Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

Tosim 

všechny recenze uživatele

...PROTOŽE NENÍ NIC HORŠÍHO, NEŽ POLEPŠENÁ DĚVKA... Tenhle western v sobě spojuje vpravdě životný humor s melancholií a vzpomínkami na to, jak neslavně dopadl starý dobrý Divoký západ. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jaké morální ponaučení si lze z tohoto filmu odnést? Následující - pokud budete svého medvěda napájet pivem, uděláte z něho alkoholika, nepotřebného pro hlídání vašeho osobního majetku. Ponaučení natolik závažné, že úplně stačí k tomu, abych tomuto zábavnému westernu udělil čtyři *. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Soudce Roy Bean - legenda Divokého Západu, jejíž skutečný příběh má s filmem (ostatně jako všechny legendy:)) společného jen málo. Ale upřímně řečeno - takhle je to mnohem lepší...takže za Texas a slečnu Lilly, ****. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $16,530,578Tržby Celosvetovo $-"Jeden z najoriginálnejších westernov!" __Paul Newman opäť v excelentnej úlohe čo mu moc sadla, tento krát ako sudca Roy Bean, svojsky sa starajúci o zákon a poriadok v okolí kde sa usadil. Filmu nechýba správne odľahčenie a tým sa na dej aj pohodlnejšie pozerá. A to tam nemusí byť ani nejak zvláštne vystužená kostra príbehu o nejaké ďalšie veľké herecké osobnosti, tu si proste Newman vystačí sám a práve on dodáva tomuto filmu nesmierne čaro a pútavosť. Kde vďaka nemu zažívame dobrodružný život Roya Beana na malom kúsku pustej zeme, z jeho priateľmi pomáhajúcimi mu vykonávať spravedlnosť. V správnom westerne nemôže chýbať aj nejaká ta prestrelka, hoci tu postačia len dve väčšie a obidve vyznejú pre príbeh ako odrazové piliere pre ďalší vývin príbehu, príde aj na pomstu, či podrazy, opíjajúceho sa medveďa :)), nechýba ani veľa podarených hlášok, takže hútnosť a farbitosť deja na danej ploche je nesmierna. /100%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Divoký západ jako místo úniku, hledání starých dobrých časů a volné pole pro bezbřehou hru nadsázky a ironie. O tom, jak to vlastně bylo s těmi hrdiny pyšnícími se proklatě nízko zavěšenými kolty a pevně svírajícími nástroje spravedlnosti. Dost absurdní - stále však velmi milé a vlastně i svým způsobem upřímné a opravdové. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Žádný podobný western jsem asi ještě neviděl. Ze začátku se to zdá jako ptákovina, ale pak tomu přijdete na chuť. Film podobně jako Nesmiřitelní ukazuje Divoký západ bez příkras, ale zcela jedinečnou humornou formou. Zároveň to je poutavý životní příběh existující postavy ve skvělém podání Paula Newmana a čiší z něho smutná nostalgie na zašlé staré doby, které možná byly drsné, ale měly své kouzlo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne netypickej western s netypickym hrdinou, ale zaroven taky opravdu skvelej film. Newman je v roli lehce natvrdlyho zlodeje, kterej se po tom, co ho zmlatila banda kurev a nasledne vystrilel hospodu plnou asi tak padesati smejdu, jen tak rozhodne, ze se stane soudcem, naprosto perfektni. Film je vlastne takovej slepenec jeho prihod, kde smejdy vesi na potkani vicemene aby je moh okrast, obdivuje herecku a v podstate se jen poflakuje a casem vybuduje docela slusny mestecko. Film tak nema nejakej vyraznejsi pribeh, ale presto docela odsejpa, lehce komedialni sceny nijak nerusi a stridaj se docela plynule s drsnejsima scenama, kde dojde na nejakou tu krev a veseni. Krome perfektniho Newmana jeste musim zminit jednoho z nejlepsich medvedu ve filmu. Celkove tak proste perfektni western se spoustou nezapomenutelnejch scen a prijemnou, lehce nostalgickou atmosferou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hodně střelená westernová komedie na základě excentrický postavičky Divokýho západu - vizionáře a samozvanýho soudce Roye Beana. Fraškovitý, bezdějový a asi delší než by bylo třeba, ale zároveň fakt zábavný a uvolněný se super sedmdesátkovou atmosférou. Newman v jedný ze svých top rolí a možná moje nejoblíbenější ze všech jeho postav. Ať žije psychopatický Zloduch Bob a poker s municí! ♪♫ ()

movie 

všechny recenze uživatele

Když vidím to vysoké hodnocení, říkam si že asi koleduju, ale pro mě byl ROY BEAN velkým zklamáním. Western, na který jsem se už dlouho těšil, ale upřímně jsem nepochopil co s ním Huston a Milius zamýšlel. Komediální ráz mi nesedl, častá poblázněnost už vůbec, Paul Newman spíš průměrný. Osobně bych příběh samozvaného soudce raději viděl z pohledu jiného režiséra, představte si jak by to asi dopadlo, kdyby příběh o někom kdo stihl za pár let pověsit celu armádu grázlů, natočil třeba Peckpinham (například). ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Výborný film o samozvanom sudcovi v malom mestečku a jeho dobe. Naozaj veľmi zábavný a výborne zahratý western z iného súdka ako sme u westernov zvyknutí. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozvláčná westernová komedie s charismatickým Paulem Newmanem v titulní roli. Zajímavé scény: Po poškrabání plakátu milované pěvkyně Langtry medvědem soudce Bean řve zblízka na medvěda a medvěd mu řevem oplácí; později zase přijíždí na koni albín Zloduch Bob (představte si mnicha Silase zkříženého s fotbalistou Pavlem Nedvědem) a je zabit sice v sebeobraně, zato bez šance zezadu puškou soudcem Beanem (kamera přiblíží na díru velikosti menšího míče v Bobově břiše). Trailer: http://www.sms.cz/film/zivot_a_doba_soudce_roy_beana/ukazka ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavě pojatý western, který hraničí mezi dramatem a parodií. Sledujeme založení, velký rozkvět a nakonec strmý pád jednoho zapomenutého městečka v Texasu, kterému svými zákony vládl soudce Bean a jeho pět šerifů. Paul Newman jako samozvaný soudce nemá chybu. I když příběh má ke skutečnému asi hodně daleko, tak tohle pojetí se mi velmi líbilo..... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mám velmi ráda tenhle film. Je nabitý dějem , humorem , láskou , oddaností. Svérázný samozvaný soudce Roy Bean je úžasná postavička ( alespoň ve filmu ). Opravdu film , na který se vždy znovu ráda podívám. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli chtěl čestný souboj, tak měl jít jinam." Soudce Roy Bean je drsnej a zábavnej týpek. Rád se za ním vracím do Vinegaroonu, kde se netrpí dobrovolný umírání, protože lidi, co tam umírají, jsou buď zastřelený nebo pověšený. Samozřejmě spravedlivě, protože soudce je borec, kterej tvoří právo. Proto není problém vytrhat z trestního zákoníku nevyhovující paragrafy a nějaký nový tam dopsat. To mě dost bavilo. Stejně jako střílení padouchů zezadu. Tady je to správný a snad i čestný. Tak se Royi drž a já se za tebou zase někdy mrknu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pravý americký western. Navíc s velmi vydařeným obsazením. Mrzí mě, že se víc nepořešily některé motivy, ale jinak skvělý zážitek. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chceš ještě něco říct předtím, než tě shledáme vinným?“ Nejprve zábava, nakonec melancholie. Předně, čekal jsem spíš něco ala Podivné dědictví (hlavně komedie). Tahle „Newmanovka“ je sice také hodně vtipná, ale zároveň je zde místy nemálo cítit drama, a to film krapet ztrácí šťávu. Zábava však povětšinou převládá. Ostatně, jak se také nesmát u světa, kde „slavného“ lupiče nerespektují ani nevěstky, život zachrání a pistoli přinese úplně náhodou ta nejkrásnější „Mexičanka“ (Victoria Principal), postavy vypráví svůj osud do kamery těsně před svou smrtí, psanci se verbují na zástupce zákona, ceny pokut a piva se vypočítávají dle aktuální potřeby, místo psa zde hlídá medvěd, fotografuje se s oběšencem (ale spustit níž, ať se vejde do objektivu!) a cibule se zalévá vařící vodou podávanou přímo do úst? Škoda toho natahovaného závěru. Chápu sice důvod, ale to neznamená, že mi to tak úplně sedlo. Proto hodnotím pouze slušnými 4*. „Jste psanci?“ - „Jsme čestní muži! Jen okolnostmi dohnaní k životu mimo zákon…“ ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Velmi nudná záležitost. Paul Newman se filmem tak nějak spíš potácí, z pod klobouku není skoro vidět, s Beanovým náhledem na svět bych se neztotožnil ani po sedmi panácích whisky a opravdu nepamatuju, kdy jsem v podobných filmech nefandil hlavním hrdinům a přál si ať nástup dravého kapitalizmu vše rychle ukončí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za scénářem stojí chlapík, který je podepsaný pod Magnum Force nebo Barbarem Conanem, za režií pak velký filmař s obdivuhodným žánrovým záběrem. Společně s Paulem Newmanem vstoupili do Divokého západu coby prostředí plného nadsázky a ironie. Období přestřelek, malých velkých válek o pozemky, lacinou whisky nasáklých kovbojů, barvitých dobrodružství a mezi tím vším desperát, který se rozhodne, že bude soudcem. Výsledek je dnes trochu pozapomenutý, a to zcela neprávem. Z úvodu tomu musí dát divák trochu šanci, ovšem jakmile Newmanovi a spol. přijde na chuť… Za sebe na tomhle čtyřmilionovém projektu obdivuju ochotu tvůrců zariskovat. ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama