Reklama

Reklama

Inteligentní stromy

  • Německo Intelligente Bäume (více)
všechny plakáty
Trailer
Německo, 2016, 80 min (Alternativní 45 min)

Obsahy(1)

Experimenty prokázaly, že jsou stromy důmyslně a komplikovaně propojené, sdílejí živiny, informace, přeposílají si varovné signály a předávají zkušenosti. Nejde tedy jen o náhodný shluk solitérů, ale skutečnou rodinu. Mladší stromy vyrůstají pod dohledem těch starších, které na ně mají zásadní vliv... Jeden německý lesník si všimnul, že stromy v jeho revíru spolu vzájemně komunikují a s láskou pečují o výhonky svých potomků nebo o staré a nemocné sousední kmeny. Díky tomu napsal knižní bestseller Tajný život stromů. Zatímco milovníci přírody nešetří chválou a nadšením, většina ostatních lesních profesionálů to odmítá a klepe si na čelo. Ale zdá se, že výzkum, který probíhá na univerzitě Britské Kolumbie, potvrzuje slova lesníka a spisovatele Petera Wohllebena. Dokumentární film přibližuje detektivní práci zkušených vědců, kteří se snaží porozumět interakcím mezi stromy a odhadnout, jaké by toto odhalení mohlo mít důsledky. (TV Prima)

(více)

Recenze (11)

whack 

všechny recenze uživatele

Pomerne nový pohľad na les, prelomové poznatky, ktoré by sa mali čo najrýchlejšie šíriť medzi milovníkmi prírody a lesníkmi. Nádherné zábery so skvelým sprievodom Suzanny Simard a Petra Wohllebena: „Lesníci si myslí, že dělají lesu dobře, ale ve skutečnosti je to, jakoby malé dítě šťouralo do hodinek a myslelo si, že pak půjdou lépe. My, lidé, se do takového ekologického systému nesmíme plést, jestliže má fungovat.“ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Poměrně neznámý, leč nesmírně zajímavý dokument, který se skutečně právem může honosit zařazením mezi dokumenty, protože se nejedná pouze o bezobsažnou kritiku, co vše udělalo lidstvo doposud špatně, nýbrž dokument samotný přichází s konstruktivními nápady, které nepocházejí z říše neuskutečnitelných snů, ale jedná se o jakousi cestu možných kompromisů. Pravděpodobně k žádným ústupkům v budoucnu nedojde, protože lidi jsou od přírody debilní stvoření a nejspíš se naplní moudré indiánské proroctví "Teprve až pokácíte poslední strom, až otrávíte poslední řeku, až ulovíte poslední rybu, přijdete na to, že se peníze nedají jíst." Jinak jsem rád, že se nemusím ploužit světem s pocitem, že jsem blázen, když v blízkosti stromů cítím zvláštní energii, protože dokument přednesl uspokojivé racionální vysvětlení. Nejvíce se dokument soustředí na život mezi kořeny a musím se přiznat, že se cítím nesmírně vědomostně obohacen. Sice je to stále ve fázi takových "lepších domněnek" z vědeckého hlediska, ale když se nad tím člověk svým rozumem zamyslí, tak vše co zde zaznělo zní nanejvýš pravděpodobně. Nesmírně se mi líbilo přirovnání lesního systému k mozku člověka, kde jednotlivé stromy jsou větší a menší uzly v mozku a funkce hub byla přirovnána k neurotransmiterům. Doposud mě nikdy nenapadlo, že by houby mohly plnit funkci přenašečů impulzů a signálů z jednoho stromu na druhý. Zase budu vzhlížet k lesům s ještě větší úctou a papíry popisovat před vyhozením ještě hustěji. [85 %] ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Svoju prísnosť som si za posledné mesiace vybil na posledných Attenboroughoch, preto pri hodnotení jedno oko privieram... ale rovnako tak si neodpustím poznámku, že stromy (ani rastliny) sa nesprávajú výlučne tak, ako nám tvorcovia tohto dokumentu popisujú. Akýkoľvek život je nevyhnutný boj (o život) a nikdy, pri žiadnom z jeho prejavov, len medzidruhový. Tento dokument výhradne sprostredkováva tú z pohľadu človeka idylickú stránku vecí... ale je záslužné, že ju odhaľuje a nás všetkých, dnes už nepochopiteľne obmedzených, snáď aj obohacuje a všeobecne prístupnou formou vzdeláva. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Film tvorí napoly stručný výťah zo skvelej knihy Petera Wohllebena Tajný život stromov a z druhej polovice vysvetlenie práce vedkýň z University of British Columbia dokazujúcich jeho tvrdenia vedeckými metódami. Slabinou je málo obrazového a grafického materiálu, ktorý by tie úžasné informácie sprevádzal - polovicu celej stopáže tvoria hovoriace hlavy pár ľudí. Ich nadšenie a lásku k stromom však absolútne zdieľam, takže dúfam a verím, že ich práca a osveta zasiahne čo najširšie publikum. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujimavé zistenia výskumníkov z Kanady a Nemecka. Koho by napadlo, že stromy vzájomne komunikujú, navzájom sa vyživujú, chránia, pomáhajú svojim mladým, alebo ich aj ničia, ak sú podmienky nevhodné. Odovzdávanie informácií lesom cez huby je niečo celkom nepredstaviteľné, ale už sa to použilo aj v sci-fi, takže Eywa na Pandore nie je úplný výmysel. Stále sa potvrdzuje, že je toho ešte veľa, čo o prirode nevieme, aj keď sú to také obyčajné veci ako les. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument, u kterého si snad ještě víc uvědomíte krásu, důležitost, inteligenci, úžasnost nejen stromů, ale přírody samotné. Kdo si to neuvědomoval doteď, tak po dokumentu mu snad svitne. Já si to všechno naprosto dokonale uvědomovala a vážím si toho, ale stejně jsem seděla s otevřenou pusou. Moje pravidelné procházky lesem od té doby nabraly ještě větší uvědomění si, kde vlastně žiji, a že nejsem blázen, když vždy na procházce obejmu jeden strom. Stále mě nepřestane překvapovat, jak jsou stromy a příroda neuvěřitelně inteligentní a důležití. Nemyslím si, že se začnu k přírodě chovat jinak, protože jsem se k ní vždy chovala s nejlepším vědomím, svědomím a úctou. Moc se mi líbilo viditelné zapálení vědců, kteří v dokumentu figurovali. Že se pod povrchem děje spousta věcí, to tušíte. Ale co všechno a jak skvěle je to vymyšlené, to jen zíráte. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Je to docela zajímavé, dokument obsahuje většinu základních myšlenek z Wohllebenovy knihy, nicméně když to tak člověk poslouchá, tak některé ty myšlenky zní až podivně:). ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Dokument nám byl puštěn jako téma k diskuzi na lesnické fakultě s tím, že na konci, když hlavní promlouvající řešili problém s těžbou dříví, tak se celá třída usmívala. Po diskuzi vyplynulo, že spousta věcí je řečeno nešťastně a jednostranně, ale že takové názory budou na nás, jako na lesníky, v budoucnu bumbardovány ze všech stran. Na druhou stranu některé věci jsou opravdu pravdivé a je dobré znát všechny strany problému. Jinak je to vytvořené docela pěkně, ale po obsahové stránce skutečně nedokonalé. ()

Richard768 

všechny recenze uživatele

Je dobré, že sa v poslednom čase množia dôkazy o tom, že popri konkurenčnom boji o prežitie je v prírode nemenej významná aj spolupráca. ()

Reklama

Reklama