Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Recenze (258)

Muad 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení. Kvalitní film s dobrými hereckými výkony, i když upřímně Scheidera nemusím, tak tady mi tak moc nevadil. Povedené triky, kvalitní hudba, obstojná pointa. Žádné kultovní dílo, ale pro mě určitě lepší, než první díl. ()

saintanwar 

všechny recenze uživatele

Film 2010 je ve srovnání s jedinečností 2001 zcela jiný a rozhodně nikdo nemůže očekávat stejně fascinující podívanou. Clarke napsal skvělé pokračování a tento film jej podle mě dobře vystihl. Oproti 2001 je zde mnohem víc dialogů :))), což uvítají ti, kteří se u prvního dílu nudili. Konec bych uvítal obsáhlejší, ale i tak je závěrečná zkratka výstižná. Viděl jsem Hyamsův film mockrát a vždy se na něj znovu podívám rád. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to odsejpá víc než původní, nelze ovšem přehlížet šestnáctiletý odstup. Je to hodně optimistické, to za prvé. Za druhé se mně líbilo, že to "technické" propojení s prvním "dílem" je uděláno moc dobře. ()

pavol_o 

všechny recenze uživatele

Bez náväznosti na film 2001 by to bol viac menej starý nanič brak. Efekty ok, herectvo ok, ale nič výnimočné. ()

MaxDamage1 

všechny recenze uživatele

Já jsem ze snímku nadmíru spokojený. Pro fanoušky Sci-fi snad i povinnost. Rozzuzlení 2001, poněvadž to si o to koledovalo. Napětím 2001 podle mého názoru překonává! ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Navazující film, nad kterým bych rozhodně neohrnovala nos. Nese jasně vykreslené poselství, v krátkém čase vybuduje výtečnou atmosféru a má velmi slušně propracované efekty. 80% ()

Miriablo 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se 2010ce vyhýbal. Na to je pro mě 2001 až příliš ikonická než si ji zkazit nějakým odfláknutým pokračováním. Ale i při té největší dávce optimismu bych nečekal jak mě 10ka dokázala učarovat a vystřelit do hlubin vesmíru za ní. Myslím že k tématu bylo přistupováno s maximální citlivostí, v rukavičkách (pominu ty politický intermezza) a nepoškodil se tak původní Kubrickům klenot. Vysvětlování a budování děje navíc proběhlo nenásilnou a příjemnou formou, která po konci filmu zanechá onen krásný feeling, tajemna ale na druhou stranu ukojí i naše po vysvětlení lačnící mozky. 5/5, nekompromisně ()

Ardath 

všechny recenze uživatele

Každému je jasné, že Peter Hyams se Stanleymu Kubrickovi nemůže rovnat, a tak je nutno přistupovat k Druhé vesmírné odysee se shovívavostí. Má to své kouzlo, silné napětí a sympatické herecké obsazení. Je zbytečné tento snímek hanit. ()

vampvegetar 

všechny recenze uživatele

kvalitné pokračovanie, ktorému ale uberám ( v porovnaní s knihou ) z dôvodu zakomponovania rusko-amerických vzťahov a politikizácie, ktorá síce mala byť dobovým osviežením či prínosom napätia, skôr však priniesla bipolárnu zápletku nehodiacu sa úplne do technicky ladeného filmu. Ale ako mierotvorná myšlienka nie bez významu. Scény okolo Jupitera sú vizuálne skoro rovnako podnetné ako pôvodný film, no ten je isteže nedotknuteľný klenot a nielen vizuálny. ()

padina 

všechny recenze uživatele

O knižním pokračování vím, ale její zfilmování mi na dlouho uniklo. Po Kubrickově zpackané 2001 příjemné překvapení, A.C.Clark si ho zjevně pohlídal. Podle mě nejpovedenější dvojka od dob Terminátora. ()

thoreau 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že 2001 potřebovala nějaké dovysvětlení. Myslím, že i velký A. C. už psal ty další díly jen proto, aby se měl na Srí Lance za co potápět. Jinak Jelena Mironovová výborná, ta vždycky ví, jak za to vzít. Jan Tříska sice mohl prohlásit, že hrál s Royem Scheiderem a Helen Mirren v jednom filmu, ale louže chlorofylu na Europě proti němu předvedla nesrovnatelně více strhující herectví. Divím se, že tenhle film za komunistů nehráli jako diví, aby ukázali, jak dopadne emigrovavší herec. K mému potěšení to vůbec bylo dosti protiamerické, když Hala naprogramovali schválně agenti z Bílého domu, aby zabíjel. U Hyamse by nás to ale po Kozorohu 1 asi nemělo překvapit. ()

megacik 

všechny recenze uživatele

Tento film som prvýkrát videl tesne po revolúcií, a vizuálne som ho porovnával s filmom Votrelec. Efekty mi vtedy prišli geniálne a unikátne. Vtedy by som dal plný počet, kvôli tomu, že tento film bol vo všetkých ohľadoch priekopník, a nedám mu menej ani teraz, aj napriek tomu, že v súčasnosti existuje nespočet lepších scifi, s tisíckrát lepšími efektmi. ()

Tlaulí 

všechny recenze uživatele

Když jsem ten film viděl poprvé, docela mě zklamal. Ani už přesně nevím, proč. Možná jsem čekal, že mi rozloží na atomy stejně jako Kubrickova 2001. Při dalším shlédnutí to bylo ale lepší a lepší. A myslím si, že Hyams to udělal nejlíp jak mohl (a uměl). Z některých scén mi mrazí (první návštěva Discovery, "zjevení" Bowmana, loučení Chandry s Halem aj.). Naposledy jsem ho viděl včera (29.7.2022). A u závěrečnýho poselství jsem - s ohledem na to, co se zrovna děje - měl slzy v očích. 4,5 z 5. ()

DiableBlanc 

všechny recenze uživatele

I bez vidění první vesmírné Odyseii jsem si tento film pustil, ale nemůžu říct, že bych byl nějak nadšen - ano, hezké vizuály, efekty ...občas chvilka napětí ...i myšlenky chvílemi pěkné ...ale není to film, co bych potřeboval vidět znovu :) ()

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama