Reklama

Reklama

Děj filmu se odehrává 1. listopadu roku 1938 během oslav svátku mrtvých v mexickém městě Cuernavaca. Britský konzul Geoffrey Firmin (Albert Finney) právě seknul s prací a nachází útěchu ve společnosti své nejlepší přítelkyně – lahve alkoholu – ve snaze zapomenout na svoje problémy i problémy celého světa. Zatímco španělská občanská válka a vzestup nacismu v Německu posílily mexický nacionalismus, Geoffrey je po rozvodu se svou manželkou, herečkou Yvonne (Jacqueline Bissetová), čím dál zatrpklejší. Přestože mu několikrát napsala, aniž by se dočkala odpovědi, o svých úmyslech zachránit jejich manželství, Yvonne se rozhodne na svátek mrtvých vrátit do Cuernavacy. Ale Geoffreyho mladší nevlastní bratr Hugh (Anthony Andrews) mu také přijíždí pomoci přestat pít a začít nový život. Zachránit sebedestruktivního opilce však není zrovna ten nejsnazší úkol... (Cinemax)

(více)

Recenze (14)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mnó, ták... Johnymu to v tý mexický výhni jakože fakt sedlo. To fakt jakože teda jo. Ale mezi náma, nemuselo to zrovna bejt zase až tak moc siestový, víte? Vono taky sledovat dva dny v životě konzula co jen chlastá a nic nedělá není moc záživný, takže za aspoň nějakej ten děj bych se vůbec nezlobil. To teda fakt ne. Ale ten Finney to je fajný týpek. Akorát je tak věrohodný, že si jakože fakt myslim, že to vůbec nehrál. Víte jak to je. Sednete si večír s rejžou nad láhvinku a než se nadějete už byste měli b(l)ejt na place a nechat se voblejzat Žakalínou. To se vám pak hraje nějaká ta vopička jedna báseň, že jo. A teďkonc mě už vomluvte. Čeká tu na mě pěkná mladoušká tequilka. Glurp! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Film, kde se toho navenek moc neděje, ale pod povrchem cítíte neklid. Mám VELKOU slabost pro prostředí Mexika (viz Peckinpah) a vše co je mexické, pro tamní zpomalenost, ospalost, kulturu,španělštinu, bary. Mám slabost pro charizma postav-alkoholiků, moje oblíbené filmové téma. Mexiko - země kam utíkáte před problémy nebo sami před sebou. Pozdní dílo Johna Hustona, jednoho z geniálních alko-režisérů (opět viz Peckinpah). Film přesně pro mě. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Též mám rád mexický prostředí, ale přeci jen bych bral i nějaký ten děj a point. Tohle nic než opilecká mizérie, žvásty a potácení se. Dále už se držím jenom starších kousků Johna Hustona. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dokonale vygradované drama s lahůdkovým Albertem Finney (nominace na Oscara), který se prochlastává v Den Smrti na malém mexickém zapadáku. Jeden z posledních filmů Johna Hustona s výtečnou atmosférou. Nic se neděje, vyjedeme si na fiestu, pohoda, ale když máte spotřebu několika lahví whiskey denně, něco se musí stát, ne? (Chci si přečíst předlohu Malcolma Lowryho!!) ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Len v Mexiku je smrť dôvod na smiech.” • Cuernavaca, Mexiko. • 1. novembra 1938 - Deň mŕtvych [Día de los Muertos]. • Britský konzul, aka ústredný protagonista v priam naozaj náležito stvárnenej podobe Geoffreya Firmina, zrovna akosi vskutku i príliš [ne]aktívneho na tomto, naprosto obzvlášť plne nevyspytateľnom mieste, a to teda konkrétne priamo Pod sopkou Popocatépetl; sa akurátne úplne znenazdajky práve teraz iba tak zľahka dozvedám, že nielenže podáva svoju priamu »výpoveď« zo zamestnania, ale zároveň k tomu taktiež i azda naplno prepadáva «alkoholizmu» ako celku, z čoho zrejme pramenil hlavný dôvod, prečo vlastne celkom rezignoval na predchádzajúcu súčinnosť, pričom i napriek tomu stále v danej lokalite naďalej zotrváva, nakoľko možno sám tiež trocha očakáva, že by mu mohol predsa nakoniec i niekto dôležitý pomôcť - sa dostať z tohto neznesiteľného, »alkoholového opojenia«, keď sa začínali rysovať najmä tieto dve praktické možnosti: jednak to najskôr vyzeralo i tak, že by sa mohla vrátiť jeho žena Yvonne Firminová, s ktorou sa ale momentálne rozvádza, a jednak zase som si myslel aj to, že by akúsi, pomocnú ruku mohol podať i protagonistov nevlastný brat Hugh, ktorý sa akurát vrátil zo Španielska. • Určite netreba hneď hádzať flintu do žita; aspoň nejako podobne takto spočiatku pomerne dosť uvažoval i tento Hustonov, mimoriadne pozoruhodný titul, ktorého syn Danny; mimochodom vytvoril nemenej zaujímavú, otváraciu, titulkovú sekvenciu s tématikou vyššie pomenovaných faktorov, od čoho som sa mohol následne ďalej potom i vkusne odraziť do, POZOR SPOILER: «deštruktívneho dianiaKONIEC SPOILERU. • Predstaviteľ náruživého prvotriedneho o-p-i-l-c-a, Albert Finney, podal strhujúci a autentický, herecký prejav, ktorému zručne ešte sekundovali Jacqueline Bissetová v úlohe jeho [ex]manželky a Anthony Andrews v úlohe jeho brata, kedy povedzme, že celkovú atmosféru vzápätí podtrhoval i Northov hudobný doprovod, ktorý postavy doprevádzal po najrôznejších mexických zákutiach. • Osobne som presvedčený o tom, že až vo svojej väčšej, druhej polovici minutáže, sa toto kinematografické dielo - sakramentským spôsobom pohlo rýchlo dopredu v dvojznačnom vyznení, čomu predtým predchádzalo akési »ticho pred búrkou«, ktoré ma čoraz viac znepokojovalo. • Čiže z toho automaticky vyplývalo, že 1/2 diela môže kľudne pôsobiť akýmsi «slimačím tempom», no našťastie sa celkové dojmy postupne zlepšovali, pretože režisér mi ponúkol kľúčovú sekvenciu, podľa ktorej som zaokrúhlil smerom nahor. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nad vodou to drzi halvne prostredie Mexika, z tohto filmu na mna sala cista depresia, fakt ako jedna z najsilnejsih depresii com som doteraz videl . 77 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

42. Zlatý Glóbus za rok 1984 - nominace (2) - Nejlepší herec (drama) - Albert Finney, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Jacqueline Bisset ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Opilství konzulského života v mexickém prostředí, které je v rámci vykreslení hlavní postavy mimořádně citlivé, skvěle vystihující ubohost, žalostnost a křehkost opilstvím zničeného života. Huston volí střízlivé a smysluplné zachycení celého dění, přičemž se zcela odprošťuje od symbolismu, implicitního vyprávění a skrytého vyznění, a veškerou svoji pozornost věnuje rozboru postavy. Veškerá silná stránka realistického podtónů a všudypřítomného nádechu utápějícího se alkoholismu je v rámci intenzity pocitového vnímání velmi silné, ale i přesto se filmová adaptace slavného románu nakonec překlápí do nedostatečného filmového prožitku, který zůstává v jistých oblastech lehce nejasný a nezřetelný. Avšak stále se jedná o mimořádné, důsledně vytvořené drama s fantastickým Albertem Finneyem. ()

fratros 

všechny recenze uživatele

Výborný film, co se týká prostředí, výpravy, režie a především hereckých výkonů. Určitě stojí za to shlédnout i s anglickými titulky. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Asi dobrý film a herecký výkon A.Finneye (nominace na AA). Já tenhle film vybral kvůli Jacqueline Bisset, chvíli pokoukal, poslechl jak mluví (dosud vždy dabing) a vypnul. Účel splněn. Jo, taky mě nalákalo, že film režíroval John Huston. ()

Reklama

Reklama