Reklama

Reklama

Norský dům

(festivalový název)
  • Norsko Det norske hus (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Perský uprchlík přichází do Norska žádat o azyl. Nepředvídatelná cesta jej svede k bydlení na samotě a na akademii, kde musí projít řadou testů, aby vůbec mohl zůstat. (Severská filmová zima)

Recenze (9)

hippyman 

všechny recenze uživatele

Suchá severská komedie o nesnadném údělu å bli en Nordmann je spíše sérií více či méně povedených epizodních gagů než nějakým hlubším příběhem. Na vině je patrně i kratší stopáž, která nedovoluje příliš vykreslit další charaktery nebo rozvinout vedlejší dějové linie. Místy jsou scény skutečně exktrémně absurdní, jindy naopak uvěřitelné a povětšinou úsměvně trhlé. Je dobré mít alespoň základní povědomí o norské kultuře, jinak vás bude snímek dost možná trochu nudit, nebo ho nepochopíte. 60% [24. Dny evropského filmu] ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nuda nahovado a to ja sa pokladám všeobecne za milovníka akéhokoľvek humoru. Toto šlo však mimo mňa. Skôr sa domnievam, že film je určený norskemu publiku. ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

V rámci Severské filmové zimy je/byla možnost vidět v ČR film Norský dům ještě dříve než je oficiální premiéra v Norsku. Má ale toto privilegium nějakou přidanou hodnotu?__ Na jedné straně stojí humorné zobrazování typických norských rysů a pohled z jiné perspektivy na uprchlickou na krizi, na straně druhé ovšem dokola variující se motivy, které nakonec zabřednou do rutinnosti až otravnosti.___ vice zde. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úmysel bol síce fajn, ale tento spôsob pseudo-normatívnej satiry ma až tak neupútal. A to mám bizarnosti celkom rád, no toto mi proste nezapasovalo do tohto konceptu. Trochu mi to pripomínalo Borata, aj keď v obrátenom garde, keď sa bizarne správali domáci, a nie prisťahovalci. Navyše, dosť ma zarazilo, že tí ľudia čo sa tam školili, tak to zožrali všetko aj s navijakom, a nad ničím sa vlastne ani nečudovali a nekontrovali. Takže z tohto pohľadu to bolo na môj vkus príliš jednostranné. Ale aspoň námet bol fajn... 2* ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Takovou smršť hrátek s norskými stereotypy jsem vůbec nečekala. Nory moc neznám, ale pokud tyto stereotypy odrážejí konkrétní zemi více než z 50 %, asi bych si rozmyslela, zdali je pro mě osobně zrovna Norsko rájem na zemi a obrátila to radši někam víc na jih či na východ :-) ()

dysko 

všechny recenze uživatele

Vcelku vtipně podaná podívaná o jednom íránském uprchlíkovi, který by se rád stal plnohodnotným norským občanem. Aby však občanství získal, musí obstát v řadě testů na jisté akademii uprostřed malebného údolí, a právě tyto testy jsou z velké části pohonem vyprávění celého filmu. Přesněji řečeno je to absurdní povaha těchto testů, která postupně vzrůstá skoro až k extrému. Některé momenty jsou opravdu zábavné, ale postupem času už je to nakonec přeci jenom trochu moc a ke konci už film může mít tendenci diváka nudit. Dá se to brát jako jakási humorně podaná reflexe současné norské společnosti, té se ale asi nejvíc zasmějí sami Norové. Navíc některé vedlejší narativní linie nejsou ani nijak řádně zakončeny nebo vůbec rozvíjeny, což může být poněkud matoucí, ale v tom tkví dle mého podstata absurdity takových filmů. K tomu musím vyzdvihnout nádherné záběry norského údolí :) ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Je skvělý, jak si Norové dokážou udělat srandu sami ze sebe. Tuhle vlastnost s nima máme společnou :) Film ukazuje trable nově příchozích, které se Norové sice v dobré víře, ale často dost nesmyslně, snaží předělat k obrazu svému. Ne že by na tom něco bylo, ale hlavně to prosím vás neberme 100% vážně :) Jinak zpracování samotnýho filmu je sice jednoduchý, ale úderný a účinný. Taková příjemná oddychovka v týhle debilní celospolečenský atmosféře :) ()

Sinusiridum 

všechny recenze uživatele

Asi něco jako "Díra u Hanušovic" pro Čechy. My se tomu smějeme, kdo je mimo, tak se nudí, protože se tam nic neděje. Pár vtipných momentů bylo, asi tak 3 a pak smrtelná nuda a nevtip, film pro nory. Že si ze sebe dělají srandu, jsem pochopila, jen...mě to nezasáhlo...nijak ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Severský humor mám rád, v tejto "komédii" sa ale nebolo na čom zasmiať. Skôr som to vnímal ako alegóriu toho, akými absurditami si musí prisťahovalec v Nórsku prejsť. Nórsky štýl humoru mi nesedí, čo som si uvedomil napríklad aj po prečítaní knihy od známeho nórskeho komika, ktorá bola podľa anotácie "do popuku" a pritom mi prišla úplne suchá a bez štipky humoru. Osobne poznám dvoch Nórov, tí ale zďaleka nie sú takíto suchári, skôr presný opak. ()

Související novinky

Přichází Severská filmová zima

Přichází Severská filmová zima

04.02.2017

Pořádný mráz zavítá začátkem února do 13 českých a moravských kin. Koná se tradiční přehlídka kinematografie skandinávských zemí. V české premiéře bude uvedeno 11 filmů z produkce severských a… (více)

Reklama

Reklama