Reklama

Reklama

Na shledanou tam nahoře

  • Francie Au revoir là-haut (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Listopad 1918. Do konce světové války zbývá jen pár dní. Poručík Henri d´Aulnay-Pradelle je přesto ochotný kvůli uznání a povýšení jít i přes mrtvoly a posílá svou jednotku do nesmyslného útoku. Tato zbytečná zteč na kótu 113 nerozlučitelně spojí dva vojíny, nenápadného účetního Alberta Maillarda a nadaného umělce z bohaté rodiny Édouarda Péricourta. Albert skončí po výbuchu zasypaný v zákopu a Édouard ho vyhrabe a zachrání. Hned nato jej ale zásáhne střepin a přijde o kus obličeje. Toto znetvoření ovlivní životní příběh obou vojáků i po demobilizaci. Albert se stane Édouardovým pečovatelem a nakonec společně připraví monumentální podvod postavený na národním uctívání válečných hrdinů pomocí pomníků. A poručík Pradelle mezitím bezostyšně vydělává na státní zakázce založené na exhumaci padlých a na výstavbě válečných hřbitovů. Jejich cesty se tak musí zákonitě protnout. (CinemArt)

(více)

Recenze (66)

1frida2 

všechny recenze uživatele

Protiválečný film?Ale jděte, to snad ne. Taková nepovedena fantasy. Jediný, co mě na tom zaujalo, byl název. A herec v hlavní roli. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Na shledanou tam nahoře je těžko zařaditelný protiválečný snímek na pomezí dramatu a černohumorné komedie, který hned v několika aspektech působí jako taková zromantizovaná pohádka pro dospělé. Po výtvarné i hudební stránce se jedná o nesmírně vydařené dílo. O to více zamrzí, že samotný příběh má pár hluchých míst, což naštěstí aspoň trochu zachraňuje všudypřítomná poetická atmosféra. (75%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý úvod. A potom sa to už tak mrochtalo medzi komediou a takou krimi v dobovom prostredí. Pekné obsadenie a celkom zaujímavý dej. Možno o 10 minút skrátiť a bolo by fajn. 3 z 5 ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Je to příběh tragický, přesto velmi, velmi poetický. I přeživší jsou oběťmi a každý se s tím vyrovnává po svém. Můžeme s nimi soucítit, můžeme jim pomáhat, milovat je a oni na to stejně budou sami. Takový jejich niterný svět, který my ostatní nemůžeme plně pochopit. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Film Na shledanou tam nahoře je těžce žánrově zařaditelný. Z počátku je to realistický válečný krvák, pak to přejde do psychologického dramatu, občas se vynoří silné černo humorné momenty, přidá se i satira a drobet romantiky. Celé to pak má výtečnou atmosféru. Ta se také často proměňuje, ale výtečná je stále. Místy poetická, někdy surová, občas hravá, ale dokázala mě udržet u filmu sama o sobě. Příběh je originálně střelený. Dokázal mě upoutat po celou dobu, rád jsem se nechal vést tvůrci a byl v napětí až do konce. Lze v něm najít od každého něco. Zmíněný černý humor, nadsázku, pozoruhodné myšlenky i to napětí. Opravdu se mi to těžce popisuje. Každopádně tvůrci dokázali mnoho skvělých složek spojit do fungujícího filmu, což se ne vždy podaří a já to rád ocením čtyřmi hvězdami. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý nápad a aj prevedenie. A aj keď sa mi záverečná pointa páčila a vyvolala u mňa maximálne príjemné emócie, musím priznať, že počas celého priebehu som sa až tak nebavil. P.S. Ale volám: Viac filmov z 1. sv. vojny! Druhou svetovou sme už presýtený, ale je dôležité si pripomínať aj prvú svetovú. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Komediální žánr není ve filmu pro zábavu, ale spíš pro odlehčení válečně laděného dramatu. Souhlasím s tím, co napsal můj oblíbený uživatel gudaulin. Pátou hvězdičku u mě snímek nezískal pro tak výrazné emoce, ale především pro umělecké poetické kouzlo, dobrou kameru, výpravu a protiválečný charakter. V každém případě nádherný film! 85 % ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá, že to bude jen tuctový válečný film s dobrými efekty.... Jenže je to úplně něco jiného, jedná se o geniální ( a geniálně zahrané) psychologické drama, dost smutné a mrazivé, někdy až na hranici hororu, ale zároveň chvílemi velmi vtipné. I příběh je zajímavý- Édouard je zmrzačený, i tak ovšem pokračuje ve své vášni - kresbě. Navíc si začně vyrábět masky různých tvarů a velikostí, no je to potřeba vidět. Albert je takový podvodníček, ale nic hrozného a i když se o Édourda stará, hlavně ho využívá.... Konec je velmi zajímavý, samozřejmě ho neprozradím, ale film je to opravdu fantastický ve všech významech toho slova...97% (Prostě obrovské překvapení a jeden z nejlepších evropských filmů) ()

simply 

všechny recenze uživatele

Čas od času se ráda podívám na artovku nebo náročnější film, o kterém potom ještě dlouho přemýšlím. To je přesně případ snímku Na shledanou tam nahoře. Vizuální stránka snímku je nádherná, stejně jako jeho nostalgická atmosféra. Trochu mi vadila délka filmu, kdy hlavně v prostřední části bylo množství hluchých míst. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie. Film zvláštním způsobem beznadějný. A to přesto, že končí happyendem a největší padouch dojde trestu. Občasné velmi komické scény jsou střídány scénami neskutečně krutými. To vše hnáno kupředu především Dupontelem v trojjediné úloze hlavního hrdiny, režiséra i scénáristy. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o válečnou tematiku, film mě pohladil po duši.. Poetický, dojímavý, s milým humorem, protkaný obrázky staré Paříže s jazzovou hudbou.. ()

ursinko 

všechny recenze uživatele

Atmosférou ma upútalo od prvého záberu a počas sledovania som mal pred očami najmä Améliu z Montmartu. Vďaka. Odporúčam. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný a poválečný film, který je komedií se silně dramatickým podtónem...Holt, ty nejhorší věci co můžou jednoho potkat jsou s humorem jednoznačně snesitelnější a stravitelnější...Za mě 85% ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že jdu na komedii s prvky dramatu, ale že ve filmu uvidím jedny z nejpůsobivějších válečných scén z první světové války, tak to jsem tedy nečekal. Prvních pár minut je skutečně mimořádně vyvedených a tak přesvědčivou bitevní atmosféru "mlýnku na maso" jsem dosud neviděl. Možná i proto, že z období první světové války se filmy vlastně ani netočí, což je veliká škoda! Ale do budoucna to vidím růžově a věřím, že toto temné a dramatické období našich dějin si cestu na filmová plátna najde. Na lepší časy už se totiž blýská, alespoň v sousedctví dalšího zábavního odvětví, kam si dovolím na skok odbočit. Ve světě počítačových her už se první světové vojně dává prostor a zájem dále roste. Protože jsem jejich milovník, tak odkážu na velmi povedené střílečky s historicky akurátními názvy Verdun a nově také vydaného mladšího bratříčka Tannenberg. Obě jsou multiplayerové záležitosti a pokud byste si chtěli vyzkoušet na vlastní virtuální kůži, jaké to bylo v zákopech Velké války, tak si tyto dvě hry a především Verdun nenechte ujít. Zpátky k filmu. Na shledanou tam nahoře není kdovíjak zábavný film, ale to, čím mojí pozornost dokázal upoutat je škála emocí a žánrů, kterým se věnuje. Chvíli jsem se smál, chvíli měl slzy na krajíčku a jindy jen přemýšlel o svých životních zkušenostech, které jsou někdy veselé a jindy smutné.Film ukazuje, že život je boj plný kontrastů - lásky a nenávisti, radosti a smutku, pocitu štěstí a pocitů zmaru. Jednou jsi nahoře a jindy zase dole. Život je nekončící bitva, válka, ve světě, kde není vítězů ani poražených a kde každý z nás má nějakou roli. A tohle, když se nějakému filmu podaří divákovi sdělit a probudit v něm přemítání o svém životě, tak má vyhráno. U mě se to tedy rozhodně povedlo, takže na shledanou tam nahoře. EDIT: Úplně jsem zapomněl ohodnotit herecké výkony, které jsou vynikající a po technické stránce je vše velmi povedené, od kostýmů, přes dobovou hudbu a kulisy, na jedničku. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Francúzky film odohrávajúci sa v a hlavne po prvej WW. „Prvá WW“ však slúži ako „pozadie“. Základná koncepcia príbehu dobrá, ale postupom času to stráca dych. Skrátiť o 30 minút a bolo by to lepšie. Z hereckej stránky je to viac-menej v poriadku. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Začiatok dobrý, ukazujúc nezmyselnosť vojny. Záver dobrý, podávajúci humanistický odkaz. Avšak to medzi tým je natočené tak nezáživne, že aj insomniak by konvertoval na narkoleptika. Ja som bojoval statočne, mal som asi len 3 mikrospánky. Tipujem, že už neostali peniaze na editora. Avšak okrem ukrutne pomalého tempa a prestrelenej dĺžky je to fajn film, ktorý neurazí. (IFF Bratislava 2017) ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Trochu sa mi ťažšie posudzuje, či fakt, že som čítal knihu má vplyv na hodnotenie v kladnom alebo zápornom smere. Film ukazuje všetky dôležité udalosti z knižnej predlohy a iba málo veci trochu poupravuje, no nie je tam všetko. Počas celého filmu som bol preto na jednej strane nadšený, že toto tam je a dopĺňal som si, čo tam nie je z knihy, ale na druhej strane príbeh nebol tak rozvitý a prehĺbený. Kasting bol podľa mňa veľmi dobre zrealizovaný, najmä čo sa týka troch hlavných predstaviteľov. Vďaka ním som mal ako keby som opäť čítal knihu. Koniec trochu upadal, podobne ako v predlohe, ale vo filmovom prevedení mi to prišlo nejako menej a lepšie zrealizované. Pre mňa sa jedná o taký skoro dvojhodinový trailer na knihu, ktorý je umne a pútavo natočený. 7,3/10. ()

Související novinky

43. César Awards - výsledky

43. César Awards - výsledky

03.03.2018

Předávání francouzských filmových cen César, letos v pořadí již čtyřicátých třetích, se konalo v pařížské koncertní síni Salle Pleyel, provázeli jím herečka Vanessa Paradis a komik Manu Payet.… (více)

Reklama

Reklama