Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Dont 

všechny recenze uživatele

Dvě zdařilé přestřelky, dvě velmi půvabné ženy (sorry, ale Lilly z plakátu nepočítám), několik silných scén, také několik absurdních a humorných situací většinou v souvislosti s vlastním a značně svérázným výkladem zákona v podání soudce Roy Beana. Nejvtipnějším momentem filmu byla krátká, ale výživná návštěva Bad Boba v městečku, hrob medvěda mě taky pobavil. Jenže mezi tím spoustu vaty, která mě chvílemi až nudila, a měl jsem i problém se zařazením snímku. Je to podle "skutečnosti", žánrově můj oblíbený western, ale jinak spíše komedie a ze všeho nejvíc asi karikatura. Nejde mi to nějak všechno dohromady. Paula Newmana mám mnohem radši v jiných rolích, tentokrát jsem se s jeho pohledem na svět západně od Pecosu neztotožnil tolik jako třeba v Hombrem. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Ja som sudca. Bude tu zákon. Bude tu poriadok, pokrok, civilizácia, mier." Klasický westernový príbeh o tvrdom presadzovaní istej morálky v tomto filme posúva do jedinečnosti predovšetkým komediálna nadsádzka. V istých chvíľach, keď zásadový sudca už niekoľkokrát za sebou protivníkom propagoval jediné možné konanie a opatrenie "podľa zákona" a nakoniec k tomu vyťahuje pištole, som mal pocit, ako by si sám Paul Newman zo svojej postavy a filmu doslova robil srandu. V momente krásneho zostrihu scénok so živým medveďom (kúpanie medveďa v rieke, dokonca hojdanie nedveďa na posteli zavesenej na strome!! :)) som si napokon toto možné vnímanie filmu len potvrdil. Sám nie som fanúšik westernov a Divokého západu, toto bol snáď prvý film v tomto duchu, ktorý ma nesmierne bavil od začiatku do konca. Vnímam tu pomerne originálnu kombináciu klasického divokého westernu (a že dôjde hlavne k záveru aj na silné dramatické momenty), komédie (až paródie na tento žáner) a životopisného filmu s historicko-dokumentárnou hodnotou. Však aj tam, kde sa buduje morálka a vzdelanie, môže byť aj priestor na humor! Veľmi milá žánrovka s výborným Newmanom. Naviac historické pozadie príbehu ohľadom priekopníckych udalostí ako vybudovanie prvých železníc skoro vždy ocením, či už ide o československý seriál (Sňatky z rozumu, Alžbetin dvor) alebo americký western. ;-) (85%) (52 rokov filmu za 52 týždňov ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozvláčná westernová komedie s charismatickým Paulem Newmanem v titulní roli. Zajímavé scény: Po poškrabání plakátu milované pěvkyně Langtry medvědem soudce Bean řve zblízka na medvěda a medvěd mu řevem oplácí; později zase přijíždí na koni albín Zloduch Bob (představte si mnicha Silase zkříženého s fotbalistou Pavlem Nedvědem) a je zabit sice v sebeobraně, zato bez šance zezadu puškou soudcem Beanem (kamera přiblíží na díru velikosti menšího míče v Bobově břiše). Trailer: http://www.sms.cz/film/zivot_a_doba_soudce_roy_beana/ukazka ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Parádní western o legendě Divokého západu s parádním Newmanem v hlavní roli. Jeho postava soudce Roye Beana vstoupila do historie. Představuje všechny ideály oněch drsných časů. Co tenkrát lidé v dobách bezpráví chtěli nejvíc? Autoritu, zákon a pořádek. Bean přišel, a ačkoli pro to neměl žádné oprávnění a pramalé morální předpoklady, pravil „Já jsem zákon!“ Inu stalo se tak. _____Film dokonale balancuje na hranici humoru, napětí a romantiky. V Beanově městečku plyne život tak nějak s poklidem. Jednou za čas se vždy objeví nějaké pozdvižení, které musí soudce řešit. Ať už je to příjezd bandy zločinců, ze kterých udělá šerify, oběšení nešťastného vypravěče (kupodivu hned v začátku filmu), příjezd Zloducha Boba (ten byl nejvtipnější), prostitutek ze kterých udělal počestné ženy nebo cirkusového medvěda. Každá postavička, která vstoupila do děje, se stala po boku Beana legendární. Beanův poslední návrat, kdy se postaví proti bezpráví a rozhodne se vypráskat ze svého bývalého města bídné naftaře, je klukovským snem o hrdinství. Tento boj je i bojem za historii místa, kontinuitu vývoje a staré ideály. Nostalgický boj proti proudu času je předem marný, ale každý mu fandí. Závěrečný příjezd platonické lásky Lillie Langtry (Jakési modly všech a všeho, co divák viděl a čemu fandil.) je dojemné, smělé a nečekané zakončení. Snímek je plný skvělých hlášek a výborné hudby. Má dobovou atmosféru a silné dramatické prvky. Líbil se mi v dětství, a stále se mi líbí. Je velmi dobře vybalancovaný. 91% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chceš ještě něco říct předtím, než tě shledáme vinným?“ Nejprve zábava, nakonec melancholie. Předně, čekal jsem spíš něco ala Podivné dědictví (hlavně komedie). Tahle „Newmanovka“ je sice také hodně vtipná, ale zároveň je zde místy nemálo cítit drama, a to film krapet ztrácí šťávu. Zábava však povětšinou převládá. Ostatně, jak se také nesmát u světa, kde „slavného“ lupiče nerespektují ani nevěstky, život zachrání a pistoli přinese úplně náhodou ta nejkrásnější „Mexičanka“ (Victoria Principal), postavy vypráví svůj osud do kamery těsně před svou smrtí, psanci se verbují na zástupce zákona, ceny pokut a piva se vypočítávají dle aktuální potřeby, místo psa zde hlídá medvěd, fotografuje se s oběšencem (ale spustit níž, ať se vejde do objektivu!) a cibule se zalévá vařící vodou podávanou přímo do úst? Škoda toho natahovaného závěru. Chápu sice důvod, ale to neznamená, že mi to tak úplně sedlo. Proto hodnotím pouze slušnými 4*. „Jste psanci?“ - „Jsme čestní muži! Jen okolnostmi dohnaní k životu mimo zákon…“ ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Skutečný soudce Roy Bean (Paul Newman) žil v letech 1825–1903, zemřel tedy poněkud dříve, než ten filmový. (bjh)
  • Režisér John Huston po celou dobu natáčení popíjel čistou vodku, což vysvětlovalo jeho hravou náladu. (Mikino00)
  • Skladba "Marmalade, Molasses and Honey", která ve snímku zazní, byla nominována v roce 1973 jak na Golden globe adward, tak na Oscara jako Nejlepší originální song. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama