Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

fragre 

všechny recenze uživatele

Už asi navždy budu ovlivněn svým prvním viděním tohoto filmu, někdy ve věku kolem desíti let, takže ani náhodou nebude mé hodnocení objektivní, neboť tehdy byl dojem drtivý. Ani po letech ten film neztratil ( na rozdíl od mnoha jiných) pro mne svou působivost. Ta osudovost, která vládne tomuto příběhu, je stejně nevyhnutelná, jako skutečnost, že potoky a řeky přivedou Izmaela k moři. Stále si pamatuji na to mrazení v zádech, které jsem cítil při věštbě Eliášově i při scéně kdy mrtvý Achab zve posádku velrybářského člunu za sebou do mořských hlubin. Časem jsem začal oceňovat i jiné scény - velrybářský kostel se stěnami posetými symbolickými náhrobními kameny za ty, které moře pohltilo, s kazatelnou ve tvaru lodní přídě a kazatelem, který jako by vypadl z xylografických rytin k románům J. Vernea, najímání Izmaela a Kvíkvega dvěma zbožnými puritánskými podnikateli... G. Peck je v roli kapitána Achaba, muže s duší zasaženou temnotou, skvělý. Dojem z tohoto filmu mne tehdy donutil přečíst tlustou literární předlohu, což je výkon, který už asi nezopakuji. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

„Tenhle tunel je jako stvořený pro vraždu.“ Je zajímavé, že Huston v roce 1956 ještě nemohl znát dílo zapomenutého českého Génia, a přesto začíná své drama richtig cimrmanskou metodou. Ještě než spatříme první kapku mořské vody, je nám jasné, že všechny přítomné zabije velryba, pokud možno ta neproslulejší, nejvražednější, a ještě k tomu bílá. Inu, všechna braková klišé jsou zde, akorát to bohužel není míněno jako sranda. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemný dobrodružný snímek s trochu mystickým nábojem. Gregory Peck jakožto kapitán Achab je tu neskutečný. Ujal se role opravdu mistrně a nevěřil jsem vlastním očím, když v jedné dost dlouhé scéně (detail na obličej a jeho monolog) ani nemrkl! Závěrečná konfrontace s Moby Dickem je vskutku monumentální a na tehdejší dobu také dost dobře zpracovaná. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Nikam neodcházejte, zůstaňte tu. Nenechte si ujít tenhle dokonalý zážitek..." Jedno z těch krásných vyprávěních s přesně vykřeslenými postavami a vystupňováním napětím, jaká dnešní kinematografie většinou postrádá. Opravdu báječné! Tenhle klasický příběh s osudovým poselstvím jako ze starých legend, ve společnosti zpívajících kumpánů vyrážejících na velrybí lov, nezestárl s výjimkou technické stránky ani po letech. Ba co víc, ten vizuál jako ze starých maleb i pradávné jednoduché triky v akčních scénách k těmto stařičkých dobrodružným bijákům přímo náleží. Strastiplnou pouť pana Ishmaela v přístavním městečku s tajemným a pomstivým Achabem jsem si v té atmosféře opravdu vychutnal. I díky Gregorymu Peckovi, jehož výkon zde patří k těm nedostižným a nezapomenutelným. 100% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Oceán za oceánem brázdí jednonohý kapitán Achab v podání démonického Gregoryho Pecka v honbě za Bílou velrybou. A když jí v závěru dostihne, je finální souboj za burácivé hudby Philipa Saintona naprosto dokonalý a strhující. Závěrečná sebevražedná jízda na velrybě nemá chybu. Film zestárl a dnešního diváka bude první půlka spíše nudit, některé postavy jsou protivné (Stubb, Flask), některé naprosto nezajímavé (to se týká zejména hlavního hrdiny Ishmaela). Je třeba spravedlivě upravit hodnocení na tři hvězdičky. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Když se John Houston poprvé setkal s Rayem Bradburym, aby se dohodli na psaní scénáře, Bradbury mu sdělil: „Nikdy jsem neměl sílu tuhle proklatost dočíst.“ Houston mu dal jeden výtisk a řekl: „Jdi domů a přečti aspoň tolik, co zvládneš. (c.tucker)
  • John Huston původně chtěl, aby kapitána Achaba hrál jeho otec Walter Huston, ale než se film začal točit, byl již čtyři roky mrtvý. (Kulmon)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama