Reklama

Reklama

Náhodně objevený seznam s jedenácti jmény skrývá nějaké hrůzné tajemství. Válečný veterán a úspěšný spisovatel Adrian Messenger jej předá příteli z MI5 Anthony Gethrynovi s prosbou, aby vypátral jejich osudy. Gethryn souhlasí, ovšem nevěnuje seznamu mnoho pozornosti. Až po záhadné letecké katastrofě, ve které zahyne i jeho kamarád Messenger, se na případ vrhne a zjišťuje, že na seznamu jsou jména válečných veteránů z Barmy, kteří v posledních letech všichni zemřeli za nevysvětlitelných okolností. (North Video)

(více)

Recenze (32)

woody 

všechny recenze uživatele

Snímek, který byl anachronismem už v době svého vzniku ... Ale co na tom sedej, když i po letech je to parádní starosvětská jízda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dramaticky deklamující hlavní hrdina je na hraně parodie, stejně jako dialogy nebo pointy, na komedii je tu ale úmyslného humoru tuze málo, nehledě na to, že ten nejočekávanější finální převlekový vtip vyzní v dnešní době už úplně naprázdno. Veškeré zásluhy tak jdou na vrub Kirka Douglase a jeho chlapského pohledu, kterým klidně i v jediné scéně (u klavíru) dokáže rozhýbat, možná až rozbořit veškerá očekávání a okolní šeď. Zbylý děj i postavy jsou ale jak z té nejočtenější paperbackové frašky. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas v rozsahem menší, ale velice efektní roli muže, který se pomocí důkladných masek vydává asi za pět dalších lidí. Aby toho nebylo málo, mimikry nosí i několik velkých herců v malých rolích a jejich totožnost vyjde najevo až na samém konci. Velká škoda, že jsem tento film neviděl v dětství. Možná bych ho dodnes ze sentimentálních důvodů nadhodnocoval jako třeba Fantomase. :-) Na druhé straně - čím by byl Fantomas bez humoru? Seznamem Adriana Messengera, obávám se. Masky sice mění herce k nepoznání, ale zároveň je až příliš zjevně odlišují od nemaskovaných herců, takže celý ten "gimmick", spočívající v přemýšlení, kdo ze slavných hostujících hvězd hraje v utajení, už od začátku kulhá na obě nohy. Horší ale je, že tyto mimikry zabírají dohromady asi 20-30 procent filmu, kdežto ve zbytku se jen velice zdlouhavě a často nezajímavě tlachá u stolu. Vyšetřovatel George C. Scott obvykle popisuje jiným postavám něco, co jsme předtím na vlastní oči viděli, nebo co naopak teprve uvidíme. Takže výsledkem je trochu nepochopitelně scenáristicky odbytý a režijně neohrabaný film s nádhernou kamerou a maskami, který přímo volá po pečlivějším remaku. 50% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sympatická hříčka - během jejího sledování jsem se nemohl rozhodnout, ale pak přišel "odmaskovací závěr" a rázem mi bylo jasné, že to John Huston nemyslel nijak vážně. Ostatně ještě aby ano, s tak chabým scénářem. Režijně (i díky krásné kameře) je to zvládnuté na jedničku, herecky jakbysmet, a to, že herci obalení latexovými maskami byli od ostatních na první pohled rozpoznatelní, mi nevadilo, spíše naopak. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IT'S SO PREPOSTEROUS THAT I CAN'T BELIEVE THAT MY SUSPICIONS MAKE ANY SENSE." ----------- Drobný film s obsadením na míle vzdialených od drobného. Kirk Douglas a George C. Scott sú masívnym hlavným jedlom pri večeri, ktorá je vlastne celá o maličkých dezertných jednohubkách. Cameá od vtedajších najväčších hviezd sú na každom rohu. Treba však pripustiť ich značne nevyužitý potenciál, keďže zápletka filmu v podstate bránila jeho využitiu. Aj napriek tomu sa ale jedná o kvalitnú detektívku s premysleným dejom, pri ktorej by som sa musel baviť o trochu viac, aby dostala odo mňa štyri hviezdy. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tolik zúčastněných velikánů světového filmu pohromadě pod jednou režij.taktovkou, to chce um a velkou uznávanou osobnost..!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý, poctivý krimi thriller s mysteriózním nádechem. Příběh je sám o sobě vcelku poutavý a zajímavý, snímek si drží určitou tajuplnou atmosféru a zamaskování hvězdných herců je rovněž povedeným krokem tvůrců. Je sice jednoznačně poznat, které postavy jsou maskované, avšak který z herců pod maskou je, to už je spíše tipovačka. Naštěstí se vše na konci vyjasní. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Vynikaji George c. Scott i kdyz nam tu scenar nekdy hapruje a z ambiciozni krimi mame oder sestakoveho romanu, je to zabavne. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ale pánové, co byste ještě chtěli? Výborná detektivka, kde sice vraha známe od začátku, to ale na jeho charismatu a tajemnu nic neubírá. Inspirace Mission Impossible dokonalými maskami, které George Brougham / Vicar Atlee / Mr. Pythian / Arthur Henderson používá, je zřejmá, Adrian Messenger byl totiž dřív než oba slavné seriály. Narozdíl od seriálu je ale tady snímání masky divákovi viditelné a lze si tak proměnu tváře náležitě vychutnat. K hvězdnému hereckému obsazení (většina ovšem jen v cameo rolích, to jsem si zase s Frankem Sinatrou naběhl .-) přidejte B&W scénu ve stylu noir, výbornou hudbu Jerryho Goldsmitha a trochu mystična a vtipu. A do toho! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Najdôležitejšie na tomto filme je, že sa nesmie brať vážne. Nech pôsobí akokoľvek mysteriózne či špionážne, jemná irónia, závan vtipu je markantný a osviežujúci. Herecký ansámbl, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiadny veľkofilm, sú len mimikry, kde hlavnú úlohu hrajú skôr dokonalé masky ako tváre samotných hviezd. Mňa tento filmový príspevok nesmierne bavil, hoci treba priznať, že scenáristicky nie je vypilovaný. Lepšie to dopadlo s kamerou a perfektnou hudbou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy ještě filmaři uměli točit filmy, a ne pouťové atrakce pro 3D kina a vymyté mozky. Chytrý scénář, který hned od úvodu zaujme, který jemně balancuje na hraně se špiónskými historkami (a možná je škoda, že nakonec je vysvětlení tak "obyčejné"), dovedně si hraje s maskami. Pravda, někdy jsou ty masky poněkud přehnané, chvílemi film ztrácí dech a tempo (třeba zbytečně dlouhé záběry honů na lišku), ale celkově jde o příjemné osvěžení. Samozřejmě pobaví i neustále se vtírající otázka, kdeže jsou ti slavní herci, uvedení hned v úvodu v titulcích, což rovněž není opomenuto a nakonec pro jistotu vysvětleno. Celkově jde o dobře udělaný film s dobrým nápadem i provedením i hereckými výkony, a závěrečná scéna lovu na "lišku" a její zakončení mne příjemně potěšila. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hvězdy zamaskované, takže je klidně mohli hrát místní vesničané, "šokující" odhalení herců po filmu, průměrná detektivka, odnikud se vyloupnuvší se dva "vyšetřující"... Mě to přišlo, že tomu chyběla hlava i pata a zůstalo jen zvláštně zdeformované tělo, které pozbývalo zajímavosti. ~~~ Byla neděle odpoledne a já nudou usínal. Škoda. ~~~ 1,5* ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Budete stále čekat na hvězdy, ale nakonec se dočkáte. Seznam válečných veteránů z Barmy je hlavním předmětem, o který v tomto filmu jde. A kupodivu všichni ze seznamu za podivných okolností nedávno zemřeli. Agent z MI5 A. Gethryn tento seznam dostane a rozhodne se vypátrat, kdo veterány vraždí. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Při koupi tohoto DVD jsem se pochopitelně nechala zlákat plejádou zvučných hollywoodských jmen, které všchny patřily k zářivým hvězdám stříbrného plátna. Byla jsem velmi roztrpčena, že všechny hvězdy hrály pod "maskami". Jen náhodou, protože jsem je měla " v krvi a pod kůži " jsem je poznala. Až na jednoho (Burta Lancastera). Stejně jsem však nepochopila, proč tuto kriminálku řešil režisér touto formou. Kirk Douglas (otec Michaela Douglase) se moc nemohl rozehrát a měl tam zbytečně moc "masek". Vidím, že se to mnohým z vás líbilo, proto už dál nebudu popisovat své dojmy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No konecne . Pravy drsny spionazny studenovojnovy film presne tak, ako to Martin ma rad. nadych mysteriozna, do to sa montuje tajna sulzba, asponze nie je trojpismenkov a z USA /trojpismenkove tajne sluzby su uz uplny folklor diky Pistovi Segosovi/. Dopitak dobre pise ze ide o detektivku s vrahom. Kirk Douglas bol umna vzdy len taky priemer, najma ma potesila ucast Lancastera, Mitchuma  a vtedy krasnej Dany Wynter.  mysteriozno sa na konci filmu perfektne vyjasni, jasna spokojnost 79 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Natočit a zahrát čistý brak, aby nebyl k smíchu, je známkou špičkového řemeslníka a umělce (aby se člověk stal umělcem, musí napřed zvládnout řemeslo). Seznam AM je zábavný, aniž by pracoval s nadsázkou (viz jeho kolega Fantomas jako řachanda s Funesem), a kope do bottom většinu novějších brakových filmů, které se snaží nedostatek řemesla nahradit haldou CGI či fekálního humoru. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velice prijemny a v neposledni rade poradne zamotany krimi-mysteriozni snimek o jednom smrt prinasejicim seznamu plny hvezd s primerenou porci napeti a usmevnou kulturni vlozkou na zaver. Fanousci make-upu si prijdou na sve... ()

Reklama

Reklama