Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektni dobrodruznej film, ale v dnesni dobe by se neco takovyho uz asi natocit nedalo, protoze tady nejsou zadny megalomansky bitvy. Celej pribeh je spis soustredenej na dva hlavni hrdiny, pricemz Caine postupne ustupuje do pozadi. Nastesti se film muze oprit o perfektni vykony Cainea a hlavne Conneryho, ktery jsou sice podvodnici, ale zaroven velky sympataci, takze jim clovek fandi. Navic tvurci vybrali fakt zajimavy lokace. No a samotnej pribeh nikde nedrhne, je zajimavej a misty vtipnej, akorat skoda, ze hned na zacatku tvurci vykecaj, jak to dopadne, celkove slusny 4*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Jede sem 5 Afghánců! Teď jde jen o to, jak zařídit aby zbyli 3 mezci a dva živí Britové! ´´ --- Film pojednává o časech, kdy nad impériem jménem Británie slunce nezapadalo. Vlajka královny vlála v Kanadě, nad velkou částí Afriky, nad Novým Zélandem, Austrálií a Indií.  Přesto svět té doby obsahoval na mapách ještě hodně bílých míst a byli to právě často Angličané, kdo pro slávu koruny a poznání umírali v mrazu na  Antarktidě, mizeli beze stopy v tropických deštných pralesích, hledajíc bájná města či prameny řek, nebo mapovali pohoří Himaláj... A právě jedno takové neznámé místečko se rozhodnou kolonizovat (a vydrancovat) dva vysloužilí vojáci. Přístup k domorodcům mají na svoji dobu celkem tolerantní, byť na ně i tak nahlížení jako na lidi, které potřebují pevnou ruku aby fungovali. (Mimochodem ono to platí dodnes a kde tomu tak není zůstal z kdysi z prosperujících zemí jen binec). V hlavních rolích se blýskne trojice hereckých es, přičemž Plummer v roli Kiplinga se filmem jen mihne. Hlavní role má Connery s Cainem a ti si to užili naplno.  Navíc v uniformách jim to fakt seklo, hlavně Connerymu. Mně se tyhle britské červené uniformy vždy moc líbily a ty bílé přilby, prostě super... :-).  Jenže Kafiristán (dnes součást Afghanistánu) byl tvrdý oříšek i pro dva všemi mastmi mazané armádou prošlé Brity.  Afghán je Afghán. To zjistila jak britská armáda, tak sovětská a nakonec i ta  americká....  Film mne bavil, humor tam byl příjemně anglický jak to mám rád. A ty nádherné scenérie... Jsem zvědav co teď zbude z mocné Great Britain... Teď když Alžběta II. nedrží žezlo na zbytkem rozdroleného impéria poválečnými dekolonizacemi přibývá snah přes ujištění předních zástupců o osamostatnění. Až se trhne Austrálie, Nový Zéland a Skotsko (které už ty snahy mělo), zůstane z kdysi hrdého a mocného impéria jen ten ostrov... Dávám za 4 pozlacené šípy! * * * * ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Sen každého kluka: objevovat neznámé divoké končiny a hrdinsky tvořit dějiny. Na příběhu a zejména hlavních charakterech je náramně poznat, že autorem není nějaký hollywoodský nýmand, nýbrž sám velký Kipling. Proto je to dobrodružství tak dokonalé a v žádné chvíli mě neotrávilo svojí laciností. Všechna čest! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, kterému doslova a do písmene kralují Connery s Cainem. Co dodat? Pokud máte rádi dobrodružství, napětí, britský humor, filmy o přátelství, které je podrobováno zkouškám, a filmy, které mají myšlenku, o níž se dá dlouho přemítat... Muž, který chtěl být králem je tady pro vás. Na scény, jako je ta s lavinou, míčovou hrou, svatbou nebo visutým mostem, na ty se nezapomíná. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je cestománie podle mého gusta. Průvodci po neznámých krajích jsou tentokrát Caine a Connery a dělají to sakra dobře. Se svým pověstně koloniálním gentlemanských přístupem vyrazí objevovat nové kraje, v nichže se Connery prohlášen za Boha stává králem. Ti dva si to dávají skvěle a film téměř nemá hluché místo. Pro Angličany to asi musí být ještě daleko zábavnější...85% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)
  • Jediný film, ve kterém si Michael Caine zahrál se svou manželkou Shakirou. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama