Reklama

Reklama

Návrat k vítězství

  • Česko Vítězství (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je rok 1943. V nacistickém zajateckém táboře pro vojáky spojeneckého bloku se dává dohromady elitní fotbalové družstvo, které má v rámci propagandy sehrát s německým výběrem zápas před vyprodaným pařížským stadionem. Trenér Colby (M. Caine) shromáždí kolem sebe samé hvězdy, přizve dokonce i zajatce z východních pracovních táborů. Z kdysi vynikajících hráčů vyšli však z koncentráku jen zubožení jedinci. Přesto je Colby přijme do družstva. Američan Hatch (S. Stallone), jenž se fotbalu nikdy nevěnoval, chce využít účasti v Colbyho mužstvu k útěku. Venku má však poslání – v Paříži dojednat s odbojem osvobození celého fotbalového týmu během chystaného zápasu. Utkání se však ze zástěrky pro útěk změní v něco, co začne převyšovat každého z hráčů a ti se rozhodnou podat svůj životní výkon… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní děj skutečného příběhu, kterým byl snímek inspirován, se odehrál na okupované Ukrajině. Hráči Dynama a Lokomotivu Kyjev byli spojeni do týmu Start a zápas se odehrál v roce 1942. Přestože většina hráčů měla být zastřelena záhy po vyhraném utkání, oficiální vyšetřování v 80. letech prokázalo, že řada hráčů přežila nejen toto utkání a pobyt v táboře, ale i celou válku. Někteří z hráčů byli skutečně zatčeni, mučeni a usmrceni nebo „alespoň“ odvedeni a uvězněni v koncentračním táboře, nikoli ale bezprostředně po utkání. (Posheidon)
  • Stallone si při tréninku zlomil prst, když chtěl zabránit Pelému dát gól. (pan Hnědý)
  • Jelikož filmaři nemohli najít velký fotbalový stadion bez věžového osvětlení, které se začalo používat až po 2. světové válce, natočili zápas na Hidegkuti Nándor Stadium v Budapešti v Maďarsku. Zápasu se zúčastnilo 250 tisíc maďarských komparzistů. (pan Hnědý)
  • Pelé hraje ve filmu s číslem deset, stejně jako během své skutečné fotbalové kariéry. (Vojcl)
  • Pelé je vo filme jediný černoch. (Shakers)
  • Pelé, Robert Moore, Osvaldo Ardiles. Ale na trávníku byli i jiní skvělí borci: Paul van Himst, Kazimierz Deyna či Hallvar Thoresen. (Robbi)
  • Tento snímek mohl mít klidně v záhlaví uvedeno "Natočen podle skutečné události". Scénáristé vycházeli z tzv. Zápasu smrti, který sehráli ruští vězni proti vybranému mužstvu luftwaffe v koncentračním táboře. Rusové, bývalí hráči moskevských klubů, porazili letce 5:1 a několik z nich, mimo jiné výborný brankář Trusevič, skutečně byli popraveni. (Robbi)
  • Tento film vydělal 10 950 000 dolarů. (McLushi)

Reklama

Reklama