Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Matty 

všechny recenze uživatele

Marilyn Monroe (v poslední roli) jako ta nejnaivnější blondýna pod sluncem. Clark Gable jako uvadající kovboj-donchuán. Montgomery Clift jako muž ve středních letech, který vše dobré utopil v alkoholu. John Huston jako mistr vypravěč. Nostalgie. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování tohoto filmu mi na hereckých výkonech hlavních herců neustále něco nesedělo. Až po filmu jsem zjistil, že Clark Gable chvíli po dotočení tohoto filmu zemřel na infarkt, do toho Marilyn si šňupla co mohla a celé to završila i série dalších herců, o kterých snad ani mluvit nechci. Celé to tak na raná šedesátá léta působí poměrně drsně a ani postavy nejsou ty z řady sympatických, na které byste koukali s nějakým zájmem. Škoda, že John Huston herce trefil v jejich debilním období, protože dobrý námět docela obstojně zkurvili svojí arogantností. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $8,200,000Tržby Celosvetovo $8,200,000║ Marilyn je čarovná v každom ohľade ale ostatný sú skôr do počtu, na druhú stranu aj tak príbeh nemal moc čo ponúknuť /40%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Snímek natáčený v otřesných podmínkách, s neustále opilým Hustonem, zdrogovanou Marilyn. Snímek, po jehož dokončení za pár dní zemřel Clark Gable. Přesvědčivý, strhující, typicky millerovský portrét životem zmítaných samotářů, kterým nevyšly předchozí vztahy, kteří se izolovali od lidí, od života, od lásky. Beznadějně egoistický Wallach, nedospělý, nerozhodný Clift, zdánlivě povznesený, tak opuštěný Gable a Marilyn jako žena, jíž lze za minutu rozbrečet, za pět minut svést a do níž je nemožné se po prvním pohledu nezamilovat. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Herecky hvězdná a netradiční vztahovka z prostředí nevadské pouště, napínavá v závěrečných scénách uhánění divokých koní. Příběh je volnější a vedlejší, hlavní je psychologie čtveřice nezávislých, sebelítostivých postav. Nedávno se našla hambatá scéna Marilyn, vystřižená z finální verze filmu, tak prosím, sem s ní. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pětatřicetiletá, byť stále krásná Marilyn si omotává kolem prs(t)u všechny chlapy, kteří se ve filmu ojevili. Ti se, s výjimkou Clarka Gablea, chovají jako blázni, aby se jí zalíbili. A tak nejlepší jsou nádherné záběry z lovu divokých mustangů a taky Marililyn rozpohybované v šatičkách v rytmu s pingpongovým míčkem... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EckvMsLsfBM ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kdyby ničím jiným, bude tento film významný tím, že byl posledním v kariéře charismatického donchuana Clarka Gabla a nejproslulejší sexbomby 20. století Marilyn Monroe. Brzy poté zemřel i Montgomery Clift, zatímco Eli Walach už klepe na pětadevadesátku. Začátek filmu je strašně pomalý a nudí. Postupně se však dostáváme dovnitř onoho podivného čtyřúhelníku, ve kterém hraje prim naivní citlivá blondýna, o kterou usilují tři různí muži, každý jinak a každý z jiného důvodu. Nejedná se však o klasickou romanci. Je to portrét několika lidí, kteří žijí jako samotáři, protože se jim z nějakého důvodu nepovedly předchozí vztahy. Pokud něco bere dech, tak je to závěrečných dvacet minut. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem zcela nepochopil mýtus o nekonečné kráse Marilyn Monroe, ale tady vypadá opravdu parádně. Nicméně její značně přecitlivělé reakce mne štvaly takřka celý film, takže daleko zajímavější bylo sledovat trio kovbojů, kteří se před ní předváděli. Guido byl skvělý při tanci i v letadle, Perce zářil roztomilostí při skotačením na býkovi a mazák Gay si zkušeně užíval své svědomité nicnedělání. Na všech třech mne potěšilo, kterak zhnuseně odmítali stálou práci za stálý plat, ale jsem zklamán z toho, že veškerá zábava se záhadně vytratila v polovině snímku společně s rozvodovou královnou Isabelle a snímek se vydal cestou nudného dramatu. Dozívat se to dalo, ale našlápnuto to mělo rozhodně lépe. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Až na mírnou schematičnost jistě velmi silný film o skupince ztracených existencí, které se marně snaží najít své štěstí. Zřejmě životní výkon Marilyn Monroe, ovšem Wallach všechny přehrává bez problému. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jméno Marilyn Monroe dodnes rozechvívá filmové fanoušky na celém světě a je do určité míry symbolem americké poválečné kinematografie. S jejím působením u filmu je spojena legenda o všestranné talentované herečce, kterou hollywoodská studia omezovala v rozletu a vnutila jí role naivní přihlouplé blondýnky, ačkoliv stála o výrazné charakterní role. Tady měla jedinečnou příležitost ukázat, co v ní je, a výsledek je tristní, přestože jí okolí v čele s manželem coby autorem scénáře maximálně vycházelo vstříc, Arthur Miller dokonce snímek považoval za velkolepý dar své manželce. Odměnila se mu neustálými konflikty na place, hysterickými výlevy a chronickou nedochvilností. I na plátně je vidět, že svůj part neutáhne, jakkoliv jí ostatní přihrávají, seč můžou. Kdepak, jejím možnostem odpovídaly typové role typu sladké Sugar v Někdo to rád horké. Mustangové jsou filmem o definitivním konci západu jako území honáků, krav a volnosti. Kovbojové ve filmu přežívají jako automechanici nebo dělají rodeo show pro zvědavce. Nejde jim o romantiku, jsou připraveni zpeněžit i poslední stádečko divokých mustangů v okolí, které představuje symbol nezávislosti ve světě svázaném pravidly a povinnostmi. Většinou se mi stává, že haním scénář, který zachraňují výkony kvalitních herců. Tady musím scénář pochválit, ale jakkoliv se tam s výjimkou Marylin sešla zajímavá herecká sestava, nějak jim to neladí a místo chemie cítím, že by si nejradši dali pár facek. Celkový dojem: 65 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nechápala, co všichni na té Marilyn mají. Jo hezká byla, to jo, ale sex-appeal u ní hledám marně. Ne tak v "The Misfits", tady měla neuvěřitelné kouzlo. On to vůbec pro celou hlavní hereckou trojici, scénáristu i režiséra byl jaksi osudový film. Film nádherný i smutný, hlavně jeho poslední třetina, ukazující lidskou beznaděj i neschopnost soucitu, který je tu vysmíván. Nejzajímavější vývoj prodělává postava Clarka Gablea, který jí dal neuvěřitelnou barvitost. O této postavě stále přemýšlím, nenechá vás k sobě proniknout na první pohled a o to je zajímavější. Každopádně "Mustangové" jsou poprávu legendou. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Krehká blondínka veľkomestská nájde útočisko v náručí ,,divochov", ktorí jej ukážu obrátenú stránku života, bezstarostnú, energickú a vášnivú, aby jej pokojne ubiehajúci život bol znovu pochovaný krutými maniermi Divokého západu. Slávne ikony filmového neba si zahrali v príjemnej romantickej konverzačke, kde sa až v druhej polovici filmu zoznamujete so skutočnými povahovými črtami postáv, nie zrovna očakávanými. Som zaťažená na sladký úsmev Clarka Gablea, ale inak sa mi film chvíľami nepríjemne vliekol, záverečná polhodina však stála za to. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

The Misfits patří mezi velmi oblíbené zlomové filmy. Ta hlavní trojice Gable, MM a Clift byla na konci svých sil, stejně jako epocha, ve které divocí koně žili svobodně na pláních Nevady. Je v tom cosi symbolického, co motivuje diváky se stále znovu a znovu vracet. Přesto by určitý nadhled při hodnocení nezaškodil. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zapadajúca sláva kráľov prérie v sedle s lasom roztočeným nad hlavou končí v miske so psím žrádlom. Kedysi kovboji lovili a následne krvopotne krotili mustangov, aby na nich následne jazdili. Približne od prelomu storočí, v roku 1901, ich lapali výlučne na mäso, ktoré neskôr slúžilo ako základ psích konzerv. Začiatkom 60. rokov sa lovili prevažne autami a lietadlami. Divoké naháňačky na koňoch postupne nahradili motorové štvanice. Sny o slobodnom živote, nezviazanom ubíjajúcou každodennou pracovnou rutinou, v hlavách kovbojov naďalej prežívajú, napriek drastickým zmenám spôsobu lovu aj jeho zmyslu. Až musí prísť jedna blondína, aby rozviazala oči milosrdnému pokrytectvu, s ktorým sa síce dá ľahko žiť, ale ťažšie uľahčiť vlastnému svedomiu. V hlavných úlohách sa zišli herecké legendy aby rozohrali drámu nejednoznačných, psychicky labilných charakterov, túžiacich po jednej žene. Poznámka: Ako som sa dočítal, scenár napísal staručký Arthur Miller, aby zachránil svoje manželstvo s božskou Marilyn. Niet sa potom čo čudovať, že film okato nadŕža najstaršiemu pytačovi v jeho snahe získať omnoho mladšiu ženu, ktorú hrá práve Marilyn Monroe. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Podľa komentárov, ktoré som si tu prečítal, som od "The Misfits" čakal trocha viacej. Žiadna hlboká romantická dráma sa však nekonala. Priznám sa, že som sa miestami aj trocha nudil. Zdalo sa mi to akési zdĺhavé. Clark Gable bol charizmatický chlapík a Marilyn Monroe bola vskutku nádherná žena. V tomto filme im to spolu výborne ladí. A práve ich herecké výkony sú najväčším kladom tohto čiernobieleho snímku. *** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity. Sice mi celkem medí silné mužné typy, zato nemám žádný vřelý vztah k blonďatým naivkám. Stále ještě zastávám názor, že Marilyn Monroe sice dobře vypadala, ale hrát moc neuměla. Spíš uměla jenom jednu polohu, jedno v kterém filmu se objevila. Spoiler: Těm koním se nahánění ledadlem moc nelíbilo, skoro bych si typla, že to hříbě málem uštvali. A hřebec si na bondage asi moc nepotrpí ... Nová sportovní discipnina jízda na podrážkách za koněm s lasem kolem krku je mi odporná. Konec spoileru. Kombinace Akční/Drama/Romanický příběhu moc neprospěla. Konec měl být tím nesilnějším dojmem, ale rozpliznul se do sladkobolného plácání. Dojem z filmu dto dost pokazilo. Rozporuplné až do konce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď dobre rátam, je to asi môj tretí film s M. Monroe. Myslím, že je v ňom najviac sexi. Jej šeptavý hlas mi však občas prekážal, až v závere v záchvate zlosti trochu pritvrdila. Hudba niekedy hrala viac než je nutné a bez hudby sa mi to zdalo lepšie. Veľmi ma potešil mladý "Tuco" - Eli Walach, ale dobrí boli aj Gable a Clift. Do polovice dobrý film, ale už som očakával začínajúcu zápletku. Posledných 20-30 minút a hon na mustangy, to je paráda a moje ústa sa zaklapli k mojej spokojnosti späť. Scéna, kde sa Gable snaží zložiť a zviazať mustanga je neskutočná a nebezpečná i z dnešného pohľadu. Neviem či si Gable na to trúfol sám, ale toto chce skúseného kovboja a kaskadéra v jednom. Kamera veľmi neuhýbala, triky v tej dobe neboli. Ostala len poctivá drina a divák dostáva silný zážitok. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborné aj keď občas nepríjemne zdĺhavé, ale už len vôli tomu supercastingu sa to oplatí vidieť. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Mustangové - ačkoli originální titul The Misfits je mnohem přiléhavější ("ti, kdo nezapadají") - je po padesáti letech snad ještě trýznivější než v době svého uvedení. Takřka existenciální téma, naturalistické zpracování a naprosto přesvědčiví herci (poslední a skvělé role Clarka Gablea a Marilyn Monroe) vytvářejí ve výsledku velmi působivý a hořký portrét jedné ženy a tří mužů marně hledajících štěstí a pevnější ukotvení v životě. Bývalá striptérka Roslyn po čerstvě dokonaném rozvodu, již nepříliš mladý kovboj Gay a jeho kumpáni se po krátkém náhodném seznámení v lokále rozhodnou vydat po stopách divokých mustangů. Daleko od konzervativní civilizace, která je podle nich příliš spoutaná ("let's just live"), se nechtějí podřizovat rutině, chtějí dělat věci lepší, než jen "makat za mzdu"... Chtějí maximální svobodu. Ve skutečnosti je jejich počínání jen marným hledáním ("I just need to find another way to feel alive...") A Roslyn? Naivní holka, která přichází o iluze, šokovaná drsným jednáním svých nových přátel a neschopná přijmout zaběhaný řád světa, v němž kovbojové chytají koně a prodávají je na jatka, aby bylo z čeho vyrábět krmivo pro psy. Roslyn se nechce smířit s tím, že "nothing can live unless something dies". Arthur Miller tímhle (ať už vědomě nebo nevědomě) nastoluje k diskusi otázky, které jsou aktuální i dnes (možná ještě víc než tehdy). Problematický vztah, Roslyn a Gaye kolísá od hluboké zamilovanosti k bezbřehému opovržení a diváka uvádí v nekonečnou depresi nad řádem světa... Nehledě na to, že film je naprosto skvěle natočený, s úžasnou hudbou. ()

Reklama

Reklama