Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama je situované do roku 1776. V klášteře klarisek se ukryje mladý zběh (A. Rašilov). Despotický hejtman (J. Zahajský) vysílá do kláštera mladého poručíka (M. Vašut) a dva důstojníky s eskortou, aby zběhlého vojáka zatkli. O jeho úkrytu se dozví mladá novicka (A. Elsnerová), která řeší dilema, jestli ho má prozradit. Poručík nesouhlasí s nelidskými metodami hejtmana a rozhodne se dát zběhovi šanci k úniku. Jeho osvícenské myšlení se dostává do konfliktu nejen s vojenským řádem, ale posléze i s řádem církevním… (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

pfa 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem z počátku tomuto filmu nedůvěřoval, dokázal mě však přesvědčit o velmi slušné hladině jeho kvality. [7/1O] ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Výborný film s téměř dokonalým scénářem. Postavy jsou sympaticky nečernobílé - například někomu se bude možná zdát Třískova postava jako vyloženě záporná, ale jen počkejte do jeho rozhovoru s Vašutem na téma čest - no nemá aspoň částečně pravdu? A takových zajímavých momentů, nad kterými se zamyslíte, je ve filmu bezpočet. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dezertér ( Saša Rašikov ) uprchne do kláštera, který mu poskytne azyl, ale jde po něm velitel jednotky ( Vašut ), který ho vlastně ani nějak nechce dopadnout na rozdíl od nadřízených. České historické drama z roku 1994, které je sice za pár korun, ale na vizuálu a uvěřitelné atmosféře 18. století to není ani znát. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Drama, ktere ma neuveritelny tah. Navic historicka tematika a vyborni herci. Vsechno seskladane aby ladilo k celku. ()

tomisaburo 

všechny recenze uživatele

Arcidílo z rukou mistra dokumentů Petra Hviždě. Jednoduchý děj, ale o to propracovanější psychologie postav. Excelentní Tříska, Preissová, Vašut. O několik tříd převyšuje běžnou domácí produkci 90tých let. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Film naznačuje, jak teňoučká je hranice mezi dobrým a špatným. Tolik pravd a tolik důvodů. Působivá režie a parádní herci. Pěkný film, který stojí za zhlédnutí. "Světské zákony byly dodrženy." ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Historických filmů se u nás točí jak šafránu, pokud nejde o druhou světovou válku. Tenhle patří k tomu nejlepšímu a přitom to ani nemuselo stát majlant. Inspirujte se, prosím. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Historické filmy mám rád. To byl jeden ze stylů, který Češi ovládali výborně. Stylem vyprávění, celkovou syrovostí a kvalitou příběhů připomene Dobrodružství kriminalistiky a Zbojnické historky. To je skvělá vizitka sama o sobě a zvláště pak když si uvědomíme, že film vznikl až v 90. letech. Dnes se točí bohužel jen historické komedie ze socialismu a dalších 1000 let české historie se bohužel ignoruje. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Táto vecička je malý veľký film, ktorý je nedocenený. Odohráva sa na malom priestore v 18. storočí a prostredníctvom prostého príbehu istého vojenského zbeha ponúka mnoho otázok na uvažovanie akú moc máme nad životom a ako ho vieme, chceme chrániť. Ako nastavené pravidlá řádu vás dokážu ochrániť, no i pohltiť... Slušne vykreslená doba, kostýmy a výprava na výbornej úrovni a herecký štvorlístok Vašut-Preissová-Tříska-Elsnerová predvádza výkony par excellence. Navyše na české pomery výborný scenár a režisérsky brilantne prevedené dialógy, skratka všetko šľape a aj jednoduchý príbeh je veľmi zaujímavý a ja osobne som bol v napätí ako to celé dopadne. Potešil ma aj záver s presahom, ktorý som nečakal. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"...proto si uvědomte, že jde o život člověka! .. Jde především o život věčný..." I když zdejší hodnocení není nadstandardní, tak mne tohle drama každopádně oslovilo a stalo se příjemným překvapením. A to nejsem historickým dramatům nakloněný... ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů posledních dvaceti let. Škoda toho amatérského slovního projevu Saši Rašilova. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Dobrý film s dobrým výkonem Marka Vašuta. Chytil mě za srdce, snad se ho doškáme v televizi. Jen málo filmů bylo natočeno s tímto tématem. Doporučuju skouknout. 78% ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jistě zajímavý snímek a hodnotě lidského života a celkem i dobře natočeno. Jen je to jakési zdlouhavé, natažené a měl jsem pocit, že některé scény i nedotažené. Vše to vyvažuje dobrá kostymerská práce. Scénář mohl být kapku svižnější. Kamera na úrovni, herci nevím, někdy mi to přišlo, že se jim do hraní nechtělo. Rozhodně se někdy podívám znovu. Jo a ještě + za hudbu. 031220119354/9548 ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech bylo natočeno málo kvalitních filmů. Tvůrci dostali svobodu a s tou se mnohdy popasovali po svém. Řád je snímek, o kterém jsem netušil, že existuje a tím víc pro mě zůstává příjemným překvapením. Málokdo si totiž uvědomuje, že Rakousko-Uherské mocnářství se v mnohém chovalo přesně jako komunistický režim. Tajná policie, vězení za urážky, kritiku a nadávky na mocnost a jeho vedení, politické popravy, internace. Rakusko-Uhersko nebylo o nic lepší než nacisti a následně komunisti. V armádě to platilo podobně. Opět popravy, tvrdé aresty, malý přídělový systém. Po útěku vojáka ale vidíme i laxní přístup tolik právem utiskované církve. Právem proto, že místo pomoci naopak vojáka vystrkuje vstříc smrti i přes benevolentní postoj Marka Vašuta. Církev tedy skládá zbraně a myje si ruce podobně, jako kdysi nad Kristem. Přitom zrovna zrovna tento příběh je uváděn jako tragickým dokladem krutosti lidí. O celá staletí později církvi soucit chybí a přistupuje k vojákovi stejně. Výborné herecké výkony herců. Z historického a morálního hlediska podle mě velmi cenný příběh a film, který byl doposud neprávem spíše pozapomenut. ()

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama