Reklama

Reklama

Kreutzerova sonáta

(divadelní záznam)
Česko, 2016, 71 min

Předloha:

Lev Nikolajevič Tolstoj (kniha)

Scénář:

Lukáš Brutovský (divadelní hra)

Obsahy(1)

Hra o lásce, zradě a vraždě podle Tolstého „sexuální novely" v režii L. Brutovského... Tolstého „sexuální novelu" z roku 1890, která byla ve své době pro skandálnost soudně pronásledována, převedl na divadelní prkna režisér Lukáš Brutovský. Klasická divadelní předloha tak získala moderní divadelní tvar a svébytnou divadelnost. Jihočeské divadlo ji uvedlo v české premiéře 23. 10. 2015.

Kreutzerova sonáta je zpovědí muže, který zabil svoji ženu. Jeho čin ale není jen obyčejnou vraždou, podle něho je výsledkem obecně patologického vztahu muže a ženy, který je v lidské společnosti hluboko zakořeněný a týká se téměř každého páru. Proto muž vnímá vraždu jako přirozené vyústění manželského spolužití. Zárodky tohoto činu spatřuje už v mládí, v nevázaných sexuálních kontaktech, ve frivolním způsobu života, na který překvapivě přirozeně navazuje láska, zasnoubení, manželství, rodičovství a potom i vražda. V dramatizaci a režii Lukáše Brutovského se Kreutzerova sonáta stává scénickým kvartetem pro trojici mužů a jednu ženu, kteří na pozadí rekonstrukce kriminálního činu rozvíjejí před diváky vášnivou analýzu mužsko-ženských vztahů.

Oceňovaný slovenský tým inscenátorů, komorní Studiová scéna Na půdě a herecké obsazení jsou indicie napovídající, že v Jihočeském divadle opět vzniká výjimečná inscenace. Režisér Lukáš Brutovský (1988) a dramaturg Miro Dacho (1983) na sebe v českém kontextu výrazně upozornili minulý rok originální interpretací Maryši v brněnském HaDivadle. Na Slovensku se jako úspěšný tandem profilují už od svých studií na VŠMU. Lukáš Brutovský je od ledna uměleckým šéfem Slovenského komorného divadla v Martine, Miro Dacho už několik let působí jako pedagog na VŠMU. Ke spolupráci si přizvali scénografa Juraje Kuchárka a kostýmního výtvarníka Martina Kotúčka. V sugestivní inscenaci se nám představí Tomáš Drápela, Pavel Oubram, nový člen činoherního souboru JD Michael Vykus a Tereza Vítů jako jediná představitelka ženského elementu této hry. (Česká televize)

(více)

Galerie (9)

Reklama

Reklama