Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

sWONDER 

všechny recenze uživatele

Zaujimavý námet, ale nie celkom štastne spracovaný. Kedže som trochu skeptický v otázke pristátia ludí na mesiaci, tento film ma hneď zaujal. Po vzhliadnutí nič moc, dlhou stopážou a dementními chybami (helikoptéri , let na dvojplošníku WTF?!) to celé posobilo, ako blbosť. Mohlo to byť všetko INAK. ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

Musím uznat , že daný námět není rozvitý úplně tak , jak jsem si představoval , ale film má velmi dobrý scénář a hudbu , která film velmi často podepírá . Nakonec tedy dávám z těch 70% čtyři hvězdičky , ale cítím , že po dalším zhlédnutí už půjdu asi do tří . ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Pekne spracovaná jedna z najväčších konšpirácií 20. storočia. Tak boli tam alebo nie? Čas ukáže. Akčný koniec tak trochu na škodu, bolo to aj dlhé a menej zaujímavé. Dalo sa to spraviť asi aj lepšie, najmä to vŕtanie technika, že signál ide zo Zeme. To, že ale film vznikol a v čase v akom vznikol, za to prst hore a moje uznanie. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

Peter Hyams bol prvý, kto na to prišiel - pristátie amíkov na Mesiaci bol jeden veľký podfu(c)k! Film, žiaľ, nezaprie dobu svojho vzniku ale i tak sa oplatí pozrieť. Spoiler - aspoň pre jedného člena posádky sa skončí happyendom ()

Marat 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy tohoto druhu a tento mě velmi mile potěšil. Myslím, že film částečně naráží na to, že stále existuje velká spousta lidí, kteří nevěří tomu, že Apollo 11 skutečně přistálo na měsíci a toto je prakticky zjednodušený sfilmovaný důkaz, jak se to mohlo stát. I když film má někdy trošku podivný scénář, stále ho hodnotím zaslouženě 4ma hvězdičkama ()

pekas 

všechny recenze uživatele

No před lety to byla velká pecka. V roce 2008 už je to sice slabší, ale i tak to je za solidní 4 hvězdy. Nedokážu posoudit, kolik v tom hraje nostalgie a kolik "současný" dojem. Snažil jsem se posuzovat film dnešním pohledem a kromě příšerného zvuku snad má pořád co říci a dokáže pobavit. ()

Elegnor 

všechny recenze uživatele

Poučnej film o tom, kam až je člověk ochotnej zajít pro financování výzkumu.. Místama dost zdlouhavý, taky občas nelogický, některý věci jsou až podezřele dlouho očekávatelný, konec překvapivě dobrej.. :) Ve svý době to ale vůbec nemuselo bejt špatný.. ()

vitak69 

všechny recenze uživatele

3* za kvalitně natočený akční snímek. Jinak je to konspirační slátanina. Lidem, kteří věří konspiračním teoriím se samozřejmě tento snímek může líbit, dokonce ho budou vyzdvihovat pomalu do nebes. Ten kdo věří konspiračním teoriím by se měl dobrovolně odevzdat do péče doktora Chocholouška. Je zajímavé, že dříve lidstvu stačila víc jak 20 let jedna konspirační teorie o cestě(necestě) na Měsíc, ale v současné době i díky internetu se tyto nesmyslné teorie šíří rychlostí světla ihned po nějaké události a rostou rychleji než houby v okolí Černobylu. Jedna věc je na konspiračních teoriích zajímavá, že se nikdy nikdo neptal, zda Gagarin byl skutečně někdy ve vesmíru? Proč tomu tak je a proč se to děje? Lidé, kteří věří konspiracím jsou na sebe náležitě hrdí, že myslí, tak nějak jinak a že je žádná oficiální propaganda neobalamutí. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Hodnotím velmi dobrý nápad, ale musím dát nízké hodnocení. Film postrádá logiku, mnohdy i spád a je značně předvídatelný. Veliké zklamání a hodně nadhodnocený film ()

TonyStark 

všechny recenze uživatele

Tenkrát byla Amerika jedna velká politická komedie (dokonce větší než dnes) a lidé nevěděli co je vlastně pravda a co ne. Kdo zabil Kennedyho? A jeho bráchu? A Marilyn Monroe? Jak je to s těmi mimozemšťany? Kdy přiletí ty atomovky?Posledním hřebíčkem do rakve voličovi důvěřivosti a zdravého rozumu byl Nixon a jeho aféra Watergate. Zkrátka úrodná půda pro chytráky a konspirátory všeho druhu. A v téhle paranoidní atmosféře se začalo létat na Měsíc. Peter Hyams si s tématem pohrál na výbornou. Napětí a nejistota astronautů se nese celým filmem a nechybí ani skvěle zmáknutá akce v podobě honičky vojenských helikoptér s dvojplošníkem Tellyho Savalase. A chudák NASA to zase jednou pěkně schytala. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem film viděl poprvé před mnoha a mnoha lety (v krásném provedení 70 mm kina), některé scény se vryly do paměti tak silně, že když jsem jej viděl po mnoha letech na dvd, jako by to bylo včera. Především má film velmi dobré tempo a zápletka je zcela věrohodná. Jedinou chybou pro všechny zastánce konspirace o podvodu s přistáním Apolla na Měsíci je fakt, že v té době nebyla k dispozici technologie, jejíž pomocí mohli o necelých 10 let později tvůrci filmu fingovat přistání na Marsu. Takže děj (alespoň pro mne) zůstává fikcí. Ale fikcí krásnou, která k filmu jako umělecké reflexi reality patří. ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama