Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Recenze (258)

Milan25 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se to knižní předlohy drží jen v hlavní kostře příběhu. Připadalo mně to hrozně nevyužité, neboť polovina posádky je tam naprosto zbytečná, a nějaká válka mezi SSSR a USA tam byla zase hodně navíc. Rozhodně to šlo udělat lépe. Zklamání. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Film, od ktero jsem si sliboval nepomnve, ne? nakonec nabnul. ?koda, vesmnpsychologickdobrodru?stvbych si vu?il. ()

Flussmaister 

všechny recenze uživatele

2010 - Peter Hyams vytvořil po Kubrickově odyssey film, který funguje jako bonus materiál k oblíbenému hudebnímu CD; Nijak nezamrzí, ale také ani nenadchne, přesto příjemně překvapí. 75% ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Jelikož předchůdce považuju za bezpochyby "nejnudnější a nejvíc o hovně film" všech dob, docela dlouho sem se nechal přemlouvát, abych se podíval na 2010. Ale světe div se, ono to má hlavu a patu a dokonce mě to bavilo! O to víc teď nechápu adoraci Kubrickovy definice absolutní nudy. Asi z jednoho půlhodinovýho záběru na nic nedokážu vyčíst deset různejch (ne)smyslů a pak machrovat, jak sem to hned pochopil - asi je třeba konzumace hodně silnejch halucinogenů. Ještě že jsem tu toho zůstal ušetřen a moh si vychutnat velmi solidní scifi s inteligentním zakončením. A na 31 let starej film to vizuálně vypadá na jedničku. ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Uzrál čas a jeden z nejhorších fušérů všech dob natočil absolutně podmanivý sci-fíčko který se hravě vyrovná originálu.Dokud se tlachá na zemi tak to za moc nestojí ale na oběžný dráze jupitera už je to jiný kafíčko.Masakr nastane když se na zemi rozjede konflikt mezi ruskem a emerikou a bodří záchranáři ze svobodný země se musej stůj co stůj přesunout na znovuobjevenou discovery která si jen tak 10 let rotuje v hlubinách vesmíru.Smrdí z toho béčkovost na sto honů ale mě to děsně sedlo.Ty triky jsou famózní a Bowman je děsivej i když kope za hodný.Ta scénka kde se vrátí za bláznivou maminou na smrtelný posteli a češe jí vlasy me rozmlátila. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Tak Space Odysseus si konecne pustil Druhou Vesmirnou Odysseu. A nebavila me. Vim, ze cokoli srovnavat s Kubricem je podpasovka, ale tady se to primo nabizi. A Hyams je tak bolestne prumerny ve vsech ohledech. Tahne se to (i kdyz ma k dispozici mnohem vic deje a vic charakteru), sceny se jen tak stridaji a nenavazuji na sebe, emocionalni naboj nikde (co mela byt ta brzdici eskapada?) a cele je to nudne a nezajimave (co horsiho lze rict o sci-fi filmu?). Triska je tu strasne nevyuzity. Prijde mi, ze jediny koho muzu opravdu pochvalit je Syd Mead, ten odvedl praci hodnou sveho genia. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Celkem uspokojivé pokračování první odyssey. I když jako skalní fanda Kubricka bych se měl vyhnout jakkémukoliv srovnání obou těchto počinů. A. C. Clarke je určitě geniální spisovatel a vizionář. Co potěší je přítomnost známých tváří(Scheider, Mirren) a české publikum si také příjde na své prostřednictvím Jana Třísky, který ovšem ve filmu nedostane takřka žádný prostor. Fantastického Kubricka zde střídá jinak průměrný režisér Peter Hyams. Svého nelehkého úkolu se zhostil velmi dobře. Trochu se však neubráním dojmu, že až příliš časté vsuvky a narážky na politiku příběhu spíše škodí. Na druhou stranu chápu jejich nutnost. Pokud v budoucnu kdykoliv uslyším zmínku o 2010 vybaví se mi dokonalá scéna, kdy monolity začnou pohlcovat Jupiter. V té chvíli by se ve mě krve nedořezal. To byla zkrátka fantazie! Následná rozmluva HALa 9000 a Dr. Chandry mě taky dostala. Mrzí mě, že se zfilmování neujal Stanley. Prodleva mezi jeho tvorbou Osvícení a Olověné vesty trvala 7 let. Věřim, že tu možnost jistě dostal,ale asi nechtěl být zaškatulkován jako režisér Vesmírných Odyssey. To je však moje pouhá domněnka. 75% ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Film nikam nespěchající, avšak vyvolávající nejvyšší stupně napětí. Na tu dobu neuvěřitelně vymakané efekty, působivější než kdejaké vytvořené moderními technologiemi, na což má asi velký vliv skvělé hudební efekty. Když přecházeli na oběžnou dráhu Io tak měl člověk opravdu pocit, že je s nimi v kajutě!! Je to film pro ty, kdo se rádi vciťují do situací ve filmu, protože tady je na to dost času a skvělé podmínky!! Skvělé propojení dobrodružství ve vesmíru a událostí na zemi a nakonec příjemné poselství pro celou planetu (pííís!!:). A co opravdu oceňuji na každém, a obzvlášť americkém filmu, že tu nebyla žádná romantická zápletka:) No a Třískovi mohli dát trochu větší roli:) 100% ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce pastva pro oči, která si v ničem nezadá s Kubrickovým velkofilmem. Roy Sheider odvedl své maximum a celý příběh tak nějak začíná dávat smysl. To je ale na druhou stranu i trochu škoda, protože i ona nedovysvětlenost dodávala prequelu jisté kouzlo. ()

LuckyStar 

všechny recenze uživatele

Většina ukrutně srovnává s původní Odyseou, nicméně podobná přirovnání zde nejsou vůbec na místě. Jedná se o velice povedené sci-fi pokračování, IMHO zcela záměrně bez dlouhých záběrů a velkolepé hudby z 2001- jednoduše proto, že to nebylo ani cílem. I v současné době velice nadprůměrná ukázka skvělého pokračování se skvělým Roy Scheiderem v hlavní roli dokáže zaujmout i plným hodnocením. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je film lepší než slavný Kubrickův epos, rozhodně je ale akčnější, minimálně, ne-li víc stejně tak napínavý a bez zbytečně dlouhých rozvleklých scén a záběrů, kdy se nic neděje a divák se má "pouze" kochat vizuální stránkou filmu. Nemůžu si stěžovat a někdy v budoucnu si snad přečtu i knižní předlohu. Verdikt: 3 1/2-4* a 75-80 %. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Zatimco Kubrickova 2001 je spíš než film jakýsi vizuálně úchvatný umělecký dílo, přičemž chvílema je to skoro až taková filmařská obtížně koukatelná onanie, tohle je zkrátka výborný zpracování knihy, který je s 2001 srovnávaný poněkud nemyslně. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Hoci sa to nemôže rovnať s prvou časťou, v jednom je druhý diel lepší - dáva odpovede, nie ďalšie otázky (aj keď aj tých sa pár vynorilo). Trochu mi vadil úvod, ktorý bol veľmi urýchlený (nechápem kde bol problem urobiť film o 15 minút dlhší). No akonáhle sa dostávame k Jupiteru, a prichádzajú prvé odpovede na otázky, ktoré Kubrick zanechal... :) Aj tak je tam ale čo vysvetľovať ! Snáď sa raz dočkáme pokračovania.... Počuješ Denis Villeneuve ? ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Odysey se nedá s prvním dílem moc srovnat. Je to klasické scifíčko s pěknými triky, slušným dějem i atmosférou i přes lehkou béčkovost. Na svou dobu určitě povedené, oproti prvnímu dílu zde má divák aspoň několik vodítek. Divím se, že od té doby nikdo nenatočil pokračování, jelikož knihy jsou nezfilmované ještě dvě. Lepší tři hvězdičky, respektive 3,5 o tom žádná! Ovšem na čtyři či na pět tomu chybí ještě silnější poselství a jistá míra originality. I tak jsem se ale u snímku nenudil oproti prvnímu dílu. Zkrátka na svou dobu nekomerční slušné sci-fi. Hodně se mi líbila ta rovina uvědomování si lidskosti s vůní studené války. ()

poet 

všechny recenze uživatele

O niečo zrozumiteľnejšie ako Kubrick. Kto nepochopil 2001 tak ako ja, tak doporučujem. :) Myslím si, že posolstvo tohto filmu bude aktuálne v každom období.......... ()

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama