Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize... (TV Nova)

(více)

Recenze (171)

Webb 

všechny recenze uživatele

Mafiánské filmy mám rád, především ty, jenž se můžou pyšnit vykreslenějším scénářem a výborným hereckým obsazením. Nevím kolik jich je, v kinematografii jsem stále na začátku ale už teď se k nim může přidat další kousek, o jehož existenci jsem ještě včera nevěděl :-) [7/10] (ABC) (Barevný /// Produkce: John Foreman /// Scénář: Richard Condon, Janet Roach podle románu Richarda Condona /// Kamera: Andrzej Bartkowiak /// Hudba: Alex North, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini /// Oscar: Anjelica Huston (herečka ve vedlejší roli) /// Nominace na Oscara: John Foreman (nejlepší film), John Huston (režie), Richard Condon, Janet Roach (scénář), Jack Nicholson (herec), William Hickey (herec ve vedlejší roli), Donfeld (kostýmy), Rudi Fehr, Kaja Fehr (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Česť rodiny Prizziov znamená v preklade česť pokrvnej rodiny Prizziov. To si mal uvedomiť skôr aj mafoš s ksichtom Jacka Nicolsona. Možno by si včas urobil dieťa. Možno by to aj tak nič neznamenalo, pretože kšefty budú v mafii aj tak na prvom mieste a tá rodinná česť by aj tak išla stranou, nejaká výhovorka by sa našla. John Houston na konci svojej kariéry v top forme. William Hickey je najodpudivejší mafián v histórii. Keď sedí v teplákoch na tom červenom kresle....brrrrr ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční gangsterka s Jackem Nicholsonem. Ten hraje člena mafiánské rodiny, který dělá, co se mu řekne. Vše se změní ve chvíli, kdy potká Irene. Ta kupodivu taky nemá problém si zašpinit ruce, a proto jim to klape. Pak je ale doženou hříchy z minulosti a oba čelí před nepříjemnou volbou mezi rodinou a svým partnerem. Líbily se mi některé zvraty, které byly docela nečekané. Prostředí mafie je dost drsné a Kathleen Turner to tu vážně sekne. "Rodina má přednost." ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj táto zvláštna mafiánska žánrová zmeska doplatila jednou hviezdičkou na opakované zhliadnutie po dlhšom časovom odstupe. Nemohol som oceniť dielo starnúceho Johna Hustona, neoslnili ma známi herci a dojem kazil aj nevydarený dabing. Jack Nicholsom to s predvádzaním palety svojich démonických pohľadov na začiatku filmu prehnal až do nechcene dementného výrazu. A tak ma najviac zaujala antireklama na tabakové výrobky v podaní asi 40 kilového Williama Hickeyho, ktorý napriek tomu, že v čase nakrúcania nemal ani 60 rokov, zahral vierohodne hlavu rodiny s pokrčenou tvárou, ale obstojne fungujúcim mozgom. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

,,Na, vem si sušenku a teď vypadni," výborný film o mafiánské rodině, jejíž součástí je Jack Nicholson, který podává neuvěřitelný výkon. Film nabízí plno humoru, většinou černého humoru. Myšlenka filmu je velmi zajímavá, páreček nájemných vrahů, který se miluje za každou cenu, tedy do té chvíle, než to začne vadit velkému Otci kmotrovi. Film je samozřejmě inspirací podprůměrného Pana a Paní Smithových, to jde poznat na první pohled. Velmi také potěší vedlejší postavy jako paní Kathleen Turner a Anjelica Adams Huston. Film má perfektní scénář a ani na chvilku vás nenudí, prostě povedená záležitost. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

vynikajuci pribeh z prostredia mafianskeho klanu, ktory do vysin vynasa hlavne skvele herecke obsadenie na cele s dokonalym nicholsonom a perfektne temnou anjelicou houston, ktora si celkom zasluzene týmto výkonom vybojovala oscara. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Tak tohle tak bolelo, že mi nepomohla ani antibiotika. Mafiánské téma s Jackem Nicholsonem v rukou jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů... čekal jsem ojedinělý zážitek, ale dostal jsem těžce stravitelnou porci nudy. K chuti mi přišel pouze začátek a závěr, takže pokud by byla Čest rodiny Prizziů krátkometrážní snímek, pak by to možná byl ojedinělý zážitek. PS: Nova má můj dík za kvalitní nadabování. Dabing na VHS je pro uši nebezpečný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro mafiánské filmy z Ameriky. Resp. nebaví mě. A bohužel ani Nicholson s Turner nejsou výjimkou. Skvělý barrandovský dabing s Evou Hudečkovou, Alfrédem Strejčkem a Jiřím Holým (plus mnoho výborně vybraných hlasů ve vedlejších rolích. Filmy s kmotry bývají dlouhé, krvavé, pro našince s bezelstným uvažováním nepochopitelné. Všechno tohle mi sráží body dolů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film oscarový, no veľmi som sa nudil. Nicholson bol vždy veľký, no príbeh ma nezaujal. Mafiánske príbehy by predsa mali byť strhujúce a mňa to nestrhlo. Príliš veľa dialógov o ničom na úkor drámy, príbehu, zápletky. Pre mňa zatiaľ najslabšia z veľkých gangsteriek. To už aj blbosti s 50 centom sú zaujímavejšie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Povedený film. Přemýšlel jsem jestli jde o romantickou stránku a jemnou satiru, nebo o drama, krimi nebo dokonce o komedii. Spíš takový mišmaš. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale absolútne nič ma na tomto filme neohromilo, čo by stálo za reč. A už vôbec nechápem, za čo dostala dcéra Anjelica, režiséra Johna Hustona, oscara pre najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Buď prišla na ňu rada, ako na jeho otca Waltera, spred takmer 40. rokov, z Pokladu na Sierra Madre, no musím poznamenať, že tam bol OTEC oveľa lepší, ako vnučka ! , alebo skrátka, sa dostavilo akési posledné uznanie veľkého režiséra... Jestvujú aj prípady, keď toľkí by si to nezaslúžili, ale zázrakom sa tak nestalo. V tejto dosť zvláštnej, nudnej, nezáživnej, divnej romantickej gangsterke mám taký pocit, že akoby sa tu všetci medzi sebou poznali, keď sa nad tým hlbšie zamyslím, skúste to aj vy, a zbadáte tie súvislosti, ktoré spomínam... Jack Nicholson, aby som nebol za somára, sa stretol s Hustonom, v legendárnej Chinatown, Romana Polanského, tak asi nejak, na margo, uvádzam príklady, ktorých je samozrejme, viacero, len treba sa poriadne vyznať v histórii kinematografie. Ja som si pripadal úplne mimo, ako všetci, ktorí sa podieľali na tomto, pre mňa, veľmi n-u-d-n-o-m filme, od ktorého som to teda nečakal. Režisér mal už pokročilý vek, ale vrátiť sa v čase, keď vytváral také veľdiela, ako už spomínaný Poklad... , Africká kráľovná, či The Maltese Falcon, tak to určite stojí za to, to si treba stále pripomínať, asi aj preto, že si v nich zahral režisérov kamarát, zvučného kalibru, gigantická veličina herectva - HUMPHREY BOGART, Bogie je večný, či aj režisér Huston, tak to neviem, ale kvôli aspoň týmto trom filmom, určite áno, pričom má niekoľko ďalších, ktoré nie sú na zahodenie... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mafiánská klasická dokonalost. Jack Nicholson ( konečná pro každou šelmu ;) ) totální sexy zvíře obklopeno dvěmi absolutními dračicemi, vysoká hra cti, životů a peněz, výborné celé. Na tohle můžu koukat každý rok. Neomrzí nikdy, pobaví, potěší. Natočeno s lehkostí. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Nerád to robím. Nerád hodnotím gangsterku s tak atraktívnym obsadením iba 3*. Ale nedá mi to. Čakal som komédiu a zasmial som sa raz. A to bol tiež skôr úsmev ako smiech. Keby sa Jack Nicholson a Kathleen Turner dokázali celý čas tváriť seriózne, komédiu by to snáď ani nepripomínalo. Ale v tom som najväčší problém nevidel. Zdanlivo najsilnejšou stránkou filmu bola hutná zápletka, ktorá ale tiež obsahovala medzery. Hlavný hrdina bol podľa rodiny "thinker" a napriek tomu sa dopúšťal takých hlúpostí, ako veriť svojej novej známosti, ktorá bola hitman na voľnej nohe a zobrať si ju za ženu aj keď vedel, že ich okradla! Mohol by som pokračovať, ale radšej sa vyhnem spoilerom a spomeniem, že film mal okrem iného aj veľmi pomalý rozbeh. A to ja s dlhšou stopážou nemávam problém. Posledná výtka sa bude týkať hudby. Nič proti klasike, ale tu jej bolo snáď viac ako dialógov. V globále je to určite dobrý film (a bodaj by s toľkými hviezdami nebol), ale mohol byť lepší. ()

anais 

všechny recenze uživatele

40 let po Maltézském sokolu a Key largu natočil John Huston film, který se svým předchůdcům v mnohém podobá. Děj je velice podobný klasickým noirům - osudové setkání muže a ženy plné gangsterských pletich, nejasných, jakoby mlhavých charakterů jednotlivých postav. Lhaní a přetvářka je pro ně denním chlebem. Bogarta a Bacallovou nahradil Nicholson a Turnerová - jiskření není tak zřetelné, Nicholson se (jako téměř vždy) projevuje jako mistr drobných výrazů, a Turnerová je, přinejmenším, krásná. Skvělá je i mladá Anjelica Hustonová, která je tu v podstatě strůjcem všeho - loutkářem, který tiše tahá za nitky. Atmosféru mi trochu kazila lehce přítomná osmdesátá léta, ale tomu se vyhnout nelze. Jako (předposlední) tečka za Hustonovou kariérou velmi stylové. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem větší pecku. Jako karikaturu, melodrama, grotesku a hlavně oslavu cynismu film beru, opravdu daná kritéria splňoval. Ale nedal mi očekávané, já zůstanu u klasiky typu Kmotra. Chvílema mě bavily konverzačky, herecké obsazení, ale jinak jsem se nenašla v žádném výše uvedeném žánru. Vyšel mi chaotický čtyřmix, ve kterém jednotlivě chyběla hlavní zásada vyvážené chuti a následného požitku. Kdyby se Jackova rodina ubírala touto cestou - "Heller ho musel odkrouhnout, tudíž ty odkrouhneš Hellera." "Tak jo." - vypila bych celou flašku bez rozmýšlení a ještě bych žádala přídavek. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 19.11.1988, réžia českého znenia (ÚPF 1987) = MARIE FRONKOVÁ - Keď som to videl pred mnohými rokmi, pripadal mi tento film smrteľne nudný, nakoľko za komančov nám nebola dopriata skúsenosť s Kmotrom. Po rokoch však táto HUSTONova komediálna pocta pre mňa predstavuje vrchol žánru, ktorý pokoril tak Coppolu ako aj Scorseseho. No a hoci by to dnes už nikto nepovedal, tak Kathleen a Anjelica boli "setsakramentsky" ostré a príťažlivé baby. (22.3.2010) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dvě hodinky cynismu v hořkosladkém gangsterském filmu, kde nebylo ani příliš překvapivého, spíše podaného s jakousi grácií, který si mě získal především svým závěrem. Neboť co může být více než čest rodiny? ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Nebýt tento film od Hustona, vsadím se, že by o něm nikdo nikdy neslyšel - a v prvé řadě by v něm ani nehrály hvězdy formátu Jacka Nicholsona, jež alespoň zachraňují, co se dá. Přesto se dalo očekávat mnohé: film podle knihy a scénáře (bohužel stárnoucího) Richarda Condona natočený jedním z nejznámějších a nejlepších hollywoodských (bohužel stárnoucích) režisérů. Výsledkem je však jakási nevtipná a překombinovaná komedie s technickým zpracováním na úrovni mírně nadprůměrné televizní inscenace (ale dobrými herci). No jo, no. ()

Reklama

Reklama