Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Recenze (327)

wick 

všechny recenze uživatele

Zdařilý pohled na manipulaci s veřejností, po kterém je otázkou, a kde Armstrong vlastně tu americkou vlajku nechal:-). Peter Hyams (jako vždy režie a kamera) tímto natočil asi svůj nejlepší film. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Tak tohle můžu. Hodně můžu. Vesmír & konspirace & survival thriller.Dokonale namixovaný koktejl podávaný po kapkách, kdy se jako správný pijan nemůžu dočkat další a další kapky. Dvě hodiny utekly jako prd. James Streisand Brolin dnes vypadá jako starý vypelichaný kocour, ale díky tomuto snímku už chápu, na co Barbru uhnal. A bylo tam překvapivé množství nenápadných ale zároveň rozsekávajících hlášek: "...A já byl tak prima chlap..." "Já se asi pozvracím....Tím to teda vyřešíš..." "Bylo to náročný pátrání. Našla jsem námořní základnu, kterou hledáš. Táta tam sloužil." "To bylo to náročné pátrání?" "Ano, budit tátu v jednu hodinu v noci je hodně náročný." Komunikace mezi Hustonem a kosmickou lodí: "Prosím nezdržujte, nezapomeňte, že je to sakra meziměsto." ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý film. Zajímalo by mě jestli v sedmdesátých letech vládla opravdu taková paranoia a jestli bylo pro dvě ústřední mocnosti opravdu tak důležité vyhrát v dobývání vesmíru. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech nedotažený (vyložené příběhové skoky a načrtnuté linie, které jsou později úplně zapomenuty) a přitom také rozvláčný film, který je ale jinak velice zajímavý a napínavý. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Podarené sedemdesiate a americká inklinácia ku konšpiráciám a nenávisti voči establišmentu, k tomu preteky s ríšou zla na všetkých frontoch a výsledok je na svete, dnes sa na to pozerá úplne ináč, vyprchalo z toho čaro studenej vojny, napriek tomu je to slušný akčňák odrážajúci po všetkých stránkach dobu, v ktorej vznikol, takže 65%. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborný konšpiračný thriler s kvalitnou dobovou produkciou, v štýle Tri dni Kondora, ale bez hviezdneho obsadenia. Napriek tomu, že herci nedosahujú úroveň Roberta Redforda, svoje úlohy zvládajú veľmi dobre. Ide tu totiž o odhalenie obrovského podvodu, ktorého korene siahajú až k vládnym špičkám, no svoju úlohu tu má aj boj o život troch astronautov, ktorí sú v tejto hre len pešiakmi. Produkcia vie výborne narábať s atmosférou takže príbeh má napätie, ale nechýba ani humor, pretože medzi novinárom Caulfieldom a jeho kolegyňou Judy to slušne iskrí. ()

Parsek 

všechny recenze uživatele

Moc si ten snimek nepamatuju, ale podle toho co ano, hodnotim velice vysoko. Dalo by se mozna rict, ze napad z tohoto filmu si vzali i tvurci snimku Vrteti psem, ktery urcite nebyl k zahozeni. Toto je ovsem original. V brzke dobe si tento film pujcim a sve hodnoceni dle toho upravim, zatim ale... ()

JQK 

všechny recenze uživatele

Dobře zvládnutá práce, i po třiceti letech od svého vzniku dokáže potěšit a zaujmout. Jedno dvě slabá místa se najdou, zejména poněkud nedotažené pokusy o likvidaci všetečného novináře, ale to na hodnocení nic nemění. Film je také pěknou připomínkou úpadku moderní techniky - před těmi třiceti lety helikoptéry k výbuchu potřebovaly sekundární náraz, dneska vybouchnou, sotva se dotknou skály a ještě jí půl vezmou s sebou. ;-) ()

Monyfik 

všechny recenze uživatele

první polovina 4 hvězdy za nápad, druhá slabší 2.... Jinak zajímavý pohled na cesty do vesmíru, zvláště od amerického režiséra Petera Hyamse... ()

james11 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. "Takže teď jsme vlastně mrtví." Jeden člověk "vstal z mrtvých" a tím zničil snad všechny americké lety do vesmíru. ()

pájap 

všechny recenze uživatele

film z kterého jde v některých pasážích mráz po zádech.moc pěkné.a taková maličkost.první film který jsem viděl na bluray.papa. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Tehdy jsem byl šokován,a v podstatě nad tímto filmem můžu přemýšlet stále.Perfektně stupňované napětí.75% ()

zeromen 

všechny recenze uživatele

Skvělý film který dokazuje že Amíci na měsíci vůbec nebyli, sice kvůli hlavounům s NASA museli drobátko změnit scénář a za měnit Měsíc za Mars. Aby mohli natočit tento "pravdivý film". ()

90125 

všechny recenze uživatele

To bola bomba, keď som mal 12 a videl tento film v socíkovskom kine. Bolševik nám rád pustil film o tom, že kapitalizmus je podvod. Lebo predsa v socialistickom Československu bola všetko pravda a len jedna veľká pravda. Teraz vidím, že tento film je skôr len silná spomienka na detstvo a inak to až taká bomba nie je. Spústa vecí v rovine logickej, v ňom nefunguje. Dnes je tento film žrádlo pre stále viac módnejších internetových konšpirátorov, ktorí budú nakoniec schopní spochybnit aj vlastnú mater. Ale strašne dobre mi robí dívať sa na generáciu hercov Watersona, Goulda a Holbrooka. Tí dnešní herci pre mňa až tolko neznamenajú. 69 % ()

ragtime 

všechny recenze uživatele

Téma znela lákavo, ale tvorcovia sa rozhodli úplne vykašlať na akúkoľvek snahu o realitu. Ak by naozaj bol človek zatvorený takú dlhú dobu bez možnosti kominikácie s okolným svetom a vedieť to, čo by vedeli oni, tak by sa to na psychike človeka podpísalo dosť enormne a tu sa všetci tvária ako nič, fyzická premena žiadna. Chápem, že film vznikol v trochu inej dobe, ale pocity človeka vtedy neboli iné než sú dnes. ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama