Reklama

Reklama

13th

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Trinásty dodatok americkej ústavy bol uzákonený 6. decembra roku 1865. Ustanovuje zrušenie otroctva. Je mu však skutočne koniec? Slovo otrok nahradilo slovo kriminálnik. USA majú iba 2 % celkového obyvateľstva planéty no celosvetovo až 25 % väzňov. Vojna proti drogám, lobbing nadnárodných korporácií, militarizácia policajných zložiek a neopodstatnené zatýkania zväčša Afro a Latinomeričanov - to všetko je dnes súčasťou tzv. "prison industry", multimiliardového priemyslu, z ktorého americká ekonomika ťaží a vo väzeniach žijú milióny moderných otrokov. Dokument ukazujúci zdrvujúcu pravdu o Spojených štátoch amerických. (Furmi)

(více)

Recenze (23)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Politický a sociální statement, inteligentní, obratně vyargumentovaný, přiměřeně manipulativní. Michael Moore with huge balls a filmmaking skills. Ava DuVernay má vzácně přímočarou flow, které nechybí apelativnost ani schopnost pracovat s kontextem. Kontra-narativ, který vytváří k oficiálnímu příběhu, si rozhodně zaslouží pozornost. Angažovaná dokumentaristika v plné síle. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přišel jsem k 13TH se zájmem, ale i despektem a mírně otráven nejen loňským BIRTH OF A NATION. Tak tohle není žádná odsouzeníhodnost, nýbrž po všech stránkách super udělaný dokument, kde je dána do souvislostí historie otroctví, třináctý dodatek, segregace a Griffithova němá klasika s Nixonovou výzvou k law & order, následným přispěním Reagana a Clintona, masový uvězňování, přímý vliv velkých korporací na diskutabilní až neuvěřitelný zákony v US, hon na vůdčí černý čarodějnice, spolu s řadou nedávno tolik medializovaných záběrů policejního násilí a závěrečným ledovým něco-jako-podnětem k respektu ale i nutný agresi. Pořád si držím určitý nadhled a instinkt nebrat nic úplně černobíle nebo s navijákem, každopádně je to slušně znepokojivý, podnětný, důležitý film (ve chvíli kdy je tohle tady po Americe mega žhavý téma) a má sílu přilít do ohně. A na jednu stranu se mi nelíbí přehnaná korektnost a takový ten obrácený rasismus kde by se běloch měl cítit provinile, na druhou (slovy hned v úvodu) historii možná nelze brát jen jako uzavřený náhodný dění, za který neneseme žádnou zodpovědnost... ta znamená minimálně snažit se pochopit... Toť asi to hlavní nad čím si teď lámu mozek. Plusem je mimojiné i skvěle zasazený soundtrack se jmény jako Killer Mike, The Roots, Nas nebo Common. Klobouk dolů co všechno se dá tak hladce nacpat do 90 minut. Zajímáte-li se o aktuální dění ve Státech a jeho příčiny, jedná se o povinnost. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Myslím, že už jsem zase trochu zapomněla, jak vlastně vůbec hodnotit dokumenty. Myslím si, že tady dochází k zastínění pojednávané ideologie velmi amatérsky působícím přístupem. Použití grafiky a hudby bylo dost příšerné a i způsob střihu výpovědí a archivních materiálů ve mně vytvářel dojem, že sleduji narychlo smíchaný pořad nějaké laciné televize a nikoliv seriozní autorskou výpověď. Jakékoliv reportáži Johna Olivera o některém z řešených témat to nesahá ani po kotníky, protože ten aspoň nezastírá, že se svým týmem věci emocionálně manipulují. Obsahově to může být přínosné jen pro někoho, kdo o dané problematice nikdy neslyšel ani slovo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá, spolitizovaná myšlienka, ako novodobo zotročovať ľudí tmavej pleti. Absolútne si netrúfam tvrdiť, že by sa nemohlo, respektíve mohlo jednať o čistú konšpiráciu. Ba práve naopak, dalo by sa povedať, že ide o pomerne manipulatívny snímok, pričom keby sme si danú problematiku premietli v "náš" slovensko-rómsky problém, zrejme by sme taktiež mohli polemizovať s totožnou myšlienkou, ako sa nám "Ava DuVerney" snaží po celú dĺžku stopáže nahovoriť. A ja skrátka neviem či to dokážem akceptovať, respektíve čo i len minimálne si pripustiť, že by sa naozaj mohlo jednať o tak zvrátenú "pravdu", kedy "nevinní" končia v opratách súkromných väzníc, ako lacná pracovná sila. Každopádne, záverečná dvadsať minútovka je vyslovené srdce rvúca, až je človeku úprimne ťažko na duši. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Náhodou to jde zatraceně hluboko. Tenhle argument nejen neberu, ale i se mu trošku směju. Sto minut absolutně natřískanejch informativní hodnotou, zvlášť tedy střední část. Ten celek ke konci samozřejmě chce bejt trochu emotivní, ale aby taky nechtěl. Posunout debatu do směru statistik a historických událostí a od emocí ji oklestit, by znamenalo odmítnout humanistickou stránku díla, která je ta nejklíčovější. Chcete se bavit, proč jsou v lidech některé emoce a k jakým činům ty emoce vedou ve snímku, kterej okleštíme o emoce? Sorry, ale tudy cesta nevede. Stejně tak není pravdivý argument, že tohle dílo otáčí rasismus naruby a nejslabší nechává zase na pospas. Kdo tedy je ten nejslabší? Klidně si troufnu tvrdit, že rodinní příslušníci obětí policejního násilí to být mohou a ti na výrobě dokumentu participovali a nemyslím si, že jim výsledek nějak ubližuje. Tohle je naopak širší nahlédnutí na problematiku, která do českých médií stihne vyvěrat jen skrz nadpisy "další riot ve Fergusonu..." Koukat na celou rasovou otázku jen skrz aktuální události, ke kterým vede více než sto let dějin, je jako pohoršovat se nad bublinou ve varný konvici. Někde v dálce je šňůra a ta šňůra vede do zásuvky. 13th se snaží a to poměrně čerstvou formou koukat dál, koukat ke šňůře. Za mě dík. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Z tohtoročných nominovaných celovečerných dokumentov na cenu Akadémie, alebo ak chcete OSCAR, zaznamenávam jeden nepopierateľný FAKT, a to, že TRI z piatich týchto dokumentov, majú rasovú tému. Je to príliš, ale patrí si pripomenúť históriu Spojených štátov amerických, už z čias občianskej vojny, keď podľa mňa, vôbec najmúdrejší americký prezident všetkých čias, Abraham Lincoln, zrušil OTROCTVO, vlastne od druhej polovice 19. storočia, sa postupne predieram americkými dejinami, taktiež do revolučného filmu : Zrodenie národa, vizionára Davida Warka Griffitha, veľmi obľúbený film, z tých čias. Premietal sa v zrode kinematografie, v roku 1915, keď sa naň stávali dlhokánske fronty. Griffith svojim filmom vlastne spopularizoval ešte väčšiu nenávisť voči černochom, z pohľadu belochov, ktorí si založili Ku klux klan, lynčovanie a cetera. A dá sa povedať, že takýmto spôsobom, idem postupne, až do súčastnosti, a čoraz viac si UVEDOMUJEM, že to, čo sa stalo s americkými černochmi, to z nich urobil ich systém. Vezmite si, že AFRO - AMERIČAN. Dve slová, ktoré idú smerom zo západnej Afriky, odkiaľ boli privezení, sem do Ameriky, na otrockú prácu, zdieranie, vykorisťovanie, ponižovanie, lynčovanie... Nechcel by som byť černochom, ktorého násilím priviezli, napríklad do obdobia občianskej vojny, kedy by pravdepodobne zo mňa zodrali všetku kožu, alebo po prípade do napätých 60. rokov, plných segregácie. Tá nenávisť je tu stále, majú o trochu lepšie podmienky, veď len nedávno končil Obama, čo by bolo ešte v druhej polovici 20. storočia, absolútne neprípustné, to by niekoho za to, aj ukameňovali, ak by prišiel s takouto myšlienkou. Režisérka Ava DuVernay, od ktorej som videl film SELMA, si opäť berie nemilosrdným spôsobom na paškál rasovú tému, len z iného súdka, keď mapuje úplne celú históriu, a nielen jedno obdobie, za účasti Dr. Kinga. Je to taký dokument, ktorý odhaľuje pravú príčinu afroamerického problému... A podotýkam, že to nie je dva krát lichotivé... Poviem na rovinu, že by som nechcel byť Afroameričanom. Amerika je HNOJ... ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nedobře zvolená struktura, která je čistě vysvětlující a vlastně nenechá diváka oddychnout od zahrnování fakty. Má to silné emoční momenty, ale je jich bohužel fakt minimum, přesto se dá poznat, že DuVernay je režisérsky silná. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další výborný dokument o zkorumpovanosti americké politické scény, tentokrát zaměřený na uvězňování černochů. Co začalo Nixonem a Reaganem jako pokus o omezení svobod černošské komunity, pokračovalo jako snaha o zbohatnutí. Nakonec, o tom přeci celý svět je. Čím víc peněz bohatí mají, tím víc po nich touží. Naprosto mě zarazilo, že existuje tolik společností, které úzce spolupracují s politiky (i když se to snaží popírat) ve snaze vydělávat na lidském utrpení. Např. společnost ALEC, která jednoduše napíše zákon, který pak politik vydává za svůj návrh. Při sledování takovýchto dokumentů si říkám, jak vůbec někdo může vypustit z úst slova, že USA je země neomezených možností, kde si každý může splnit svůj sen. Já spíš vidím, že je to země plná podvodníků a peklo pro jinou než bělošskou kulturu. