Reklama

Reklama

Michael McCauley žije spokojeně nudný rodinný život bez jakýchkoliv výkyvů. Prodává pojištění, s rodinou žije za městem, a do práce a zpátky dojíždí pravidelným vlakem. Každý den, už deset let, co odešel od policie. Dnešní den se moc nepovedl a stejně jako vždycky nastupuje do vlaku a těší se domů. Zdraví známé průvodčí i známé tváře. Dveře se zavřou, vlak se rozjede z nádraží a nic ještě nenasvědčuje tomu, že tahle cesta bude úplně jiná a že postava Liama Neesona si během ní sáhne na dno fyzických i psychických sil. Po chvilce jízdy si k němu přisedne atraktivní žena (Vera Farmiga) a položí mu jednoduchou, trochu znepokojující otázku: „Co jste za člověka?” Pod vlivem jejího osobního kouzla i obálky s penězi se Michael nechá vtáhnout do zvláštní a smrtící hry. Musí ve vlaku najít někoho, kdo tam nepatří. Když neuspěje, přijde o rodinu, pokud uspěje, dostane odměnu. Odmítnutí se nebere jako odpověď. Vlak uhání, tajemný vládce hry sleduje každý jeho krok a vzdálenost do cílové stanice se krátí. Než zastaví, šílená situace ve vlaku se promění v horečnaté pátrání, rvačky a střelbu. Je to hra nebo promyšlený zločin? Kdo je tajemný cizinec ve vlaku a proč ho má najít? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (496)

POMO 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo zlý thriller (na to, že sľuboval druhý Non-Stop), ktorý nielen že nefunguje konzistentnou dejovou logikou, ale ešte aj mlátičky prezentuje na dnešnú dobu neprijateľne predigitalizovane a nerealisticky. Ani v rámci žánrovej zábavy tak okrem tváre Liama Neesona a castingového vtípku pre filmových geekov (duo Patrick Wilson a Vera Farmiga z Conjuringov) neponúka nič hodnotné. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi bláznivě akčním filmem a na hlavu postavenou mongoloidní pičovinou pro Livingdedy bývá mnohdy velice tenká. Tenhle Žóm Kolem Seru je sice poměrně slušný řemeslník a dosud na ní jakž takž balancoval, avšak teď dostal scénář načmáraný pastelkama velkými kostrbatými písmeny, s ožužlanými rohy a zapatlaný kdoví jestli Nutelou, načež definitivně přepadl do slintajícího davu s rozštěpy a pokřivenýma ručičkama. A tak čím dál tím hůř předstírající děda Nýson, jako vždy ultrasprávňácký okvádrovaný tvrďák nad hrobem, s nímž se Žóm zjevně nechal partnersky zaregistrovat, tentokráte bojuje nejen s obvyklými patetickým hnusem, přiblblými klišé, artritidou, osteoporózou a stařeckou demencí, ale také s excelentními neherci a dokonale obskurní logikou toho postiženého hovada, jež patrně uteklo z klecového lůžka a nedopatřením se dostalo k tužce a papíru. Počítám, že když už bylo v ráži, tak s kompulzivním kousáním se do vyplazeného jazyka spatlalo i ten downí animák závěrečného vykolejení vlaku. Takže stačilo, a ani v nejhorším nemusí být na škodu přestat, zejména, když tahle šablona už má totálně ojeté a zubaté kontury. Prostě Dej si pohov, Lájeme, anebo aspoň příště na konci umři. Ups, kurva, bojler. Tak sorry všem, kdo doufali jako já, že to ten trapně vyčpělý, věkem sešlý, kymácející se rachitický pyjonýr konečně jednou nerozchodí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten Liam má ale smůlu, jak nastoupí do nějakého dopravního prostředky, hned se to začne mydlit. Na jeho místě bych si pořídil kolobrndu, fakt že jo, ale protože zatím je blbej a pořád jezdí dopravou, tak se v tom koupe. V případě Cizince ve vlaku je paradoxně nejlepší ta neakční část resp její počátek. Když Liam chodí vlakem sem a tam a okukuje lidi a já jako divák okukuju s ním a házím tipovačku, po čase se zapojuje akce a příbývá píčovin, ale u podobného filmu by to nevadilo, kdyby film neztrácel na aktraktivě a napětí. Musím totiž říct, že někdy 20 minut před koncem mně to celý bylo uplně u prdele, přitom ze začátku luxus. Možná v dnešní době bych ocenil, kdyby digitální efekty nebyly tak do očí bijící, že jsou digitální. Nebudu jen hanět, film má určitě svůj šmrnc, Liam je pořád charismaťák i když si myslím, že návrat k "činohře" by mu prospěl, protože jeden typ postavy recykluje až příliš často a to herec jeho formátu nemá zapotřebí. Škoda, že nebylo víc Very, protože na ní se pořád dá příjemně koukat. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obludne prepálená károvina, ktorá nedáva žiadny zmysel. V Non-stope im logika a zmysel pre realitu odleteli až na konci, dovtedy to bol kvalitný thriller, toto je už prakticky od začiatku nepríčetný guláš. Namiesto očakávania "čo je za tým?" nastupuje len otázka "dokážu všetky tie somariny nejako logicky zdôvodniť?". Nuž, nedokážu. Ani náznakom. Ale zato sú tam kotrmelce horiacich vagónov, čo môže v takomto žánri nadchnúť iba úplného debila bez vkusu. Dve hviezdy za tú parádne nasnímanú bitku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson a Jaume Collet-Serra se před kamerou sešli už po čtvrté a já jim to bez potíží opět žeru. Výborná akční jednohubka, která má nápaditý scénář, který po vzoru Agathy Christie využívá vlaku a nabízí tak napínavý průběh, který vyvrcholí v solidní rozuzlení. A jelikož je Liam ve svých letech borec a Jaume umí pracovat s CGI efekty, užijete si i hodně slušnou adrenalinovou jízdu, která je sice cítit digitálem na sta honů, ale mně to vlastně vůbec neuráželo. Efektivně vzhlížející kamera, která naprosto brilantně snímá akční scenérie a nerozklepe se, když se na ní Liam blbě podívá, tu vytváří takový adrenalin, že jsem měl co dělat, abych tep po shlédnutí filmu ustálil na normálu. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson nasedá do vlaku s dost blbou náladou. A bude to ještě horší, když zjistí, že ho Vera Farmiga vmanipulovala do spiknutí, ve kterém půjde o krk. A zdaleka nejenom jemu. Cizinec ve vlaku je solidní akční béčko. Přesně takové, jaké byste čekali od tvůrců Neznámého nebo NON-STOP. Je na něm ale vidět, že jim dochází nápady i šťáva. Pořád to docela šlape a v kině dostanete přesně to, co očekáváte, ale ani o chlup víc. Docela jsem se bavil, byl bych však rád, kdyby se Neeson a režisér Jaume Collet-Serra přesunuli k jiným projektům a možná i žánrům. Tady už nemají moc co nabídnout. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $36,343,858Tržby Celosvetovo $119,942,387Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,220,929Tržby za predaj DVD v USA $3,134,284║ Non-Stop vo vlaku. Jaume Collet-Serra a Liam Neeson sa tak trocha stratili vo vlastnom bludisku. Kopírujú to čo už prv ponúkli, len o niečo slabšom vývare - prevedení. Miestami to padá k béčkovitosti ako sviňa. To už fakt všetkým došli nápady a už sa len bezhlavo kopírujú, sakra, sila. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VE VLAKU JE NĚKDO CIZÍ. STAČÍ HO NAJÍT. NIC VÍC...“ /// Liam Nesson a jeho Poirotovskej případ. Teda jakože pátrá a moc mu to chvilku nevodsejpá. Ovšem na rozdíl od Hercula umí použít nejen pěsti, ale i kytaru… Jedno je jistý – nemá cenu to všechno moc řešit. Logika je totiž nepřítelem nejen scénáristů, ale hlavně diváků. A čím víc budete hnidopišit, tím hůř pro všechny. Neeson překonává všechny Willisovi rekordy nesmrtelnosti… no a co…kdo by ho chtěl vidět chcípnout ve vlaku, že? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám na starost územní plán. 2.) Do práce vlakem. Z práce vlakem… a je to nuda... 3.) Thx za titule „samo133“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Standardní Liam Neeson opět s režisérem Jaume Collet-Serrou v napínavém Thrilleru, na který se sice dobře kouká, ale bohužel nepřináší nic moc nového. Trošku mi vadí, že každý nový Liamův film, je vlastně úplně stejný jako ten předešlý ( Nonstop se odehrával v letadle) Commuter ve vlaku a zápletka je víceméně obdobná s tím rozdílem, že Nonstop mi přišel zábavnější a jeho rozuzlení bylo překvapivější, zde jsem to odhalil až příliš brzy. . Na můj vkus zkrátka až moc podobností, jako by si tvůrci nevěděli se scénářem rady. Vykolejení vlaku však solidní a menší souboje Liam pořád zvládá, takže na lehčí nadprůměr to pořád vychází, ale mohlo to být určitě kreativnější. 70% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Nebýt té šílené vlakové nehody, tak je to klasický film s Liamem. Nenáročný děj, nenáročný výkon Liama, nenáročný film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nabudúce pôjdem autobusom.“ Hovadina, v ktorej nič nedáva zmysel. Vykráda sa kde-čo (Nebezpečná rýchlosť, Non-Stop), Liam Neeson sa objavuje v dvoch akčných scénach (bitka + havária), ale hoci sú zručne nakrútené, predsa len je bizarné vidieť v nich vychudnutého sedemdesiatnika (čím nechcem povedať, že ak by pribral 30 kíl, bolo by to lepšie). Vera Farmiga tu má ledva dve (!) scény, čo ale nevadí, lebo ju nemám rád (len mi príde zvláštne stavať na jej prítomnosti zápletku a trailery a nakoniec tu má trápnych 360 sekúnd). Megaodhadnuteľná, ukážkovo predvídateľná linka (Sam Neill a Patrick Wilson snáď viac klišé postavy ani dostať nemohli)? Máme. Vydieranie? Máme. Prostredie vlaku? OK, vlaky sú zaujímavé prostredie pre filmy, ale tomuto chýba výraznejšie napätie resp. napätie tu je na začiatku, no v strede začnete pochybovať o tom, či to celé bude dávať vôbec aspoň nejaký zmysel... a na konci pochopíte, že nie. Okrem samotného vlaku a (evidentne slabnúceho) Neesona potešia fajn vedľajšie úlohy pasažierov a personálu. V spoločných scénach Neesona a Wilsona som si nemohol nespomenúť na skvelý A-Team. Každopádne, len 2* si to asi nezaslúži. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Commuter nepřináší nic nového, v rámci žánru ale spoléhá na osvědčené postupy i přesvědčivé obsazení, střídá napětí s akcí a já si nezpomínám, kdy naposledy by mi 104 minut uběhlo tak rychle. Kdo od toho nebude chtít víc než akční thriller ve vlaku s Neesonem, nebude zklamanej. 6/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud nevíš, co si Pán myslí o penězích, koukni na ty, kterým je dává." Vlakem jezdím pravidelně - dvakrát ročně. Takže kdybych já dostal úkol zjistit, kdo do toho vlaku nepatří, tak je to snadné - JÁ. Zjistím se, najdu se, odprásknu se a vyinkasuju za to balík. Je to snadné. Ale Michael to má složitější. Ono už to tak bývá u šedesátníků se dvěma hypotékami, u kterých se projeví touha mlátit černocha kytarou. Nicméně mě jeho pátrání po cizorodém elementu celkem bavilo. Tedy do té doby, než mi jeho souboj s Vševědoucí investorkou přestával dávat smysl. Ale já nepoznám ani kytaru pro leváka, takže věřit mé policejní intuici patrně není ten nejlepší nápad. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Béčkově přepálený scénář i akční finále, ale zase to svižně ubíhá a Liam je pořád fajn. Guilty pleasure. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Z oblak do vyježděných slepých kolejí aneb Collet-Sera s Neesonem hanebně a ve výsledku zbytečně vykrádají svůj vynikající Non-Stop. Vizuálně je to zase pěkný, ale problém je za vlasy přitažený a přesto nezábavný scénář se z dálky průhledným závěrečným zvratem - nic mě tu nepřekvapilo, nezaujalo, nedolehla na mě paranoia a napnutý jsem byl přesně na minutu, když se Neeson ocitnul pod rozjíždějícím vlakem a na chvilku to vypadalo ošklivě. Bitka s kytarou cool, ale jako z jiného filmu, Farmiga jako mystery woman okouzlující a dal bych si spinoff její postavy, ale stejně jako Wilson a Neill má ve filmu jen dvě scény. Zkrátka pusťte si znova Non-Stop, protože tam už to všechno udělali a správně. A pokud trváte na vlaku, tak Zdrojový kód. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dovolte mi na úvod citovat výňatek ze smluvních přepravních podmínek společnosti Metro-North Railroad: „…pověřená osoba je oprávněna vyloučit z přepravy: a) osobu, která se na výzvu neprokáže platným jízdním dokladem a nesplní povinnost zaplatit jízdné a přirážku, b) osobu pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, c) osobu, která pro mimořádné znečištění oděvu nebo obuvi může být spolucestujícím na obtíž, d) Liama Neesona..“ Vždyť ten démon prostředků hromadné dopravy řádí takovým způsobem, že na něj museli zavolat manžele Warrenovy..! Už úvodní střihová koláž denní rutiny naznačila, že parafínový Collet-Serra tentokrát nemá svůj den. Thrillerová pasáž, kdy pojišťovák na dlažbě přijme výzvu a bloumá po vlaku jak průvodčí se stařeckou demencí, ještě tolik smíchu nevyvolá, ale od kytarové rubačky se to definitivně zvrhne a přehodí výhybku z trati Non-Stopu na slepou kolej. Neeson lítá mezi vagóny jak za časů Qui-Gon Jinna, digitální triky jsou brutálně nepřirozené a vyvrcholení překvapí snad jen diváky s bílou holí. Nejhorší ovšem je, že Liam vypadá poněkud unaveně a já mám obavy, aby ho v dalších filmech nezačali cestující pouštět sednout.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson a režisér Jaume Collet-Serra si evidentne sedia, ale zatiaľ čo ich predchádzajúce filmy prijímam veľmi kladne, každý z nich bol v niečom iný a zaujímavý, Commuter je už len trochu odlišná verzia ich spoločného Non-Stop a práve v tomto film zlyháva najviac, toto tu už bolo, dokonca len prednedávnom a v lepšom prevedení. A pritom dlhý čas ma to dosť bavilo, hlavný hrdina má normálne problémy, takže som mu fandil, aby ich čo najskôr vyriešil, prostredie vlaku mám veľmi rád, rozhovor s tajomnou neznámou má výbornú atmosféru, pričom položí viacero zaujímavých otázok a celá tá prvá polovica, kedy sa ešte film drží pri zemi a je z toho taká komorná kriminálka o hľadaní neznámeho pasažiera a rovnako čakaní na skutočnú motiváciu ľudí v pozadí ma to dosť bavilo. Ale potom sa to už začne kaziť, film síce zakčnie a naberie dosť dynamické tempo, takže sa na to určite dá pozerať, ale stratí to tú pravú atmosféru, celé je to už také umelé, nedôveryhodné a vykonštruované, že mi to už bolo celé jedno a prestalo ma zaujímať, ako to celé skončí. Inak obsadenie je očakávane stále slušné a filmu len pomáha, Liam Neeson má stále charizmy na rozdávanie, ale už mi príde, že ho táto jeho postava, ktorú v posledných rokoch často recykluje dosť unavuje, určite poteší duo Patrick Wilson a Vera Farmiga, ktorá ale mohla mať aj viac priestoru, rovnako ako Sam Neill. Osadenstvo vlaku už nie je moc známe, ale svoj účel splní. Akčná stránka je ale skôr sklamaním, no hlavne tým, že tu vôbec je. Toto mala zostať buď komorná kriminálka bez akcie alebo naopak plnohodnotný akčný film vo vlaku, takto je to skôr nefunkčný kríženec s dvomi priemernými súbojmi, z ktorých jeden je síce štýlový, ale príde mi ako z iného filmu a tu sa vôbec nehodí a niekoľko preakčnelých momentov, hlavne celé to veľkolepé vykoľajenie vyzerá veľmi zle. Takže aspoň na tie súboje sa dá pozerať, ale bol by som radšej bez nich. Jaume Collet-Serra sa síce postará o viacero zaujímavých vizuálnych momentov a prvú polovicu sa mu darí navodiť aj obstojnú atmosféru, ale to je tak všetko, toto mu až tak dobre nevyšlo. Takže celkovo to nebolo zlé, Neesona v týchto úlohách nie je nikdy dosť, ale už tu vidno, že to už vlastne nikoho ani nebaví. Aj napriek tomu, že ma jeho sledovanie bavilo, tak mi to príde ako taký zbytočný film, na ktorý sa veľmi rýchlo zabudne. 65% ()

Reklama

Reklama