Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Recenze (309)

classic 

všechny recenze uživatele

Kultové béčko,ktoré si zobralo na paškál oficiálnu verziu výstupu na Mesiac s ľudskou posádkou,ktorá podľa nich sa nikdy v skutočnosti nestala,pekne sa to robilo v ateliéroch...Taký mega podvod,ktorý prešiel? Odvážna verzia,ku ktorej sa aj ja prikláňam s množstvom otáznikov,ktoré nedajú spávať,a tak skoro každý by chcel vedieť pravdu?Tento svižný snímok,ktorý si servítku pred ústa nedáva ukazuje ako to podľa nich celé spravili a pozerá sa na to kritickým okom,že ak je to pravda,tak sa urobil podvod,ktorý oklamal celý svet. Len ja sa pýtam,či v tých rokoch by bolo možné naozaj odletieť na Mesiac,či skôr to celé natočiť v prísne tajnom objekte za pomoci profíkov na čele s jedným režisérom,ktorého k tomuto spájajú? Každý podľa svojej logiky nech uváži,či je to možné? Režisér,herci sa pokúšajú toto celé vysvetliť a je to po celý čas podívaná za asistencie vyššej moci a obetných baránkov,ktorí budú pripomínať štvanú zver,to keby sa náhodou nepodarilo Armstrongovi a Aldrinovi,tak toto by ich čakalo? Užite si hádam najpopulárnejší konšpiračný film,aký kedy vznikol. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Geniálne odvážny námet nemôže dostať všetky hviezdičky, pokiaľ spracovanie je naivné. Scenár napríklad okorenili vtipné hlášky, ale konšpirácia, od ktorej sa dej odvíjal, bola strašne zjednodušená na to, ako reálne táto situácia sama o sebe pôsobí. Za všetky spomeniem jeden príklad. Je fakt "premyslené" zajať pilotov, ktorí sú určení na elimináciu, pretože vedia príliš veľa, do miestnosti, kde ich delí jeden obyčajný zámok od použiteľného lietadla. A záver so slow motion sa už fakt nedá brať úplne vážne. Aspoň v dnešnej dobe nie, no nebudem sa hrať, že som schopný sa od nej odosobniť. Príbeh je však určite stále aktuálny a len výnimočne málo sci-fi. Napriek tomu, že som ho videl v rámci Season Challenge Tour (týždeň so sci-fi filmom). ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kozoroh 1 je pro mě snímkem, který mě jen utvrdil v přesvědčení, že je propaganda svinstvo, ať už ji provádějí ti aktuálně hodní, nebo ti aktuálně zlí. Propaganda slouží jen k tomu, aby začal dav myslet tím jediným správným způsobem, a to je z mého úhlu pohledu a způsobu myšlení vždycky špatně. Mně je totiž úplně jedno, jestli mi své názory vnucuje nácek, komunista nebo dnes tolik populární politicky korektní klika; já si prostě raději udělám svůj vlastní názor a jen se tiše divím, jak si lidé brojící proti diktatuře (pravicové či levicové) nechávají bez odporu implantovat názory každého proudu, který je toho času v kurzu. Smutné. Film jako takový mě nemálo potěšil i pobavil, přestože tu a tam trpěl akutním nedostatkem logiky a triky byly ne vždy úplně přesvědčivé. Nejsem zrovna příznivcem konspiračních teorií, ale k tomu, že si Neil Armstrong a Edwin Aldrin zaskotačili na úplně jiném pískovišti, nejsem úplně hluchý a mám pro to pádný důvod. Od mise Apolla 11 uběhne zakrátko už čtyřiapadesát let a na Měsíci si stále neposedíte v mekáči nebo v KFC. A to je tak neamerické, že to jednoho donutí pochybovat. / Poučení: Chceš se projít po povrchu měsíce? Začni nákupem bílého písku. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že tenhle film jsem viděl poprvé už jako malý kluk někdy na začátku osmdesátých let v ČST, neboť soudruzi nám sebekritické americké filmy pouštěli rádi. Mně ovšem tehdy nejvíc ze všeho uvízla v hlavě scéna s jezením hada. Viděno dnes dospělýma očima, jedná se o celkem záživný a napínavý thriller s výbornou zápletkou, sice svou formou poněkud zastaralý, ale svým tématem aktuální i dnes, kdy nás média masírují ze všech stran virtuální (mediální) realitou. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

!!! ---- SPOILER ---- !!! Toľká presvedčivosť v toľkej naivite sa len tak nevidí. Zlaté časy americkej kinematografie. Chvíľami som doslova nedýchal, okrem iného aj zásluhou Jamesa Brolina... chce to remake so zlým koncom (nepríde, prinesú jeho telo) a s Joshom Brolinom v úlohe Charlesa Brubakera ;) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tahle záležitost mě v dětství nějak minula, ale o to víc jsem si to užil teď. Po tomhle filmu už nebudu věřit nikomu a ničemu. :D 80% ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Vyčítat tomuhle filmu naivitu a hromadu klišé by asi nebylo úplně fér, když ve své době byl jeden z prvních, ne-li první:-) Co určitě stojí za pochvalu jsou poměrně slušné kaskadérské záběry a hlavně vtipné dialogy! To snad ani nepamatuju film, který by byl ve své podstatě tak vážně myšlený, přitom je to tu samá hláška.... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dobrej nápad, ale je to utahané jak šňůra od hajzlu. Což může být částečně i stářím, ale spíš je to tím, že to má úplně zbytečně přes 2 hodiny a víc jak polovinu doby se utíká pouští odnikud nikam. Dějově je to lineárně nalajnované, bez jediného zvratu a s ohledem na celý film působí závěr hodně naivně. Zhruba od půlky mě to fakt nudilo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Peter Hyams bol vo svojich počiatkoch mimoriadne talentovaným režisérom a popravde, mohol to dotiahnuť ešte o mnoho ďalej. Dôkazom je a tento snímok, ktorý by som do žánru sci-fi zaradil len okrajovo. Ide o technicky špičkovú akčnú drámu, pri ktorej sotva vydýchnete a ktorá až do samotného záveru nespomalí. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JA SA ZREJME POVRACIAM." ,,TÝM SA TO VYRIEŠI." __ ,,Kozoroh 1" je taká poctivá stará škola, dobre sa na ňu pozerá a okrem milovníkov thrillerov z tej doby poteší svojim nevšedným námetom tiež milovníkov konšpiračných teórii o letoch do vesmíru. Dokonca som plne chápal Holbrookov prejav o tom, prečo musia všetko takto urobiť. Z formálnej stránky nemám filmu čo vyčítať, skôr som úplne nerozumel niektorým logickým nedostatkom (,,nutný" rozhovor s rodinami, pri ktorom sa pritom riskovalo vyzradenie) a bez niektorých postáv by sa dej prakticky obišiel (reportérka). Celková výstavba príbehu potom smeruje len k dvom možným alternatívam konca - nešťastnému, kde sa zahladia všetky stopy alebo k šťastnému, ktorý sa však nebude páčiť ,,najvyšším kruhom". Telly Savalas sa v nezvyčajnej úlohe dostane ku slovu až v závere, svoju postavu však zvládol na výbornú. (2821. hodnotenie, 227. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak. Přestože film má už Kristova léta, je stále skvělý. Drama, dobrodružství, napětí, thriller, i něco (vlastně všechno) politiky. Dokonalost sama. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Kozoroh 1 neboli sci-fi klasika o fingovaném letu na Mars, která v roce 1977 musela vyrážet dech svou precizností a docela na tu dobu moderním pojetím. Jenže čas se na ní podepsal, film sice pořád dokáže zabavit zejména svým námětem a áčkovými herci, ale mě nesedl ten styl, kdy se film doslova a do písmene táhne. Prostě bych pár scén vyškrtal nebo zkrátil, ty dvě hodiny bych zredukoval tak na devadesát minut. Brolin s Holbrookem perfektní, ostatní dva astronauti velice nevyužití , ani toho za film moc nenamluví. Má to své silné momenty (například scéna se štírem na obličeji natočená bez chybičky), ale v závěru, kde to má právě nasadit nejrychlejší tempo, to ztrácí dech a také i nápady. Nejvíce mě asi strhla výjimečně nasnímaná naháněčka dvouplošného letadla a dvou helikoptér, tam se kaskadéři pořádně vyblbli a výsledek pak stál za to. Asi chápu, že zejména inovativní nápad zajistil filmu renomé, ale pro mě "jen" slušné řemeslo po všech stránkách. Za mě dávám 68 % ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět vycházející ze spekulací o tom, že let na Měsíc byl fake, bohužel nedotažený scénář. I přes podařenou druhou polovinu nemohu přivřít oko nad nudnějším rozjezdem a nevyužitým potenciálem. 70% ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Společně s Dobrodružstvím Poseidonu nejnapínavější film, který se mi nejen díky častému opakování na českých TV stanicích vryl do paměti. Hudba k úvodním titulkům a závěrečné scéně mi zní v hlavě doteď. Z hereckého ansámblu mě potěšili Elliott Gould a Telly Savalas. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tento skvělý (stále) thriller je jeden z nejkrásnějších žánrových podvodů v dějinách filmu,protože nejde vůbec o SF ! :) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film, který mě v r.1979 velmi zaujal pro svou novost myšlenky. Myslím, že byl velmi dobře natočen (s odvahou) a řekl přesně to, co jsme si všichni mysleli a šeptali : jestli to všechno není kamufláž na obou stranách -tedy ruské i americké a že si z kosmického výzkumu dělají závody pro vytlučení politického kapitálu v období "studené války." Nyní jsem měla možnost koupit si DVD s tímto filmem a stejně se mi líbí jako tehdy. Jenom jednu poznámku : Zde na čsfd se uvádí délka 123 min. Na mém DVD 110 min. A já jsem stále měla dojem, že mi tam schází scéna delší, ve které vysvětluje plukovník své ženě kde byli loni na dovolené, aby jí naznačil, že je to všechno podfuk. Nechápu, proč to vydavatelé zkracují, co je k tomu kroku nutí... ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama