Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

902 10 

všechny recenze uživatele

judge roy bean je vylozene one man show paula newmana. na tomto miste se vazeni ctenari (ehm) slusi rict, ze paula newmana nemam rad. sorry. a kdyz jsme jsme u toho coming outu, tak roberta redforda taky ne. roy bean navic neni butch cassidy, je sympaticky asi jako aneta langerova po ranu a v podstate by me bylo uplne jedno, kdyby mu nekdo v pulce filmu prostrelil repu. film tak tahne hlavne mladicka a dnes jiz legendarni victoria "pam" principal, roztomily a dobre vycviceny medved a mihne se tu i dalsi dallasovska star steve kanaly. tito 3 navic "absentuji" v posledni, jiz vylozene vybredove casti filmu, ktera ze vseho nejvic pripomina zosobnenou scenaristickou krizi. judge dred opsroy bean je tak sice originalni western, ale mohl by byt mnohem lepsi. k tomu by stacila malickost - jiny herec v hlavni roli a o neco mene stupidni chovani hlavni postavy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Na Západ od řeky Pecos neexistoval zákon........... Samozvaný soudce Roy ( Paul Newman ) Bean však tento mýtus vyvrátí. Po příchodu za řeku Pecos ho okradou a málem oběsí - vrátí se a vezme zákon do svých rukou. Nově příchozí tak musí projít přes Roye a jeho novou soudní budovu, ten rozhoduje o jejich osudu. CITÁT - Já jsem zákon....... Svérázný soudce Roy tak vládne tomuto území a kdyby se nic zvláštního nestalo, vládl by tam do dnes - ale....... Klíčovou větou filmu je dle mého toto jeho prohlášení - CITUJI - Dámy, proto vás odsuzuji na jeden rok pod ochranu vám přidělených šerifů.......... Možná, že to nebylo zrovna takhle, ale takhle nějak to mohlo být. Pohodový westernový příběh. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho zarostlého desperáta, který se vynořil odnikud, pojal spravedlnost poněkud neortodoxněji, než je obvyklé a začal budovat své vysněné město. Svým humorně-nostalgickým pohledem na divoký západ a podivínskou hlavní postavou je Roy Bean dost podobný Peckinpahovu westernu Balada o Cable Hoguovi, který také vypraví o neústupném muži hospodařícím na malém, neúrodném kousku půdy. Hustonův film je ale divácky ještě přístupnější, a to nejenom díky zarostlému a chraplavému - i přesto však nesmírně charismatickému - Newmanovi, ale i díky celé galerii vedlejších postav a různých úsměvných epizod. A co je ještě zajímavější, snímek se až na pár scén nehne z místa, je neustále vázán na ten kousek půdy s jedním barem a šibenicí, stejně jako je s ním sepjatá i titulní postava. Závěr je pak nesmírně silný, takhle to dokázal natočit jenom člověk, který v těch krajích opravdu žil. John Huston na svém tvůrčím vrcholu, ze kterého vlastně po celou svou filmařskou kariéru neslezl. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hraje-li Roye Beana, samozvaného soudce, Paul Newman, nemám nejmenší problém sedět přikovaná k obrazovce. Zajímavý a nevšední kousek to je už jen pro to, že umně snoubí několik filmových žánrů, tj. western, komedii, romanci, parodii a celkem drsnou akci a kupodivu to skvěle funguje, zejména díky vtipným hláškám a příjemnému hereckému obsazení, krásná Victoria Principal, bezva vstup Anthonyho Perkinse a půvab Avy Gardner vše dokonale lemuje. Bylo mi potěšením, bavila jsem se. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

"Justice, you son of the bitches" ... Život a doba soudce Roy Beana je krásným příběhem jednoho samozvaného strážce zákona. Paul Newman podává skvělý výkon a ostatní herci včetně medvěda taktéž. ... Jo, jo Roy Bean byl chartaker. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Západně od řeky Pecos bylo odnepaměti území, do kterého se odvážili jen opravdoví odpadlicí. Vše se ale rychle změnilo s příchodem soudce Roye Beana... Paul Newman mě asi nemůže zklamat. Role Roye Beana je mu zde zase napsaná přímo na míru jeho charizmatu a ve výsledku to jde vidět. Podobný western by se hledal těžko - na klasiku žánru je zde totiž naroubovaný absurdní humor a kupodivu to i funguje. 80% Ordinarily, I'd take you in my court and try you and hang you. But if you've got money for whiskey, I guess we can dispense with those proceedings. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Vôbec som nevedel do čoho idem,ale hovorím si, že  keď tam hrá Paul Newman, tak to musí mať úroveň. A aj keď zo začiatku to vyzeralo na nejakú poblaznenú grotesku, no potom sa film upokojil a príbehovo ma očaril. Už som v tomto žánru videl všeličo, ale takto príjemné naservírovaný príbeh ešte nie. Hlavne ma tu zaujalo a to hlavne od Roya, koľko vtipných hlášok sa mu podarilo vysypať z Kožucha a k nemu sa ešte aj pripojil alkoholik medveď a to už bol bravúrny koncert vtipu a zábavnosti. Toho strieľania tu nieje až tak moc a to mi vadilo asi najviac, že si neukrojil trochu väčšiu dávku akcie. Bolo pekné pozorovať Paula ako si užíva túto rolu a naozaj bolo vidieť, že mu sudca, ktorý ctí len zákony, ktoré sa mu hodia veľmi sadol. Koniec je taký burlivejší, ale film si to zaslúžil, lebo dovtedy to bolo také jemné. Slabé 4* ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Boha Jeho, co tohle bylo za splácaný westernový nesmysl? Póvl vládl nesmyslně městu za podpory dalšího póvlu, pak to přestalo dávat smysl a pak už to nemělo smysl ani sledovat. Hodnocení: Debilita ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Nostalgické ohlédnutí za "starým dobrým Divokým západem" natočené s bravurní lehkostí a nadhledem. "Chtěli jsme přepadnout rychlík, ale ujel nám a cestující po nás ještě stříleli z oken. V těchhle dobách není lehké se uživit." Tento film jsem viděl několikrát a pustím si ho zase. "Za Texas a slečnu Lilley." ()

aluna 

všechny recenze uživatele

"Bude to krásné místo k životu. Bude tu pořádek, pokrok, civilizace, mír. Mír především....a je mi jedno, koho kvůli tomu budu muset zabít!" Samozvaný soudce Roy Bean sází jednu suchou hlášku za druhou, ale bohužel potom to začne ztrácet dech (a mojí pozoznost s ním) a natahuje se to jako žvejkačka... ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Netradičná a zábavná absurditka z divokého západu s výborným Paulom Newmanom. Divoký západ je tu síce značne demýtizovaný, ale nostalgicko-poetický nádych si film drží i pri svojskom skĺbení osobitých gagov. ()

HareS 

všechny recenze uživatele

John Huston bol ako Howard Hawks, Joon-ho Bong, Takashi Miike, Georg W. Pabst, Ji-un Kim, stačí, menovať by sa totiž dalo do rozmerov presahujúcich maximálny počet znakov, pretože tvorcov, ktorým je Huston ekvivalentom v rámci trvácneho oscilovania medzi žánrami, je nepreberné kvantum. V jeho filmografii nájdeme zastúpené noirovky (Maltézsky sokol; Key Largo), dobrodružné filmy s odtieňom melodrámy (Africká kráľovná), esenciálne dobrodružky (Biela veľryba; Muž, ktorý chcel byť kráľom), športovú tematiku (Nafúknuté mesto; Nerovný zápas), romantiku v časoch vojny (To vie len Boh, pán Allison; Zbohom, armáda), biblické eposy (Biblia) alebo westerny (Poklad na Sierra Madre; Nezmieriteľní). Medzi posledné s istotou spadá aj Život a doba sudcu Roya Beana, ktorým sa dôstojne vklinil medzi súdobé trendy spaghetti, acid, euro a revizionistického westernu, aby si lebedil vo svojich spolovice sebaironických, no zároveň žánrové tradície si pietne ctiacich polohách. ___ Spomínané sebaironické prvky, áno, sú permanentné, vďaka nim sa film nebrodí v ulepenej sentimentalite a uslzenosti, ani vo vyhrotených sekvenciách, ktoré k tomu zreteľne zvádzali. Avšak na nôtu samopašnej paródie typu Brooksových Bláznivých sediel sa tu nehrá, Život a doba sudcu Roya Beana je decentne neunáhlenou hračkou. Ak by sme boli nabubrelí, povieme Maverick (ten bol v sebazhadzovaní ešte flexibilnejší a okázalo groteskný) vs. Šest medvědů s Cibulkou. Z filmu posledne spomenutého odrátajme meno aj päťku a ocitáme sa v medvedích eskapádach vyskytujúcich sa kdesi v polovici filmu. Zabudnite tiež na surový rozkrvácaný balet v štýle Johna Woo inšpirovaný Peckinpahovou Divokou bandou, ten sa tu netancuje, pretože ide o zvoľna anti-westernovú, podpovrchovo bujarú slávnosť idúcu proti prednastaveným žánrovým klišé, ktorá svojím nenápadne podvratným humorom dekonštruuje westernové stereotypy. Prehovormi do kamery si uvedomuje, že je kinematografickým dielom a prifarbeným životopisom, mystifikáciou skutočného bytia texaského sudcu. ___ Príznačná je rezignácia na jasne daného antagonistu a zameranie na čiastkových protivníkov vykreslených skôr v polohe komických karikatúr. V podstate sa proti nikomu nebojuje; najmä vďaka pohoďáckemu Beanovi, ktorý rovnako hladko strieľa ako „johnwaynovsky“ cedí prietrž hlášok cez zuby, je film až selankovito utlmený. Lenivý, ospalý, atmosféricky umiernený a v tempe vyrovnaný (s rovnakou „nezaujatosťou“ je pristupované k zlosynom, k hraniu pokru, k obeseniu, k Beanovej platonickej láske Lillie etc.), zdržanlivo tiahly, flegmaticky nadnesený western, v ktorom je spravodlivosť najviac. Komorné dielo situované s jednou malou výnimkou do niekoľkých desiatok štvorcových metrov. Zároveň film veľmi strohý, a keď povieme, že aj romantický, tak do nej, do tej romantiky, sa mu nechce noriť rovnako intenzívne ako do polôh klasického westernu a paródie, všetko akoby bolo omráčené texaským žeravým slnkom. ___ Vďaka častým odvolávkam na Bibliu, ktorú tu zastupuje zbierka zákonov determinujúca všetok poriadok, a tiež vďaka Beanovej nadnesenej štylizácii do pozície samotného Boha ide až o religionisticky procedurálny rituál. Žiadny lump nie je lumpom „tak úplne“, ale v rámci žánrovej sabotáže sa nepatrne podvracia zažitá antagonistická typológia. Dobré je vypustiť z hlavy striktné definovanie Dobra a Zla, ktoré sú prezentované v až ich archetypálnej „božskej“ polohe. S nadhľadom snímke vlastným sa zároveň ich polarizácia neberie vážne, stiera sa hranica medzi dešperátom a právnou osobou. Nikoho život neoplýva simplifikujúcou jednostrannou charakteristikou, z prostitútok sa náhle stávajú počestné ženy, zo štvancov zástupcovia šerifa. Film tiež pripomína, že mať svoj zidealizovaný vzor, dokonalú „presahujúcu svätyňu“ ku ktorej vzhliadame, je v podstate dôležité, pretože plní funkciu infúzie a často je pre nás „tým jediným východiskovým bodom“. Rovnako ako pre Roya Beana vysnívaná Lillie Langtry, divadelná herečka, ktorú ešte pred 90 rokmi bolo možné reálne stretnúť. () (méně) (více)

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak hořkosladký příběh z Divokého západu už jsem dlouho neviděla. Tak neuvěřitelné perly co tam uslyšíte, to je skvost, a modré oči Paula Newmana, to je zkrátka zážitek. Absolutní prosazování samozvaného rádoby soudce, mladičká Victoria Principal -ještě je si podobná, plastiky byly v nedohlednu, a krásná tečka Ava Gardner na závěr. Prostě skvělé. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Má to jistý styl a je to opepřeno spoustou drobných sarkasmů. Ale nějak mi to nesedlo, atmosféra mě nevtáhla, nudil jsem se. ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Něco mezi parodií, komedií, ale zároveň drsný, jako málokterej western. Přidejte k tomu fatální postavu samozvanýho soudce s Newmanovým nevyčerpatelným charisma, uchlastanýho medvěda, slečnu Lily a dostanete nevídanou, vražednou kombinaci na kterou se nezapomíná:) " že ti není hanba, hádat se s medvědem":) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Dvě zdařilé přestřelky, dvě velmi půvabné ženy (sorry, ale Lilly z plakátu nepočítám), několik silných scén, také několik absurdních a humorných situací většinou v souvislosti s vlastním a značně svérázným výkladem zákona v podání soudce Roy Beana. Nejvtipnějším momentem filmu byla krátká, ale výživná návštěva Bad Boba v městečku, hrob medvěda mě taky pobavil. Jenže mezi tím spoustu vaty, která mě chvílemi až nudila, a měl jsem i problém se zařazením snímku. Je to podle "skutečnosti", žánrově můj oblíbený western, ale jinak spíše komedie a ze všeho nejvíc asi karikatura. Nejde mi to nějak všechno dohromady. Paula Newmana mám mnohem radši v jiných rolích, tentokrát jsem se s jeho pohledem na svět západně od Pecosu neztotožnil tolik jako třeba v Hombrem. ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama