý dúfal v post režiséra, ale producenti od neho za rekordnú čiastku odkúpili scenár) sa vyjadril, že má Johna Hustona rád, ale myslí si, že film úplne zruinoval. Ja jeho názor nezdieľam. 90% ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Parádní western o legendě Divokého západu s parádním Newmanem v hlavní roli. Jeho postava soudce Roye Beana vstoupila do historie. Představuje všechny ideály oněch drsných časů. Co tenkrát lidé v dobách bezpráví chtěli nejvíc? Autoritu, zákon a pořádek. Bean přišel, a ačkoli pro to neměl žádné oprávnění a pramalé morální předpoklady, pravil „Já jsem zákon!“ Inu stalo se tak. _____Film dokonale balancuje na hranici humoru, napětí a romantiky. V Beanově městečku plyne život tak nějak s poklidem. Jednou za čas se vždy objeví nějaké pozdvižení, které musí soudce řešit. Ať už je to příjezd bandy zločinců, ze kterých udělá šerify, oběšení nešťastného vypravěče (kupodivu hned v začátku filmu), příjezd Zloducha Boba (ten byl nejvtipnější), prostitutek ze kterých udělal počestné ženy nebo cirkusového medvěda. Každá postavička, která vstoupila do děje, se stala po boku Beana legendární. Beanův poslední návrat, kdy se postaví proti bezpráví a rozhodne se vypráskat ze svého bývalého města bídné naftaře, je klukovským snem o hrdinství. Tento boj je i bojem za historii místa, kontinuitu vývoje a staré ideály. Nostalgický boj proti proudu času je předem marný, ale každý mu fandí. Závěrečný příjezd platonické lásky Lillie Langtry (Jakési modly všech a všeho, co divák viděl a čemu fandil.) je dojemné, smělé a nečekané zakončení. Snímek je plný skvělých hlášek a výborné hudby. Má dobovou atmosféru a silné dramatické prvky. Líbil se mi v dětství, a stále se mi líbí. Je velmi dobře vybalancovaný. 91% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Na dnešní dobu je to buď strašně málo zvláštní, nebo naopak až moc divný, film. Opravdu nevím čeho chtěl Newman dosáhnout stylizací do zarostlého zpomaleného sešlého váguse. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

“To je špatný zákon, už neplatí.” 90% Ps: Rip Ned Beatty. Pss: Preddallasová Victoria Principal bola sedemdesiatková Isabela Merced. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Once upon a time in Texas (near river Pecos) očima J. Hustona resp. J. Milliuse aneb jak to tenkrát (na divokém západě) skutečně chodilo. Anebo ne? Who knows... „Bude tu (nový) zákon, bude tu mír. A je mi jedno, koho kvůli tomu budu muset zabít“. Tak dlouho jste psancem, až vás to, (i) celkem pochopitelně, jednoho dne omrzí a vy si řeknete, proč to také nezkusit „na druhé straně barikády“. Prohlásíte se za „právo“ (resp. jeho prodlouženou ruku) a začnete jednat resp. konat. Má to však jeden háček. Nedostatek obžalovaných resp. (předem) odsouzených resp. pověšených. A tak si přizvete na pomoc partu morálně bezůhonných zástupců, kteří vám za nepatrný obnos (úplatek) ochotně viníky obstarají a donesou „až k nohám“. Ostatně takováto země, posetá psanci, plná příležitostí, k tomu přímo vybízí a zákon (v městečku Vinegaroon) mluví zcela jasně. Trest za krádež whisky....pověšení, trest za to, když nedáte soudci podíl z loupeže.....pověšení, trest za zneuctění jména (herečky) Lillie Langtry.....zastřelení a pověšení. Nezbývá (pokud si každý dosadíte „tu svou Lillie“) než souhlasně přikývnout, max dodat AMEN. Osobně mám přece jenom radši tuhle http://www.csfd.cz/film/2515-nesmiritelni/ Eastwoodovu (ryze syrovou) demýtizaci divokého západu než tuhle (lehce) cynicky humornou, byť s nadhledem Hustonovi vlastním, (kdy zejména zvolnění ve druhé polovině, snímku dvakrát neprospívá), nicméně závěrečný poker s vostrejma to u mě překlápí do nezapomenutelné roviny. Neboť, konec dobrý....všechno dobré aneb „For Texas and Miss Lillie“. P.s. Paule, souhlas, zpívat opravdu neumíš, v tom jsme zajedno. Herec „par excellence“, ale když už (žlutou) růži z Texasu, tak pouze a jedině (tu) od Waldy.... :-) p.p.s. M. Jarre umí, to bez debat! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trocha anarchie k Amerike vždy patrila, pri tomto filme si ale uvedomíte skôr to, že o anarchiu ide v prvom rade, nech už sa skrýva za akýkoľvek názov. Neverte ani popisku komédia, občas sa pousmejete, máme tu medveďa opilca, ale o vtipy Hustonovi a Miliusovi nešlo. Máme ale aj film Čas opitých koní a taktiež nešlo o "veľkú srandu". Možno vám po pozretí príde ľúto, že sa Newman westernovému žánru nevenoval častejšie, opäť vo svojej úlohe nemá chybu. Ide už o čisté sedemdesiate roky, i keď nádych Cassidyho a Sundancea tu stále trochu cítiť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S přimhouřením obou mých odborných očí ze sebe nevytlačím více než dva kousky. Obrovské zklamání. Snímek selhává na poli westernů hned v několika aspektech. Především schází alespoň lehce koukatelný děj. Mezi slepými jednooký králem. Nějak mě nebavilo sledovat, kterak Paul Newman vládne v osadě retardů, kde se stal samozvaným soudcem. Celkově se mi ani příliš nelíbila jeho postava v tom ohledu, jak byla napsaná. Nesedl mi ani humor, který po většinu stopáže nefunguje. Režisér byl údajně po celou dobu tvorby pod vlivem alkoholu a na snímku je to znát. Takové melancholické a sentimentální rozloučení s dobou, kdy na západě pomalu přestávali být muži muži. Nemastné a neslané s několika málo příjemnými momentkami. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Nemám rád tento druh westernové komedie podle skutečné události. Působí na mne v konečném výsledku jak nechtěná karikatura žánru. Ani vážné, ani vtipné, ani dobrodružné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dlho som čakal na opakované pozretie si Roya Beana. Podľa toho, čo mi utkvelo v pamäti z premiérového zážitku som filmu nadelil štyri hviezdičky a mal som za to, že je všetko v poriadku. Až dnes som zistil, že nebolo. Slávny John Huston, jeden z najlepších hercov vôbec - Paul Newman a množstvo ďalších známych a dobrých hercov v epizódnych úlohách, dobrá hudba, to všetko boli výborné predpoklady pre nakrútenie brilantnej westernovej komédie. Po dnešnom pozornom sledovaní už viem, že sa to celkom nepodarilo. Herci hrali, hlášky nasledovali jedna za druhou, bizarný príbeh z dávnoveku Divokého Západu miernym tempom napredoval a napriek tomu je môj celkový dojem iba mierne nadpriemerný. Asi to spôsobila dlhá doba od prvého zhliadnutia, vďaka ktorej film v mojich spomienkach trochu "skultovateľ" a revízia spomienok mu jednu hviezdičku ubrala. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Ja som sudca. Bude tu zákon. Bude tu poriadok, pokrok, civilizácia, mier." Klasický westernový príbeh o tvrdom presadzovaní istej morálky v tomto filme posúva do jedinečnosti predovšetkým komediálna nadsádzka. V istých chvíľach, keď zásadový sudca už niekoľkokrát za sebou protivníkom propagoval jediné možné konanie a opatrenie "podľa zákona" a nakoniec k tomu vyťahuje pištole, som mal pocit, ako by si sám Paul Newman zo svojej postavy a filmu doslova robil srandu. V momente krásneho zostrihu scénok so živým medveďom (kúpanie medveďa v rieke, dokonca hojdanie nedveďa na posteli zavesenej na strome!! :)) som si napokon toto možné vnímanie filmu len potvrdil. Sám nie som fanúšik westernov a Divokého západu, toto bol snáď prvý film v tomto duchu, ktorý ma nesmierne bavil od začiatku do konca. Vnímam tu pomerne originálnu kombináciu klasického divokého westernu (a že dôjde hlavne k záveru aj na silné dramatické momenty), komédie (až paródie na tento žáner) a životopisného filmu s historicko-dokumentárnou hodnotou. Však aj tam, kde sa buduje morálka a vzdelanie, môže byť aj priestor na humor! Veľmi milá žánrovka s výborným Newmanom. Naviac historické pozadie príbehu ohľadom priekopníckych udalostí ako vybudovanie prvých železníc skoro vždy ocením, či už ide o československý seriál (Sňatky z rozumu, Alžbetin dvor) alebo americký western. ;-) (85%) (52 rokov filmu za 52 týždňov ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Když chtěl férovost, měl jít jinam." Velmi originální film a nestandardní pohled na divoký západ. Zdráhám se označit toto za western. Ne, že by nebyl, mnohem víc bych ale film zaškatulkoval jako "pohled na život a dobu jednoho člověka" (název filmu je přesný). Paul Newman byl výborný, za větší hvězdu však v tomto případě považuji režiséra a scénáristu. Nešlo jim (zřejmě) ani tak o historickou přesnost, jako o přesné vylíčení doby. A to se povedlo. Navíc mě zaujala forma vyprávění, ve které se ozývají hlasy a názory postav, které přijdou, řeknou svůj pohled na věc a zase zmizí. Neznám porovnatelný film. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Najbizarnejší western,aký som asi v živote videl,čo pozoruhodný je tiež,myslel som,že Hombre predčí moje očakávania,ale sudca Roy Bean je ešte väčší týpek,t.j Paul Newman je herec,ktorý sa hodí do projektov,ktoré potrebujú zvláštnosť,čo Hustonov absurdný,ale výborný počin jednoducho má. Inak Jankovia,t.j režisér,scenárista Milius a producent Foreman sú po celý čas ako opití,mal som pocit,že sú sústavne pod vplyvom alkoholu,či omamných látok... ()

anais 

všechny recenze uživatele

John Milius jednu dobu sázel jeden geniální scénář za druhým a Život a doba soudce Roye Beana není výjimkou. Příběh se vine přes několik desetiletí a jak je u Miliuse zvykem, zrcadlí militantnější tvář Ameriky - samozvaný strážce zákona tu dokonce vytvoří fungující společnost z banditů, která je optikou filmu stejně dobrá, jako kterákoliv jiná... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Je mi to moc moc líto, ale s filmem jsem měl 2 zásadní problémy: 1) Hlavní postava mi byla nesympatická. Newmana jako herce miluju, ale Roy Bean mě štval od samého začátku a nic se nezměnilo až do konce. Zajímal ho pouze vlastní zisk (jakéhokoliv charakteru) a morálku a právo si ohýbal dle potřeby. S takovou postavou se těžko ztotožním, zvlášť když v podstatě neprojde žádnou změnou. 2) Komediální nádech filmu. Mám rád melancholické westerny, ale ta kombinace s komediálním pojetím mi přišla hrozně nefunkční. U scének s medvědem jsem přímo trpěl, jindy jsem se výrazně nudil. Je to škoda. Na film jsem se dlouho těšil a podle ohlasů jsem byl přesvědčený, že to bude jasný divácký zážitek. 4/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama