Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Recenze (161)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kipling forever!!! Má to hloubku, skvělé výkony, výborný příběh. Ale nemám rád retrospektivní vyprávění. Malicherný důvod, ale já už jsem občas takový;) Ne, vážně - velkolepé vyprávění si sice žádá řádný úvod, ale tady je to poněkud na dlouhé lokte. V Sedmi Letech V Tibetu to má svůj význam, tady nikoliv. Dávám 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušným scénářem disponuje tento film, který se více než sto minut tváří jako nadprůměrný „dobrodružňák“, aby v samém závěru přihodil i něco k zamyšlení. Connery a Caine navíc tvoří výbornou dvojici srovnatelnou s duem Redford – Newman. 85% Zajímavé komentáře: PALINO, Krojcek3 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělý dobrodružný snímek, natáčený v zajímavých exotických exteriérech a obohacený přítomností dvou hvězdných veličin v hlavních rolích. Sean Connery i Michael Caine předvádějí vynikající výkony a povyšují tento snímek ze strandartní filmové zábavy někam výše. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po vtipnější stránce je tento film suchý jako Martini, které si s radostí objednává James Bond. Stejně jako na knihu tak na tento film musí být chuť, nálada a potřeba cestovat po kraji, který Sean Connery a Michael Caine objevují. Jejich cesta za tu pozornost ale rozhodně stojí. Už jen fakt, že si tito dva gentlemani užijí legrace a strastí, kterou jim autoři a vlastně i původní spisovatel Rudyard Kipling připravili stojí za to dvě hodinky u toho posedět. V té době totiž Indie byla ještě anglickou kolonií a tak nebyl problém ukázat anglickým obyvatelům jak se žije v naprosto jiném světě, o kterém nemá průmyslový lid ani potuchy. A dobře to namíchali, vtipně, dobrodružně a poučně. Tak jak to má být. --- Jiný kraj, jiný mrav. Nemůžeme mít předsudky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slabší 4* zachraňují tomuto snímku rozhodně oba hvězdní herci, kteří z plátna neslezou a pro film je to jedině dobře. Jejich kvality jsou vidět v každé scéně, ať už jsou jako angličtí uniformovaní generálové v čele svých armád a nebo vymýšlí jak přesvědčit "jejich" národ o božství jednoho z nich. Christopher Plummer oběma jen lehce skunduje a nemůže si stěžovat. Slušný dobrodružný film, kterému trochu schází větší poutavost děje. Pocit, že film sází na oba herce po celou stopáž bohužel nezmizí ani nakonci. Trocha sebevědomí a lepšího děje by neuškodila. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Huston, Gladys Hill .. Výborná adaptace Rudyard Kiplinga. Těžko však říci jak by tento skvělý příběh dopadl bez pánů Caine & Connery, protože mě jejich výkony od slabšího začátku (u)držely u filmu a na konci jsem byl hodně spokojen. 90%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Film není o králi Valašska Bolku Polívkovi made by Hollywood, jak by si mohl třeba někdo bláhově myslet, ale o jiných vykutálených samozvaných vládcích. Ale vzledem k tomu, že Huston prostě a jednoduše byl na tyhle perfektně zahrané dobrodružné podívané s myšlenkou machr na slovo vzatý, tak to ani nevadí. Connerymu s Cainem to vzájemně klape tak, až marně přemýšlím, která kamarádská dvojice byla na plátnech lepší. Osobně se Kafiristáncům vůbec nedivím, že si Conneryho spletli s bohem. Vzhledem k jeho výkonu jsem nebyl daleko k tomu, abych udělal stejnou "chybu". A jelikož stát se vladařem je tak jednoduché, tak také vyrážím stát se jedním z příslušníků modré krve. Ovšem půjdu na to od lesa. Zamířím na západ do civilizovaných zemí, když východ je již rozebrán. Jistě tam na mě již netrpělivě čekají... Aspoň doufám, v nejhorším se minimálně podívám na nějaké ty památky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektni dobrodruznej film, ale v dnesni dobe by se neco takovyho uz asi natocit nedalo, protoze tady nejsou zadny megalomansky bitvy. Celej pribeh je spis soustredenej na dva hlavni hrdiny, pricemz Caine postupne ustupuje do pozadi. Nastesti se film muze oprit o perfektni vykony Cainea a hlavne Conneryho, ktery jsou sice podvodnici, ale zaroven velky sympataci, takze jim clovek fandi. Navic tvurci vybrali fakt zajimavy lokace. No a samotnej pribeh nikde nedrhne, je zajimavej a misty vtipnej, akorat skoda, ze hned na zacatku tvurci vykecaj, jak to dopadne, celkove slusny 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství z časů britský koloniální nadvlády, podfukářská dobyvačná cesta do kmenových krajů za tisícero hor, kde si korunu nikdo dlouho neudrží (Afghánistán), hodně štěstí s civilizací... Působivý příběh, krása na pohled, herecká paráda dvou legend. "It is the drug of power that will undo their callous plan..." ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Dobrodružný film Johna Hustona (Poklad na Sierra Madre, Africká Královna, Život a doba soudce Roy Beana) s hvězdnými S. Connerym a M.Cainem. Studie kamarádství a výdrže dvou britských bývalých vojáků, kteří se sami vydají dobýt zaostalé království Kafiristan za vysokými horami. Oceňuji herecké výkony obou protagonistů, ale samotný příběh zase až tak zábavný nebyl, srovnáme-li ho např. s takovým Indiana Jonesem. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Hk2rmx9L16s ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Connerymu se v tomto filmu podařilo dokonce ještě víc, než hlásá název filmu. Stal se pozemským bohem. A to nejen jako postava, dá se totéž říci i o jeho hereckém výkonu. Nikterak za ním nezaostává ani Michael Caine. Dokazuje to i závěrečná píseň - pan Někdo až do samotného konce. John Huston natočil výtečný dobrodružný film, jaké se již netočí. Ty davové scény, to je fajnšmekrovo potěšení. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vynikající dobrodružný příběh, kde hrdinové nakonec tvrdě narazí. Nejdřív mi změna atmosféry přišla nepatřičná, ale nakonec ji vítám. Connery a Caine si navíc své role nehorázně užívají a taková buddy chemie se dnes už nevidí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vynikající satira v kulisách výpravného dobrodružného příběhu. Tak by se dal ve stručnosti charakterizovat tento film, oplývající vynikajícím scénářem a bezchybnými Seanem Connerym a Michaelem Cainem. Celý film se nese ve značně odlehčeném duchu s nadhledem a mnoha komickými situacemi a vtipnými dialogy, aby v závěru náhle přeskočil po několika náznacích (když Conneryho Dravot začne vidět svou roli boha příliš vážně) do ultrasyrového vyvrcholení. S čím kdo zachází, tím také schází. Jeden z nejlepších dobrodružných filmů. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kiplingovsky starosvětsky epický příběh jednoho chlapského přátelství dvou ex-vojáků, dobrodruhů a podvodníčků, které kdesi na konci světa nedokázalo zničit ani hraní si jednoho z nich na boha a ani žena. Connery a Caine famózní a závěr je velkej doják. "The Son of God goes forth to war, a kingly crown to gain..." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mají smělé ambice dobývat, vládnout a napakovat se a dokud je při jejich podvodném plánu provází veselá mysl, tak se vše daří. Když však pragmatismus vystřídá velikášství, spálí pod sebou mosty.. Indické dobrodružství o drobném imperialismu, přátelství, zničujících touhách a také o tom, že žádný strom neroste až do nebe (i když je anglický). Kámoši jak hrom jsou Michael a Sean a především ten první mě neúnavně bavil svou výřečností. Třeba když zadal matematickou úlohu: „Jak oddělit 5 Afghánců od 3 mezků, aby zbyli 2 Angličani?“ Připomnělo to společné procvičování počtů Harmoniky a členů Frankovy bandy na nádraží.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Sláva a bohatství! Poctivý dobrodružný snímek o dvou vykutálených vojácích, kteří se za penězi byli ochotni vypravit přes půl světa a až koruna a žena je svedla na zcestí. Ohromující výprava a výborné herecké obsazení baví i po tolika letech. Danny a Peachy jsou navíc tak zábavná dvojka, že bych se rád podíval na nějaký jiný jejich příběh, třeba ještě z dob v armádě. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice inteligentní, dobrodružná, vtipná a zároveň nelítostná satira na kolonialismus a opojnou sílu moci. Chytrý scénář podle skvělé Kiplingovy předlohy, promyšlená režie barda Johna Hustona, výtečné herecké výkony pánů herců Seana Conneryho a Michaela Cainea. Tenhle film bude vždycky aktuální. Kolonialismus je sice hudbou minulosti, ovšem moc chutná stále moc (tedy hodně) a čím výše se stoupá, tím hlouběji se padá. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dvaja dobrodruhovia v Indii, vďaka krádeži hodiniek slávnemu spisovateľovi a novinárovi Rudyardovi Kiplingovi, uzavrú dohodu, že ovládnu vzdialené horské kráľovstvo až kým ho nevytunelujú. Putovanie a cesta cez divoké afgánske hory (nakrúcané v Maroku) je ako-tak zaujímavá.  Ale zvyšok, odohrávajúci sa po vstupe do vytúženej krajiny, je ledva priemerná dobrodružná rozprávka. O podľahnutí opojeniu z nadobudnutej moci, o poprení dohody, o neskorom vytriezvení až k finálnemu tretiu biedy s núdzou.  Lebo keď si to vezmem ako chcem, v konečnom dôsledku film vlastne varuje pred dobrodružným konaním a správaním, ktoré má podľa vyznenia vždy len fatálne negatívne dôsledky. Slabé je to aj filmovo, napriek skvelému obsadeniu  hlavných postáv - Sean Connery, Michael Caine (dvaja dobrodruhovia) & Christopher Plummer (spisovateľ Kipling). ()

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama