Reklama

Reklama

Vlaštovka

(festivalový název)
  • Švýcarsko Die Schwalbe (více)

Obsahy(1)

Mira, Švýcarka kurdského původu, náhodou objeví dopisy svého údajně mrtvého otce. Dozvídá se, že od rodiny odešel ještě před jejím narozením, aby bojoval proti přisluhovačům Saddama Husseina. Začne pátrat po svém původu a vydá se do iráckého Kurdistánu, kde je konfrontována s terorismem a válečnými zločiny, ale zároveň zde najde i lásku v podobě německy mluvícího Kurda Ramona. (Das Filmfest)

(více)

Recenze (4)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

das filmfest Klubovna 07.08.2019. Kurdistán je bezpochyby krásná země a je fajn vidět ji ve filmu, ale příběh prostinký až hanba, a režie také nijak neexceluje. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Z môjho blogu k MFF 2016: Až do posledného dňa som si myslel, že pôjde o najlepší film festivalu. V porovnaní s alternatívou, experimentálnou tvorbou či nízkorozpočtovkami ide už o plnohodnotný film. Švajčiarka Mira sa jedného dňa rozhodne pátrať po svojom kurdskom pôvode, resp. po svojom otcovi, ktorý žije v Kurdistane a od svojho narodenia o ňom počula samú chválu (bojoval proti Saddamovi Husseinovi). Po svojom príchode do Kurdistanu ihneď pochopí, že tamojší obyvatelia sa stále nevyrovnali s krutou minulosťou. Film takmer dokonalý po hereckej, technickej a hudobnej stránke. Zaujímavosťou je, že režisér Mano Khalil, Kurd narodený v Sýrii, žijúci vo Švajčiarsku, študoval kedysi v Bratislave a na MFF sa nám predviedol stále perfektnou slovenčinou. ()

Swallowdale 

všechny recenze uživatele

Hlavní devízou filmu jsou autentické reálie, nádherná kurdistánská příroda (ty záběry vám úplně zboří stereotypy o tom, že je to jen vyprahlá poušť), krásná citadela v Arbílu i vyobrazení některých aspektů života v současném Kurdistánu: na jednu stranu relativní svoboda, na druhou stranu časté teroristické útoky a všudypřítomné vojenské hlídky. Značná nedůvěra mezi lidmi rozjitřená od pádu Saddáma tím, že nová kurdská vláda slíbila amnestii všem kurdským "zrádcům", přisluhovačům Saddámova režimu. Vlastní děj filmu sestává převážně z "road movie", která je možná poněkud zdlouhavá, ale zato závěr má grády a pořádně divákem zatřese... 90% ()

Reklama

Reklama