Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Recenze (258)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím Druhé vesmírné odysey je třeba zhlédnout také tu první. První a druhá vesmírná odysea jsou dva naprosto odlišné snímky. Zatímco ta Kubrickova působí strašně velkolepě a otázky spíše klade, tak ta druhá je mnohem snadněji vstřebatelná a především hledá odpovědi. Nejlepší výkon opět podal palubní počítač Hall 9000, který prostě nejde nemilovat. Supertajemný monolit opět ukázal, že umí být pěkná svině. A tak nějak celkově to bylo moc pěkné. Dokonce při některých scénkách šel mráz po zádech. Očekával jsem obrovský průšvih, protože jsem byl přesvědčen, že se tahle vesmírná odysea nezvládne vyrovnat svému staršímu předchůdci. Překvapilo mě, že se mu ani vyrovnat nesnažila. Prostě šla svojí vlastní cestou, která nebyla špatná. 3* ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi líbilo jak to dopadlo a že je to skoro do samýho konce neodhalitelný, ale první hodinu jsem se většinu času zoufale nudil. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

K 2010 je možné přistupovat dvěma způsoby: a) znáte pouze Kubrickovu 2001 b) četli jste Clarkeovu knihu 2010. c) neznáte ani jedno nebo se vám Kubrickova verze nelíbila Obávám se, že v prvních dvou případech budete zklamáni. Film sice kopíruje děj knihy poměrně zdařile, až na to, že se nenamáhá zapracovat ty nejlepší momenty, kterými jsou humor a cesta dřív-jsem-byl-Bowman-a po Europě. Nejspokojenější asi budete, pokud patříte do třetí kategorie. Ale to jen možná. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pokračování vesmírné odysei, které odpovídá na předešlé otázky. Film pojatý méně mysticky. Zkrátka pěkné sci-fi se skvělými efekty. Možná měl na to získat víc, kdyby se sešlo lepší osazenstvo jak v režii, tak mezi herci. Každopádně 75% si zaslouží. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Natahování každého záběru mi moc nesedělo, stejně jako "rozmluvy" s počítačem a chyběla mi nějaká energie, která by mě vedla k hlubšímu zamyšlení se nad "celou věcí". Ale jedná se o jistou vizi, do které jsem až tak docela neviděl, částečně díky postaršímu zpracování a lehce depresivní atmosféře, která své příznivce jistě najde... 45% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kubrickov film je bomba, s ktorou sa môže zrovnávať máloktorý film. Vedel to aj Peter Hyams, a preto je 2010 podstatne iná ako 2001. V podsatete je to film, ktorý dokonale prenáša na plátno knižnú Clarkovskú sucharinu, ktorá je zaujímavá, určite však nedáva podnet na filozofovanie. Spočiatku som bol trochu rozladený, keďže zo začiatku sa nič zázračné nedeje, akonáhle sa však filmík začal tváriť ako horor, pohltil ma. 2010 však nie je o strachu ani o réžií či efektoch - je o príbehu, ktorý je Clarkov a aj celý film pôsobí Clarkovskejšie ako jeho predchodca. 2010 má posolstvo a zaujímavo rozvíja, resp. vysvetľuje Kubrickovo veľdielo. Odporúčam hlavne tým, čo nezvládli Kubrickovu víziu.... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování sci-fi klasiky 2001 Vesmírná odyssea, které paradoxně zestárlo výrazně více, než skoro o dalších 20 let starší originál. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak možná jsem já sofistikovanej a film je blbej a možná taky je to přesně naopak. V každém případě je to vizuálně působivé srovnatelně s Kubrickovým 2001: VO. Jen tam nejsem schopen najít ten ultra super zajímavý příběh s emzáky a vůbec. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Pokračování zásadního milníku ve vývoji žánru sci-fi v osidlech politiky. Na pohled nepřeklenutelná propast, taková dehonestace myšlenek Kubrickova díla, si možná říkáte. Ale ono to naštěstí není až tak snadné a i sequel řemeslníka Hyamse má co nabídnout. Kochat se nebudete myšlenkovým přesahem (který je stejně vždy jen relativní), Hyams sází na kompaktnost a chytré triky. V tom tichém vesmíru si Roy Schneider rád pokecá i s tupě podanou Ruskou posádkou, která skrývá klišé všeho druhu a nebude jen zírat na mazaný počítač. Nemůžu úplně říct, že by 2010 zodpověděla všechny otázky předtím položené, ale naštěstí to nezkouší a chová se (na poměry Hollywoodských pokračování) důstojně a pokorně. Žádná exploze odhalení a zbytečné odkazování na každém rohu. Jen zábavná a chytrá jízda, která bude možná proti srsti jen jedné skupině - fanouškům Kubricka. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

1984, LA, produkce - na pracovni schuzce ohledne planovani novych filmovych projektu si producenti pro inspiraci trochu prihnuli/pripudrili/priinhalovali a pri pohledu z terasy na hvezdnou oblohu se shodli, ze ani jeden z nich vlastne vubec nepochopil vesmirnou oddyseu od kubricka. a vubec, jak by to asi vypadalo bez opic, zato vsak s jasnym dejem a standartnimi dialogy? moc dobre asi ne, minimalne by to vsak mohlo pritahnout milovniky originalu, ochotnych donekonecna spekulovat o vyznamu obelisku a zaverecne trippy sceny. a kdo to napise/zreziruje? v budove studia uz skoro nikdo nebyl, byla pulnoc. vratny, ktery nadsenym producentum pomahal s hledanim (musime ho najit jeste dnes!) zaslechl podivny zvuk, vychazejici z popelnice pred striznou. popelnici otevrel a za krk vytahl petera hyamse, v nemz ten nejstrizlivejsi z producentu poznal rezisera svetoznamych trhaku jako soudni dvur a kozoroh 1. behem chvile bylo vse ujednano, hyams mel napsat scenar i rezirovat. pri odchodu z budovy se jeste otocil, sundal si z hlavy slupku od bananu, dal si ruku na srdce, zahledel se kamsi do dali a pravil "mam vizi, vizi skveleho pokracovani, ktere bude nejen zcela odlisne od originalu, ale ktere jej zastini. stane se novym meritkem pro posuzovani filmu. a nekde v dali, jako zamlzene a ve snu, vidim jakesi nezretelne postavy prebirajici oscara. panove ted to vidim zcela jasne, ty postavy jsme my...". jeste tehoz roku byl film hotov, neuspel vsak ani u fanousku kubrickova filmu, ani u nikoho jineho. peter hyams byl znicen, nejen ze nedostal oscara, ale rozesla se s nim zena a zacal pit. pri jedne toulce chudinskou ctvrti mesta s lahvi v ruce spatril uz lehce schatraly kostel. otevrel tezka vrata a zamiril si to rovnou do zpovednice. "otce, muj zivot nestoji za nic. muj film 2010, do ktereho jsem dal vsechno, je propadak. co mam delat?" farar na nej ustarane pohledl a rekl "vite pane hyamsi, 2001 je muj oblibeny film a na pokracovani jsem se docela tesil. bohužel vas však musim zklamat, nijak me nenadchl.“hyams do sebe nalil mocny hlt koralky „ale proc! to není mozne, ten film je prece dokonaly, ma zabavne dialogy, jasny dej, happyend, skvele triky a.“ „dost!“ prerusil hyamse farar.“mam toho uz dost. stupidni dialogy, slabomyslny pribeh, nulova atmosfera a samoucelne zakomponovani politiky. triky, ano, ma to moc pekne triky, ale to uz byly i v kubrickove o mnoho let starsim filmu, navic s nesrovnatelne lepsim designem. ne, na tohle opravdu nemam naladu. vite co? bezte pryc, vypadnete a uz se tady neukazujte!“ ()

Mgb21 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které nenaplňují očekávání po přečtení knižní předlohy. I když film sám o sobě není vůbec špatný hodnocení musím uspůsobit očekávání. I když vím, že celá kniha nikdy nejde věrně převyprávět na plátno, tak si myslím, že scénárista se měl přeci jen více držet knihy. Jo a titulek Timesů je skvělý!!! ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť 2010 režiséra Petera Hyamse nedosahuje takových kvalit jako jeho předchůdce, tak i přesto je zde nabíledni ocenit fakt, že snímek se vlastně nesnaží jít ve stopách Kubrickova počinu, nýbrž se ubírá svou vlastní. Tato poněkud "jednodušší" cesta, po níž k divákovi kráčí je opět rámována ikonickým soundtrackem, sympatickými hereckými výkony a na svou dobu přelomovou vizuální stránkou, což ze snímku 2010 činí velmi vydařené sci-fi, k němuž se budu vždy velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Česká stopa velmi potěšila! „All these worlds are yours, except Europa. Attempt no landing there. Use them together. Use them in peace.“ ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Nesrovnávejte to s 2001. Tak by to nemělo být pokračování, že jo. Americká sračka s výborným námětem a tady velmi afektovanou Helen Mirren. Onanie alespoň u té sedmdesátky. /// Krrr! 70mm fest Krnov 2013 ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

film, který si bohužel hraje na něco, čím není.. totiž na výpravnou sci-fi s hlubokou myšlenkou, zatímco je jen politickým blábolem, který pomocí sci-fi tématiky říká, že bychom měli mít jeden druhého rádi a neměli bychom válčit.. zklamání..... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné pokračování! Nebudu tu prosazovat, že je dvojka lepší, ale budu prosazovat to, že se mi líbila mnohem více. Zachovává skvělou hudbu a fenomenální mystery atmosféru a nápaditost, naopak zahazuje zbytečné natahování a je mnohem doslovnější v závěrečné pointě, což je pro mě bezpochyby klad. 2010 je po stránce myšlenek a příběhu rozhodně jedno z nejnápaditějších sci-fi, do plného počtu mu však něco chybí. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Tak takovou šlehu jsem nečekal ! Špičkové sci-fi které nejen že nedělá originálu ostudu, ale alespoň pro mě na něj perfektně navazuje a doplňuje ho. Jak vizuálně, tak hlavně příběhem - závěrečný rozhovor mezi Dr. Chandrou a HALem je regulerní doják. Ještě se to ve mě bude muset uležet, ale řikám si ... proč vlastně neuznat že máme Vesmírné Odyssey dvě .... Dr. Chandra, will I dream? ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kdybych nevěděl, že film není přímým sequelem ke Kubrickovu geniálnímu dílu, ale adaptací Clarkovy knihy, asi bych hodnotil daleko níž. Takhle musím říct, že to bylo velmi slušné, i když trochu rozvleklé sci-fi. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film sa zaoberá mysticizmom, ktorý obklopoval Kubrickovu klasiku len okrajovo. Vsádza väčšinou na vizuál ( čo sa mu darí dokonale ) a dobrodružný príbeh. Je len škoda, že sa zaťažuje politikou a zbytočnými ´´medzištátnymi´´ vzťahmi rusko - americkej posádky, ktoré dej len spomaľujú. ()

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama