Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama je situované do roku 1776. V klášteře klarisek se ukryje mladý zběh (A. Rašilov). Despotický hejtman (J. Zahajský) vysílá do kláštera mladého poručíka (M. Vašut) a dva důstojníky s eskortou, aby zběhlého vojáka zatkli. O jeho úkrytu se dozví mladá novicka (A. Elsnerová), která řeší dilema, jestli ho má prozradit. Poručík nesouhlasí s nelidskými metodami hejtmana a rozhodne se dát zběhovi šanci k úniku. Jeho osvícenské myšlení se dostává do konfliktu nejen s vojenským řádem, ale posléze i s řádem církevním… (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Max Q. 

všechny recenze uživatele

Za sebe bych řekl, že jde asi o nejlepší Vašutovu roli, tentokrát kope za tu dobrou stranu. Proti němu Zahajský, vlastně bych si dokázal představit, kdyby si role prohodili. Ale takhle to bylo o fous lepší. Film je napínavý, plný dialogů o spravedlnosti a svědomí, přičemž nesklouzl k lacinému prvoplánovému moralizování... Já byl spokojen. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Myšlenka dobrá, ale provedení poněkud pokulhává, přestože to v žádném případě není propadák. Myšlenku vidím v onom řádu; řád jako pravidla, která v době osvícenství začínají s vědou nabývat na dnešním zbožštění, a jako řeholní řád, tedy církev, která o božskost díky osvícencům a pak i vědcům přichází. Dodnes je problém stanovování a dodržování určitého lidského řádu aktuální. Jde o jisté mezní situace. Příkladem je zde nepochybné provinění vojenského zběha, jehož je potřeba potrestat, ale jde o to jak a jak moc. To samé se řeší i u ostatních hrdinů. Do jaké míry se provinili, proč, jak byli potrestáni a bylo to spravedlivé?! Vše se ještě problematizuje tím, že je většina situací ve filmu vystavěna tak, abychom v určitém bodu dospěli k dvěma možným řešením - např. prozradí ho nebo neprozradí, uteče či neuteče, zabije či nezabije apod. Autor v těchto momentech nejspíš schválně nechává promlouvat náhodu či boží prozřetelnost (každý ať si sám vybere), spíše než záměrné jednání. Tedy v podstatě nestraní ani víře, ani rozumu. Žádný řád není perfektní a dokonalý! Co už se mi líbí méně je v podstatě značně vykonstruovaný děj. Vše začíná nepochopitelnou shovívavostí důstojníka, který jen pro dodržování pravidel zachraňuje životy těch, kteří tato pravidla na začátku porušili. A vynakládá na to značné úsilí, dokonce riskuje. Sice to skvěle nastartuje celé dění, ale úplně v tom nevidím člověka z masa a kostí. U ostatních postav jsou naštěstí jejich motivace i jednání smysluplnější a reálnější. Nejsympatičtější a nejpropracovanější se mi jeví mladá novicka, jíž zmítají okolnosti, pochyby, lidé, city i názory. Hlavní funkcí všech postaviček ale je, aby sloužily okatému autorovu záměru. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejný příběh s unikátním zpracováním. Film měl trochu pomalý začátek, ale po něm se mi zbytek moc líbil. Děj je působivý a postavy taktéž, líbí se mi, že není úplně jasné, komu má divák fandit, právě to je ponachané na nás a na našich morálních kompasech. Herecké výkony byly skvělé, tohle je podle mě Vašutova nejlepší role, všichni ostatní herci a herečky byli samozřejmě také skvělí. Prezentace se mi moc líbila a hudba také, i když mi místy přišla trochu melodramatická. 8/10 ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Nuda. Historický film, ktorý ma ničím nezaujal. Podľa mňa ani nejako dobové zobrazenie nie je kvalitné, herecký výkony zodpovedajú nepútavému príbehu. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Když se zkombinuje hloupost , strach a prospěchářství, je těžké proti takovému trojhlavému drakovi bojovat sám, pokud je zde pouze jediný člověk který má rozum. Marek Vašut v roli oficíra zde marně svádí boj o život mladého zběha, který udělal dvě fatální chyby. Že o potenciálním úkrytu řekl svému druhovi, který nevydržel kruté mučení a že klášter neopustil když měl možnost . Klášter se chce zběha zbavit a to i za cenu, že ho po zatčení pravděpodobně popraví, na všechno si najdou ospravedlnění v Bibli, jak typické. Jen mi docela přijde bizardně fascinující, kolik mužů a úsilí jsou vojáci ve filmu odhodlaní vynaložit, aby dopadli jednoho vystrašeného chudáka, žádného proslulého banditu či vraha.Skvělý film o určité části historie, kterých není mnoho .***** ()

annevelyn 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zapomenutý film, který brilantně pojednává o střetu světské a církevní moci a rodílných charakterech v 18. století. Nezapomenutelný film, který byl zapomenut stejně jako jeho nadějný režisér. ()

lojzik 

všechny recenze uživatele

Big Bear: Máš pravdu, je to velmi kvalitní psychologické drama, ale to spousta pitomců nedokáže docenit. 90. léta byla dost plodná na kvalitní(i lacinější televizní)snímky z naší i zahraniční produkce. Každá postava ve filmu sleduje svůj cíl, ale současně musí své úmysly tajit před ostatními a taky má jinou motivaci. Film se odehrává na pozadí josefínských reforem, proto ta zápletka o konfliktu moci církevní a světské. Já plným počtem rozhodně neplýtvám, ale tento film si ho prostě zaslouží, protože dnes už se kvalitní filmy netočí. Dneska si každý vybere nějaké téma z 2.svět. války a očekává, že si z toho všichni sednou na zadek, i kdyby to byla sebevětší kravina, svobody nám opět ubývá. Biopler: Co tím myslíš na české poměry ?, ty čoboláckej parazite, my jsme na vás 70 let dopláceli, měli jsme vás nechat madarům, lůzo. A vy jste se nám odvděčili tím, že jste naší krásnou českou zemi zaplevelili cikány a dodnes sem strkáte svoje špinavý rypáky !! ()

zdn 

všechny recenze uživatele

Vyborna atmosfera a dialogy. Spor cirkevni a svetske moci se zajimavou zapletkou. Za zminku stoji i kvalitni herecke vykony. ()

Andy_Warhold 

všechny recenze uživatele

Zapomenuté velmi dobré historické drama, které narozdíl od většiny konkurence nepůsobí jako laciná kulisa z reklamy na Ramu. Hlavním kladem je solidní hloubka morálního dramatu o povinnosti, odpovědnosti, lásce a cti, to vše v kulisách Jozefínské historické doby. Životní výkon Marka Vašuta, který ukazuje že umí hrát charakterní a rozpolcené charaktery, skvělý Tříska ve vedlejší roli a solidní a od té doby bohužel nevyužitá Andrea Elsnerová. Vzhledem k době vzniku a nezkušenosti režiséra dávám 4*. ()

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama