Reklama

Reklama

Nezničitelní

  • Česko Co se nepromíjí (více)
Trailer

Zacharyovi hospodaří na farmě na Divokém západě. Jejich otec William byl zabit indiánským kmenem Kiowů, a tak rodina ve složení matka Mattilda, bratři Ben, Cash a Andy a nevlastní sestra Rachel, kterou matka a nejstarší Ben velmi ochraňují. Rodina Zacharyových se přátelí a obchoduje s velmi nábožensky založenou, ale také rasisticky uvažující rodinou Rawlinsových. Jejich syn Charlie si na Rachel myslí a rád by se s ní oženil. Ben, jako hlava rodiny, z toho není zrovna nadšený, zdá se, že k Rachel chová jiné než bratrské city. Jeho odpovědi na Charlieho dotazy, zda mu Rachel dají, jsou spíše vyhýbavé. V kraji se náhle objevuje starý muž se šavlí a jedním okem, Abe Kelsey, a rozhlašuje, že Rachel je Indiánka, kterou Will Zachary ukradl Kiowům. Ben a Cash ho za to chtějí zabít, ale nenajdou ho. Tato zpráva se rozšíří až ke Kiowům, kteří chtějí svou sestru zpět. Výměnou nabízejí tři koně. Ben nesouhlasí. Rachel je potomkem bělochů a z obchodu nic nebude. Když později Charlie přijede s květinou oficiálně požádat o její ruku, Ben nerad souhlasí. Nadšený Charlie se vrací domů a cestou je zabit Kiowy. Rawlinsovi jsou zděšeni, a zejména matka Rowlinsová obrátí svůj žal proti Rachel a nazve ji špinavou Indiánkou. Otec Rowlins nechce mít se Zacharyovými už nic společného, dokud se Indiánky nezbaví. Ben se rozhodne očistit Rachelinu pověst a vydá se po Kelseyho stopě. Přiveze ho k Rawlinsům a chce, aby řekl pravdu. Rawlins mu nechá dát kolem krku smyčku a pod hrozbou smrti ho žádá, aby řekl pravdu. Kelsey opakuje, že Will Zachary našel indiánské dítě, a když ho Kelsey chtěl zabít, Zachary mu to nedovolil a vzal holčičku domů. Když byl Kelseyho malý syn zajat Kiowy, chtěl Kelsey, aby Zachary vydal Indiánům jejich dítě, ale Zachary to odmítl a Kiowové chlapce zabili. To přesvědčí Rawlinse, že Kelsey mluví pravdu. Mattilda už to nemůže poslouchat a podtrhne stoličku, na které Kelsey stojí, a oběsí ho. Rawlins a ostatní farmáři se od Zacharyů odvrátí, pokud nepošlou Rachel zpět ke Kiowům. Ben Zachary jako hlava rodiny odmítá... (TV Prima)

(více)

Recenze (75)

Matty 

všechny recenze uživatele

Moje ochota podívat se na tento film klesala přímo úměrně se zjišťováním následujících faktů: John Huston jej označil za svůj nejméně oblíbený, hodnocení na ČSFD ani na IMDb není příliš vysoké, western nepatří k mým nejoblíbenějším žánrům. Na druhou stranu, Audrey Hepburn je mou nejmilovanější herečkou a navíc se již nějakou dobu snažím sesmolit Hustonovu biografii, znalost dalšího z jeho filmů je z toho důvodu žádoucí. Nakonec jsem si řekl, že teda jako jo. Nebudu chodit okolo horké kaše – byla to pěkná blbost. Postavy, vesměs afektovaní blázni, jednaly naprosto nelogicky, pronášely děsně patetické dialogy a každého z mrtvých zvlášť oplakávaly (což začne být u westernu brzy nesnesitelné). Moc tomu nepřidávala ani Audrey, jako vždy roztomilá až na kost, ale vypouštějící z úst věty, z nichž bolí uši, potažmo hlava, potažmo celé tělo až do konečků vlasů. S čím jsem opravdu nepočítal byla jasně patrná politická nekorektnost (je zde uplatňován princip „zastřel si svého Indiána“), přehlížeje fakt že i ti Indiáni jsou nějací divní. Alespoň konec byl celkem fajn a hudební motiv mi připomínal závěrečné titulky Policejní akademie, což z filmu sice dělá ještě větší hloupost, nicméně alesoň hloupost zábavnou. 40% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Huston to nemal rád, ale to nič nemení na tom, že ide o veľmi dobrý western s myšlienkou, výbornými hercami, niekoľkými veľmi atmosférickými scénami a parádnym akčným finále. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na konci padesátých a v průběhu šedesátých let se Hollywoodem prohnala vlna westernů, jež z tradičních spíše negativně nebo pouze staticky chápaných indiánů najednou dělala oběti americké kolonizace a měla tak být určitou satisfakcí jejich osudu. V tomto filmu se tak trochu ztrácí klasické kouzlo Audrey Hepburn a pro její milovníky je tedy spíše zklamáním. Jinak se jedná o průměrný western se slušným Lancasterem. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Silné v jednotlivostech, neuspokojující ve výsledku. Tiomkinova nekonvenční hudební kompozice (velké plus) a strašidelná postava starého vojáka - to jsou věci co si budu pamatovat. Film pro westernové geeky a pro ty co si kompletují režisérskou tvorbu. Jsem obojí. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Western ze staré školy s jasně danou romantickou linií, v klasickém hávu hodných a zlých, tentokrát obohacený o překvapivý, ale o to důraznější motiv rasismu. První polovina je protivně jednotvárná, druhá naopak ve své vážnosti silně nadprůměrná. A z herců určitě nemůžu zapomenout na divadelně polopatickou, ale strašně roztomilou Audrey. Ve výsledku určitě ne zlomový kousek v jakémkoli ohledu či žánru, ale staromilská pohoda, které podráží nohy rozvláčnost, přílišná doslovnost a hlavně přepjatá patetičnost v dialozích. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto filmu myslím mělo být označení ::drama:: spíše před ::westernem:: ... Chápu, že kdo čekal kowboye a pistolníky, indiány jako z máyovek a černobílé hrdiny divokého západu, musel být zklamán. Protože v tomhle příběhu jde o něco jiného, tenhle příběh je o vynořených starých křivdách, o lidské nenávisti i rodinné soudržnosti, netoleranci i rozdílnosti kultur a marnosti jakéhokoli násilného řešení. Protože násilí a smrt plodí jen další bolest a další násilí - až nakonec se může stát, že možná sestra musí zabít možného vlastního bratra, aby ochránila SVOJI pravou rodinu. Tenhle film zkrátka vybočuje z nějakého dobově-tradičního (nezničitelní kritkové, podívejte se laskavě na rok vzniku filmu!) rámce westernového žánru, takže i po takřka půlstoletí od vzniku umožňuje poutavý a emočně silný filmový zážitek. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo spíše na takový trochu drsnější romanťák pouze odehrávající se na divokém západu. Ale postupem času zvážněl, výrazně přitvrdil a ke konci už to byl slušný western se vším všudy. Nesmiřitelní nepatří mezi obyčejné žánrovky, film překvapivě klade důraz na rasovou nesnášenlivost, na rozlišování svého a "svého", upozorňuje na úskalí slepé víry, a to ho z klasického westernu vyčleňuje. Taky je zajímavé, že divákovi je zprvu představen jediný záporák a pak už je na něm, jaké další si během sledování dosadí (či odebere). Herci nejsou špatní (a třeba právě Lancesterovi rozhodně charisma nechybí), ale samozřejmě mezi nimi září hlavně Audrey. Prohánějící koně, poznávající krutou pravdu, řešící otázku obětování a odevzdání se, střílící z pušky a koltu. Před zhlédnutím snímku jsem moc nevěřil ve více než průměrnou podívanou, ale nakonec se mi dostalo solidního 4* filmového zážitku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

NEZNIČITELNÍ patří k těm filmům, které na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století prolamovaly konvence stále přežívající rasistické i sociální segregace v tehdejší americké společnosti. Před zatracujícími odsudky by měla odrazovat již jména čelných tvůrců tohoto velmi nekonvenčního westernu, který na druhé straně s lékárnickou úzkostlivostí dodržuje všechny znaky tohoto drobrodružného žánru. Příběh o lidské svobodě a jejích mezích, fanatismu i malosti, konfrontace civilizací (Kiowové nejsou jen v tomto případě spíše prérijními Indiány, ale ztělesňují také kulturu pasteveckých etnik nového kontinentu) nedávají jednoznačné trumfy do rukou ani jedné, ani druhé straně. Nejvíce zaráží zabedněná bigotnost nepočetného bílého obyvatelstva, které po vtrhnutí do indiánských území je při obhajobě dobytých pozemků odkázáno beze zbytků na vzájemnou pomoc. Dívka, která k těmto ožehavým, nejednoznačným situacím přišla doslova jako slepá k houslím, je asi nejvíce zranitelnou součástí toho všeho. Oslava rodinné soudržnosti lidí, kteří nejsou bez chyb, ale za všech okolností stojí při sobě a houževnatě vzdorují nepřízni osudu, je jímavá a lidsky plnohodnotná. Audrey Hepburnová, legendární evropská herečka, která suverénně dobyla hollywoodskou továrnu na sny, nezklamala, stále ještě mladá, ani zde. Její kreace si zachovává kuráž a nebojácnost dívky a ženy vyrůstající mezi muži. Přesvědčivě je pojata i Lancasterova postava. Síla a nezdolnost jsou prvky, které oba hlavní hrdiny nezadržitelně pudí k sobě. Typický je i jiný moment: matčina mlčenlivá smrt. Divoký západ kraváků - tak zní doslovný český překlad slova cowboy - lidi nelítostně prosíval. Asi tak jako NEZNIČITELNÍ své diváky hodnotitele a posuzovatele. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Krátká kariéra Audrey Hepburnové patří mezi ty extrémně nadhodnocené. Čili jsem se rozhodla jí podívat více na zoubek. Tento "zázrak" 50. a 60. let narozený v Belgii zanechal nesmazatelnou stopu v několika prostých žánrových filmech a v několika sporných adaptacích. A stejně jako valná většina hollywoodských herců v určitou chvíli narazila na nutnost zkusit také western. Což bývá obzvlášť pikantní u evropských herců, pro které není nic nepřirozenějšího. Je tedy něco nezapomenutelného na The Unforgiven? Samozřejmě není, jedná se o naprostou rutinu, kde snad jen lehce nadzvedne obočí ono naprosto nesmyslné obsazení Hepburnové a (téměř sedmdesátileté) Lilian Gishové. Zaměnitelné, nezajímavé, nudné setkání s řadovým westernem. Ztráta času. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dosti drsný a realistický western a zároveň jeden z nejvíce nedoceněných. V době jeho vzniku se ve Spojených státech točily westerny jako na běžícím pásu. Ve stejném roce vznikla i legenda "Sedm statečných". "Nezničitelní" představují úplně něco jiného. Jsou spíše psychologickým dramatem s westernovou zápletkou, než westernem jako takovým. Herci jsou skvělí, zvláště Burt Lancaster, ale i Audrey Hapburnová hraje bez chyby. Audreyina křehkost a nerozhodnost a Burtova tvrdošíjnost a láskyplná neústupnost jsou hmatatelné v každém záběru, kdy se oni objeví. Western mého dětství, ale i kdybych jej viděl právě prvně, nehodnotil bych jinak. "Nezničitelní" přesahují svojí myšlenkou a posláním westernový rámec minimálně své doby. 90%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Burt Lancaster je moje filmová jistota, nepamatuji si snímek, ve kterém by mě zklamal. Umí zahrát prakticky všechny role a sedl mu i tento western. No a Audrey Hepburn je prostě... Audrey Hepburn. Neznám na světě jinou herečku, která by měla tak milý úsměv. Škoda, že odešla tak mladá. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když vezmu v úvahu, že tenhle film vznikl v době, kdy USA lomcovala jedna z mnoha vln rasové nesnášenlivosti, jsou slova "obyčejný a nudný" ta poslední, která mě napadají. Všichni tvůrci by naopak zasloužili pochvalu za to, jakým způsobem se jim podařilo skloubit historické westernové kulisy s ryze současnými problémy. Ano, filmu by slušelo rychlejší tempo a tak dále, ale jde o tu myšlenku, o ten varovně vztyčený ukazováček, kterým John Huston v těch letech říkal: "Podívejte, tak jako teď už se k sobě lidé několikrát chovali, a moc dobře jim z toho nebylo." Herce asi není třeba jakkoliv komentovat (odhodlaný tvrďák Burt Lancaster, ze všech nejkrásnější a zcela přirozeně hrající Audrey H.), pátrání v bouři i závěr jsou pro mě legendární scény, a líbila se mi i Tiomkinova klasická hudba pohrávající si s písní Glory, Glory, Hallelujah. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nad očekávání příjemný western, jehož hlavní devízou je herecké obsazení, z něhož bych vyzdvihl zejména Burta Lancastera, Audrey Hepburn v netypické roli a rovněž Audie Murphyho v pro něj taktéž netradičním pojetí. Samotný příběh potěšil a hudba Dimitri Tiomkina zpříjemnila veškeré scény. Zajímavé bylo zapracování hudebního motivu Dies irae do westernové hudby. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Efekty 5/10/// +slušný Burt Lancaster a pěkná Andrey Hepburn, poutavý a zvláštní příběh -méně akce a pomalí rozjezd/// Řekl bych, trošku jiný western, než na jaký jsem zvyklí. Ovšem celkem se to dalo, určitě jsem se nenudil a hlavně ta atmosféra postupně houstla. Přesto že se zde nejedná o klasiku a ani nijak zapamatovatelný film, byl jsem celkem spokojen./// Celkem 60%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je silný tým, že človek nevie, čo si z neho nakoniec zobrať. Táto nejednoznačnosť bude asi dôvodom, prečo má skôr nižšie hodnotenia. Násilie plodí násilie, ale rozuzlenie je následkom práve násilného činu hlavnej mužskej postavy a asi bolo nevyhnutné. Sú zlí bieli, alebo indiáni? Všetci sme rovnako besní po vraždení sa navzájom. Oplatí sa obetovať viacero životov v mene súdržnosti rodiny a jej cti? A čo a kto je tu vlastne rodina? Majú na vlastníctvo Rachel právo indiáni alebo tí, čo ju vychovali? Bohvie. A tak ďalej. Formálne je to skôr taký Houston na autopilota a mohlo by to pri väčšej snahe mať epické rozmery Veľkej zeme, za pozornosť však tento zabudnutý western určite stojí. 70% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Burt je velký sympaťák a Audrey zase neodolatelně nádherná kráska, k sobě se ale moc nehodili. Ona Audrey se zde vůbec nehodila, myslím, že už nic nemohlo být pro herečku z Evropy ještě více nepřirozeného, než hrát v americkém westernu indiánské děvče. Do doby, než jsem viděl např. Čekej do tmy nebo Dětskou hodinku, bral jsem dříve Audrey Hepburn jako herečku, která byla vždycky více krásná, než talentovaná. Vypadá to, že i režisér Huston jí takhle vnímal, protože obsadil jí pouze jako křehkou okrasu mezi drsné kovboje a nakonec ani samotná Audrey se ve svém výkonu nepokoušela vymanit se z oné škatulky okrasy na plátně a v některých scénách až nemožně pronáší všechny ty patetické repliky. První půlhodinka filmu mi připadala ještě zajímavá, co do vykřeslení rodinných vztahů, a postava starého záhadného muže měla v sobě styl. Čím dál víc se to ale neskutečně táhlo, v pojetí vybraných scén a v dialozích dosáhl patos téměř nadpozemských rozměrů a skloubení téhle nepohádky z Divokého západu s problematikou rasismu bohužel ve výsledku nepřineslo stejně tak nic obohacujícího. V případě klasických filmů s hereckými legendami mám mnohokrát pocit, že zestárly víc, než si jejich fanoušci dokážou přiznat, a westerny nikdy nebyly v centru mého zájmu. Ale Nezničitelní na mě působí i v rámci žánru a doby vzniku jako bídný a zcela zaměnitelný kousek. 45% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Dosti těžko popsat, co je tu špatně, buďto bych zkrátila stopáž, nebo rozvedla zápletku, protože jinak proti žánru samotnému nic nemám. Líbilo se mi, jak z Audrey udělali indiánku- to už tam opravdu nenašli trochu snědší herečku? I když, co to povídám, Audrey byla důvod, proč jsem se na tento western dívala, a svoji roli zvládla dobře, když vezmeme v úvahu, co za útrapy ji během natáčení potkaly. Co bych asi nejvíc vyzdvihla (ať jen nekritizuju), bylo chování a proměna Bena (Burt Lancaster), který si začíná uvědomovat, co pro něj nevlastní sestra znamená. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prekrásna Audrey, ktorá aj v tridsiatke vyzerala ako nejaké dievčatko tesne po puberte. Bez extra dávky mejkapu a bez priští. Ale to je všetko, slabší western ťažko hľadať. Od nudy si sám človek musí pichať nožíkom pod rebrá, aby ostal v strehu. ()

Reklama

Reklama