Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Recenze (165)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tenhle kapitán Ahab v podání Gregory Pecka mě za mala strašil víc, než všechna strašidla světa. Skvělý příběh o kapitánovi a jeho "oblíbené" rybě, který vznikl v roce, ke kterému mám jistý vztah :) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit, že kapitán Achab v podání Gregory Pecka je naprosto fantastický a u mě tím zlepšuje bodování o jednu hvězdičku. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Krvácející velryby, hodně krvácejících velryb – z tohoto filmu by v Greenpeace neměli radost. Radost by z něj mohli mít ti, kterým se nechce číst Melvillův román, Hustonova verze uteče docela rychle. Je to jednoduchý, pro diváky ve své době jistě velmi atraktivní příběh o jednom kapitánovi a jeho posedlostí ulovením jedné velké potvory. Sám jsem předlohu nečetl a tudíž nevím, šlo-li také o lehké dobrodružné čtivo (na Wikipedii se píše i cosi o biblických symbolech, takže asi nešlo :). Scén na souši není příliš, všehovšudy zjistíme něco o vypravěči („Call me Ishmael“) a těžkém údělu námořníka – kupříkladu nikdy nevíte, kdy vedle vás ulehne kanibal vyznačující se podobně krkolomným slovosledem jako Yoda. A pak už „hurá, vstříc mořské nemoci!“. Fakt, že ani po devadesáti minutách strávených na rozhoupané lodi, nemám žaludek na vodě, přičítám vypravěčském umu režiséra, jenž dokázal z poměrně nezáživného pronásledování velryb vykřesat spoustu zábavných momentů. Gregory Peck v roli kapitána nevzbuzuje takový respekt, jak tvůrci nejspíš zamýšleli, role mořských vlků se mu však nejspíš zalíbily natolik, že si kromě příznačně nazvaných The Sea Wolves zahrál menší roličku také v televizní verzi Moby Dicka z roku 1998. Ještě méně zájmu vzbuzuje vypravěč Richard Basehart. Hlavním hrdinou je tak nakonec ona titulní bílá velryba, kterou lze vnímat i v metaforické rovině jako cosi nedosažitelného, za čím se celý život pachtíme, abychom nakonec odešli s křížkem po funuse. Suma sumárum, můžeme být rádi, že někdo přežil a mohl nám převyprávět tento příběh. Technická poznámka závěrem: Živou velrybu jsem viděl maximálně v nějakém dokumentu, přesto bych dlouho neotálel s tvrzením, že „to“, co používali filmaři při natáčení, mělo k velrybě asi tak blízko jako Slunce k Neptunu. Ale je třeba uznat, že se „to“ na svou dobu hýbe vcelku věrohodně. Skoro jako ten Spielbergův žralok. :) 65% Zajímavé komentáře: Pohrobek, JayKey ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Působivý film, na svou dobu vynikající zpracování známého románu, obsazené výbornými herci a natočené skvělým režisérem. Není to sice na 5 hvězdiček, ale za podívání to zcela jistě stojí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,5miliónaTržby USA $10,400,000Tržby Celosvetovo $-║ Strhujúce preslovy Kapitána Achaba, skvelé triky, robia stále toto dobrodružstvo podmanivým. /70%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za tímto filmem od začátku do konce stojí nepředstavitelné množství svárů, pří, dramat a hádek. Šlo především o to, kdo Melvillovu látku vůbec zfilmuje. Ze sporu mezi Hustonem a Wellesem vyšel pochopitelně vítězně Huston, avšak Welles se rozhodně neurazil a vedle toho, že připravil vlastní divadelní adaptaci, ucházel se spolu s Hustonovým otcem Walterem Hustonem o roli kapitána Achaba. To, že synem protěžovaný Walter neuspěl, se odrazilo do obrovské nechuti Hustona mladšího vůči Orsonovi, o němž se vyjádřil, že pro dvě velryby v jeho filmu není místo. Jak to nakonec dopadlo, víme všichni a myslím si, že můžeme být navýsost spokojeni jak s rolí Orsona Wellese, tak konečným kapitánem v podání démonického Gregory Pecka. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Huston: 1. Main Title ,2. Sea Music ,3. Queequeg's Entrance ,4. Ribs & Terrors In The Whale (Hymn) ,5. Hymn (Reprise) ,6. Dock Scene ,7. Dock Scene (Alternate Cue) ,8. Ishmael Signs Aboard ,9. Queequeg's Signing ,10. Going Abroad ,11. Stranger / Readying For Departure ,12. Pequod's Departure / At Sea ,13. Ahab's Introduction ,14. There She Blows ,15. Journey Continues ,16. Carnival ,17. Meeting At Sea ,18. On The Lookout ,19. Waiting ,20. Moby Dick Appears ,21. The Search Continues ,22. Saint Elmo's Fire ,23. Ahab's Madness ,24. The Great White Whale ,25. Eerie Clam / He Rises ,26. Finale, ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keby chcel byť Boh rybou, bol by veľrybou.“ Knihu som nečítal, ale keď som tento film videl ako dieťa, uchvátil ma. Obrovská ľudožravá (teoreticky) biela veľryba, vrážajúca do veľrybárskej lode, čo mohol chlapec chcieť viac? Potom sa môj kontakt s filmom prerušil a tento čas bol vyplnený len príšernou TV mini-sériou s Patrickom Stewartom a rôznymi kópiami (niektorými fakt dobrými – Čeľuste, Kosatka zabijak). Keď som sa ku klasickej snímke Johna Hustona vrátil o 10 rokov, zaskočila ma nuda, aká z nej sálala. Nie je to zlé, Huston bol titan Hollywoodu, scenár písal Ray Bradbury, Gregory Peck sa snaží (ale s tou postavou sa dalo spraviť oveľa viac), cameo Orsona Wellesa ako kňaza no neberte to, mnohé scény nezabudnuteľné (a nemusí sa jednať ani o také „prízemné“ takmer hororové pasáže, ako je brutálne finále - triky sú mimochodom samozrejme dnes už úsmevné a zastarané). Zo snímky dýcha príjemne upokojujúce čaro. Ak uvážime, o akej temnej veci je a aké drsné postavy obsahuje, tak je však romantický háv dosť, hm, zvláštny. A strašne mi vadil hlavný hrdina – mladík Ishmael v podaní Richarda Baseharta je jednak nesympatický a jednak tento „mladík“ (ako ho stále všetci oslovujú a správajú sa podľa toho k nemu) mal v skutočnosti 42 rokov (!), pričom „starý“ kapitán Ahab má, držte sa, 40 rokov (áno, Basehart je od neho starší o dva roky!!). Z hercov ma pozitívne zaujal snáď iba Friedrich von Ledebur ako Queequeg. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na takhle starej film hodne atmosfericka zalezitost a pro me prijemny prekvapeni. Celej film ocekavane tahne charismatickej Peck, nechapu, ze nedostal minimalne nominaci na oscara. Ale je fajn, ze on neni ta postava, co by pribeh vypravela, navic se ukaze az po pul hodine filmu a o to vic je jeho postava tajemnejsi. Ke konci, kdyz zacne silet, tak by obstal v lecjakym hororu. Jinak neni moc co resit, film by se moh lehce zkratit, takhle je misty stereotypni, ale je to o namornicich co na lodi lovi velryby, tady proste neni prostor pro nejakej zamotanej pribeh. Jinak co se tyce samotnejch lovu, to je trikove hodne slusne zvladnuty. Konec samozrejme vsichni znaj, ale i tak je to napinavy a zaverecnej souboj spickovej. Ale na 5* to nebude. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Musím potvrdit, že na dobu svého vzniku je to pořádně temný fatalistický dobrodružňák, kde máte od počátku do konce to neblahý tušení, že vás ani postavy nečeká žádná velká špetka radosti a veselí. Boduje to nejen atmosférou, duchem, technicky, budováním napětí a uceleným dojmem, ale i dramatickým gala G. Pecka, jehož vyšinutě pomstou posedlý Achab je to hlavní, proč je ’58 verze dodnes braná za nejlepší převedení jednoho z nejslavnějších mořských příběhů (další a další takový). Je to i film, který dosud nezchátral a určitě mám chuť dát si ještě (ne)jednou, stejně jako knížku - kterou jsem sice četl, ale tehdy pořádně nevnímal a neocenil. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Kázání o Jonášovi v kapli námořníkům je fantastické, vlastní velrybářská plavba na Achabově lodi Pequod už ne tolik. Gregory Peck v roli kapitána Achaba měl pořádnou šlehu - údajně od blesku. A svou posedlostí po pomstě působil i dost strašidelně, na rozdíl od bílého Moby Dicka, který připomínal spíše ponorku. Trailer: http://www.sms.cz/film/bila_velryba-1956/ukazka ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v polovině 19. století Melville vydal román Moby Dick, ve vzácné shodě ho odmítla kritika i čtenáři. Podobenství o zpupnosti lovce - kořistníka, který v honbě za pomstou ztratí pud sebezáchovy do té míry, že způsobí záhubu své lodi a celé posádky, se střetl s technooptimismem příslušníků euroamerické civilizace, kde právě vítězilo pojetí lidstva coby "dobyvatele přírody". Dnes je mimochodem román takřka nepoužitelný, protože Melville ho zaplnil spoustou symbolů spojených s mytologií, křesťanskou vírou a nejrůznějšími odkazy na pasáže z Bible, které hrají v příběhu důležitou roli, a v dnešních sekulárních časech už s nimi nedokážeme pracovat a symboliku dešifrovat. Pro Melvilla byl Moby Dick vlastně ztělesněním samotného Boha, a to je už našemu uvažování hodně vzdálené. Mimochodem není náhodou, že pokusů zfilmovat literární odkaz Melvilla je jako šafránu a právě Hustonova stařičká verze z ní vychází s přehledem jako nejpůsobivější. Kombinace dobrodružného příběhu, filozofické morality, romantizujícího héroismu a realistického popisu fungování života na velrybářské lodi se opravdu hodí spíš do dávno zašlých časů. Hustonovo zpracování se předlohy drží vcelku věrně a na poměry filmového průmyslu 50. let jde o ambiciózní a kvalitou vyčnívající dílo, takže snímek umožňuje zprostředkovat Melvillovy morální postoje i dnešnímu publiku. Technická stránka je pochopitelně poplatná své době a podepsala se především na finálním střetu s kytovcem, ale s tím soudný divák bude počítat. Pro Gregory Pecka šlo o velmi netypickou roli, zhostil se jí ale důstojně. Celkový dojem: 80 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kapitán Ahab ví, že mstít se je nekřesťanské, ale o to šíleněji žene svou loď Pequod i s posádkou vstříc zkáze zvané Bílá velryba, či chcete-li Leviatan.. Stěžejní literární dílo amerického romantismu Moby Dick, or The Whale se podařilo Hustonovi zfilmovat docela poutavě, především závěrečný souboj s albínským kytovcem je na svou dobu natočen opravdu mistrovsky, nicméně ty občasné divadelní monology a kázání o boží moci ukazují, jak obtížné je někdy převést knihu podobného rázu na filmové plátno, aniž by vyprchalo kouzlo psaného slova a přitom bylo udrženo napětí. Na závěr tu máme jeden spoileroidní výsledek pro příznivce ekologie i sportu: Lovci velryb vs. Greenpeace 0:1.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

I dobrodružný (akční ?) žánr má svou klasiku a své vrcholy. Estetika romantismu nejrůznějších odstínů, která stojí za jeho rozmachem, splývala v hraném filmu se snahou po adekvátním přetlumočení do filmové řeči. Ve vrcholných momentech těchto úsilí se čas od času rodila a rodí díla i nadčasové hodnoty (stačí připomenout nezapomenutelná Zemanova ztvárnění verneovských předloh). Gregory Peck, americký herec-mýtus netušených tvůrčích rejstříků, nesporně mimořádná osobnost dějin světového filmového umění, tu předvádí jednu ze svých vrcholných kreací. Doslova před očima tvoří postavu, jejíž démoničnost je věrohodně podložena mírou utrpení a strádání, které byla vystavena; umanutému utrpení, jemuž zčásti uvěříme i to, že 100-150tunový vorvaň bez zvláštní újmy na zdraví po několikanásobném harpunování potopí loď zjevně několikanosobně vyšší tonáže. Film opravdu důsledně citoval půdorys literární stejnojmenné předlohy Hermana Melvilla. Více pochopíme, uvědomíme-li si jména autorů scénáře, mezi nimiž nechybí ani Raye Bradburyho. Skutečnost, že film se natáčel přes dva roky, je dalším - byť ryze technickým - datem, dosvědčujícím, že k zfilmování klasické americké předlohy se přistupovalo nejen s úctou a pietou, ale i pokorou a tvořivostí, podřízené čistotě ztvárnění sáhodlouhé románové ságy. Jedno je jisté: hledíce na pomyslné stříbrné plátno, po dvě hodiny nedýcháme. Příběh kreativního bílého vorvaně neztrácí v tomto strhujícím podání své kouzlo ani dnes. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spracovanie je fenomenálne a aj po päťdesiatich rokoch si zachováva gradáciu, originálnosť a čo je najzaujímavejšie aj reálnosť pri lovení veľrýb. Peck je výborný, len mi vadilia mierna pribrzdenosť napätia pomalými a nudnými scénami. 75%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem četla Bílou velrybu už jako dítě a ani film nezklamal. Symaptické herecké obsazení, ikdyž byly momenty, kdy jsem se raději dívala jinam, ale to je život a tak to pravděpodobně chodí, to ale neznamená, že by s filmem bylo něco špatně. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejspíš nejzdařilejší verze Melvillova románu s úžasnou atmosférou a dechberoucím výkonem Gregoryho Pecka, který svému kapitánovi Achabovi dal naprosto všechno. 90%. P.S.: Doporučuji shlédnout s původním dabingem, jež oplývá krásnou archaickou češtinou a vynikajícím Jiřím Adamírou v hlavní úloze. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Námornícky román "Biela Veľryba" je vrcholným dielom amerického spisovateľa Hermana Melville (1.8.1819 - 28.9.1891). Príbeh posádky lode Pequod, ktorej velí zmrzačený kapitán Achab, v sebe skrýva viac ako len dobrodružstvo. Je symbolickým podobenstvom o nezmyselnej, zaslepenej pomste, čo zatemnila rozum a priviedla všetkých do záhuby. Toto literárne dielo bolo už viac krát prevedené aj do filmovej podoby. Táto verzia režiséra Johna Hustona z roku 1956 je najlepšia, s ktorou som sa stretol. Gregory Peck v úlohe kapitána Achaba je famózny. To ako stvárnil túto postavu je vskutku obdivuhodné. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Všechny tři hvězdy si zaslouží naprosto famózní Gregory Peck, bez něhož by Moby Dick nebyl ničím. Když vidíte zarputilý výraz v Achabově tváři a slyšíte jeho hřímající hlas, filmu odpustíte i to, jak (například ve srovnání s o dva roky starším a trikově mnohem působivějším snímkem 20 000 mil pod mořem) zastaral, místy se táhne a jak nevýrazná hudba ho doprovází. ()

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama