Reklama

Reklama

Mars

(seriál)
Ukázka z filmu
USA, (2016–2018), 9 h 22 min (Minutáž: 46–47 min)

Předloha:

Stephen Petranek (kniha)

Hrají:

Alberto Ammann, Ben Cotton, Anamaria Marinca, Olivier Martinez, Clémentine Poidatz, Sammi Rotibi, Cosima Shaw, Addison Holley, Kata Sarbó, Sara Martins (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Ze všech planet naší sluneční soustavy žádná tak neuchvátila naši pozornost a představivost jako Mars, záhadná a nesmazatelná součást všehomíra. Snaha vyslat na Mars člověka již po léta zaměstnává špičkové vědce a zároveň zaujala veřejnost díky bestsellerům jako "Marťan" Andyho Weira či tweetům astronauta Scotta Kellyho, které byly poslány doslova z jiného světa. National Geographic Channel (NGC), veleúspěšní producenti Ron Howard, Brian Grazer a Michael Rosenberg z Imagine Entertainment a producenti Justin Wilkes a Dave O'Connor z RadicalMedia spojili své síly a prostřednictvím celosvětové senzace, seriálu Mars, pozvou diváky hlouběji do vesmíru než kdy dříve. (National Geographic)

(více)

Recenze (39)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Napůl vědecký dokument, napůl sci-fi drama o dobývaní rudé planety. Až Rusko, USA, Čína, Indie, Japonsko, Jižní Afrika nebo SpaceX s Elonem Muskem (v dokumentu se i objeví), Blue Origin s Jeffem Bezosem či snad Mars One s Basem Lansdorpem vyrazí k Marsu, tak to bude možná zajímavější a snad méně dramatičtější. Otázkou jestli je lepší konkurenční prostředí s více subjekty - účastníky závodu nebo jeden jednotný projekt na cestu k čtvrté planetě sluneční soustavy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

National Geographic Channel se nechal uvrtat do natočení šestidílné reklamy na SpaceX Elona Muska, a nedopadlo to nejhůř. Málokdy je divákovi servírována plnokrevná doku-drama forma, což schválně píšu s pomlčkou, protože Dobytí Marsu sestává půl napůl z promluv mluvících hlav roku 2016 a z hraného (a velmi solidně vypadajícího) sci-fi seriálu o první pilotované výpravě na Mars a jeho prvotním (do poslední chvíle stále značně nejistém) osídlení v roce 2033. Z hlediska filmového je zajímavé, že jedním z "mluvčích" v naší žhavé současnosti je Andy Weir, neboli autor předlohy skvělého Scottova Marťana. Jinak seriálová část servíruje vcelku očekávatelné situace, ale je taky vcelku slušně zahraná (nechápu výtky některých komentujících ve smyslu patosu a ochotničení), a hlavně vedle dění na Marsu ukazuje i snažení obrovského týmu na Zemi v průběhu mise, včetně "výkonného ředitele", který je "čistě náhodou" nadán stejnými vizemi a zaujetím pro věc jako Elon Musk:) Takže za mě proč ne, je to rozhodně stravitelnější než stopadesátýšestý na jedno brdo jsoucí "dokument" o snaze vyslat člověka natrvalo mimo matičku Zemi. A upřímně jen tak mezi námi, pokud je lidstvo schopné sestrojit věc, nad kterou jsme mohli doteď tak leda žasnout při četbě Heinleinea nebo podobného scifáckého ranaře, to jest raketu, která se vrátí zpět na povrch a přistane dokonce na plošině pohupující se na vlnách oceánu, mohlo by se to třeba povést. Každopádně zaměstnávání se těmihle "nesmysly" posunujícími lidstvo dál, je tím zdravější, čím víc prostoru si v éteru získávají amorální ubožáci s patentem na pravdu. 70% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný pseudodokument na moje oblíbené téma. Výprava OK, efekty na slušném televizním standardu. Herecké výkony v budoucnosti jsou patetické a na hraně přehrávání, tým pořádně genderově a rasově sluníčkový. Ale ta současná vysvětlivková část je docela slušná. Hudba celý seriál zvedá, jede na současné vlně, znepokojivě šlape (narozdíl od ukňouraného Cavea posledních 15 let i jeho skladba). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristé by měli zůstat u dokumentů, a nepokoušet se o pseudonarativní normální seriál. Nefunguje to, příběhová linka se rozpadá i se vším tím dramatem které v ní je, a z hlediska standartního seriálu to celé působí hloupě amatérsky. Jako dokumentární výpověď o tom "jak by jsme to udělali, kdyby jsme měli dost vůle a peněz", je Mars ovšem zajímavý dosti. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Onoho spojení dokumentu a hraného seriálu jsem se trochu obával. Buď, že bude dokument zbytečně brzdit a natahovat napínavou hranou složku a nebo naopak, že bude dominovat složka dokumentární a hraná část bude jen taková laciná znouzectnost vizualizace. A ve finále jsem příjemně překvapen, jak tahle symbióza šlape přirozeně a byť obě složky mají v určitých chvílích své rezervy, jak vyrovnaně a plnohodnotně funguje. První série se oproti jiným a často po první sérii zrušeným seriálům díky bohům příliš nezaměřuje na přípravy a cestu, ale velice záhy se přistává a kolonizuje. Dokumentární část šlape standardně a u dramatické mě zprvu potěšil fakt, že se jde k věci a místo jindy protěžovaných mezilidských vztahů se opravdu zaměřuje na technické cíle mise. A díky své krátkosti si drží dravé tempo - tedy co díl, to velký posun kupředu. V druhé sérii se děj posouvá o roky vpřed a namísto survivalu o pár lidech začíná plnohodnotná kolonizace a terraformace, což rozjíždí další klasická témata, z nichž nejvíc je patrný důraz na ekologii a vliv korporací. Hraná složka dostává více prostoru, děj se hodně zaměřuje na jednotlivé postavy a dramaturgicky to působí daleko více jak plnohodnotný seriál. Dokumentární část jde malinko do pozadí a navíc se od určité chvíle zaměřuje až příliš na eko moralizování. To je sice v této době potřeba více než kdy jindy, ale nejsem úplně přesvědčený, jestli zrovna v tomto seriálu a obzvlášť na tak velkém prostoru. Dramatická část to tentokrát zachraňuje a ač té fantazie tam s každým dílem bylo více a více, bavilo mě to až do konce. Jedna část příběhu o dobývání Marsu se sice završila, ale klidně bych v tomhle poměrně unikátním formátu pokračoval dál. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Pro mě málo dokumentové, ale filmové sekvence mi nevadily. Pvní dva díly navnadily, jenže ona se ta glorifikace Marsu za chvíli omrzí. Pořád dokola omílají, ja by to bylo super letět na Mars, ale já se spíš chtél dozvědět různé teorie, jak by se tam dalo přežít a vybudovat civilizaci. První série v tom selhala. ()

scroochy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnocení po prvním díle: Zajímavý hybrid dokumentu (rozhovory s experty a dalšími zajímavými osobnostmi) a hraného dramatu ve stylu Marťana. Hlavním tématem je problematika kolonizace Marsu. První díl se hodně věnuje společnosti SpaceX, ale předpokládám, že další díly se budou soustředit na jiné subjekty. Doporučuji také velice povedený prolog Before MARS, který ukazuje jednu z astronautek v mladých letech a její první setkání s kosmonautikou. Ke zhlédnutí na YouTube: https://youtu.be/mPuTlZYDbh4 | Hodnocení zbytku první série: První díl mě navnadil, ale pak to šlo velice rychle do kopru. Pořad se až moc soustředí na fiktivní misi, která místy působí maximálně trapně a neprofesionálně, postavy nejsou zajímavé a drama nefunguje. Trochu to zachraňují dokumentární vsuvky, ale je to málo... Radši si pusťte Marťana nebo Europa Report. | Hodnocení druhé série: Pozor, velké zlepšení! ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zajimavý polodokument a sci-fi reálně podané, ale velmi špatně natočené. Velká škoda, jedno ruší druhé. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě dost rušilo neustálé přebíhání od hraného děje po pindání vědeckých kapacit. Kdyby to bylo jenom hraný a nehrálo si to i na dokument, mohly být jen 2x díly a klid. Takhle je to slátanina. A ten konec byl pro mě zklamání, čekal sem něco víc...Nicméně zajímavá sonda k dobývání vesmíru. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Príjemný seriál s dokumentárnymi vsuvkami zo SpaceX. Príbeh je zaujímavý, formát sa mi zo začiatku nepozdával, ale potom som si zvykol. Tempo je však pomalšie, preto je seriál vhodný hlavne pre fanúšikov kozmonautiky. Hodnotenie dielov: 1. 3*, 2. 3*, 3.-6. 4* ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Tragédie. Člověk očekává sofistikovaný dokument o kolonizaci Marsu, místo toho ale dostane půl hodiny fiktivního, blbého a zbytečného příběhu a pak konečně 10 minut dokumentu, který jste očekávali v prvé řadě. Po prvním díle vím, že ze všech šesti epizod by stačilo vystříhat ten zbytečný patos a vznikl by výborný 90 minutový dokument. V tomto formátu se ale odmítám dále koukat... ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Tak hezky výpravně zpracovaný polodokument s přidanými komentáři o vývoji vesmírného programu, avšak tak strašně utahané a monotónní. Pokud se k tomu musím nutit a navíc si vždycky najdu něco jiného ke sledování a puštěný Mars mi zbude jen jako kulisa? Špatně a to sem velký fanda scifi a Vesmíru vůbec. V tomto případě bych bral více dramatizace a méně přeskakování do jiných časových os. Celkově mě to rušilo v povídání o expedici, na kterou si myslím, že moc spěcháme v případě v jakém stavu je nyní Země. Obsadit další planetu bychom měli brát jako výsostné zadostiučinění a odměnu v našem civilizačním pokroku a né, protože to prostě můžem udělat. 70% ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Poněkud se to táhne, ale z hlediska uvěřitelnosti, informační obsažnosti a hlavně optimismu, se kterým se ztotožňuji,, musím hodnotit kladně. Technicky rovněž zdařilé. ()

RedRose 

všechny recenze uživatele

vyborny dokumentarni scifi serial. kombinace toho, co je a bylo, s tim co by mohlo byt je vyborne zpracovana a obzvlast ta budoucnost na marsu je velice dobre natocena a nemusel by se za ni stydet ani opravdovy scifi serial... druha serie uz trochu moc hledi do budoucna a tezko rict jak se to vse bude vyvijet, takze mi prijde vic scifi a mene dokumentarni, ale porad je to dobre. prvni serie je tedy vynikajici, videl jsem ji s titulky a pozdeji i s dabingem. druhou serii jsem zacal sledovat az s dabingem a je to vazne hrozne! prvni serie byla nadabovana normalne, ale ta druha je cela, vcetne hranych casti ctena vice hlasy jako klasicky dokument a je to fakt spatne a docela rusive... takze jsem se po dvou dilech vratil k titulkum... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Takové to nedělní žvýkání... Tohle je takové podrobnější přemítání o cestě a pobytu první posádky na Marsu, zkrátka to, co se do filmových trháků nevešlo. ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Hybridní seriálodokument, který mě zaujal už od začátku. Po shlédnutí a přečtení Marťana jsem byla zvědavá, jak se s tímhle poperou, ale zatím dobrý, nemůžu si stěžovat. ()

Stumbleine 

všechny recenze uživatele

1.díl - nic co bych už 100x neviděl v jiných podobných dokumentech. Mnohem lepší je BBC dokument Vesmírná Odysea - Putování po planetách ()

Reklama

Reklama