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dobrá ukázka toho, jak dobře míněné řešení problému může vést k problém ještě daleko větším. Nebo je to úplně naopak? V první části hodně slušný dokument, který se ale v druhé polovině příliš stranní objektivnosti a spíše je nám podsouvána jakási konspirace vysokých kruhů bílých politiků a lobbistů, kteří vydělávají na neštěstí černochů a mít business týkající se věznic v USA vypadá jako zlatý důl. Neříkám, že tomu tak není, ale nemám dost podkladů abych si udělal kompletní obrázek a postavil se na tu či onu stranu. Celkově je 13th poměrně zajímavým dokumentem, který ovšem lehce selhává ve své objektivnosti. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Po nedávných událostech v Americe se tenhle dokument opět stal jedním z nejvyhledávanějších dokumentů na Netflixu. První polovina o vývoj a vzniku rasismu byla zajímavá, druhá o snaze vydělat na vězních byla slabší a docházel ji dech. Třeba John Oliver tuhle oblast (věznice) zpracoval mnohem zajímavěji a poutavěji. Působí to dlouze, ale stojí to za vidění, obzvlášť pokud si k dané problematice chcete trochu prohloubit znalosti. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80-85% ... Veľmi podnetný dokument. Je priam neskutočné ako americký systém spravodlivosti stále, aj keď pod rúškom inej zámienky, stále bojuje s Afroameričanmi ako nositeľmi zla a kriminality a znevýhodňuje ich postavenie zoči-voči štátnej/federálnej justícii. Forma a štýl boja sa menia, no černoch aj naďalej ostáva v očiach vyznávačov bielej rasovej nadradenosti akýmsi podčlovekom. Čistý hnus tie USA a nielen oni. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Netflixácka propaganda, ktorú ja nehodlám tolerovať a už vôbec jej nie som schopný veriť. Z rasizmu sa stal dobrý biznis a opäť na to doplácajú tí najslabší. Tomuto sa radšej vyhýbajte oblúkom. Takéto kaleráby do hlavy tlačili naposledy komunisti. Pochválim len technickú stránky a pár zaujívamých rozhovorov. Inak sa jedna o jednostrannú neoliberálnu politickú kampaň. 30 %!! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Zaujímavá a aktuálna téma, umným spôsobom spracovaná do dokumentu s množstvom informácií, hlavne pre nezainteresovaného človeka. Keďže logicky súčasný stav nespadol len tak z neba, ale je výsledkom vývoja prebiehajúceho niekoľko storočí, dokument podáva históriu utláčania čiernych od otroctva, cez 13. dodatok, segregáciu, až po novodobé otroctvo, ktorým sú súčasné americké väznice, prestavujúce multi-miliardový biznis. Pritom nejde len o suché podanie historických faktov, ale výborne sú vysvetlené historicko-politické súvislosti, aj keď je zrejmé, že do istej miery ide o propagandu. Dosť rušivo pôsobí klipový strih, vhodný skôr pre nejakú televíznu reklamu než pre tak závažnú tému. Tento dokument ma len utvrdil v tom, že USA sú totálne iný svet, ktorý snáď nikdy nepochopím a problémy, ktoré sa tam riešia, sú na hony vzdialené problémom, ktoré tu riešime my. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Asi na tom něco bude, ale dost mi chyběla konfrontace s opačným názorem, což si myslím, že by objektivní dokument měl mít. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Okrem reálneho vyobrazenia počtu odsúdených, úplne jednostranná sračka založená na cca 100 ročnom lynčovaní práv "farebných". Prečo nenatočia dokument o každodenných násilnostiach gangov, sexuálnych deliktov a hlavne incestov v spomínanom etniku... O minimálne 60% negramotnosti ani nevravím, tak čo iné bude robiť táto skupina úplne degenerovaných ľudí, z ktorých si len robia vyvolení politický kapitál. Platí tu staré pravidlo: útok na černocha - výtržnosť, rasový delikt , útok černocha na bieleho - výtržnosť.... Pre istotu štatistiky útokov na bielych nedávajú, lebo by Trump mal ešte väčšiu podporu :-) Na koniec dodám, že tie otitulkované spievavé medzery sú absolútne zbytočné, zaberajú čas a tie opakované zábery len svedčia o úbohosti snímku... 10% ()

Reklama

Reklama