Reklama

Reklama

Bo Hai

(studentský film)
Krátkometrážní / Drama
Česko, 2017, 26 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Film Bo Hai je o vztahu starší generace Vietnamců s jejich dětmi. Jejich rodiče se přestěhovali do České republiky a začali zde podnikat a rozhodli se obětovat celý svůj život, aby mohli finančně zajistit svoji rodinu. Vietnamci, kteří se tady narodili nebo se sem přestěhovali ve velmi útlém věku, se zcela integrovali – vychovaly je české chůvy, vystudovali české školy, používají česká jména, ale zato přišli o své kulturní kořeny. Rodiče hovoří velmi špatně česky, jejich děti zas špatně vietnamsky a často neumí ani psát nebo číst v řeči svých rodičů. Jak chcete předat kulturu, když nemáte společný jazyk? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

verbal 

všechny recenze uživatele

FAMUFEST 2017. Bộ Hà, Dužane, je-li toto Utrpení mladého Eurovietnamce, rozpolceného mezi chvályhodnou, hluboce zakořeněnou úctou k chladným rodičům a horkokrevným pubertálním mámtovpičismem, osazené skutečnými majiteli Večerky u Snědeného psa v Praze 10, zadělal jsi někomu na pořádný průser! Během projekce prošlo krámem minimálně 5 zákazníků, aniž by kdokoliv z nich obdržel účtenku z EET!!! A to se jedinému poctivému, altruistickému a filantropickému miliardáři světa - Endymu Babitchovi – dozajista líbit nebude, nene! Ten si svou Agrorepubliku, k jejímuž plundrování pro vlastní prospěch opět dostal od třiceti procent vyrachtaných lopat čtyřletou permici, rozkrádat nenechá. Až to agent Bureš uvidí, Budha jim pomáhej. A to raději ani nezmiňuji onu okázalou propagaci konzumace konopí, která svědčí o tom, že měl tadyhle Nguyen u sebe neustále větší množství než malé, a bude se mu dost blbě prokazovat, že mu to předepsala doktorka Kvínová na léčbu pražské chandry. Jinak slušná, rutinérsky zvládnutá večerková etuda o konci maloobchodního prodeje v Čechách, ať už z důvodů výše uvedené očividné a cílené likvidace malého a středního podnikání bezskrupulózním zmrdem, nebo proto, že mladá „degenerace„ Euroasiatů nechce strávit 12/7/365 život taháním beden hroznového nehai z Makra a tupým sezením za kasou, trestuhodně nevybavenou elektronickou evidencí tržeb. A ani se jí nedivím. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak nějak... adekvátní? Na druhou stranu představený konflikt i postavy jsou celkem fádní a vlastně nepřekvapivé, hodnoceno jako samotný příběh poměrně nevýrazné. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Trailer výrazně zajímavější než výsledek, který působí dojmem, že by ho takhle natočil i kdokoli mimo komunitu. Propálená šance. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vietnamský mladík chce žít jako jeho čeští kamarádi, ale musí pracovat v otcově večerce. Dokážou spolu otec a syn najít společnou řeč, nebo jsou jejich světy opravdu úplně jiné? Dobré nakouknutí pod slupku vietnamské komunity u nás. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vidite jen to, co vzdycky ve vietnamske vecerce obcas vysperkovani dramaturgickymi "napinavymi" scenami. Do hloubky se nedostanete. Vietnamsti prodejci maji casto prekvapive vysoka vzdelani jako inzenyr, v televizi zde casto bezi korejske telenovely. Treba se nedostanete k faktu, ze tato komunita ma rada hazard, draha auta ci ze jsou velmi pohostini, ale otec ma heslo muzes vsechno, ale nesahej na mou dceru. Kdyz o ni mate zajem, pocitejte s vyslechem jeji matky kolik jste mel predtim vztahu, co delate ,kolik vydelavate a jake plany mate do budoucna apod. Nedavno jeste nekteri o vyznamnem svatku tajne jedli pri rodinne oslave psy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal víc, ale v podstatě tam nebylo nic, co by člověk, který se alespoň vzdáleně zajímá o vietnamskou komunitu v Česku, nevěděl, dokonce mi tam nějaké věci i chyběly (ještě že je na FB vietnamská skupina otevřená i pro Čechy - nabízí ostatně zajímavější nápady a dokonce i videa). Jako oceňuji snahu, je chvályhodná, ale podle mne to ustrnulo v půlce cesty a v podstatě už se pracuje i se stereotypy, když si vybavím scény z vietnamské večerky třeba z filmu Instalatér z Tuchlovic (Budařovo extempore), jenž vznikl o rok dřív. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Táta by chtěl, aby byl syn trochu do kšeftu, jenže ten by radši hulil. Podle mě jsou oba dost v pohodě. #mffkv (70%) ()

murkl 

všechny recenze uživatele

Jo no. Není to sranda stát celý den v krámě. Popis filmu zní mnohem líp než konečné zpracování. Mladého to za kasou očividně nebaví, ale dělat kvůli tomu takový ksichty a mluvit zpomaleně celý film? Nejvtipnější momenty jsou stejně ty scény, kdy se táta zlobí na syna, že nezkontroloval občanky. A ti ožralí na konci. 26 minut je akorát. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bo Hai na jednu stranu správně naladí téma Vietnamců v Česku, což je velké téma. Ti co se zde narodili už znají jinou kulturu než jejich rodiče, kteří poznali obojí. Často se vymlouvají, nebo je to pravda, že neumí česky, což je dost smutné, když si žádají o pobyt v zemi, kde chtějí žít. Snaží se dodržovat vlastní pravidla a uctívat svou kulturu. Tvůrce, sám Vietnamec, tu ale pracuje s klasickým stereotypem, kdy umístí cizokrajnou rodinu do prostředí obchodu. Tomu už jen chybělo, aby pěstovali trávu. Na pár epizodách pak nevidím nic tak světoborného, co by nemělo v rozporu platit i pro české rodiče a děti. Pubertální potomci si přece s rodiči nerozumí téměř nikde na světě. ()

Související novinky

Česká radost v českých kinech online

Česká radost v českých kinech online

04.02.2018

Výběr Česká radost v českých kinech uvádí osm filmů ze soutěžních sekcí 21. MFDF Ji.hlava online na portálu DAFilms.cz. V kinech tyto snímky během listopadu a prosince zhlédlo téměř 1000 diváků na 32… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama