Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý tradičný film noir podľa predlohy Dashiela Hammeta spravil z Humphrey Bogarta skutočnú hviezdu. Zamotaný príbeh, nejednoznačné postavy a medzi nimi sa suverénne pohybuje cynické súkromné očko Sam Spade. Vizuálne aj obsahovo pôsobivý debut budúceho klasika Johna Hustona patrí už dávno k nesmrteľným legendám, takže by rozhodne nemal uniknúť vašej pozornosti. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu to mohol byt zabavny snimok, pricom aj dnes som sa prijemne pobavil, pretoze tam bolo dost ironickych scen. Detektiv Sam Spade sa uz viackrat ocitol v ohrozeni zivota, pricom som mal ja ako divak pocit, ze nech je v akejkolvek blizkosti zlocincov, nic sa mu nestane. Najviac sa mi pacil jeho styl vysetrovania, ako pekne prisiel na plan zlocincov za honbou vzacnej sosky Maltezskeho sokola a ako si s nimi poradil. Je to dialogovy film a mozno mi aj nieco uniklo, ale Bogart je skvely herec a uz len kvoli nemu sa oplati film vidiet... 06.10.2009 _____ Humphrey Bogart - (Sam Spade) +++ Mary Astor - (Brigid O´Shaughnessy) +++ Gladys George - (Iva Archer) +++ Peter Lorre - (Joel Cairo) +++ Barton MacLane - (detektív Dundy) +++ Lee Patrick - (Effie Perine) +++ Hudba: Adolph Deutsch +++ ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Vážně jsem nestačil žasnout, kolik se toho v celém filmu stačilo udít, a jak jsem si celé sledování užil. Sokol je neskutečně energický, zábavný, nestárnoucí a skvěle natočený noir, kterému se nevyhnul jen jediný nepříjemný neduh - rozpliznutí tempa v poslední osvětlovací části, kde se celý příběh zvrhne v nemilé konverzační melodrama. Ale, i když si tuhle drobnost odmyslím, pořád mi vychází filmová lahůdka první jakosti, jejíž výživná hodnota je k nezaplacení. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ne, tahle superslavná klasika mě opravdu nechytla. Parta lidí hodinu a půl přemlouvá Humphreyho Bogarta, aby jim ukázal svého diamanty osázeného ptáka (bez dvojsmyslů, prosím), ten si to chvíli rozmýšlí, pak koná. Mám rád atmosféru lidí v kvádrech a sakách, proto ani Maltézský sokol není nějaká katastrofa, kterou bych přetrpěl, ale nevím - nebavilo mě to zrovna moc... Prostě noir - no a? ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mezník v žánru noir? Nevím. Protřelá detektivka s precizně vykreslenými charaktery postav? Nepochybně. Cynický Bogart s místy až tragikomickým projevem, kterým disponují i ostatní postavy, zejména gangsteři, předvádí jednu ze svých nejslavnějších kreací. Příběhová nejistota i napětí vrcholící v samotném závěru. Huston jde od samého začátku rovnou k věci a chytře buduje odpověď na otázku, kdo bude nakonec profitovat z drahocenné sošky. Tenhle debut se vydařil a zároveň opevnil vůči zubu času. Místy až tragikomické výstupy mafiánské bandy, u nichž si nejsem jist, zda to byl záměr, či nikoliv, jsem vnímal jako plus. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Ve filmu se záměrně kouří o sto šest. Šéf studia, Jack L. Warner, totiž nařídil omezit kouření ve všech filmech na minimum, vtipálci Humphrey Bogart a Peter Lorre se ho však rozhodli pozlobit a kouřit co nejvíc. Podněcovali k tomu i kolegy. John Huston přesvědčoval studio, že přemíra kouření dodá snímku tu správnou “hustotu“ a posílí napětí. (džanik)
  • John Huston si vybudoval povesť ako scenárista a do zmluvy so štúdiom Warner Bros. si dal podmienku, že pokiaľ si ho budú chcieť udržať, musia mu dať šancu režírovať. (marlon)
  • Gutman a Wilmer jsou nazýváni jako "Fat Man" a "Little Boy". Stejně se později jmenovaly obě bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki a Hirošimu. (Kulmon)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama