Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

Doomer 

všechny recenze uživatele

V dětství nejlepší western, po zkouknutí dnes je to spíše takové úsměvné každopádně modernizace od divokého západu po poměrně moederní dobu v rámci krátkého čas období je zaznamenáno hezky. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Trochu jinak pojatý western v čele s výborným Newmanem, který ale později začne čím dál tím víc zneužívat "svého postavení" a chová se jako blbec. Po ONÉ dvacetileté odmlce se ale opět ukáže v plné parádě a projeví se stejně hrdě, jako na samém začátku. Ve finále jsem se dokonce nevyhnul i menšímu dojetí... ()

JUWA 

všechny recenze uživatele

Je fajn,že vo filme nenájdeme žiadne Winetouovsko-romantické chápanie westernu,ale skôr realistický pohľad na skutočnosť,že na starom dobrom Divokom západe hranice medzi dobrom a zlom prakticky neexistovali. Roy Bean,hoci zobrazený v kladnom svetle,je typický bandita,prahnúci po moci a peniazoch.To však nevadí,lebo celé rozprávanie je veľmi nadľahčované,plné humoru a pohodovej hudby.Záver však prekvapivo posúva film z komediálnej roviny do drámy muža,ktorý odmietol držať krok z dobou,vzdať sa starých spôsobov,prijať nové a preto ho táto doba nakoniec zničila.Perfektne to vystihla veta: ,,A tak ľudia v obleku ako Gass nakradli viac ako sudca s pištoľou v ruke".Koniec je však trochu rozporuplný,lebo Bean sa prekvapivo stáva dokonca morálnym víťazom,čo vo mne vyvolalo pocit,že režisér nemal celkom jasno v tom,čo chce povedať.60 % ()

žlutaopoce 

všechny recenze uživatele

Bývalý lupič a samozvaný soudce Bean, kdesi v západním Texasu (okres Vinegarroon), zásadně nenosí svoje kolty proklatě nízko ale vždy jenom zastrčené v kalhotech nebo v zadní kapse u kalhot. Miluje umělkyni Lillie Langtry, kterou nikdy neviděl, kaktusovou whisky, pokr, Marii Elenu a svého medvěda. Zločince a darebáky věší, případně střílí - nejlépe odzadu, není přeci blázen aby se jim postavil sportovně a dával jim šanci. Jedním z největších zločinů v jeho kraji je urážka slečny Lily, za kterou je jediný trest - smrt. ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, občasně dobrá hláška a docela sympatické postavy dávají tomuto filmu neobvyklé kouzlo. Řekl bych že rozhodně pobaví diváka jakékoliv věkové skupiny - ikdyž hateři westernu by mohli mít problémy. Bohužel měl tento film mnoho "mrtvých" zbytečných pasáží, který pouze diskreditují celej snímek. No nic 4 hvězdy, škoda těch nudnějších pasáží, ale bylo jich tam opravdu moc :( ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný případ samozvaného soudce Roye Beana, jenž se v dobách když už se divoký západ začínal klidnit změnil z obyčejného padoucha na respektovaného a bohatého muže široko daleko, jemuž nedělalo potíže vytvořit si své vlastní malé impérium kdesi uprostřed Texasu. Avšak nic netrvá věčně a se zánikem westernového divokého západu zaniklo i Beanovo skvěle organizované panství. Ještě předtím však stačil vejít do dějin díky svému hlídacímu medvědovi, kvůli ne zrovna počestnému odstranění albína Bad Boba, díky dlouhotrvajícím přím s úlisným právníkem anebo zase kvůli své platonické lásce Lillie Langtry, která ho prakticky stála dvacet let života. Docela fajn odlehčený western od Johna Hustona, což samo o sobě vypovídá o kvalitě, přesto kvůli třetímu aktu u mě "jen" za 4* ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Nejnápaditější komedie, kterou jsem měl možnost vidět, aspirující svým příběhem na zlatou sošku za scénář. Dokonalost sama je malebný projev Paula Newmana, kterému roli stvořili k jeho obrazu a tak on pocity své postavy nehraje, ale doslova a do písmene prožívá. Můžeme zde vidět narážky na vše možné kovboje, manželství, dětství, spravedlnost a tak dále. Nejvíc mě překvapil časový přesah děje, který se posune z divokého západu do mafiánského prostředí 20. let. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Vpravdě zběsilá demytizace Divokého západu, kde se náležitě vyřádil nejen Paul Newman, ale hlavně epizodní, nicméně nezapomenutelný Stacy Keach. Dokonalé panoptikum magorů, podivných existencí a svérázného chápání spravedlnosti. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Western plný akce, té západovské atmošky, lásky a také slz! Huston je král režisérů staromódního stylu a již víme, že nejen to... Jinak Paul je opět pohodář a tento film přesně vystihuje i jeho reálnou povahu. Tím, jak byl vtipný, nesmělý, měl hezkou ženu a dceru přesně po něm. Typický životopisný po texasku naložený western se skrytým černým humorem uvnitř. Stejně nás nejvíce rozchechtal medvěd - ožrala, malý "Děrsu Uzala" :-), který ho dovezl a vlastně celý tento film. "Za Texas a paní Lily!" a hlavně.... "Za tento dechberoucí klasický snímek!!!!" 100% ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Tak trochu hippies pohled na divoký západ je rozdroben na jednotlivé kratší povídačky na téma, jak si věčně ožralí burani představují světskou spravedlnost. V detailech výborný, v celku pak pro mě nepříliš pamětihodný film. Přesto, že s jistou dávkou nostalgie, ale hlavně na western neobvykle vtipně a satiricky kousavě zobrazuje základy, na kterých stojí Texas. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Mimoádně zábavný (anti)western od mistra scénáristy Johna Milliuse se skvělým Paulem Newmanem. (Bean se omlouvá manželkám šerifů: "Chápu, že jste měly výhrady proti tomu, že jsem vás nazval děvkami. Omlouvám se. Omlouvám se. Žádám vás, abyste si všimli, že jsem vás nenazval bezduchými štětkami, smilnicemi ani nízkými žumpami. Ale řekl jsem "děvky". Tomu se nevyhnu. A za to přeřeknutí se omlouvám.") V době, kdy Američané točili westerny jako na běžícím pásu, se tento hodně, ale hodně lišil. Mimo jiné i díky té neuvěřitelné plejádě hollywoodských es v epizodních rolích (včetně medvěda Bruna, zvířecí herecké hvězdy, jenž hrál v několika filmech a dožil se skoro 20 let). ()

Jendouch 

všechny recenze uživatele

Roy "Quijote" Bean je pro mě jednou z nejúžasnějších postav filmového plátna.Smutný, melancholický, vrstevnatý a přitom neskonale zábavný film, pro který jen těžko hledám konkurenci. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Jeden z westernů, který úspěšně překračuje žánrové hranice. Mnoho scén je pro mne nezapomenutelných a dlouhodobě mě oslovuje a inspiruje - třeba jen geniální vyústění avizovaného souboje s největším zabijákem divokého západu, který pije vroucí kafe a jí koně k obědu....."Soudče, soudče, vy jste ho zastřelil zezadu!!" - "Já ho nezastřelil, já ho popravil." ()

kobras5 

všechny recenze uživatele

Kvalita? Těžko soudit. Komedie... hodně slabá, ale jinak se to jakž takž dá. Konec mi připadal strašně zbytečný a protahovaný, bez většího smyslu, kde to naopak dost uškozuje, což mi možná mnoho lidí vyvrátí, ale na mě to tak působilo. Kdežto úplné finále bylo fajn a nebýt té předcházející "modernizace", zvážil bych i těch 5 hvězd. 70% (viděno česky). ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama