Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Raketoplán Kozoroh jedna je připraven odstartovat na Mars. Pár minut před zážehem se dveře kokpitu otevírají, dovnitř vchází ředitel programu a odvádí tři astronauty mimo loď. Kozoroh jedna řízený počítačem přesto odstartuje. Piloti jsou drženi přes rok na tajné vojenské základně, kde museli natočit za pomoci nejlepší filmařské techniky fiktivní přistání na Marsu. Celá veřejnost se připravuje na návrat raketoplánu, jenže se stane chyba a loď shoří v atmosféře. Astronauti vědí, že se musejíí dát na útěk, protože jsou jediným důkazem toho, že vláda tahala celý svět za nos. Boj o holý život začíná... (Vitason)

(více)

Recenze (310)

Rominator 

všechny recenze uživatele

NASA připravuje expedici na Mars, ale dva měsíce před strartem raketoplánu přijde na neodstranitelný technický problém. Tříčlenná lidská posádka by několikaměsíční expedici po třech týdnech letu nepřežila, ale v sázce je příliš mnoho a proto se rozhodne projekt sabotovat a pošle kosmický raketoplán bez posádky... První polovina filmu je skoro bezchybná, ale ve druhé to trochu drhne. NASA dokáže všechny klamat po dobu osmi měsíců, poradit si s nepohodlným zaměstnancem, ale nedokáže zastavit pátrání novináře (automobilová nehoda a zatčení pro držení nepovolených látek) a samotný útěk tří astronatů ze staré vojenské základny a následné stíhání je plné scén (udžet se na křídle dvojplošníku v plné otáčce), které patří do jiného filmového žánru a kazí celkový dojem ze snímku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Povinný snímok pre všetkých vyznavačov konšpiračných teórií. Chudáci kozmonauti, nechcel by som byť v ich koži. Čo sa týka samotného príbehu, neišlo o nič extra zaujímavé, v podstate sa celý dej (až na záver) odohráva len na pár miestach a všetko sa točí okolo letu a pristávania na Mars, no pozeralo sa na to celkom príjemne, pričom záverečná akčná scéna vo vzduchu ma aj celkom pobavila. Film by som si síce večer ako hlavný film nepúšťal, ale na vyplnenie voľného času niekedy po obede celkom vhodné. 65/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Bohužel se mnohem víc soustředí na survival útěk pár "astronautů", než na politické pozadí jejich příběhu. Takhle je z toho materiál dobrý na televizní epizodu, ale ne na dvouhodinový film. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět je to bezpochyby originální, provedení triků již z dnešního pohledu bohužel také. Celé zpracování mi přijde poněkud kostrbaté a nezáživné. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stupňující se napětí a velká spousta pamětihodných scén. No a nebyl bych to já, kdybych zde nepochválil samozřejmě parádní hudbu Jerryho Goldsmithe. Obsazení velmi potěšilo. Hal Holbrook po vzoru Magnum Force opět v záporné roli, která mu sedí. Zajímavá je i menší role Telly Savalase. Kozoroh 1 můžu s klidem doporučit všem, kteří by měli chuť na nějaký konspirační thriller ze sedmdesátých let. No a kdo ví, jak to s těmi lety do vesmíru doopravdy vlastně bylo. Nebo nebylo. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, v některých aspektech současný děj, spolu s pěkně napsanými dialogy a častým výskytem pěkně nasnímaných momentů dělá z Kozoroha 1 příjemně koukatelný film. Závěrečná honička dvouplošníku s vrtulníky jistě připomene Ramba 2, Smrtíci epidemii, Den nezávislosti a jiné vzdušné naháněčky v kaňonech, ale právě takhle "kozorohová" mi přijde nejlépe natočená. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Konspirační thriller, který nezapře, že byl natočen v 70. letech. Chytrý, propracovaný scénář postavený na výborném nápadu a nepolevující napínavá atmosféra (kterou navíc podporuje skvělý Goldsmithův ústřední hudební motiv) v něm totiž mají jasně navrch před zběsilou akcí, která se zde vyskytuje pouze okrajově. Jen je trochu škoda, že se téhle látky nechopil nějaký osobitý vizionář, ale (v té době) pouze slušný řemeslník Hyams. 70 - 80 % ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

trochu sci-fi, trochu thriller, trochu survival film, zaujímavé obsadenie a dobrý nápad, pár zaujímavých scén (pokazené brzdy, had, štveranie na skalu), nie zlý film; ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda tých zopár logických dier, bijúcich do očí, mohla to byť čistá päťka. Čistá päťka z radosti z rozprávania dobrodružného príbehu napínavou formou, kedy divák od začiatku do konca nedýcha. Ale prečo púšťali do domu manželky hocikoho a navyše si nedali majzla na toho, koho chcú zavraždiť? Únik zo základne bol na úrovni paródie, ale ak by sme sa v mnohých filmoch riadili logikou, tak by museli skončiť po 20 minútach. Aj identifikácia miest absencie logiky má svoje čaro. Z hľadiska rozprávania inak nemám čo vytknúť, je to napínavé a kozmonauti nám tu ukážu, že prežitie v púšti je lepšou simuláciou pobytu vo vesmíre, ako v nejakom umelom prostredí bez gravitácie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kozorožec 1 bol pre mňa v dobe, keď som ho videl po prvý krát, prvým stretnutím s konšpiračnými teóriami (keď pominiem pretrvávajúce nejasnosti okolo vraždy J.F. Kennedyho). V súčasnosti už prakticky každá významnejšia udalosť vyvolá explóziu konšpiračných teórií, pretože ľudia prestali veriť svojim vládam, správam v tlači a na obrazovkách televízorov a skôr veria internetu, ktorý je asi tým najhorším informačným zdrojom. Kozorožec 1 je dodnes celkom napínavým filmom, u ktorého je poznať, že rozpočet naň nebol bezhraničný, v ktorom je množstvo technických a logických nedostatkov, ale pokiaľ ich divák cielene nevyhľadáva, tak odmenou mu je dobrý pocit aj po skončení. Úsmevné bolo pre mňa zistenie, že práškovacie lietadlo nefunguje iba na Jožina z bažin, ale keď je pilotované Kojakom, tak aj na vojenské helikoptéry. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

pat hlavne za to napatie a atmosferu. po cely cas som sa hniezdil na posteli, aby to vsetko dobre dopadlo..jasne, ze som hned vedel, ze to nemoze skoncit zle.. ono ta myslienka nie je az taka nerealna.. dobry filmik. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

„Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Je 21.července 1969 a v měsíčním prachu se objevuje první lidská stopa. Neil Armstrong poskakuje po povrchu měsíce a celý svět žasne nad lidským pokrokem, ale byl Armstrong skutečně na naší přirozené družici? Od této události utekla dlouhá doba, za kterou se vyrojilo velké množství teorií popírajících přistání Apolla 11 na měsíci. Pronesl Neil Armstrong slavnou větu o velikosti lidského kroku někde v televizním studiu nebo na povrchu měsíce? Tuto otázku si zřejmě položil režisér Peter Hyams, když psal scénář ke snímku Kozoroh jedna… Motorem celého snímku je velice silný, poutavý a chytrý příběh, který si vás prostě získá. Jeho jedinou slabinou je, že nemá výrazného hlavního hrdinu a tak chybí tolik důležité ztotožnění se s některou z postav. Sice je zajímavé sledovat příběh jak z pohledu novináře pátrajícího po pravdě, tak z pohledu pilotů, ale tyto dvě dějové linie se navzájem trošku perou a kdyby se povedlo jednu více utlumit, tak by z toho byla pro diváka atraktivnější podívaná. Na snímku je vidět, že Hyams v té době nebyl ještě zkušeným filmařem a tak někdy nedokáže navodit správnou atmosféru. Jeho záchranou v tomto ohledu je Jerry Goldsmith, který ke snímku napsal skvělou hudbu, kterou často drží napětí. Ona zmiňovaná nezkušenost se také projevila na snaze nechat ve filmu vše, co bylo natočeno. Takže jsou některé scény delší než by měli a stopáž celého snímku se tak natáhla na trochu zbytečné dvě hodiny. Přesto nevidím jediný důvod, proč vám tento alternativní pohled na lety do vesmíru a kritiku médií (co když ani Elvis nezemřel a teď si připijí s Kennedym na opuštěném ostrově) nedoporučit. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Námet i množstvo postáv by vystačilo na celkom slušný seriál... Lenže je to nuda na zbláznenie. Postavy, z ktorých ani jedna nie je hlavná, sú totálne ploché, dejové línie bez nápadu a atmosféry... Na to, že malo ísť o sprisahanecký film, tam nie je ani náznak napätia... Do polovice hrá prím situácia, a dá sa to zniesť (jasný odkaz na prístátie na Mesiaci). Akonáhle sa začne jednať o osudy kozmonoautov, je to príšerné... Sú tu dve slušné naháňačkové sekvencie, ale tie film nezachránia... Finále totálne nezmyselné... Stále nechápem ako babrák Hyams dokázal natočiť solídnu sci-fi 2010: ROK PRVÉHO KONTAKTU... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Čtyři za film (nejlepší filmový námět co jsem za dlouhou dobu viděl) a pátá za Filmové studio Barrandov Dabing pro ČST Praha 1981 - Moravec, Besser, Shánilec, Vicena a Štěpnička jsou skvělí. Pátá chybí filmu proto, že to práškovací letadlo už bylo přeci jen hoooodně. Zpracování je ale super a častý padouch Hal je ve své roli tak přesvědčivý. Si to schválně představte - máte letět na Mars, pět minut před startem vás z kabiny vytáhnou a vy se dozvíte, že byste při letu zkapali, ale máte hrát komedii a vysílat do televize, a za to vám dovolí vlést po přistání zpátky do kabiny a být národními hrdiny. Jenomže raketa při návratu do atmosféry shoří a vy tak nesmíte existovat. Tomu se říká, bejt celkem v prdeli. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Trochu si dovedu představit, že tento film mohl v době vzniku (při uvedení v Československu za socialismu obzvlášť) způsobit menší rozruch. Při čtení některých komentářů i trochu závidím těm, kteří z něj měli tak silný zážitek, protože viděno mýma očima, dnešním pohledem, jedná se pouze o jeden z mnoha konspiračních a paranoidních thrillerů, jakých v západní tvorbě v 70. letech vzniklo požehnaně a Kozoroh 1 mě přes originální téma nijak zvlášť nepřekvapil ani výrazněji nezasáhl. Tak jako se minulý týden tvůrcům filmu Vzpomínky na budoucnost (1970) podařilo, abych během sledování téměř uvěřil teorii o návštěvě mimozemšťanů v dobách před Kristem, tak se naopak Peteru Hyamsovi nepovedlo, abych si během jeho filmu alespoň jednou pomyslel, že přistání na Měsíci v roce 1969 může být jen podvrh. Částečně na tom má podíl i utahanější tempo, kvůli kterému si snímek neudrží vždy patřičnou atmosféru, nicméně pokud už podobně táhlé a dlouhé filmy s řadou postav, tak rozhodně raději tyhle, které se stávají směrem k dalším zvratům a ke konci stále více napínavé a postupně nabírají na obrátkách, než ty, které v druhé polovině ztrácí dech... a tento naštěstí patří k těm prvním. Několik scén včetně vizuálního nasnímání jízdy autem s porouchanou brzdou nebo průjezdu ve skalnatých horách lze řadit k nezapomenutelným, jen mi zase v rámci rozehrání jakéhosi přesahu nesedla ta naivní akcí v závěru a zejména nepříliš uvěřitelný happyend. Rozporoval bych uvádění Elliotta Goulda na prvním místě v obsazení, rozsahově se jedná spíše o výraznou vedlejší roli, nicméně zase jako jediný z herců mě tady dokázal naplno upoutat a občas táhlý děj příjemně oživit. *** Mírný nadprůměr s mírně zastaralou pachutí. [70%] ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Scéna se snědeným syrovým hadem se stala svého času kultovní záležitostí a kdo tenhle film neviděl, ten byl na základce nula. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nápad je opravdu výborný stejně tak herecké osazenstvo ale přišlo mi, že je ve filmu spousta hluchých míst a plyne až příliš pomalu. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

může mě někdo proboha říct,kde se předemnou tenhle film schovávál?!?naprostej nářez,všem analfabetům vřele doporučuji. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Kultové béčko,ktoré si zobralo na paškál oficiálnu verziu výstupu na Mesiac s ľudskou posádkou,ktorá podľa nich sa nikdy v skutočnosti nestala,pekne sa to robilo v ateliéroch...Taký mega podvod,ktorý prešiel? Odvážna verzia,ku ktorej sa aj ja prikláňam s množstvom otáznikov,ktoré nedajú spávať,a tak skoro každý by chcel vedieť pravdu?Tento svižný snímok,ktorý si servítku pred ústa nedáva ukazuje ako to podľa nich celé spravili a pozerá sa na to kritickým okom,že ak je to pravda,tak sa urobil podvod,ktorý oklamal celý svet. Len ja sa pýtam,či v tých rokoch by bolo možné naozaj odletieť na Mesiac,či skôr to celé natočiť v prísne tajnom objekte za pomoci profíkov na čele s jedným režisérom,ktorého k tomuto spájajú? Každý podľa svojej logiky nech uváži,či je to možné? Režisér,herci sa pokúšajú toto celé vysvetliť a je to po celý čas podívaná za asistencie vyššej moci a obetných baránkov,ktorí budú pripomínať štvanú zver,to keby sa náhodou nepodarilo Armstrongovi a Aldrinovi,tak toto by ich čakalo? Užite si hádam najpopulárnejší konšpiračný film,aký kedy vznikol. ()

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama