Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

mortak 

všechny recenze uživatele

Nejsem tak vzdělaný v křesťanství, abych mohl posoudit, jak přesně Huston převedl Melvilleovo podobenství do filmu (všechna ta symbolická jména - Achab, Ismael, Eliáš, Rachel, Jonáš), ale film se spíše svou formou blíží k podobnému literárnímu dílu The Rime of Ancient Mariner od S. T. Coleridge. Huston kamerou kopíruje slavné obrazy (viz kázání ve velrybářské kapli) či používá archaický jazyk (thee, thy...), aby z kostry objemného románu vytvořil velkolepou filmovou báseň ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chronicky známy príbeh o tom ako môže túžba po osobnej pomste doviesť človeka až do záhuby. Keď kapitán Achab, tak jedine len ako Gregory Peck... Jedna, jediná vec tu vyčnieva snáď až do nebies nad všetkými ostatnými pozitívami, a to je neskutočne vynikajúco a vizuálne nadčasovo zvládnutý koniec s finálnym súbojom Moby Dicka a kapitána Achaba. 75/100 ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nečakajte nonstop spektakulárne námorné scény a efektné lovenia veľrýb ( aj keď záver to svojim spôsobom napĺňa ). Jeho krása je inde. V atmosfére a v Gregory Peckovi. Tieto dva ingrediencie, ak to smiem tak nazvať, pokope, tvoria jeden skvelý a hutný príbeh o pomste, ktorá pravdepodobne neskončí ani po smrti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mať v roku 1956 15 rokov a vidieť to v kine, možno by mi zmenil tento film život. Lenže k tomu riadením osudu nedošlo a Bielu veľrybu tak hodnotím ako film fungujúci najmä v dobe svojho vzniku a pre svoju cieľovú skupinu po dobrodružstve na veľkom plátne túžiacej mládeže. Náboženské prirovnania mi s čistým šialenstvom kapitána dokopy príliš nešli, možno to fungovalo v knihe lepšie a duchovnejšie, ako keď medzi sebou básnia na plátne drsní námorníci. Dej je priamočiary, nečaká nás žiadna vzbura, i keď by v reálnom živote k nej bezpochyby smerovalo. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Aj po toľkých rokoch veľmi dobré námornícke dobrodružstvo o kapitánovi nezadržateľne posadnutom svojou pomstou a jeho sympatickej posádke lovcov veľrýb. Fenomenálny Gregory Peck na seba samozrejme strháva pozornosť v každom zábere, v ktorom sa objaví. A hoci sa vo filme vyskytujú aj nudné scény a maketa bielej vyľryby je dnes už skôr smiešna než desivá, Moby Dick stále oplýva množstvom originality a napätia. (7/10) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Rozpočet: 4 500 000 dolarů. (mahler)
  • John Huston původně chtěl, aby kapitána Achaba hrál jeho otec Walter Huston, ale než se film začal točit, byl již čtyři roky mrtvý. (Kulmon)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama