Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Raketoplán Kozoroh jedna je připraven odstartovat na Mars. Pár minut před zážehem se dveře kokpitu otevírají, dovnitř vchází ředitel programu a odvádí tři astronauty mimo loď. Kozoroh jedna řízený počítačem přesto odstartuje. Piloti jsou drženi přes rok na tajné vojenské základně, kde museli natočit za pomoci nejlepší filmařské techniky fiktivní přistání na Marsu. Celá veřejnost se připravuje na návrat raketoplánu, jenže se stane chyba a loď shoří v atmosféře. Astronauti vědí, že se musejíí dát na útěk, protože jsou jediným důkazem toho, že vláda tahala celý svět za nos. Boj o holý život začíná... (Vitason)

(více)

Recenze (310)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, i po tolika letech stále velmi působivý a nadčasový film, kterému se povedlo nasadit člověku brouka do hlavy. Chytře vymyšlený příběh. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, jak může fungovat mystifikace. Tady si uvědomíte, že to, co vidíte v televizi, rozhodně není to, co se skutečně děje. Je to dobře vygradované i jako akční film a napínavý thriller, v který se film ve druhé polovině primárně mění. James Brolin tu není tak silnou postavou, primárně jde o tu myšlenku a to, jak je zachycena. A to je opravdu děsivé. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Chytľavé a zaujímavé, napínavé a strhujúce. Aj po rokoch pôsobí aktuálne a znepokojivo. Jednoznačne najlepší Hyamsov film. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Super film ze stare skoly, co ma vsechno to, o co se snazi ti novi tvurci bez uspechu napodobit - myslenka, pribeh, akce, tempo, spad, konec. Byt to kapku drsnejsi a min pro decka, dam snad i 10. Hyams dokazal i bez hvezd, kdyz pomineme OJS a stek sileneho praskovaciho Tellyho, natocit pribeh, ktery vam dovoli nahlednout do kuchyne NASA a vy zjistite, ze se nepodvadi jenom ve fotbale nebo politice (Wag the dog) Je to takove explozivni tema, kdo vi, jestli se nedockame nejakeho remaku... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z filmů, který jsem si pustil po řadě let. Docela slušně jej charakterizuje jedno slovo na zadní straně obalu: paranoidní. Při sledování si přestáváte být jisti téměř vším. Skvělý nápad se záměnou bytu, strach nahánějící helikoptéry... Povinnost zhlédnout pro každého příznivce konspiračních teorií. (394.) ()

Helo 

všechny recenze uživatele

A co když to takhle bylo s Měsícem? :) Zajímavý námět, chvilkami i napínavý, ale hlavně mrazivý při pomyšlení, že je na tom třeba něco pravdy. Snad jen možná zbytečně dlouhé... ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Něco mezi 70-80%. Myšlenka výborná. Dějově ale občas ne-uvěřitelné, přitažené za vlasy a nevyrovnané (komediální prvky). Konec typicky hollywoodský. Christian Bale v Temném úsvitu (2006) jako by vypadl prchajícímu Jamesi Brolinovi z oka! ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Doletěl někdy někdo někam? Na svou dobu slušně natočený film. Z pohledu dnešního diváka chvílemi chybí větší spád. Připadá mě, že režisér Peter Hyams se nedokázal s některými záběry ve střižně rozloučit, což je problém u snad všech jeho filmů. Ale i tak téma zůstalo nadčasové u tohoto "komorního" sci-fi a i po mnoha letech, kdy jsem film viděl poprvé, mě utkvěl v paměti...Dostane se vám spousta podnětů k přemýšlení. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

jednoznacne najlepsi hyams a vynikajuci prirastok do zanru politickeho konspiracneho thrilleru. elliott gould bol skvely ale co ma otravovalo bola neschopnost vlady ho zneskodnit (nemaju problem nechat zmiznut zo sveta pracovnika NASA, ale jeden reporter je obrovsky problem) a ten koniec mohol byt tiez menej melodramaticky, ale inak spokojnost... ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným konspiračním thrillerům své doby tento poněkud zaostává. Do značné míry je to vinou Petera Hyamse, který byl v kariéře spíše rutinérem, což tady víceméně dokazuje. Napínavá a nepříjemná konspirační atmosféra tu funguje velmi málo a na diváka nikdy úplně nedopadne. První polovina, v níž se příběh ještě rozjíždí a působí tu jakési tajemno, je velmi dobrá a naláká k dalšímu sledování. Postupem času ale snímku tzv. padá řetěz, protože se začnou dít dost nelogické věci a celé se to posouvá do absurdity, protože něco podobného by v reálu určitě nefungovalo. Hyams tak nejvíce upoutá pasážemi z pouště, kde je ona samota všech zachycena velmi dobře. Z obsazení rozhodně vyniká záporný Hal Holbrook, částečně zábavný Elliot Gould a solidní James Brolin, pozitivem budiž i Telly Savalas v asi nejzábavnější úloze kariéry. Akce tu moc není, což je asi dobře, protože jízda auta s nefungujícími brzdami je vskutku dost špatně natočená. závěrečná honička je naprosto standardní, zase ji ale devalvuje absolutně nesmyslné držení postavy na křídle, které je opravdu zoufale nerealistické. Příběhu pak chybí lepší pointa, protože snímek najednou skončí, aniž by některé motivy dořešil a objasnil a uzavřel osudy stěžejních postav. Capricorn One postupem let dost zastaral a rozhodně není tak výrazný, jak chtěl asi být a podobným teoriím navíc dělá medvědí službu, protože je jasné, že pokud by se někdo o podobný podvod pokusil, rozhodně by to nemohlo fungovat takto. Přesto si pozici suverénně nejlepšího počinu Petera Hyamse a čtyři hvězdy zaslouží. 70 % ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Super námět, ale bohužel špatně zpracovaný a nedotažený. Jako by se mysteriozní Akta X (vládní spiknutí, zmizení kamarádova reportéra) spojili s obyčejným dětským cartoonem (scéna s práškovacím letadlem). Některé nelogičnosti byly doslova ubíjející (neznámá nájemnice v bytě - stačilo se zeptat sousedů, ty všechny vyměnit nešlo; neschopnost dopadnout 3 lidi když je do spiknutí údajně zapojeno několik vládních složek včetně FBI...). Škoda, kdyby dostal do ruky takovou látku lepší scénárista, mohlo jít o super film! Nemůžu dát víc než 3 hvězdy - 70% ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Skvelý, napínavý sci-fi thriller zo starej školy, keď ešte nebolo povinné dávať do filmov zbytočné lúbostné scény a tancujúcu mládež :) Režisér zvládol svoju prácu skvele, a film je od začiatku až do konca napínavý. Inak takmer všetky superlatívy napísali ostaný užívaťelia, ja teda len doplním, že trochu to škrípalo s hereckými výkonmi samotných kozmonautov (tie boli slabšie), a preto nejdem na plný počet.... ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Povedeny konspiracni thriller z prostredi vesmirneho programu NASA a jedne zmanipulovane mise, jejiz akteri jsou nedobrovolne postaveni pred nelehke moralni dilema umocnene vydiranim. Vzapeti jim tak trochu jde o kejhak. Bohuzel nejenom jim. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* konspirační filmy mám docela rád, protože ukazují jak lze s námi lehce manipulovat. Ve spojení s tématem vesmírných letů to bylo v tehdejší době populární téma a určitě přihrávalo skeptikům, že se neletělo ani na Měsíc. Nápad je slušný, ale po těch 40 letech od vzniku už mi film přijde trošku vyčpělí a nezáživný. Taky mi vadili občasné nelogičnosti a ani herecky to nebyl žádný zázrak. Přesto jsem rád, že jsem tento "průkopnický" film viděl, ale už mi prostě po těch letech neměl co dát. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Peter Hyams /Nahla Smrt 1995, Relic 1997, 2010 -Druha Vesmirna Odysea/ ukazal tymto filmom nesporny rezisersky talent a natocil fakt silny, posobivy a hodne depresivny film. *Skoda vsak, ze uz nedokaze vystupit zo svojej vychodenej cesty a natocit este raz nieco na sposob tohto filmu. Teraz vsak uz k filmu samotnemu. Myslienky filmu predbehli dobu a nadherne vizualne efekty potiahli film zo sediveho priemeru Hoci kozoroh 1 nema strhujucu dejovu liniu, stale dokaze divaka drzat v napati, hoci obcas len pasivuje a nic sa dohromady nedeje. ZaplatVishnu vsak nuda bola stlacena na minimum. Napatie pekne postupne narasta a graduje v zavere a na poli sci-fi je Kozoroh 1 krasnou ukazkou kvalitnej filmariny a pre mna je este lepsi nez 2010 - Druha vesmirna odysea. Su tu pritomne dobre sceny /lietadlo -rozprasovac nahanaju 2 vojenske helikoptery/ a nechybaju ani silne depresivne sceny /novinar/. Hercov si Peter Hyams vedel vybart kvalitnych, jednak tu hra Elliott Gould /American History X, Hrac 1992/, dalej Hal Holbrook /Magnum Force, Bitva o midway, Into the Wild/, Brenda Vaccaro /Dve Tvare lasky, Pulnocni kovboj/ a zavality David Huddleston /Jdi na to 1983, Dva vytecnici 1977, Big Lebowski a Rio Lobo/ no a Telly Savalas /zaporak z bondovky On her Majesty Secret Service/. Nechyba ani survival tema, takze ako pisem, nuda tuna urcite nehrozi. To som velmi rad : 89 % ()

Vojťas 

všechny recenze uživatele

Ta 4.* nejen z nostalgie. I teď se mi to líbilo jako dříve a film ve mě vyvolává stejné myšlenky, které popisuje golfista: "Doletěl někdy někdo vůbec někam?"! ... Opravdu i pro mě nazapomenutelný film, který jsem ovšem ve svém věku, sledujíc ho jako "obyčejný" napínavý film, nemohl náležitě docenit! ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Žádné sci-fi, ale sakra věrohodná ukázka, jak obalamutit veřejnost. Téma je dosti odvážné na tu dobu. Nevím jak bych se zachoval, protože zklamat miliony lidí je nepříjemná úloha. James Brolin a Elliott Gould byli vynikající. Nejlepší scény: vyprávění vtipu při lezení na skále a Kojak jako buran z vesnice v letadle :-) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Velice slušné drama s motivem scifi. Ano opět tu máme možnost vidět chování mocných a otom jak ostatní lidé jsou jen figurky. Mise na Mars probíhá úspšně začíná start jenže těsně před startem (pár vteřin ) jsou kosmonauti donuceni vystoupit a odvezeni někam daleko na základnu. Nikdo z lidí nemá o tom ani tušení a normálně dál sledují start a následné týdny a měsíce zprávy o tom jak vše probíhá dobře.Jenže trojice kosmonautů je donucena předstírat ,že jsou skutečně na Marsu a pod. Jenže ,když raketoplán má přistát stane se chyba a zřítí se ,a všichni si myslí že kosmonauti jsou mrtvý jenže ty čekají na výsadek ,aby je mohli jako najít,ale je jim jasné ,že se něco přihodilo a jim nezbývá než pokusit se o útěk a dát zprávu o tom ,že to všechno byla jen fikce a že lidem pouze lžou. Během cesty na letu si jeden člen Nasa všimne ,že údaje na počítači nesedí ,že ono vysílání z lodi jako by nesedělo a že přichází odjinud ,když se stím svěří nadřízenému je odbyt ,ale řekne to ještě kamarádovi novinářovi. Ten se po té snaží zjistit víc ,ale ten jeho kámoš z Nasa jako by se ztratil nikde o něm ani zmínka prostě je úplně vymazán. Ale on pátrá dál ač je mu rovněž usilováno o život. Mezitím kosmonauti uprchnou ,ale přistanou někde v poušti a rozdělí se ,aby aspo'n jeden z nich dokázal povědět pravdu což se nakonec povede (jak taky jinak). Od začátku je nám jasné kdo to bude. Moralita jak vyšitá ,která nám jako by dávala na výběr o tom jestli i cesta na měsíc byla skutečná či nikoliv? Kdo ví jak moc nás mocný klamou...... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jak již řekl golfista, taky by mě zajímalo zda vůbec někdo někdy někam doletěl. Poněvadž po shlédnutí Kozorohu jedna jsem hodně na pochybách zda nás komunistická vláda tehdejšího československa taky netahala za fusakly! 80% ()

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama