Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Recenze (258)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jinak průměrný režisér Peter Hyams mně příjemně překvapil. 2010 je trikově velmi slušně zvládnutý snímek se zajímavým dějem a zdařilou závěrečnou pointou. Nutno ovšem nesrovnávat s Kubrickovou 2001. To je přeci jenom jiná liga. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klidně mě kamenujte, ale pokračování se mi líbilo víc než 2001. Ale kdybych ji neviděl, asi by mi moc nedocházelo o co tady jde... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přes úpornou snahu se mi z hlavy nepodařilo na dvě hodiny vytěsnit povědomí o existenci Kubrickova meisterwerku, načež bylo obtížně snobsky neohrnovat noc nad „ne až o tolik lepšími“ triky, myšlenkovou plytkostí a častou doslovností (v závěru je dokonce vyřčena nejpravděpodobnější „funkce“ monolitu). Nicméně, obdivuji Hyamsovu tvrdohlavost a dobře si uvědomuji, že vzhledem ke svým možnostem natočil pozoruhodný film, který nejvíce trpí tématickou rozvětveností. Země žhne stále trvající (a ne již tak) studenou válkou, posádka složená z Američanů nehovořících rusky a Rusů hovořících anglicky řeší vzájemnou nevraživost, HALovy psychologické hry a řadu problémů rázu technického, případně metafyzického (Dave Bowman ještě neřekl své sbohem). Vzniklo stylově čisté, bohužel obsahově přeplácané sci-fi, jež postrádá „nadsmyslové“ scény dvatisícejedničky, ale zároveň elegantně krouží kolem svých hloupějších žánrových spřízněnců. Zajímavé je složení posádky (Helen Mirren jsem nepoznal vůbec, Jana Třísku okamžitě), zajímavá je i pointa, která vám rozžhaví mozkové závity obzvlášť při znalosti originálu (byl poslední záběr symbolem kompletně nového začátku?), cokoliv sebezajímavějšího ovšem nezvrátí fakt, že i kdyby třeba vznikla Třetí, Čtvrtá a Pátá, Vesmírná odysea bude navždy jenom jedna. 70% Zajímavé komentáře: tron, 902 10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Dvatisícejednička je umělecké dílo, které si dosud nevídaným způsobem pohrálo s možnostmi filmového média, Hyamsova Dvatisícedesítka je jen řemeslně skvěle zvládnuté science fiction, což mě osobně ale vůbec nevadí. Bylo to napínavé, bylo to zábavné, na svou dobu opět trikově dokonalé, nemám důvod si stěžovat. Díky výraznějším dějovým posunům si dokonce plánuju přečíst literární pokračování, protože jsem zvědavý, jak to celé bude pokračovat. Pokud se filmu toto povede, tak prostě vyhrál :) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docelá zdařilé pokračování 2001 : Vesmírné odyssey. Knížka mi sice připadala více dramatičtější, ale tenhle film za ní o mnoho nezaostává. Velmi slušné triky, solidní režie i herecké výkony, je to takový oddechový film na sobotní večer. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že u tohoto filmu je znát, který režisér je génius, a který je rutinér. Zatímco Stanley Kubrick na konci šedesátých let natočil přelomové a legendární sci-fi, tak o takřka dvacet let později rutinér Peter Hyams natočil slušnou, ale v porovnání s Kubrickem, opravdu rutinní záležitost. Ale ačkoliv je rutinní, tak v rámci sci-fi je to pořád docela slušná žánrovka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $40,400,657Tržby Celosvetovo $41,700,000║ V podstate to čo predchodza dokonale prázdna uspávanka, s tak pomalým nevýrazným dejom až hrôza, toto si fakt s jednou lietajúcou doskou Monolith nevystačí, triky fajn, ináč zbytočný des. /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako 2001. Herci jsou průměrní až na Roba Scheidera. Závěrečné poselství je jasnější než ve 2001. To je na jednu stranu dobře an druhou asi ne. I přesto režisér odvádí dobrou práci. Nemohu však dát 4*, protože jsem zas tak dobrý pocit z tohoto filmu neměl (ikdyž tu je i Česká účast :) . ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Musim rici, ze tento film me sedl daleko vice nez klasika 2001:Space odyssey. Proste mam rad, kdyz se neco deje a vadi mi dlouhe staticke zabery. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Doslovnější než jednička. Velice pečlivá práce s efekty, které jsou založené na tehdejších nejnovějších vědeckých poznatcích - je zde i více realismu než v jedničce (také už se o vesmíru vědělo více než v roce 1968), ale méně tajemna. Trochu mi tam neseděla ta politika. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PROBOHA, je plný hvězd!!!..... Společná Rusko - Americká posádka se ve vyhrocených časech studené války vrací na Jupiter zjistit, co se stalo předešlé posádce. Tam nahoře se dějí neuvěřitelné věci! Nejzávažnější jsou varování, aby vypadli, protože černé obdélníkové těleso neznámého složení a původu má své úmysly. Výborná myšlenka a zajímavé zpracování dělají z filmu solidní sci-fi pro milovníky poklidných filozofických příběhů A.C.Clarka a PRO MĚ je tento film srozumitelnějším a stravitelnějším než 2001. Tím nechci říct, že je lepší. Jen je tak nějak bližší obyčejným lidem. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád povídky A.C.Clarka. 2.) Po skončení Kubrickovy ,,2001“ jsem si připadal méněcenně a bál se podívat lidem do očí. 3.) Chci vidět J.Třísku v americkém filmu. 4.) Zjistím, že R.Scheider nebojoval jen se žraloky. 4.) Zápletka studené války ve vesmíru zní zajímavě. 5.) Napadá vás, jestli by mohla mít Země dva měsíce? 6.) Neustále mě otravují jiné civilizace se svými poselstvími. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** P.S: Nebojte se, ani v pokračování nechybí hudba z Český sody ,,ALSO SPRACH ZARATHUSTRA“od R.Strausse! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Že sa chovajú idiotsky naše vlády ešte neznamená, že musíme aj my.“ Po fascinujúcej sci-fi klasike, ktorá (typicky kubickovsky) neodpovedala na žiadne otázky (a že ich bolo), priletel po 16. rokoch rutinný akčný sci-fi triler, ktorý odpovedá na všetko. Aj na to, na čo sa nikto nepýtal. Je úsmevné vidieť na mostíku tejto lode namiesto megavizionárskeho magora Kubricka bezradne postávať doživotného rutinéra Petra Hyamsa, ktorého životným veľdielom je pekný múzejný hororček Relic. Nikoho asi neprekvapí, že solídna technická stránka (nominácia na Oscara za najlepšie kostýmy, výpravu, zvuk, masky a vizuálne efekty) a od Stanleyho ukradnuté nápady (hudba, výprava) sú asi tak všetko, na čo sa Peter zmôže. Pravda, je tu ešte jedinečne kuriózny kasting (Roy "expert na absurdné pokračovania, ktorých existenciu by ste nikdy nečakali" Scheider, Bob Balaban, Dana Elcar, John Lithgow, Helen Mirren a JAN TŘÍSKA), ale to je asi tak všetko. Atmosféra pozostáva z blikania kontroliek a mechanických zvukov od výmyslu sveta, a dialógy i pokusy o myšlienku a rusko-americké vzťahy, zostávajú na úrovni priemeru. Spolu s Čeľusťami 2 jedno z najabsurdnejších pokračovaní na svete. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Druhá odysea je akčnější, jasnější, zábavnější, lidštější. Není to piplavé a zdlouhavé hraní si s hudbou a triky, spíše tu jde o to, aby se děj někam posunul a na své si přišla i neinťoušská část publika. Pravda, není to tak inovativní a moderní, jak Kubrickovo. Mně se ale líbila mnohem víc už jen kvůli perfektně zvládnuté špatné náladě na lodi, kdy nikdo neví, jak se má správně chovat, aby neohrozil misi ani se nemusel po návratu zodpovídat před soudem (nebo v případě Rusů u zdi). A na Hyamse se tu jedná i o celkem slušně zvládnutý film. Osobně si myslím, že i jeden z jeho nejlepších. Kdyby se i později držel tohoto stylu, více jej propracovával, zabýval se drobnostma, nemusela z něj být dnes režisérská nula, které nikdo nic nesvěří. A podle tohoto filmu je to škoda, že se tak vybarvil... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro me velmi příjemné překvapení. Neočekával jsem téměř nic a dostalo se mi zajímavého příběhu (a pro mnoho lidí i více srozumitelného narozdíl od Kubrickovy geniální 2001) a skvělé pointy, která navazuje na 2001: Vesmírná Oddysea. Zároveň mě překvapilo, že snímek je dobře zmáknut i po technické stránce a vizuální efekty jsou na velmi vysoké úrovni (nominace na Oscara budiž tomu důkazem). Tvorbu režiséra Petera Hyamse neznám, ale soudím, že tohle bude patrně jeho nejlepší dílo. Pokud se Vám líbil první díl, myslím, že nebudete zklamaní a Hyams rozhodně neudělal tímto pokračováním Kubrickova kultu ostudu....... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Podle mě dost nezaslouženě podceňované pokračování Kubrickova originálu. Hyams je pouze zručný řemeslník, netočí vizionářské umění, jakým je 2001, ale "jen" poctivou hardcore scifárnu. A těch není nikdy dost. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kubrick se v hrobě neobrací, což je velmi milým překvapením. Není to sice velkolepá, vizuální a filozofická plavba vesmírem, ale slušné sci-fi ano. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju sci-fi a 2001 : Vesmírná odysea je pro mne nepřekonatelný mezník. 2010 : Druhá vesmírná odysea měla řekněmě těžkou pozici. Nulové šance na překonání prvního dílu a zdaleka ne tak zručného režiséra (Peter Hyams je dnes znám jako těžký průserář). Přesto nemohu výsledek ohodnotit jinak než 5ti hvězdami. Mrazení po celém těle při zjevení Davida Bowmana v televizi - to jeněco nepopsatelného. Celková atmosféra, napínavost.. Ze záběrů na volný prostor pod nohama astronautů se skoro zvedá žaludek. Herci jsou fajn (Tříska moc nepředved), scénář brilantní, víceméně neustále sune děj, a i když na chviličku zvolní, stále působí přirozeně, neotravuje, nenudí.. Triky famózní... Tento film se řadí do mé osobní TOP. Už aby Aronofsky, Cuarón, nebo někdo jim podobnej natočil 2061 a 3001 - Třetí a Poslední vesmírnou odyseu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tvůrci přistupují k filmu dost odlišně, než Kubrick ve 2001 (což je celkem pochopitelné). Narozdíl od dlouhých filosofických zamyšlení a pomalejšího budování atmosféry se 2010 více blíží dnešnímu pojetí sf thrilleru. Přesto nebo právě proto mě pokračování zaujalo stejnou měrou, díky inteligentnímu ději a řadě perfektních scén (při přechodu z lodi do lodi úplně člověk cítí tu prázdnotu pod nahama, nebo takové objevení Bowmana - žádný horor u mě nikdy nevyvolal mrazení v zádech jako tato scéna), tajemné atmosféře, dobrým trikům a hercům (ale chudák Tříska si moc nezahrál). Navíc se jednalo o jedno z prvních pořádných sf, co jsem viděl, takže hlášky "will I dream?" atd. na mě dost působily. A kdo tvrdí, že dobovou politikou z toho zmizela nadčasovost, podle mě sám nedokáže nadčasově uvažovat. Rozhodně důstojné pokračování a mám za to, že mnozí to hodnotí slabě tak nějak automaticky. "All these worlds are yours except Europa, attempt no landing there. Use them together, use them in peace." ()

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama