Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Recenze (309)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

That´s one small trick for a man, one giant lie for mankind.. Generace Hyamsových rodičů bezvýhradně věřila, že vše co je napsáno v novinách, je pravda. Jeho generace zase stejně důvěřovala televizi. Čas i sám režisér ukázali, že úmyslné klamání je jeden z nejlepších sluhů účelu a proto by nemělo být důvěry bez prověřování.. Filmové kvality sice nejsou kdovíjaké (zpomalený záběr na hřbitově je na ránu pěstí), ale kvůli vtipnému Gouldovi, uhlazenému NASAhovadu Holbrookovi, závěrečné ultrahoničce Kojakova práškovacího letadla s dvěma zlověstnými Hughes OH-6 Cayuse a především nesmrtelné ústřední myšlence si je potřeba tenhle konspirační spektákl nekriticky hýčkat. Když jsme u těch spiknutí, Bale by měl Joshu Brolinovi konečně říct: „Čau, brácho..“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi zaujímavé divadielko na nás rozohral Peter Hyams. Malá veľká konšpiračná hra, v ktorej je za nitky ťahanou bábikou celé ľudstvo. Myšlienka dnes aktuálna a pravidelná v každodennom živote vtedy predbehla dobu, ale že sa to podarí zrežírovať v takom veľkom poňatí som prekvapený. Obzvlášť v Hyamsovom prípade. V polovici filmu sa z príbehu pomaly stáva už 'len' štandardný thriller, ale v napätí ma držal až do konca. 80%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Wow, tak chytře originální a napínavý film jsem nečekal a musím říci, že vůbec nezestárnul. Toto zpracování se lehce vyrovnává dnes natáčeným filmům a já hodnotím 4 hvězdičky, jelikož tato mystifikace s výbornými hláškami je velice zvládnutá... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, co přesně bylo na tomhle filmu sci-fi? Tohle je naprosto skvělé, čistokrevné drama z prostředí vysoko sahajících komplotů až někde před dveře samotného prezidenta USA! Na konci jsem ještě čekala nějakou tu dohru, ale nechci se v tom pitvat, protože ještě teď jsem zcela pohlcena napínavým dobrodružstvím jedné posádky raketoplánu. Jako bombaaa :-) Nějaké to zdvižené obočí tam sice bylo, jako v případě lopinky práškovacího letadla, kdy se všichni drželi jako přisátá klíšťata plus ještě nějaké další zjednodušené scény, ale tohle prostě házím za hlavu. Po lehčím rozjezdu mě drželi v absolutním napětí až do samého konce a ještě při závěrečných titulcích jsem to celé tak nějak ztěžka rozdýchávala. Co pak měly říkat samotné manželky astronautů, že. Já nemám co bych k tomu dál napsala. Stojí to za zhlédnutí, akorát si moc nečtěte obsah filmu. Na můj vkus toho až příliš prozrazuje. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní nápad, skvělé provedení. Mám v těchhle filmech o spiknutí celkem zálibu a kosmonautské pozadí mu dává (pro mě) značnou přidanou hodnotu. Práce NASA dostává zcela nový rozměr. :) Zajímalo by mě jestli se na ten Mars amíci (tady u nás ve skutečném světě) opravdu někdy dostanou. Myslíte si, že mě to baví? ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

"S dnešnými prostriedkami máme možnosť ľudstvo presvedčiť o čomkoľvek." Paradoxne to nedávno potvrdila Čína na otváraciom ceremoniále olympijskych hier, aj keď v porovnaní s Capricornom (v ktorom sa citeľne odrážajú nálady končiacich vesmírnych pretekov, vrátane polemiky pristania na mesiac a zmyslu celej tej naháňačky v mene ľustva) úplne neškodne. Trasher Hyams za svoju bohatú kariéru natočil dva kvalitné filmy a toto je jeden z nich. 75% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který je určitě zábavnější ve své hitchcockovské složce než v té šaškárně, co si říká téma. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ktore vlastne az tak moc sci-fi nieje. Pribeh poukazujuci na velku moc vysokopostavenych organov, ktorych manipulacna moc s ludstvom je priam neobmedzena. Ovladol ma tak trochu neprijemny pocit, ze nieco podobne, aj ked v uplne inej sfere sa skutocne molo udiat a mi sa o tom nikdy nedozvieme. Ale aj inak je to film natoceny velmi zabavnou formou, kombinujuci v sebe dramu, detetktivku a aj jednu velmi fajnovu akcnu scenu. Vydatne. (8.3/10) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

V dobrém slova smyslu pozoruhodný kousek, který kromě hmatatelného napětí, klaustrofobické atmosféry a slušných hereckých výkonů boduje i neméně pozoruhodnou a dynamicky nasnímanou leteckou honičkou skrze nepříjemně přítulný kaňon. Konspirace jsou věčné. Stejně tak výtečná hudba Jerryho Goldsmithe, kterou spolu s tímto decentně tajuplným snímkem nelze než upřímně doporučit. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V detstve sme sa ohurovali vetou : "A videl si ten bohovský film, kde vyhladovaný chlapík zjedol surového hada ?". Neskôr som so videl znova a už tak bombasticky na mňa nepôsobil, pozerať sa na to ale dá i po rokoch. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase po delší době dostal chuť na nějakou old schoolovou sci-fi. Specifický žebříčkový výběr na ČSFD mi vyhodil zajímavou nabídku - KOZOROHA 1. Už po přečtení obsahu, jsem si film stáhl a těšil se, jak si ho večer po práci vychutnám. A musím říct, že to byla dobrá volba. Velmi zajímavý příběh o kosmonautech, kteří měli být na Marsu, ale jaksi nejsou - se změní v útěk a boj o holý život před vlastní vládou, která klame celý svět. Film má na svou dobu povedený vizuál, atmosféru a dobře budované napětí, které v závěrečné půlhodině skvěle graduje (fantasticky natočená naháněčka dvojplošníku s vrtulníky). Herecké obsazení je také fajn, taková plejáda béčkových velikánů 70. let. V hlavní roli nás potěší sympatický E. Gould v úlohách vedlejších pak např. O. J. Simpson, J. Brolin, H. Holbrook či správně ujetý T. Savalas. Hudební doprovod zahřmí pod vedením Jerryho Goldsmithe a je takovou třešničkou na dortu. I když si už člověk myslí, že má ve sci-fi žánru vše podstatné nakoukané, tak pokaždé objeví další kousek, který stojí za to vidět. Pořád mám co dohánět. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Scifíčko či jednoducho konšpiračný thriller? To je fuk, dôležité je, že na rok výroby 1978 je to "zatraceně" dobrý film! A nejde len o obsah. Páčilo sa mi aj spracovanie, myšlienka... aj mladý James Brolin pripomínajúci trošku Christiana Balea a ešte viac prirodzene chlapsky "škaredo-pekný" Elliott Gould ;-) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za mňa solídne podaná "teória" (ne)reality, pričom samotný spôsob, ako sa veci "diali - nediali", by boli ideálnym návodom aj pre dnešnú "politiku". Za mňa výborný film .. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný příznivec konspiračních teorií, nicméně ta o Měsíci mě poněkud děsí a tak nějak nevím, co si o ní mám myslet. Zvláště pak po zhlédnutí jednoho celkem zdařilého videa, kde byl vidět podfuk se záběrem Země z Apolla 11 (ta stránka s videem už pro jistotu neexistuje). Ale i kdyby mě tahle záležitost vůbec nezajímala, Capricorn One zůstane i nadále nesmírně napínavým snímkem, u kterého jsem visel na každé vteřině v očekávání, co se bude dít dál. I přesto, že onen podfuk, byl proveden o moc naivněji, než jak by ho museli udělat kamarádi z NASA v letech 1969-1972 a že druhá půlka filmu je taková schematická. Hudba Jerryho Goldsmithe je rozhodně slušná. Pokud by po mně někdo chtěl nějaký ryzí příklad té nejtypičtější Goldsmithovy hudby, asi bych ho odkázal na dvou a půl minutové Main Title. A ohledně toho konce, abych moc nespoileroval, tak se jen zeptám, jak to probůh mohl stihnout? ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Poctivý skôr politický, ako sci-fi thriller rokov osemdesiatych, kde let helikoptéry alebo dvojplošníka bol skutočne nasnímaný, lebo digitálne počítačové triky ešte vtedy nexxistovali, ale kde fikciou bol let na Mars. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na uvod je treba rict ze neni uplne jasny do jakyho zanru tenhle film zaradit ale kdyby existoval zanr konspiracni film tak je to naprosta spicka kdyz to clovek sleduje neubrani se myslence jak to vlastne bylo s tim pristanim na mesici protoze pokud muzu mluvit za sebe prijde mi divny ze pred 45 lety jsme byli schopni takovyho progresu a od ty doby se porad mluvi jenom o tom jak se posouvaji hranice lidskych moznosti ale skutek utek takze jsou dve moznosti budto to byl taky podvrh a Armstrong pristal buhvikde nebo naopak uz se dneska lita nekam do alfa centauri nebo kdovikam ale v Usa maji dobry duvod to svetu nesdelovat tak jako tak maloktery film ma tak genialne beznadejnou a depresivni atmosferu jako Kozoroh vymluvny je pak vystup jednoho z astronautu na ten kopec kdy si celou dobu povida sam pro sebe je stastnej ze je nahore a tam uz na nej cekaj pracovnik ridiciho strediska ktery podvod odhali je zlikvidovan tak dukladne ze je zcela vymazana jeho existence novinar co o tom chce napsat je zlikvidovan rovnez akorat ten konec mne preci jenom trosku zklamal i kdyz pripadny hapyend je nastesti jen naznacen a jak to vlastne nakonec dopadlo se poradne nedozvime ale jinak opravdu znepokojivy film ktery mi dlouho unikal ale shlednuti fakt stoji za to a pokud si libujete v nejruznejsich konspirancnich teoriich jako ja je to film presne pro vas ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Silnější trojhvězdí, které sráží nevyrovnanost první a druhé poloviny (aneb první hodina v područí dialogů a budování příběhu vs. druhá v područí akce a pseudonapětí). Stejně tak je rozdíl mezi tím, že se první polovina snaží tvářit chytře a poměrně jí to jde, zatímco ta druhá má děl slabý přeschlá špageta, což je velká škoda, být to více zaměřeno na měsíč... Ehm, tedy Marsovskou konspiraci a méně na z prstu vycucané události, kde "ti zlí" oplývají inteligencí pštrosího vajcete, byl by výsledek mnohem lepší, pořád je to dobře natočená věc, které čtvrtou hvězdičku ubírá až nechutně proslazený závěr, kterému nechybí dokonce ani taková ohavnost (pro mě) jako zpomalený záběr na běžící osoby. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře vymyšlená hra mocných proti třem obyčejným mužům, kteří si zachraňují holý život. Nikdy nevíte, co je realita, pokud existuje možnost, byť nepatrná, na její zfalšování.!!! ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý snímek, který vzbuzuje důvodné pochyby o kempování Američanů na Měsíci. Hrdiny jsou kosmonauté Brubaker, Willis a Walker, kterým však pochybné společnosti, dodávající levné nefunkční zabezpečovací systémy, zabrání ve výletu na Mars. Raketa sice odstartuje, ale komunikace s nic netušícím Houstonem je vedena z nedaleké vojenské základny. Proto paradoxně dochází k tomu, že první dojemný krok na marsskou půdu je učiněn v televizním studiu. Politici se snaží touto misí získat finance pro hvězdné války, vedoucí letového provozu brilantně řídí neexistující misi a šťouravý investigativec Caulfield pomalu odhaluje skrývané nesrovnalosti i neskrývané pokusy o vraždu jeho maličkosti. V ohrožení života však zdaleka není sám. ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama