Reklama

Reklama

Nezničitelní

  • Česko Co se nepromíjí (více)
Trailer

Zacharyovi hospodaří na farmě na Divokém západě. Jejich otec William byl zabit indiánským kmenem Kiowů, a tak rodina ve složení matka Mattilda, bratři Ben, Cash a Andy a nevlastní sestra Rachel, kterou matka a nejstarší Ben velmi ochraňují. Rodina Zacharyových se přátelí a obchoduje s velmi nábožensky založenou, ale také rasisticky uvažující rodinou Rawlinsových. Jejich syn Charlie si na Rachel myslí a rád by se s ní oženil. Ben, jako hlava rodiny, z toho není zrovna nadšený, zdá se, že k Rachel chová jiné než bratrské city. Jeho odpovědi na Charlieho dotazy, zda mu Rachel dají, jsou spíše vyhýbavé. V kraji se náhle objevuje starý muž se šavlí a jedním okem, Abe Kelsey, a rozhlašuje, že Rachel je Indiánka, kterou Will Zachary ukradl Kiowům. Ben a Cash ho za to chtějí zabít, ale nenajdou ho. Tato zpráva se rozšíří až ke Kiowům, kteří chtějí svou sestru zpět. Výměnou nabízejí tři koně. Ben nesouhlasí. Rachel je potomkem bělochů a z obchodu nic nebude. Když později Charlie přijede s květinou oficiálně požádat o její ruku, Ben nerad souhlasí. Nadšený Charlie se vrací domů a cestou je zabit Kiowy. Rawlinsovi jsou zděšeni, a zejména matka Rowlinsová obrátí svůj žal proti Rachel a nazve ji špinavou Indiánkou. Otec Rowlins nechce mít se Zacharyovými už nic společného, dokud se Indiánky nezbaví. Ben se rozhodne očistit Rachelinu pověst a vydá se po Kelseyho stopě. Přiveze ho k Rawlinsům a chce, aby řekl pravdu. Rawlins mu nechá dát kolem krku smyčku a pod hrozbou smrti ho žádá, aby řekl pravdu. Kelsey opakuje, že Will Zachary našel indiánské dítě, a když ho Kelsey chtěl zabít, Zachary mu to nedovolil a vzal holčičku domů. Když byl Kelseyho malý syn zajat Kiowy, chtěl Kelsey, aby Zachary vydal Indiánům jejich dítě, ale Zachary to odmítl a Kiowové chlapce zabili. To přesvědčí Rawlinse, že Kelsey mluví pravdu. Mattilda už to nemůže poslouchat a podtrhne stoličku, na které Kelsey stojí, a oběsí ho. Rawlins a ostatní farmáři se od Zacharyů odvrátí, pokud nepošlou Rachel zpět ke Kiowům. Ben Zachary jako hlava rodiny odmítá... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

Skip 

všechny recenze uživatele

Představy o Indiánech byly ve většině westernů příšerné a ani tento Hustonův kousek není výjimkou. Líbila se mi kamera a Audrey Hepburn, ovšem jen jako Audrey Hepburn a ne jako Rachel Zacharyová, protože ono nebylo moc co hrát a všechno tam s přehledem přebil Burt Lancaster svojí macho rolí Bena Zacharyho, po smrti otce hlavy rodiny, který je odporně slizký a nesympatický, ač je to vlastně hlavní kladná postava. Tenhle western s jakýmsi apelem proti rasismu se zrovna dvakrát nepovedl. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na konci padesátých a v průběhu šedesátých let se Hollywoodem prohnala vlna westernů, jež z tradičních spíše negativně nebo pouze staticky chápaných indiánů najednou dělala oběti americké kolonizace a měla tak být určitou satisfakcí jejich osudu. V tomto filmu se tak trochu ztrácí klasické kouzlo Audrey Hepburn a pro její milovníky je tedy spíše zklamáním. Jinak se jedná o průměrný western se slušným Lancasterem. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto filmu myslím mělo být označení ::drama:: spíše před ::westernem:: ... Chápu, že kdo čekal kowboye a pistolníky, indiány jako z máyovek a černobílé hrdiny divokého západu, musel být zklamán. Protože v tomhle příběhu jde o něco jiného, tenhle příběh je o vynořených starých křivdách, o lidské nenávisti i rodinné soudržnosti, netoleranci i rozdílnosti kultur a marnosti jakéhokoli násilného řešení. Protože násilí a smrt plodí jen další bolest a další násilí - až nakonec se může stát, že možná sestra musí zabít možného vlastního bratra, aby ochránila SVOJI pravou rodinu. Tenhle film zkrátka vybočuje z nějakého dobově-tradičního (nezničitelní kritkové, podívejte se laskavě na rok vzniku filmu!) rámce westernového žánru, takže i po takřka půlstoletí od vzniku umožňuje poutavý a emočně silný filmový zážitek. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Burt je velký sympaťák a Audrey zase neodolatelně nádherná kráska, k sobě se ale moc nehodili. Ona Audrey se zde vůbec nehodila, myslím, že už nic nemohlo být pro herečku z Evropy ještě více nepřirozeného, než hrát v americkém westernu indiánské děvče. Do doby, než jsem viděl např. Čekej do tmy nebo Dětskou hodinku, bral jsem dříve Audrey Hepburn jako herečku, která byla vždycky více krásná, než talentovaná. Vypadá to, že i režisér Huston jí takhle vnímal, protože obsadil jí pouze jako křehkou okrasu mezi drsné kovboje a nakonec ani samotná Audrey se ve svém výkonu nepokoušela vymanit se z oné škatulky okrasy na plátně a v některých scénách až nemožně pronáší všechny ty patetické repliky. První půlhodinka filmu mi připadala ještě zajímavá, co do vykřeslení rodinných vztahů, a postava starého záhadného muže měla v sobě styl. Čím dál víc se to ale neskutečně táhlo, v pojetí vybraných scén a v dialozích dosáhl patos téměř nadpozemských rozměrů a skloubení téhle nepohádky z Divokého západu s problematikou rasismu bohužel ve výsledku nepřineslo stejně tak nic obohacujícího. V případě klasických filmů s hereckými legendami mám mnohokrát pocit, že zestárly víc, než si jejich fanoušci dokážou přiznat, a westerny nikdy nebyly v centru mého zájmu. Ale Nezničitelní na mě působí i v rámci žánru a doby vzniku jako bídný a zcela zaměnitelný kousek. 45% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,EŠTE SOM NIKOHO NEZABILA." ,,TO PUŠKA ZABÍJA." __ To, čo na mňa pred mnohými rokmi urobilo dojem a prečo som si film tak pamätal bol akčný záver, ktorý ma oslovil natoľko, že som nikdy nezabudol na niektoré momenty, alebo dialógy medzi postavami (pamätám si, že ako malý som im nevedel odpustiť tavenie cínových vojačikov na náboje). Dej predtým ostal úplne zahalený v hmle nevedomia. Teraz sa mi však všetko otočilo. Ako už mnohí predo mnou naznačili, zápletka a podanie je vcelku netradičné, v niektorých chvíľach má film dokonca takmer hororový, či mysteriózny ráz a všetko kulminuje v prostrednej časti, ktorá odhalí skryté a umlčané rodinné tajomstvo. Rodina Zacharyovcov nie je rozhodne čiernobiela a chyby, ktorých sa dopustili prevyšujú ich kladné stránky, čiže môžeme hovoriť o akýchsi antihrdinoch idúcich keď je treba aj cez mŕtvoly. Záver však akoby pochádzal z pera iného scenáristu a predovšetkým zmena vzťahu medzi Lancasterom a Hepburnovou ma vyslovene naštvala. Hustonovu tvorbu si pozriem vždy rád a Lancaster bol už tradične skvelý, Hepburnovej postava tvorí hlavnú zložku príbehu, no sústavne som sa nemohol zbaviť dojmu, že bola obsadená skôr pre pekné oči. Nebyť skôr spackanej poslednej polhodiny dal by som o hviezdičku navyše. Nuž škoda premrhanej šance. 3,5* (281. hodnotenie, 32. komentár k filmu) ()

Galerie (127)

Zajímavosti (27)

  • Jedná se o jediný westernový snímek, ve kterém Audrey Hepburnová hrála. (SeanBean)

Reklama

Reklama