Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Recenze (258)

Terminator101 

všechny recenze uživatele

Docela mi vadilo že Peter Hyams vynechal dcela podstatnou část děje, která sice neovlivnila konec, ale byla dost podstatná pro vysvětlení toho, co se událo na Europě, ale zase na druhou stranu to bylo stravitelnější než 2001 První vesmírná odysea. Hlavně všechny scény nebyly tak natahovaný a nezabíhali tolik do všech detailů. ()

salvaja 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, mnohem lepsi nez jednicka. Rychlejsi a srozumielný spad. Kamera je horsi, ale i tak... Jednicku nazyva vetsina umeleckym dilem, ale tohle pro me bylo divactejsi... ()

dynamyt1 

všechny recenze uživatele

Snaha být lepší, snaha vše vysvětlit, snaha překročit Kubrickův "monolit".... jen je smutné, že film z roku 1984 je ve všech ohledech horší jak film z roku 1968 -> špatně recyklovaná zápletka, charaktery, hudba, kamera. A opět neutuchající všudypřítomný amíkovský strach ze studenokrevných a zlých rusů. Ačkoliv zde panuje názor, že je vše jasnější a srozumitelnější, tak v tomto případě méně znamená více. Proč by vše mělo být doslovné? To se z diváka musí dělat hloupá ovce, jenž musí mít stejný a většinový názor? Monolit na vás! ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Gemini mně se také dvojka líbila více . Jsem toho názoru, že to je kvůli absenci Kubricka. Je to více sci-fi než mysteriózní a to je pro tento film moc dobře. Také herecké obsazení je zajímavější! ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Přestože rok 2010 už byl a my jsme tam u Jupitera nebyli, tak tohle je určitě legendární áčkový SF film. Můžeme to srovnávat s 2001: Vesmírná odysea, ale ten je z roku 1968, a přesto tam (jako tady) účinkuje dobře ta rozsáhlost vesmíru a osamnění jednotlivce. Stejně jako příběh řeckého hrdiny Odysea je to dobře postavený heroický příběh. Jen více takových legend! ()

papinak 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se dočkáme jasného, přímočarého pokračování, které bude vyhovovat všem, kterým první díl připadal zdlouhavý, zmatený a bez jasných odpovědí. Zde se odpovědí dočkáte a to přímo polopaticky. Zpracování je na velmi dobré úrovni a stejně jako v prvním díle mě mile překvapila hudba, která dokázala přesně vystihnout děj a skvěle do něj zapadla. Atmosféra nehostiného vesmíru působí výborně a opuštěná loď Discovery se spícím počítačem HALL, od kterého nevíte co čekat dodává do filmu horrorové prvky, které mu rozhodně prospěly. ()

vlkcz 

všechny recenze uživatele

Odvar z 2001. Těch skoro 20 let rozdílu v době vzniku není skoro vidět. Bohužel atmosféra už je někde jinde a celé to postrádá to tajemství a napětí, kterým je 2001 tak nabitá. Clarka jsem měl vždycky rád proto, že neřešil aktuální problémy reálného světa, tady se tomu zpronevěřil a vznikla průměrná kniha a možná ještě průměrnější film. Přesněji to asi vystihli tron a shadwell. ()

ajne 

všechny recenze uživatele

Tak mne teda 2010 bavila o několik řádů více než první díl...vesmírná tématika mne baví a podobných filmů je jako šafránu. Dobré obsazení, velmi pěkné triky, které neurazí ani po letech (ale na české Návštěvníky nedám dopustit!). Klidně bych se přimlouval za kvalitní remake a natočení všech čtyřech dílů. Škoda, že nemá nikdo odvahu se do toho pustit... ()

Mestrey 

všechny recenze uživatele

přidávám se k geminimu i když nechci vůbec srovnávat 2001 a 2010 protože se tu jedná o dva naprosto rozdílné přístupy. I tak vynikající hudba Davida Shira, příjemná režie petra hyamse, můj osobní favorit Roy Scheider , výprava, inteiéry apod staví tenhle pro jiné průměrný film do mé osobní první desítky. Téma není tak nadčasové a tak určitě problematika cold war asi dnešní filmové fanoušky osvloví spíše "retro" atmosférou. Přesto se jedná o velmi zdařilé dílko... ()

Figuto 

všechny recenze uživatele

Už je to slabší, pro mě to zachraňuje znovuoživení HALa a jeho zproštění viny a pak závěrečná scéna na Europě. Kniha bude někde jinde, s chutí do ní! ()

lamerjakcyp 

všechny recenze uživatele

Důstojné pokračování 2001, průměrný režisér obsadil průměrné herce do filmu s průměrným rozpočtem ale s nadprůměrným rozpočtem. Výsledkem je výborné dílo, jehož odkaz požkozuje jediná věc - srovnání s předchozím dílem, kterému je sice důstojným pokračováním (jak jsem již uvedl), ale rovnat se mu nemůže. ()

sedmdevet 

všechny recenze uživatele

Přenést přes srdce jsem to dokázala, ale musela jsem se odprostit od Kubrika a říkat si že to není pokus o jedničku, ale pokračování ságy. Navíc konec to dost vytáhl, no není to umělecké dílo, ale je to kvalitní práce, není to špatné podání, jen to není Kubrick. Ale mě se i toto zpracování natolik líbilo že nemohu jít pod čtyři hvězdičky. ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

4 hviezdy za zvuk vo vákuu (Kubrik tie hluché miesta proste vyplnil hudbou). Inak to mohol byť jeden z naj Sci-Fi filmov vôbec. Škoda len, že sa asi nikdy nedočkáme aj sfilmovaných ďalších dvoch knižných pokračovaní - 2061 a 3001. ()

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama