Reklama

Reklama

Michael McCauley žije spokojeně nudný rodinný život bez jakýchkoliv výkyvů. Prodává pojištění, s rodinou žije za městem, a do práce a zpátky dojíždí pravidelným vlakem. Každý den, už deset let, co odešel od policie. Dnešní den se moc nepovedl a stejně jako vždycky nastupuje do vlaku a těší se domů. Zdraví známé průvodčí i známé tváře. Dveře se zavřou, vlak se rozjede z nádraží a nic ještě nenasvědčuje tomu, že tahle cesta bude úplně jiná a že postava Liama Neesona si během ní sáhne na dno fyzických i psychických sil. Po chvilce jízdy si k němu přisedne atraktivní žena (Vera Farmiga) a položí mu jednoduchou, trochu znepokojující otázku: „Co jste za člověka?” Pod vlivem jejího osobního kouzla i obálky s penězi se Michael nechá vtáhnout do zvláštní a smrtící hry. Musí ve vlaku najít někoho, kdo tam nepatří. Když neuspěje, přijde o rodinu, pokud uspěje, dostane odměnu. Odmítnutí se nebere jako odpověď. Vlak uhání, tajemný vládce hry sleduje každý jeho krok a vzdálenost do cílové stanice se krátí. Než zastaví, šílená situace ve vlaku se promění v horečnaté pátrání, rvačky a střelbu. Je to hra nebo promyšlený zločin? Kdo je tajemný cizinec ve vlaku a proč ho má najít? (Bontonfilm)

(více)

Videa (11)

Trailer 4

Recenze (496)

kingik 

všechny recenze uživatele

Záhadná Liamova cesta vlakem, která variuje Non-Stop. Ale důležitým poznatkem je, že Bohumil Říha k němu nepsal scénář a náš Honzík nejede vlakem poprvé, je to pro něj rutina, co ji absolvuje už deset let. A on nám ten akční důchodce objeví přímo spiknutí, do kterého může bý zapleten každý cestující. Ale on nám musí odhalit toho nejzáhadnějšího z nejzáhadnějších, považte, svědka brutálního (zlo)činu. A nedělá to zadarmo, komu by se nehodilo inkasovat sto litrů v dolarech, které mu nabídla záhadná cestující. Avavava, já se potím za něj. A Liam s krycím jménem Honzík musí být nejen svěžího rozumu, ale dvakrát se i (digitálně) pobít s nohsledy majora Zemana. Uff, zažíval jsem pekelné okamžiky napětí, kdy i hodiny přestaly tikat, záchod se začal sám splachovat a z uvařených vajec se klubala kuřátka. Liam svým drsným postojem změnil úplně chod dějin. A je to jeho důstojná rozlučka s akčním žánrem. Osobně ale nevěřím, že by v budoucnu už žádnou akční roli nepřijal. Jeho figura je zahrána mistrně věrohodně, chybějící fyzičce pomáhají digi experti, akce není přehršel, jenže i tak to má dynamický spád a mysteriozní auru. Jen závěr bych udělal nápaditější. Prostě ten už byl takový průměrnější. Je fér si přiznat, že film připomíná Liamovu leteckou anabázi v Non-Stop, však aby taky ne, když je jedním ze scenáristů maník, co je za někdejší letecké manévry odpovědný. Společným faktorem je i režisér Jaume Collet Serra, který režíruje svým obvyklým stylem, k němuž přidává dosud u něj nevídané kamerové kejkle. Vlakem jsem necestoval sto let, sevřené prostředí vlakové soupravy směr New York, z něhož není úniku, na mě fungovalo. Případnou slabší logiku příběhu neřeším, hutný děj bez známek nudy ji předčil. 10/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten Liam má ale smůlu, jak nastoupí do nějakého dopravního prostředky, hned se to začne mydlit. Na jeho místě bych si pořídil kolobrndu, fakt že jo, ale protože zatím je blbej a pořád jezdí dopravou, tak se v tom koupe. V případě Cizince ve vlaku je paradoxně nejlepší ta neakční část resp její počátek. Když Liam chodí vlakem sem a tam a okukuje lidi a já jako divák okukuju s ním a házím tipovačku, po čase se zapojuje akce a příbývá píčovin, ale u podobného filmu by to nevadilo, kdyby film neztrácel na aktraktivě a napětí. Musím totiž říct, že někdy 20 minut před koncem mně to celý bylo uplně u prdele, přitom ze začátku luxus. Možná v dnešní době bych ocenil, kdyby digitální efekty nebyly tak do očí bijící, že jsou digitální. Nebudu jen hanět, film má určitě svůj šmrnc, Liam je pořád charismaťák i když si myslím, že návrat k "činohře" by mu prospěl, protože jeden typ postavy recykluje až příliš často a to herec jeho formátu nemá zapotřebí. Škoda, že nebylo víc Very, protože na ní se pořád dá příjemně koukat. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Kým skončia úvodné titulky, určite si zamilujete hlavnú postavu. Usporiadaná milujúca rodina, prejavy lásky na dennom poriadku, cestovanie za prácou, ktorú Michael nadovšetko miluje... ale bohužiaľ dostal výpoveď. V ten osudný deň k nemu prisadne vo vlaku neznáma žena a ponúkne mu peniaze a malú službičku a vtedy sa roztočí kolotoč udalostí... Liam Neeson má podobné filmy rád a okrem vážnej polohy, dokáže stále čo ponúknuť aj v akčných filmoch. Na obmedzenom priestore vlaku tvorcovia ponúkli neuveriteľnú akčnú jazdu, plnú zvratov a jázd kamerou, čo určite dodáva filmu vyšší punc. Príbeh sa časom príliš komplikuje a stráca prehľadnosť, čo je veľké negatívum. V každom prípade ide o poctivý akčný snímok hodný pozornosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nabudúce pôjdem autobusom.“ Hovadina, v ktorej nič nedáva zmysel. Vykráda sa kde-čo (Nebezpečná rýchlosť, Non-Stop), Liam Neeson sa objavuje v dvoch akčných scénach (bitka + havária), ale hoci sú zručne nakrútené, predsa len je bizarné vidieť v nich vychudnutého sedemdesiatnika (čím nechcem povedať, že ak by pribral 30 kíl, bolo by to lepšie). Vera Farmiga tu má ledva dve (!) scény, čo ale nevadí, lebo ju nemám rád (len mi príde zvláštne stavať na jej prítomnosti zápletku a trailery a nakoniec tu má trápnych 360 sekúnd). Megaodhadnuteľná, ukážkovo predvídateľná linka (Sam Neill a Patrick Wilson snáď viac klišé postavy ani dostať nemohli)? Máme. Vydieranie? Máme. Prostredie vlaku? OK, vlaky sú zaujímavé prostredie pre filmy, ale tomuto chýba výraznejšie napätie resp. napätie tu je na začiatku, no v strede začnete pochybovať o tom, či to celé bude dávať vôbec aspoň nejaký zmysel... a na konci pochopíte, že nie. Okrem samotného vlaku a (evidentne slabnúceho) Neesona potešia fajn vedľajšie úlohy pasažierov a personálu. V spoločných scénach Neesona a Wilsona som si nemohol nespomenúť na skvelý A-Team. Každopádne, len 2* si to asi nezaslúži. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson je už nějakou dobu akční hrdina. Objevil se v povedené trilogii 96 hodin která z něj oficiálně udělala akčního borce a nyní už počtvrté spojuje spolupráci s Jaumem Colletem-Serou (předtím Neznámý, Non-Stop a Noční běžec). Z předchozích tři práci byl nejlepší Non-Stop a to spíše kvůli skvělé klaustrofobické situace v letadle a skvělé detektivce v ní kdy Neeson chodí letadlem a postupně zjišťuje kdo vyhrožuje zničením letadla. Neznámý a Noční běžec jsou filmy slabší ale pořád nadprůměrné akční zábavy. A Cizinec ve vlaku je v podstatě to samé: Nadprůměrná akční zábava a nic více. Už z trailerů bylo znát, že jde o neoficiální sequel Non-Stopu kde Neeson a Serra vyměnili letadlo za vlak a v konečném součtu to dopadlo stejně. Neeson opět chodí po vlaku, opět zjišťuje kdo by mohl být terč, opět se rve s podezřelými (kteří nakonec vyjdou jako nevinní), někoho obviní (aby se v závěru ukázalo, že je nevinný) a nakonec dojde k šokujícímu zvratu. V tom by nebyl problém ale... je to slabší než ve zmíněném Non-Stopu. Radost ale divák může mít z obsazení kde potěší nejen opět cool Neeson, ale i záhadná Vera Farniga, vždy šarmantní Patrick Wilson nebo Sam Neill kterého nikdy není dost. Jaume Collet- Serra zase přinese pár výborných vizuálních nápadů při tom všem projíždění ve vlaku. Je to tedy fajn ale nic více. Rozhodně nic převratného a především nečekaného. Což je škoda jelikož Neesona není nikdy dost. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (15)

  • Liam Neeson (Michael) v jednom interview priznal, že žiadna scéna sa nenatáčala v reálnom vlaku, k celému filmovaniu poslúžil jeden vagón v štúdiu. (Astonko)
  • Na konci filmu, když projede vlak zatáčkou a vykolejí, je Mike (Liam Neeson) po uvolnění řetězu a nárazu vlaku vymrštěn a naskočí na přední část posledního vagonu. Poté ale trosky vlaku (jeden vagon) spadnou za poslední vagon, tedy za zadní část, kde je Mike, ten však naskočil na přední část. Už když je zachráněn spolucestujícím, je vidět, jako by šlo o konec vagonu (dle směru pohybu pozadí). (marcel5)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. ledna 2018 v New Yorku. (Varan)

Reklama

Reklama